Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Scorespoor > Verslagen > Hansa / Ta Y in Hoorn

Titel (5K) Verslag

Hansa / Ta Y in Hoorn, zaterdag 21 januari 2006
Geschreven door: Remco

Michael Schacht is een ontwerper van spellen die het voor ons veelal net niet zijn. Zo bleek Hansa helaas een spel waarbij het aan het begin van elke beurt maar weer kijken is wat je kan doen en veel plannen is er verder niet bij.
Esther en Ingvild hadden Hansa recentelijk aangeschaft en wilden het graag eens spelen. Sarah en Remco hadden het al verscheidene malen met zijn tween gespeeld en het had een redelijke indruk achtergelaten. Daar veel spellen met zijn vieren leuker te spelen zijn dan getween, hadden ze er wel vertrouwen in dat het wat moest gaan worden.

Helaas, helaas. Het spel is in basis eigenlijk niet veel meer dan wachten tot je aan de beurt bent en dan eens kijken wat je met je verdiende geld mag gaan doen. Plannen is er niet echt bij, doordat je verder gaat op het punt waar je tegenstander is gestopt met zijn boot. Het feit dat er maar 1 actie in een stad uitgevoerd mag worden per beurt houdt in dat je in je beurt zoekt naar een zo gunstig mogelijke route om goederen op te halen en her en der nog eens een marktkraam plaatst.

Echt diepgang zit er niet in, zeker als je dan zoals afgelopen week El Grande weer speelt, dan merk je dat je met Hansa toch gewoon een middenmoter te pakken hebt. In veel recensies lees je altijd dat mensen de spellen van deze altijd als sympathiek getypeerde man graag spelen vanwege het lichte karakter. Wij laten ze dan maar liever liggen vanwege deze reden. Hansa is leuker om met zijn tween te spelen dan met zijn vieren, maar waarschijnlijk heeft het spel hier zijn uiterste houdbaarheidsdatum overschreden.

Dan Ta Y, een spel dat Remco al eens had gespeeld op Spellenpret en het was hem uitermate goed bevallen. In al zijn enthousiasme vergelijk hij het eens met Blokus en Metro in een gesprek met Esther. Dat laatste kan je beter niet doen wanneer Esther in de buurt is en je een spel nog snel gespeeld wilt zien. Na weken geprobeerd te hebben het spel op de agenda te krijgen, kwam het nu eens naar beneden. De regels zijn zeer eenvoudig en het spel viel Esther uiteindelijk nog wel mee.

Leuk element van Ta Y is dat je twee tegen twee kan spelen en dat de verbindingen die gemaakt worden als vermenigvuldiging geteld worden. Haalt team A 2 verbindingen aan de ene zijde en aan de andere 3, dan hebben ze dus 6 punten. Haalt team B bijvoorbeeld 5 aan de ene en 1 aan de andere dan hebben ze dus maar 5 punten. Tenzij er speciaal aangegeven delen op het bord verbonden worden en dan levert dit een dubbel punt op.

Esther speelde met Remco en Sarah met Ingvild, de laatsten hadden het beter voor elkaar. Ze wisten erg veel lange stukken langs de kant te leggen, waardoor de scoringskansen voor Esther & Remco steeds kleiner werden. Daarbij hadden ze zelf een aantal hele fraaie verbindingen die niet te stoppen waren voor de tegenstanders.

Na het tellen van de punten en het over en weer beschuldigen van vals spel bleek toch dat Remco als enige echt enthousiast was over het spel. De anderen vonden het leuk om eens te spelen.

Er werd afgesproken om voor de week erop El Grande te gaan spelen. Zo gewoon als de spellen van vanavond voor de meesten waren, zo geniaal bleek El Grande te zijn!

Uitslagen:

Hansa: Esther 49, Remco 41, Sarah 33, Ingvild 32

Ta Y: Ingvild & Sarah (5X9) 45, Esther & Remco (2X8) 16

Naar verslagenoverzicht Scorespoor
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2006