Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > December tips 2008

   December tips 2008

Het heeft even geduurd, maar de eerste sneeuw is alweer gesignaleerd. Tijd om gezellig aan tafel spelletjes te gaan doen. Welke spelletjes wil je dit jaar van Sinterklaas en de Kerstman ontvangen? Natuurlijk valt het niet mee voor deze oude mannen om de goede cadeaus tevoorschijn te toveren en daarom helpen wij ze door hieronder een lijst met leuke nieuwe Nederlandstalige spellen neer te zetten.

 

 

In elk van de onderstaande categorieŽn wijzen zowel Ronald als Sandra een aanrader aan uit het recente spelaanbod.

 

Kinderspel: Ook voor de allerkleinsten zijn leuke spellen te vinden. Weinig spelregels, korte speelduur. Vaak is het de bedoeling dat er ongemerkt wat van wordt geleerd.

Familiespel: Het familiespel is weer helemaal terug. Ook de uitgevers houden weer rekening met deze doelgroep. Eenvoudige regels en iedereen kan meedoen.

Jeugdspel: Lekker spelen met vrienden onder elkaar. Geen gezeur van ouders. Spannende avonturen beleven, elkaar dwars zitten of lekker racen.

Volwassen spel: Af en toe wil je eens een stevig spel spelen waar je al gauw 90 minuten aan kwijt bent. Je moet je wel even door de spelregels heen bijten, maar dan heb je ook wat.

Twee-persoons spel: Vaak zijn twee-persoons spellen abstract, maar soms zijn er prachtige uitzonderingen. Een abstract spel gaat meestal terug tot de essentie van het spel. Je weet zelf wel wat je het beste ligt.

Budget-vullers: Ook je laatste 10 euro moet nog besteed worden. Voor deze prijs zijn er toch ook heel leuke en volwaardige spellen te koop.

 

Titel: Agricola

Aantal spelers: 1-5 spelers
Producent:
999 Games

 

Beschrijving: Je begint als boer met je partner in een houten hutje. Ga akkers ploegen, varkens hoeden, je huis verbeteren, maar zorg ondertussen wel dat je gezinsleden te eten hebben. Na veertien rondes weten we wie de beste boer is geweest.

 
Sandra's keuze: Het thema lijkt in eerste instantie een beetje saai en het regelboek geweldig dik. Maar het is absoluut de moeite waard om daar overheen te stappen. Dit geweldige spel wil je direct na afloop nogmaals spelen, want je gaat het de volgende keer veel beter doen.

 

 

Titel: Bert Bever

Aantal spelers: 1-4 spelers
Producent:
Ravensburger

 

Beschrijving: Een originele variant op Jenga. Steel boomstammen uit de dam van Bert Bever, maar zorg dat de dam niet te veel beweegt of instort. In dat geval wordt Bert Bever erg boos. Verzamel de juiste boomstammen om te winnen.

 
Sandra's keuze: Door de leuke uitvoering spreekt dit spel kinderen direct aan. En natuurlijk kunnen volwassenen ook meespelen.

 

 

Titel: Cuba

Aantal spelers: 2-5 spelers
Producent:
The Game Master

 

Beschrijving: Iedereen heeft een plantage in Cuba. Met de grondstoffen die je daar produceert maak je rum en sigaren en probeert deze te verschepen. Daarnaast wil je natuurlijk invloed in het parlement hebben. Is het niet met stemmen, dan wel met geld. Wie houdt zich het beste staande?

 
Ronald's keuze: Het spel blijkt een zeer geslaagde combinatie te zijn van bekende spelelementen uit bijvoorbeeld Puerto Rico, De Kathedraal en Caylus. Je moet direct scherp zijn, want het spel duurt maar een beperkt aantal rondes.

 

 

Titel: Day & Night
Aantal spelers: 2 spelers
Producent:
Mystics

 

Beschrijving: Een spel voor twee spelers, waarbij de spelers niet dezelfde mogelijkheden hebben. Wie maakt het beste gebruikt van de geboden mogelijkheden? Wint de dag of wint de nacht?

 
Sandra's keuze: Dit spel valt vooral op door de prachtige tekeningen, maar blijkt ook nog eens erg leuk om te spelen. Het is handig als je de Engelse taal een beetje machtig bent, maar alle termen staan ook uitgelegd in de spelregels.

 

Zie ook de uitgebreide preview elders in Spelmagazijn.

 

 

Titel: Galaxy Trucker

Aantal spelers: 2-4 spelers
Producent: QWG Games

 

Beschrijving: Bouw een ruimteschip met materiaal van een schroothoop en probeer de avonturen in de ruimte te overleven. Vecht met piraten, onderga meteorenstormen, haal goederen op van verre planeten en probeer je ruimteschip heel te houden.

