Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Scorespoor > Verslagen > Spellendag Bovenkarspel update met verslag van Gerard

Titel (5K) Verslag

Spellendag Bovenkarspel update met verslag van Gerard, woensdag 1 maart 2006
Geschreven door: Remco

Afgelopen zondag de grote spellendag waar alle spelers van de Westfriese spelers-poel aanwezig waren, maar waar ook 2 nieuwe spellengekken aanschoven. Jan Karel uit Assendelft en Gerwin uit Westwoud.
Rond 12.00 uur liep iedereen binnen bij Gerard en Yvonne. In het heerlijke middagzonnetje werd buiten koffie en thee gedronken en kennis gemaakt met Jan Karel. De spelsmaken werden afgetast door het noemen van goede spellen en dan even afwachten wat de ander hierop te zeggen had. Dat zat over het algemeen wel goed, er kwamen vele titels voorbij die of als geweldig door alle partijen werden beschouwd of als volkomen prut.

Verder had Jan Karel een eigen ontwerp mee, dat helaas deze dag eigenlijk helemaal niet is bekeken. Dat zal zeker later nog wel gaan gebeuren.

Het werd tijd om te gaan spelen. Gerwin kwam ook binnen en na de voorstelronde posteerde hij zich direct aan de tafel waar het door Gerard voorbereidde Shadows over Camelot klaarlag. Yvonne, Esther, Ingvild en Hank speelden dit spel mee. Sarah en Remco hadden op Spellenpret de dag ervoor Kreta gespeeld en wilden dit nog wel een keertje spelen en hierbij schoven Jan Karel en Thea aan.

Ook tijdens het tweede potje Kreta bleek dat het een heel erg leuk spel is. De regels hadden we nog even doorgelezen en het bleek dat we het de dag ervoor bijna goed hadden gespeeld. Op Spellenpret hadden we gespeeld dat het kasteel meetelde in de telling van de 7 maximaal te plaatsen personen in een gebied, die tellen dus eigenlijk niet mee. Tijdens het spelen vergiste menigeen zich wel weer eens in de gevolgen van bepaalde tellingen. Jan Karel moest nog even wennen aan de entourage, maar de anderen waren verwikkeld in een felle strijd om de meerderheden. Sarah bleek uiteindelijk net even beter uit te komen en had de winst te pakken.

De anderen waren op dat moment nog volop bezig strijd te leveren tegen het spel Shadows over Camelot dus werd besloten Mesopotamië te gaan spelen. Ook hier de tweede maal dat we het speelden en ook dit spel beviel weer goed. Jan Karel had dit ook al eens gespeeld en verzorgde de opfrissing van de regels. Dat hij het spel goed door had en dat hij zich al thuis begon te voelen werd snel duidelijk, vrijwel direct had hij de leiding in het spel te pakken. Aan het eind van het spel profiteerde hij ook optimaal van zijn 3 offerplaatsen die hem na elke beurt veel manna opleverden. Jan Karel was op stoom en op geen enkele manier meer af te stoppen.

Remco had het hele spel een beetje als een kreupele niet erg vruchtbare over het spelbord rondgedoold, maar had wel bedacht om als derde fiche de 7 binnen te brengen. Sarah en Thea hadden een veel betere positie op het bord, maar hadden beide als derde fiche de 6 binnengebracht. Zo wist Remco dus nog een tweede plek te behalen, maar eigenlijk door een maas in de spelregels.

De strijd bij Camelot was gestreden en gewonnen door de spelers. Trots als pauwen verlieten ze de tafel om de heldhaftige verhalen van hun strijd te komen vertellen. Het klonk allemaal weer erg leuk, dus ik hoop dat we het de volgende dag nog eens kunnen proberen en dan schuif ik zeker weer aan.

Aan de bijtafel werd nog een potje Mesopotamië gestart en aan de grote tafel begonnen 5 man/vrouw aan de opbouw van het dorpje Caylus. De regels zijn overweldigend, maar Gerard wist ze eigenlijk onvoorbereid nog bijna uit het hoofd over te brengen. Voorwaar een knappe prestatie! Kreta was goed, Mesopotamië was goed, maar Caylus is buitencategorie, geniaal, een hersenbrekend pot spelplezier. Alle regels vallen al spelend snel op hun plaats en er zijn vele wegen naar Caylus om het spel te winnen.

De één bouwt zich suf aan het kasteel, de ander spaart voor een mooi gebouw, weer een ander spaart zoveel mogelijk goud of er wordt aan alles een beetje meegedaan. Persoonlijk vind ik op dit moment Caylus eigenlijk nog beter dan Puerto Rico, Fürsten von Florenz en Funkenschlag. De tijd zal leren of het zo blijft, maar ik heb zo het vermoeden van wel.

Thea bleek het het beste gespeeld te hebben vandaag en ook zij was helemaal gek van het spel. Verder uitermate knap dat Gerwin, die dit soort zware spellen nog niet vaak had gespeeld, toch zo goed mee kon komen. Gerard had het halverwege het spel overgenomen van Jan Karel, hierdoor moest Gerard door op een andere tactiek dan die hij zelf het liefst speelt. Binnenkort het spel maar weer eens op tafel met Gerard vanaf het begin aan als tegenstander en kijken hoe het spel zich dan weer zal gaan ontwikkelen.

