Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Koe zoekt Boer

   Spelbeschrijving

Titel: Koe zoekt Boer
Ontwerp: Hans van Tol
Tekeningen: Wesly Gibs
Producent:
The Game Master
Aantal spelers: 2 tot 5 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 15 tot 20 minuten
Taal: Nederlands

Koe zoekt Boer

Spelmateriaal:
25 koeienkaarten, 30 boerderijkaarten

Geschreven door: Enrico van Kessel
 


een blije en trieste koeienkaart

Introductie: Je kruipt in de rol van veeboer en probeert je koeien zo goed mogelijk te vertroetelen. Sommige koeien zijn erg gevoelig en bij het minste of geringste worden ze humeurig. Hou deze koeien extra goed in de gaten, want als je deze aan het einde van het spel tevreden hebt, leveren ze veel punten op. Wie er het beste in slaagt zijn koeien tevreden te houden, krijgt de meeste punten en wint het spel.

 


Voorbereiding: Iedere speler krijgt één koeienstal uit de voorraad en legt deze voor zich neer. De stapel koeienkaarten wordt geschud en iedere speler krijgt 3 koeienkaarten. Je legt deze met de trieste kant naar boven voor je neer. De koeienkaarten en boerderijkaarten worden tot één gemengde stapel geschud, waarbij de boerderijkaarten gedekt blijven. De koeienkaarten liggen hierbij willekeurig met de blije of trieste kant naar boven. De stapel ligt centraal op tafel. De bovenste 3 kaarten van de stapel worden open gedraaid. Tenslotte kiest iedere speler één van zijn trieste koeien uit en draait deze kaart om zodat het een blije koe wordt. Wie het laatst een koe heeft gezien, mag beginnen.

 

 

enkele boerderijkaarten

 


Een spelbeurt: Er wordt met de wijzers van de klok mee gespeeld. Tijdens je beurt heb je de keuze uit 3 acties:

 

1. Een openliggende kaart spelen

Kies je een koeienkaart, dan leg je deze voor je neer. Hierbij verandert het humeur van de koe niet. Als je een boerderijkaart kiest, dan voer je de actie op de kaart direct uit. Hierbij kunnen trieste koeien blij worden (of juist andersom), kunnen koeien van eigenaar wisselen of kun je één of meerdere koeien op stal zetten. Hierdoor is de kaart beschermd en kan een andere speler je koe niet afpakken. Na het uitvoeren van de actie, wordt de kaart afgelegd. Je draait de bovenste kaart van de stapel open en daarna is je beurt voorbij.

 

2. Een openliggende kaart wegleggen

De kaart van je keuze leg je ongebruikt op de aflegstapel. Je draait de bovenste kaart van de stapel open en daarna is je beurt voorbij.

 

 

de stal

 

 

3. Een kaart van de stapel trekken en spelen

Als je geen van de openliggende kaarten wilt spelen, dan kun je ervoor kiezen om de bovenste kaart van de stapel te spelen. Is dit een koeienkaart, dan kun je zien hoe de stemming van de koe is. Je neemt deze kaart en legt deze voor je neer. Hierbij verandert de stemming van de koe niet. Is de bovenste kaart een boerderijkaart, dan kun je niet zien wat er gaat gebeuren. Je moet de actie op deze kaart echter ongeacht het effect uitvoeren. Daarna wordt de kaart afgelegd en eindigt je beurt.

 


Het einde: Als de stapel kaarten op is, is het spel afgelopen. Iedere blije koe die je hebt, levert evenveel punten op als er koeienkoppen bovenaan de kaart staan. Elke trieste koe kost je daarentegen dit aantal punten. Het saldo van deze beide scores is je totaalscore. De speler met het hoogste puntentotaal heeft de beste stemming op zijn boerderij en wint het spel.

 Waardering: Koe zoekt Boer is een grappig spelletje voor tussendoor. Verwacht er echter niet te veel van, want strategie en tactiek spelen een bijna verwaarloosbare rol. De afbeeldingen zien er leuk uit en het speelt vlot.
Aardig

 


Opmerking Enrico: De diverse kleuren van de kaarten zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden. Gelukkig staan er ook symbooltjes op, al zijn deze wel erg klein.

 

Het spel is ook met 2 spelers te spelen. Daarvoor zijn enkele afwijkende spelregels opgenomen.

 


Strategie: Koe zoekt Boer is geen strategisch spel. Toch zijn er een paar handigheidjes waar je rekening mee kunt houden. Als er bijvoorbeeld een boerderijkaart open ligt waar je zelf geen direct voordeel mee behaalt, maar je tegenstander(s) wel als deze hem later kan pakken, dan kan het handig zijn om deze toch te kiezen. Verder is het natuurlijk handig om ervoor te zorgen dat je de meest blije koeien het eerste op stal zet in het geval je meerdere koeien tegelijkertijd op stal kunt zetten.

 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

Naar boven / Naar menu

 

by Ronald Hoekstra - 2008

Met dank aan The Game Master voor een recensie exemplaar.
Met dank aan Enrico voor de beschrijving en de afbeeldingen