 
Ronald's keuze: Een heerlijk spel om te spelen. Je ruimteschip blijkt toch altijd weer over zwakke plekken te beschikken en hoewel de geluksfactor soms flink roet in het eten kan gooien, staat vooral het plezier voorop in dit spel. Het is altijd weer een avontuur.

 

 

Titel: Gesjaakt

Aantal spelers: 3-5 spelers
Producent:
999 Games

 

Beschrijving: Een pak genummerde kaartjes en wat fiches. De kaarten zijn strafpunten de fiches zijn pluspunten. Als je de volgende kaart van de stapel niet wilt, dan moet je er een fiche op leggen. Maar ja, die zijn niet onbeperkt. Een geluk bij een ongeluk is dat van series kaarten er slechts eentje telt.

 
Ronald's keuze: Dat je met zo weinig materiaal een zo leuk kaartspelletje kunt maken. Geweldig. Het is zo geleerd en iedereen kan makkelijk meespelen. Wie wordt er opgescheept met de meeste strafpunten?

 

 

Titel: Hopla gaat logeren

Aantal spelers: 1-2 spelers
Producent:
Identity Games

 

Beschrijving: Een spel voor de allerkleinsten. Hiermee kunnen ze leren wat ze in hun koffertje moeten doen als ze uit logeren gaan. En uiteraard hoort daar de bijgeleverde knuffel bij.

 
Ronald's keuze: Een heel eenvoudig spelletje met een knuffel erbij. Er zijn niet veel spellen voor de allerjongsten, maar dit is er een van. Alles zit in een handzaam koffertje.

 

 

 

 

Titel: Koe zoekt boer

Aantal spelers: 2-5 spelers
Producent:
The Game Master

 

Beschrijving: Koeien zijn vrolijk of koeien zijn triest. Als boer wil je natuurlijk alleen maar vrolijke koeien. Maar dat blijkt niet zo makkelijk te zijn. Stuur koeien van de buren de regen in en vrolijk je eigen koeien op met een mooie stier.

 
Sandra's keuze: Zoals de uitgever zelf zegt: "pretentieloos vermaak". Gewoon even een lekker kaartspelletje voor tussendoor.

 

Zie ook de uitgebreide spelbeschrijving elders in Spelmagazijn.

 

 

Titel: Powerboats
Aantal spelers: 2-6 spelers
Producent:
Cwali

 

Beschrijving: Racen met een speedboat, wie wil dat niet? Scheur met je boot tussen de eilanden door. Ga je voor een lage snelheid en korte bochten of geef je gas en schiet je telkens te ver door? Wie haalt als eerste de finish?


Sandra's keuze: Een lekker snel racespel. Weinig wachttijden, simpele regels. Lekker racen en kletsen tegelijk. Als enige minpuntje zou je kunnen noemen dat je elkaar niet al te veel kan dwarszitten, maar is dat een probleem?

 

 

Titel: The Name of the Rose
Aantal spelers: 2-5 spelers
Producent:
Ravensburger

 

Beschrijving: Iedere speler speelt in het geheim een monnik die aanwijzingen tegen andere monniken verzamelt en tegelijkertijd zelf zo min mogelijk verdacht moet blijven. Na zeven dagen wint de monnik tegen wie het minste bewijs is verzameld.

 
Sandra's keuze: Een alleraardigst detective spel, waarbij je wat elementen herkent uit het oude Heimlich & Co of het wat recentere Clans. Probeer geheim te houden wie je zelf bent om je kansen te vergroten.

 

 

Titel: Tzaar
Aantal spelers: 2 spelers
Producent:
Gipf Project

 

Beschrijving: Tzaar vervangt Tamsk in de prachtige abstracte spellenreeks Gipf. Ook nu weer een zeer geslaagd denkspel, waarbij je telkens de keuze moet maken om de tegenstander te verzwakken of jezelf te versterken. Beiden keuzes hebben hun voor- en nadelen.


Ronald's keuze: Een prachtige versterking van een prachtige spellenreeks. Het spel speelt heerlijk vlot, maar geeft toch uitstekende keuzemogelijkheden en tactieken. En aangezien er twee manieren zijn om te winnen, moet je erg goed blijven opletten.

 

 

Titel: Yahtzee Cards
Aantal spelers: 2-6 spelers
Producent:
Hasbro (MB / Parker)

 

Beschrijving: Wie is er niet groot geworden met het dobbelspel Yahtzee? Het is nu in een nieuw jasje gestoken en een zeer geslaagd jasje ook. Probeer de combinaties te gooien die op kaartjes staan die in het midden liggen, of probeer kaartjes van de andere spelers te stelen, voordat de kaartjes gebankt zijn.

 
Ronald's keuze:  Een leuke uitgave van deze oude klassieker. Niet meer schrijven op een blokje, maar punten verzamelen door kaartjes te banken.

 

 

Naar spelbeschrijvingen

Naar boven / Naar menu

 

by Ronald Hoekstra - 2008