Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Scorespoor > Verslagen > Eufraat & Tigris / Vom Kap bis Kairo / Heckmeck in Hoorn

Titel (5K) Verslag

Eufraat & Tigris / Vom Kap bis Kairo / Heckmeck in Hoorn, dinsdag 18 oktober 2005
Geschreven door: Remco

Vanavond speelden we met zijn vieren bij Esther & Ingvild. Op het programma stond in ieder geval Eufraat & Tigris, voor de rest zouden we wel zien. Uiteraard werden eerst de Spiel ervaringen uitgewisseld en die waren bij iedereen erg positief.

Ook bij Esther & Ingvild de bekende stapel bordspellen in de huiskamer die zijn plek nog moet gaan krijgen ergens in een kast. Begonnen werd met Eufraat & Tigris. Topspel van topauteur Reiner Knizia. Het werd een aardige veldslag met spelers die meededen aan verschillende koninkrijken en de stenen over het bord verplaatsten van het ene naar het andere koninkrijk om via conflicten te profiteren van de vele tempels die op het bord stonden.

Toen alle rookpluimen waren opgetrokken was het weer een miniem verschil, Esther bleek uit te zijn gekomen op 10-10-13-14 en Sarah op 10-10-11-15. Ik ben van mening dat E&T een klassieker is die ook over enkele jaren nog steeds de speeltafel zal halen.

Hoe anders zal dit gaan lopen met Vom Kap bis Kairo, in een ver verleden al eens 2 keer gespeeld en dat had geen goede indruk achtergelaten. Het spel heeft elementen die het leuk zouden kunnen maken zoals bijvoorbeeld het veilen. Echter, al spelend ontvouwt zich een spelletje met een akelige geluksfactor en een traagheid waardoor je na 3 veilrondes geneigd bent om het spel in te gaan korten. Dit is ook gebeurd en we kwamen overeen om tot en met 4 bereden railsen te spelen ipv acht. Na afloop was iedereen het met elkaar eens, dit hoeven we nooit meer te spelen.

Daarna nog tijd voor een afsluitend spel. Ta YŁ of Heckmeck. Na enig overleg werd besloten om nu te gaan HeckMecken en de volgende avond te starten met Ta YŁ. Heckmeck, ook weer Knizia, is een heel erg leuk pestspelletje. Er liggen meerdere stenen met wormen van verschillende waardes op de grill. Men gooit alle dobbelstenen en als een soort Yahtzee kies je alle stenen van een bepaald getal. Met de overgebleven stenen gooi je verder, echter na deze worp mag je niet meer het getal selecteren dat reeds eerder gekozen is. Wanneer je de geselecteerde dobbelstenen bij elkaar optelt en dit is minimaal de waarde dat op een steen die op de grill ligt, dan mag je die nemen. Had je al een steen verworven dan plaats je de steen op de eerder verworven steen die hierdoor veilig ligt. Een worp moet wel minimaal 1 worm bevatten, de wormen staan op de dobbelsteen ipv de 6.Gooi je een waarde die overeenkomt met een getal dat een medespeler boven op zijn stapel heeft liggen, dan mag je de steen wegpakken. Lukt het je niet om een worp met een worm te produceren of je blijft steken onder het minimale getal dat op de stenen van de grill ligt of je gooit een worp met alleen maar getallen die al je eerder hebt geselecteerd, dan is je worp mislukt en leg je de bovenste steen van je stapel terug op de grill. Hierna wordt de steen met de op dat moment hoogste waarde op de grill omgedraaid en deze zal niet meer in het spel terugkomen. Aan het eind worden de wormen op de verworven stenen bij elkaar opgeteld en wie de meeste heeft wint. In dit geval wederom Esther.

Verwacht geen hoogstaand spel, maar plezier is wel verzekerd. Als je denkt een mooi stapeltje te hebben dan wordt de ene na de andere steen van je geroofd om berooid het spel te beŽindigen. Zeer geslaagd.

Uitslagen:

Eufraat & Tigris: Esther 10-10-13-14, Sarah 10-10-11-15, Ingvild 9-10-10-11, Remco 7-7-10-10

Vom Kap bis Kairo: Sarah 4, Remco 3, Ingvild 2, Esther 1

HeckMeck: Esther 10, Sarah 9, Remco 3, Ingvild 0

Naar verslagenoverzicht Scorespoor
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2006