Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Scorespoor > Verslagen > Oase / Manila in Hoorn

Titel (5K) Verslag

Oase / Manila in Hoorn, zondag 19 februari 2006
Geschreven door: Remco

Deze maandag zouden we gaan zitten voor Shadows over Camelot, het werd Oase en Manila.
Gerard was niet aanwezig, daar hij bijna hersteld was van een griep en de anderen niet wilde aansteken. Thea was ook langsgekomen om te Shadowen, maar in alle haast was Oase een keer doorgelezen om Shadows te vervangen.

De regels bleken dusdanig kort en tevens eenvoudig dat het snel uit te leggen viel en er kon dus al snel gespeeld worden. Oase bleek best een aardig spel. Het bord is onderverdeeld in 3 vlakken waar landschappen gebouwd kunnen worden en een kamelenpad. Wanneer je een landschap bouwt claim je die met een pion in jouw kleur. Buiten dat het verstandig is om een zo groot mogelijk deel van het bord te ontginnen in jouw kleur, is het ook noodzakelijk om waarderingsplaatjes van het desbetreffende landschap binnen te halen. Het is namelijk de vermenigvuldiging die het puntentotaal bepaalt.

Iedere speler maakt een bod uit zijn handkaarten en daar kunnen andere spelers uit kiezen. Dit gebeurt in de volgorde van rang kaarten. Degene die als eerste mag kiezen, krijgt een extra beurt en geeft degene waarvan hij het bod kiest zijn rangkaart 1. Deze ontvanger start dan dus de volgende beurt. Nummer 2 kiest daarna en geeft zijn rangkaart aan degene van wie hij het bod kiest.

Op deze kaarten staan de akties afgebeeld, zoals 3 kamelen plaatsen of 2 waarderingskaartjes pakken etc. etc. Het spel draait er dus om buiten grote landschappen op te bouwen ook voldoende waarderingskaarten te halen. (5X5 is stukken beter dan 10X1) Hetzelfde geldt voor de kamelenpopulatie. De grootste concentratie vermenigvuldig je ook weer met het aantal waarderingskaartjes die gelden voor de kamelen.

Wat er op het bord gebeurt is voor iedereen te volgen, de waarderingskaartjes bewaar je echter blind. De winst op het bord, betekent absoluut niet dat het met de vermenigvuldigingen stand houdt. Dat bleek toen Ingvild bij de eindtelling voornamelijk op 1 soort had gespeeld, maar daar wel 11X6 mee behaalde. Niemand had gedacht dat ze kans maakte gezien de ontwikkelingen op het bord. Knap gespeeld dus.

Oase was ons allen bevallen, geen topspel, maar leuk genoeg om nog eens te herhalen.

Daarna Manila, het casinospel met de bootjes en piraten. Het bleek maar weer eens dat een spel uit het hoofd uitleggen, zonder de regels erbij te pakken, wel eens wat verkeerd kan aflopen. Het spel werd voor 95% goed gespeeld, echter 1 regel werd iets te vrij geÔnterpreteerd. Pionnen plaatsen op boten die al binnen zijn mag toch echt niet.

Het spel was alle spelers uiteindelijk duidelijk, maar het moet snel eens met de officiŽle regels herspeeld worden. Er was niet echt meer na te gaan wie er nu veel voor- of nadeel van heeft gehad. Dit typende zit ik met de koptelefoon op te luisteren naar de nieuwe cd van Jorn Lande en die is heel wat genialer dan de op deze avond gespeelde spellen.

Uitslagen:

Oase: Ingvild 76, Esther 68, Sarah 55, Thea 54, Remco 38

Manila: Remco 144, Esther 129, Sarah 129, Ingvild 86, Thea 73

Naar verslagenoverzicht Scorespoor
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2006