Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Scorespoor > Verslagen > Conquistador / Koehandel / Da Vinci Code

Titel (5K) Verslag

Conquistador / Koehandel / Da Vinci Code, zaterdag 21 januari 2006
Geschreven door: Remco

Esther is een zeer groot liefhebster van El Grande en Conquistador wordt er geregeld mee vergeleken. Na jaren zoeken vond ze het eindelijk op vakantie en wilde het dus graag spelen. Sarah en Remco hadden het jaren geleden al eens gespeeld, maar het had daarbij niet de geweldige indruk achtergelaten van El Grande.

Is het terecht dat Conquistador nogal eens vergeleken wordt met El Grande? Wij vinden allen van niet. Het beginsel van een kaart uit de hand spelen met hierop een waarde die het verloop van de beurt bepalen, het aantal Cabellero's bepalen die naar je hof komen en het feit dat er een Grande in het spel zit zijn de overeenkomsten. Voor de rest zijn er vage gelijkenissen, maar dan lijken wel heel veel spellen op elkaar.

In basis is het een meerderhedenspel, maar wel een hele goeie. Het speelveld ontstaat na het aanleggen van landtegels, hierop landgebieden en waterpartijen. Op de caballerotegels staan waardes die wanneer deze aan land liggen je aandeel in het gebied bepalen. Schepen mogen het water op en op de landtegels mogen kastelen, alcaldes (al snel omgedoopt tot al-qaedas) en een Grande geplaatst worden. Een caballerokaart moet terug op handen worden genomen als hij met 2 landkaarten in aanraking komt. Dit is een heel akelig pestelement in het spel dat Esther helaas al snel doorhad. Remco had een mooi gebied, maar zijn Grande er nog niet naartoe gestuurd. De Grande is namelijk een verzekering dat de tegel op het spelbord blijft. Nu kon Esther het prachtige gebied annexeren waarmee de basis voor haar uiteindelijk winst werd gelegd. Na ronde 4,7 en 10 volgen tellingen. Des te groter een gebied of waterpartij des te beter, ook staan er zo nu en dan extra's op de tegels die ook weer extra punten opleveren.

Lang leek Ingvild te gaan winnen, bij de laatste telling bleek dat ze het nipt verloor doordat haar scheepsvloot net te weinig stootkracht had. Iets waar Esther in de laatste ronde veel aan had gedaan. De spelers waren unaniem zeer positief over het spel. Geen El Grande, maar een heel erg goed spel om vaker uit de kast te halen. Met dit soort spellen in de spellenkast vraag je je bij tijd en wijle wel eens af waarom er nog tijd wordt gespendeerd aan lichtgewichten als Hansa, Ave Caesar, Piranha Pedro, Sushi Express etc. etc.

Voor Sarah was het bedtijd, maar de anderen hadden nog wel zin in een spelletje. Er werd Koehandel en Da Vinci Code van boven gehaald. Koehandel bleek met 3 personen toch wel wat anders te spelen dan met 4, maar een geweldig spel blijft het. Tot de laatste kaart was het spannend, toen vond Ingvild het een goed idee om voor een rottig katje zo'n beetje al haar geld aan Esther te geven. Met die goedgevulde portemonnee was de finale slag een oneerlijke strijd en Remco gaf onder luid protest zijn ezels aan Esther.

Nog even snel Da Vinci Code, het uiterst simpele spel waarbij je probeert te raden wat de code van je medespelers is. Toch een leuke afsluiter van de avond. Ingvild was als eerste haar code kwijt en toen kon Remco de code van Esther uittellen.

Er werd nog naar een stukje dvd van de shock rocker GG Allin gekeken (en geshockt waren de toeschouwers!, Marilyn Manson is vergeleken bij deze malloot de Zangeres zonder Naam van de shock rock) en afgesproken dat voor de volgende maandag Cannes beetgepakt gaat worden. Bij Spellenpret gaan we Kaiser spelen, Ronald Hoekstra heeft al aangeboden om het spel uit te leggen, dus dat gaat helemaal goed komen.

Uitslagen:

Conquistador: Esther 128, Ingvild 124, Remco 120, Sarah 105

Koehandel: Esther 5760, Ingvild 3640, Remco 3000

Da Vinci Code: Remco, Esther, Ingvild

Naar verslagenoverzicht Scorespoor
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2006