Het was tijd voor het eten en Sarah en Remco verlieten na de zeer smakelijke patatten, Hamburgers en berehappen het strijdtoneel. 's Avonds is er nog doorgespeeld, maar hiervan volgt later een verslag van Gerard. Een hele mooie spellendag zat er weer op en de datum voor de volgende is alweer geprikt. 12 Maart, zin om mee te spelen? Mail [email protected] en meld je aan. Nogmaals, hoe meer zielen hoe meer vreugd!

Hieronder volgt het verslag van Gerard:

Esther, Ingvild, Hank, Yvonne, Gerwin en Gerard gingen deze spellendag van start met het spel Shadows over Camelot en het waren behoorlijke shadows mag ik wel zeggen. Na de uitleg van dit coöperatieve spel ging een ieder wat voorzichtig van start. Er werden eerst meer speelkaarten verzameld alvorens keuzes te maken waar heen te gaan. De spelers werden op deze wijze geleid door de ontwikkelingen op de speelborden. Niet onverstandig echter de spelersgroep raakte wat versnippert over het bord waardoor de gevaren en opdrachten niet ten goede gekeerd konden worden. De hoop leek echter helemaal vervlogen nadat alle ridders verplicht teruggeroepen werden naar het kasteel. Dit was tevens het omslagpunt in het spel want vanaf nu werd er meer samengespeeld om de o zo noodzakelijke witte zwaarden op tafel te krijgen. Uiteindelijk kwam er behoorlijk wat rekenwerk bij kijken als het ging om het inleveren van levenspunten, katapulten en Merlijn kaarten. Zelfs Excalubur moest in de strijd worden gegooid voor het hogere doel. Het doel leek ook bereikt. Er lagen immers meer witte dan zwarte zwaarden op tafel aan het einde van het spel. Toch was het nog even spannend, want een verrader in de groep zou de overwinning alsnog veranderd hebben in een nederlaag. Zowaar bleek dit niet het geval. Alle moeite werd beloond maar toch was de groep dicht bij een mogelijke nederlaag.

Shadows over Camelot is een prachtig spel met weliswaar een geluksfactor maar anderzijds is het een origineel spel waarbij interactie hoogtij viert. Een absolute aanrader.

Na het avondeten werd er een potje Heckmeck gedaan. Even iets luchtigs na een aantal zwaardere spellen eerder op de dag. Toch was er voldoende animo om nog een wat serieuzer spel op tafel te leggen. Thea, Esther, Yvonne en Céline gingen met Amazonas aan de slag terwijl Gerwin, Hank, Ingvild en Gerard Aqua Romana ter hand namen. Het spel zou erg lijken op Metro wat uiteindelijk niet echt het geval was. Met behulp van rondtrekkende bouwmeesters proberen de spelers zo lang mogelijke aquaducten te maken waarbij ze elkaar het leven zuur proberen te maken. Elke speler heeft slechts 3 bouwers die elk een aquaduct kunnen bouwen. Zodra de laatste bouwers uit het spel zijn stopt het spel en worden de punten vergeven voor de bouwsels die men gemaakt heeft. De uitleg is simpel en het spel speelt erg vlot weg. Het is echter best lastig om je eigen waterwegen goed op het bord te krijgen. Ingvild bleek in dit geval de beste architect te zijn, gevolgd door Hank en Gerwin. Gerard mocht met straatlengtes achterstand de laatste plaats voor zijn rekening nemen.

Toch nog een laatste spel daar de andere groep nog verwikkeld was in het spel Amazonas. Finstere Flure, het zogenaamde Ren voor je leven spel waarbij je uit een kerker moet vluchten en het liefst niet opgegeten wil worden door het dwalende monster. Een leuk en verrassend bordspel van Friedemann Friese die een obsessie heeft voor de letter F. Kijk maar eens naar de spellen die hij zoal heeft uitgebracht. De kerker was met 4 spelers rijkelijk druk te noemen dus het monster kon zijn lol op en vrat zich dan ook letterlijk door het spel heen. Toch wist een ieder één of meer figuren uit de kerker te halen.

Het was genoeg zo. Een totaal van 5 a 6 spellen op een dag was voor een ieder meer dan voldoende. Zeker gezien het soort spellen dat gespeeld is. Niet allemaal even luchtig en met een speelduur welke boven gemiddeld ligt voor een regulier bordspel. Het was weer een topdag. Jammer dat het voorbij vloog, maar prettig om te weten dat er op 12 maart al weer een sessie gepland is.

Iedereen wordt bij deze nogmaals bedankt.

Uitslagen:

Kreta: Sarah 57, Remco 55, Thea 54, Jan Karel 41

Mesopotamië: Jan Karel (2-4-6-7), Remco (2-4-7), Sarah en Thea (2-4-6)

Caylus: Thea 57, Remco 53, Sarah 51, Gerwin 46, Jan Karel (later overgenomen door Gerard) 43

Shadows over Camelot: Gerard, Esther, Ingvild, Yvonne, Hank en Gerwin gewonnen

Heckmeck: Gerwin 4, Gerard 4, Hank 4, Thea 4, Yvonne 3, Céline 1, Esther 0, Ingvild 0

Aqua Romana: Ingvild 28, Hank 21, Gerwin 19, Gerard 15

Finstere Flure: Gerard 3, Ingvild 3, Gerwin 1, Hank 1 

Naar verslagenoverzicht Scorespoor
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2006