Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Scorespoor > Verslagen > El Grande / Stephenson's Rocket / Flaschenteufel / Ave Caesar in Hoorn en Zwaag

Titel (5K) Verslag

El Grande / Stephenson's Rocket / Flaschenteufel / Ave Caesar in Hoorn en Zwaag, zondag 19 februari 2006
Geschreven door: Remco

13, 17 en 18 Februari werden er verschillende spellen gespeeld, de één werd veel beter beoordeeld dan de ander.

13 Februari:

Op de maandag zou eerst Shadows over Camelot gespeeld gaan worden, maar dat werd verschoven naar de 20e daar Gerard een ouderavond had. Al vele keren hadden we tegen elkaar gezegd dat El Grande weer eens op tafel moest gaan komen. Esther en Ingvild hebben het spel al vele malen gespeeld, maar dan voornamelijk met zijn tweeën en Sarah en Remco hadden het in een ver verleden eens gespeeld, maar daarbij niet helemaal de juiste uitleg gekregen.

Nu dus met de goede regels gespeeld en het bleek maar weer eens dat ook dit spel niet voor niets in bijna alle lijstjes hoog eindigt. (Zou er dan toch zoiets bestaan als een goede smaak?) Het spel heeft zo veel in zich en overal dient op gelet te worden. Wanneer ga je de hoge kaart uit je handen spelen om de beurt te starten en zo een ideale kaart te bemachtigenen om de tegenstanders eens een ferme klap toe te dienen. Of heb je deze nu toch weer te vroeg in het spel uitgespeeld en moet je lijdzaam toezien hoe de strijders vanuit vijandelijk gebied de opmars inzetten naar jouw ideale leefomgeving.

El Grande is één van de beste spellen die ik ooit heb gespeeld en daar waren de anderen het roerend mee eens. Het was een beetje jammer voor Remco dat hij in de laatste beurt weer eens een verkeerde gok nam en zijn voorsprong zag verdwijnen, maar ondanks deze domper heeft het spel veel indruk gemaakt.

17 Februari:

Met Thea en Hank stond de afspraak om ons eens te gaan storten op Stephenson's Rocket. Dit spel stond al keurig zo'n 2,5 jaar in de kast op zijn beurt te wachten. De regels waren al eens eerder een aantal malen doorgelezen, maar toen viel het kwartje niet direct. De afgelopen week daarom maar eens het hele spel op tafel neergelegd en stap voor stap de regels nog eens doorgenomen en zowaar, het werd een beetje duidelijk.

Engeland dient voorzien te worden van een treinennetwerk en dit start met een aantal maatschappijen waar aandelen van te verkrijgen zijn. Al spelend proberen de spelers de meeste aandelen te vergaren, maar ook goederenfiches en stations bouwen zijn belangrijke bezigheden. Het systeem is niet direct makkelijk te doorgronden, voornamelijk het uitspreken van de veto's leveren rare verschuivingen op die je een paar maal moet hebben meegemaakt. Verder leggen maatschappijen zo nu en dan het loodje daar ze een richting ingegaan zijn waardoor ze geïsoleerd raken of ze worden gefuseerd met een andere maatschappij.

Het spel werd langzaamaan duidelijk, maar allemaal hadden we niet echt het idee al een goede tactiek te hebben bepaald. Sarah bleek het uiteindelijk wel het beste te hebben gespeeld, maar ze gaf naderhand wel toe dat ze eigenlijk niet wist waarom het zo goed had uitgepakt. Een spel dus om snel nog eens te spelen en dan definitief het oordeel te kunnen geven of het een groeidiamantje betreft of zo'n spel dat je speelt en maar afwacht wat er allemaal door het mechanisme van het spel gebeurt.

Hierna was het dus wel ff tijd voor een wat luchtiger spel en Flaschenteufel werd van boven gehaald. Fantastisch kaartspel dat waarschijnlijk wel nooit zal gaan vervelen. Er werd weer flink gelachen, zeker toen Thea in haar eerste beurt al met de 1 de fles toegespeeld kreeg. (Voor diegenen die het spel niet kennen, ga het sowieso zo snel als mogelijk kopen, maar dat is het slechtste wat er kan gebeuren)

Nadat het spel na 8 rondes was afgelopen bleek de zware week met koopzondag, doordeweekse verjaardagen en een bezoek na werktijd aan de AGA importeur zijn tol te eisen. Om 00.30 uur was het tijd om onder de wol te kruipen.

18 Februari:

Wat is er lekkerder dan om na een dagje keukens aanprijzen een overheerlijke vispasta te eten bij je ouders? Na de maaltijd werden er brandmelders door het hele huis opgehangen en cd-rekjes aangebracht. Rond 21.30 uur tijd voor een spelletje. Begonnen werd met Ave Caesar, het spel waar volksstammen gek van zijn en ook het spel waar de spelerspoel na de eerste keer spelen niet echt vrolijk van werd.

Remco legde de spelregels uit en daar deze dusdanig eenvoudig zijn kon er snel gereden gaan worden. Ondanks dat het spel niet zo'n beroerde indruk maakte als de eerste keer, gaf zelfs Remco's moeder tijdens het spelen aan dat het wel een echt oud spelsysteem was. Er werd wel veel meer geblokkeerd, maar wederom geen schaarste aan kaarten, wederom groette iedereen Caesar en wederom won de startspeler. Eerlijk gezegd begrijp ik alle ophef over dit spel totaal niet (Dus er bestaat toch niet iets als een goede smaak) en ik begrijp er dan ook al helemaal niets van dat dit spel heruitgegeven gaat worden. Dit wordt dan de volgende flater zoals we die al kenden van bijvoorbeeld Jumbo Jet dat overal voor 5 euro in de schappen ligt.

We zaten eigenlijk wel mooi aan met een wijntje, Belgisch biertje en water. Toch probeerden we nog even Manila, maar na één rondje verzochten de ouders van Remco om dat maar af te kappen en dat voor de volgende gelegenheid te bewaren. Een mooie spellenweek was teneinde.

Kijkend in de agenda komt er echter nog weer een volgende hele mooie aan. Maandag Shadows over Camelot, zaterdag Spellenpret en zondag de grote Westfriese spellendag in Bovenkarspel.

Uitslagen:

El Grande: Sarah 119, Remco 115, Ingvild 106, Esther 96

Stephenson's Rocket: Sarah 73000, Thea 58000, Hank 53000, Remco 39000

Flaschenteufel: Remco 244, Sarah 191, Thea 77, Hank 75

Ave Caesar: Sarah, Marjon, Remco, Arnold

Naar verslagenoverzicht Scorespoor
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2006