Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Scorespoor > Verslagen > Sessies 16 en 25 Januari in Hoorn

Titel (5K) Verslag

Sessies 16 en 25 Januari in Hoorn, woensdag 25 januari 2006
Geschreven door: Remco

Met Esther en Ingvild spelen Sarah en Remco in principe één avond in de week. In rap tempo wordt zo de lijst ongespeelde spellen gedecimeerd en de toppers eens herhaald.

Op 16 januari stond de thee en koffie bij Esther en Ingvild klaar. Ze hadden Mexica voorbereid, het spel uit de trilogie die verder uit Tikal en Java bestaat. De elementen zijn dan ook bekend, het kaartje met daarop de verschillende mogelijkheden in de beurt en de waardes die er tegenover staan. Op het bord wordt in de verschillende gebieden, die al spelend door de spelers zelf worden afgebakend, gestreden om de meerderheden. Elke stap kost een punt, maar wanneer er slim gebruik gemaakt wordt van de waterpartijen kan men over het bord sjeesen zonder dat dit al teveel stappen kost. Mexica is luchtiger dan de andere twee spellen in de trilogie, denk ook de minste, maar toch een waardige afsluiter.

Als afsluiter Scream Machine, echter eerst enige discussie over de regels. Bij het spel zelf zitten regels bijgevoegd die volgens de ontwerper zelf niet kloppen, de meest wezenlijke regel is zelfs niet eens opgenomen in het regelboek. (Way to go, Jolly Roger) Op Boardgamegeek waren de vernieuwde regels te vinden en hiermee werd verder gespeeld. Ondanks dat het kaartje pakken blijft en maar hopen dat de onbekende bezoekers naar jouw park zullen komen, dus behoorlijk veel geluk, is het een hele leuke afsluiter.

De agenda's werden getrokken en er werd afgesproken om de 25e Tadsch Mahal te gaan spelen.

De regels van Tadsch Mahal waren weer opgefrist door Remco. De regels omvatten dusdanig veel ditjes en datjes dat Remco bang was dat het pas al spelend echt duidelijk zou worden voor degenen die het voor het eerst gingen spelen en dat dit wel eens veel nadeel zou kunnen opleveren voor ze. Dit bleek niet terecht, vanaf de eerste beurt werd hij vertrapt door de olifanten van de andere spelers en bleef voor dood op het scorespoor achter.

Tadsch Mahal is en blijft een fantastisch spel, de vele mogelijkheden om te scoren en het wikken en wegen bij elke kaart die uitgelegd moet worden maakt het een intens anderhalf uurtje. Zo kan het ook zijn dat je denkt een prachtkaart te hebben, maar al spelend blijk je in de ronde net van alles iets tekort te komen. De tegenspelers strijken met hun matige kaart de bonussen op en zelf heb je voor de volgende ronde amper nog een kaart in de handen. Keuzes, keuzes, keuzes : ga je voor de lintbebouwing of liever voor de specerijen? etc. Het is mij een raadsel waarom dit spel nooit is uitgegeven door het vertaalbedrijfje uit Almere, dit terwijl de intentie er wel was. Geniaal spel dat in het rijtje Puerto Rico, Fürsten von Florenz en Funkenschlag moeiteloos stand houdt.

Uit Amerika was Clocktowers meegekomen. Zo'n ellendig kaartspelletje hebben we gelukkig toch weinig hoeven spelen. Vergeleken bij dit akelige kaarttrekfestijn zou Vom Kap bis Kairo nog in aanmerking kunnen komen voor het Spiel des Jahres. Niet teveel meer over zeggen en vergeten dat dit vervelende half uurtje nog 13 dollar heeft gekost ook. Alan R. Moon gaat de komende tijd op de strafbank.

Daar de glazen nog niet bij iedereen leeg waren en we toch ook niet zo de avond wilden afsluiten werd Geschenkt nog even van boven gehaald. Zo simpel kan het nou zijn, een paar kaarten en een paar fiches, maar maximaal spelplezier. Na het eerste potje gewonnen door Sarah eisten de anderen revanche en er werd nogmaals een stapel doorgeworsteld. Denk toch dat Geschenkt op dit moment de beste filler is.

Voor volgende week werd afgesproken om Fische, Fluppen, Frikadellen te gaan spelen en daar is al mailend van de week King Lui bij gekomen. Benieuwd of 2F met FFF een tweede Funkenschlag in de catalogus heeft.

Uitslagen:

Mexica: Esther 100, Sarah 96, Remco 91, Ingvild 86

Scream Machine: Ingvild 15, Sarah 15, Esther 14, Remco 13

Tadsch Mahal: Esther 49, Sarah 40, Ingvild 36, Remco 25

Clocktowers: Sarah 10, Remco 9, Ingvild 8, Esther 7

Geschenkt: Sarah -13, Esther -50, Ingvild -60, Remco -92

Geschenkt: Remco -36, Esther -42, Ingvild -45, Sarah -49

Naar verslagenoverzicht Scorespoor
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2006