Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Scorespoor > Verslagen > Himalaya / Coloretto / Ahoy in Hoorn

Titel (5K) Verslag

Himalaya / Coloretto / Ahoy in Hoorn, zondag 5 maart 2006
Geschreven door: Remco

Soms heb je dat, je ziet een doos van een spel en die trekt je aan. Zonder eigenlijk precies te weten wat het spel voorstelt koop je het. Soms de aanzet tot een grote miskoop (Power Lunch) en soms een hele beste koop (Union Pacific). We waren benieuwd in welke categorie Himalaya ging vallen.
We speelden deze avond bij Esther en Ingvild en afgesproken was dat Himalaya en Kreta gespeeld zouden gaan worden. Himalaya is een meerderhedenspel, echter met een aparte telling. Er zijn 3 verschillende onderdelen waarop gelet moet worden: de religieuze invloed, de economische invloed en de politieke invloed. Het bord bestaat uit 8 regionen waarin 20 dorpen liggen.

Aan het begin van de beurt bepaalt iedereen de route die men wil gaan lopen over het bord, de beurt bestaat uit 6 stappen. Dit heeft wel wat weg van Robo Rally, echter bij Robo Rally kan het gebeuren dat je in de eerste beurt van je plek wordt geduwd en daardoor geheel ergens anders terecht komt als dat je bedacht had. Bij Himalaya kom je altijd op de plekken terecht die je had bedacht, echter de buit kan dan al weggehaald zijn door een andere speler.

De telling is apart, doet ergens een beetje aan Eufraat en Tigris denken. Als eerste wordt bekeken wie de minste religieuze invloedspunten heeft. Diegene ligt uit het spel. Hierna wordt gekeken wie de minste invloedspunten heeft en ook die speler ligt eruit. Bij de twee spelers die overblijven wordt dan gekeken wie de meeste economische invloed heeft en die heeft dan gewonnen.

Grappig is dat dit spel een tijd lang als gratis spel zelf uit te printen was. Dit is, nu het officieel is uitgebracht, over. In het begin van het spel kreeg Remco het een beetje benauwd omdat het een beetje wat weg had van het over het bord zwerven zoals dit ook bij Hansa het geval is. Echter, na een paar rondes bleek het wel heel wat tactischer in elkaar te zitten. Een topper als Eufraat en Tigris is het zeker niet, maar het steigt gemakkelijk boven de grijze middelmaat uit. Zeker eens gaan spelen dus!

Het bleek weer dat er op één avond eigenlijk net niet genoeg tijd is om 2 "grote" spellen te spelen. Kreta bleef dus in de tas, maar Remco had 's morgens ook Coloretto eens doorgelezen. Dit spel had zulke eenvoudige regels dat daar nog wel even tijd voor was.

Coloretto is een kaartje omdraaien en aanleggen aan een ander stapeltje-spel. Bij de 4 stapeltjes mogen niet meer dan 4 kaarten komen te liggen. Een speler pakt een kaart in zijn beurt of pakt een stapeltje weg. Als de trekstapel is opgespeeld mogen de spelers de verschillende binnengehaalde kleuren kaarten sorteren en 3 kleuren als pluskleuren aanwijzen. De andere kleuren gelden als minpunten. Het mooiste is dus om niet meer dan 3 kleuren kaarten te halen, dan heb je alleen pluspunten. In de stapel zitten ook plus twee kaarten en jokers, die een door de speler gekozen kleur vertegenwoordigen.

Een onderhoudend kaartspelletje, leuk om nog eens te doen en een mooie luchtige afsluiter van de avond.

Zaterdagavond 11 maart bij Ton en Maaike een avond overheerlijk gourmetten, hele goeie muziek luisteren (The Arcade Fire, The Editors, Mercury Rev, The Hives en Black Rebel Motorcycle Club) en even een kort spelletje tijdens het uitbuiken.

We hadden Ahoy van Corné van Moorsel meegenomen, de man achter het geniale Subulata en het gruwelijke Typo. Ahoy zit er mooi tussenin, het is een memory-variant waarbij je een kaart omdraait die achter je ligt en die tussen jou en de volgende speler ligt. Je springt dan naar het dichtstbijzijnde beest dat overeenkomt met het beest op de omgedraaide kaart. De kaarten liggen in een soort cirkel en wanneer je een ronde hebt gelopen krijg je een boei om de nek. Heb je 5 boeien dan begint de laatste ronde, hierbij moet je echter precies op het startpunt terecht komen.

Het is een simpel spel. Het gebeurde ook niet dat iemand het eindpunt miste, het was bij de eerste mogelijkheid direct raak. Doordat er 5 rondes gespeeld worden is het bij de spelers over het algemeen wel bekend wat waar ligt. Een leuk tussendoortje, niets hoogdravends, maar ik denk zeker met de kleinere kinderen vermakelijk. Ton, het zou een te makkelijke inkopper zijn om te zeggen dat het dus erg leuk was om het met je te spelen :)

Uitslagen:

Himalaya: Esther (11,3,28) Sarah (7,3,28) Remco (10,2) Ingvild (4)

Coloretto: Esther 42, Sarah 39, Ingvild 33, Remco 22

Ahoy: Remco 5 en eindpunt gehaald, Ton 5, Maaike 5, Sarah 4

Naar verslagenoverzicht Scorespoor
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2006