Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Scorespoor > Verslagen > Rook in Avenhorn

Titel (5K) Verslag

Rook in Avenhorn, vrijdag 6 januari 2006
Geschreven door: Remco

Rook is een kaartspel dat net als Boerenbridge veel in de familie van Sarah gespeeld wordt. Beide kaartspellen spreken ons erg aan en als we worden uitgenodigd voor een rondleiding door het tulpenbollenbedrijf en een potje Rook dan staan we rap voor de deur.
Begonnen werd met de rondleiding door een totaal vernieuwd bedrijf. Ze zijn overgestapt op het kweken in water ipv in potgrond. Een revolutionaire nieuwe techniek dat een indrukwekkend beeld geeft. Ik heb in ieder geval nog nooit zoveel tulpen van bol tot het stadium volgroeid bij elkaar gezien.

Na het uurtje wandelen in de kassen en koelcellen werd de koffie met gebak geserveerd en werden de Rook-kaarten uit het doosje gehaald. Een nieuw spel, vers uit Amerika meegekomen, want het oude pakje kaarten ligt grijsgespeeld (kan dit met kaarten of alleen met lp's?) in de kast.

Rooken heeft iets weg van klaverjassen, maar heeft een geheel andere telling. Daarbij heb je geen vaste partner, maar je partner wordt bepaald door de kaart die je meevraagt als je de troef mag maken. Ook is er de mogelijkheid, wanneer je een enorm goeie kaart hebt om het alleen te proberen.

Na het uitdelen van de kaarten, blijven er 5 kaarten in het midden van de tafel liggen. Per opbod bepaalt een ieder hoeveel punten hij denkt te gaan halen. Degene die het hoogste biedt mag het gaan proberen en bepaalt de troefkleur. Dan mag hij de kaarten in het midden bekijken en deze omruilen voor een eventuele mindere kaart in de hand. De kaarten die hierna in het midden blijven liggen mogen geen punten bevatten. Hierna geeft hij aan of hij het alleen probeert (lukt zelden) of noemt een kaart die hij mee wil hebben. Degene die die kaart in zijn handen heeft speelt dan mee met degene die de slag gaat spelen.

Er zijn 4 kleuren (rood,zwart,groen en oranje) deze kleuren bevatten kaarten van 1 tot en met 14. De 1 is de aas en dus hoogste, hierna loopt het van 14 naar 2. Punten haal je voor elke binnengehaalde 1 (15 punten), 14 en 10 (10 punten) en 5 (5 punten). Stel je hebt op tafel een 5, een 9 en een 10 liggen dan kan je de slag binnenhalen met de 13. Die 13 zelf levert geen punten op, maar de 10 en de 5 kaart leveren wel 15 punten op.

De laatste slag levert ook 20 punten op en dan is er nog de Rook kaart. Deze kaart telt als troefkaart en wanneer binnengehaald ook 20 punten.

Als alle kaarten uitgespeeld zijn dan worden de punten geteld en bekeken of het voorspelde aantal punten gehaald is. Zo ja, dan krijgen degene die de slag speelden het totaal behaalde aantal punten. De tegenspelers krijgen hun behaalde punten bij het totaal.

Wanneer men het niet haalt, dan wordt het behaalde aantal punten afgetrokken van het genoemde aantal punten dat men dacht te halen en als negatieve score genoteerd.

Zo speelt men totdat iemand de 500 heeft gehaald (officieel), wij hebben tot 2000 gespeeld.

Het spel vliegt dus over en weer en bevat een aantal hele leuke wendingen. Met name het meevragen van een kaart kan blijdschap veroorzaken, maar ook heel vervelend uitpakken. Wanneer je een hele goeie startkaart hebt, hoop je natuurlijk dat niet de koploper met je meegaat, dan loop je namelijk qua punten niets in. Ook kan het zijn dat je medespeler nou net de meegevraagde kaart als enige toevoeging aan je eigen kaart heeft en de tegenstanders fluitend je bod aan gort spelen.

We zijn vanavond begonnen met spelen om 21.00 uur en de 2000 punten werden bereikt om 2.00 's Nachts. Het was weer een ouderwets gezellig kaartavondje, veel besproken onder het spelen maar vooral erg veel gelachen. Er is alweer een Rook avond gepland in Februari.

Uitslag:

Theo 2030, Remco 1875, Sarah 1525, Afra 1050

Naar verslagenoverzicht Scorespoor
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2006