Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > December  tips 2005

   December tips 2005

 

De decembermaand komt er weer aan. Tijd voor cadeautjes, met Sinterklaas, met Kerst. Ook spellen kunnen natuurlijk niet in de zak of onder de boom ontbreken! Er is dit jaar weer genoeg nieuw Nederlandstalig spellenplezier uitgekomen, dus er is keuze genoeg. Mijn eigen favorietjes heb ik even op een rijtje gezet en deze december tips zal ik ook even kort toelichten.

 

 

In elk van de onderstaande categorieŽn wijzen zowel Ronald als Sandra een aanrader aan uit het recente spelaanbod.

 

Kinderspel: Veel kinderspellen hebben een geheugenelement in zich en de door ons uitgezochte kinderspellen vallen ook in deze klasse. Met deze spellen kunnen kinderen met volwassenen zich vermaken, terwijl de kids ook eenvoudig zonder hulp met elkaar kunnen spelen.

Familiespel: De avonden lengen zich weer en lenen zich dus uitstekend voor een spelletje met de hele familie. Er moeten winstmogelijkheden voor iedereen zijn en ook tijdens een beurt van de ander hoef je je niet te vervelen.

Jeugdspel: Zeker de oudere jeugd is nog wel voor een spelletje te vinden. Onder elkaar met de nodige lol en niet te serieus, dan komt het helemaal goed. Spellen die dus in deze sfeer passen verzekeren je van een succesvol avondje.

Volwassen spel: Met elkaar kletsen kan altijd nog, het is nu tijd voor een spelletje! Nadenken is wel nodig als je wilt winnen, maar er blijven ook tijdens deze spellen nog genoeg momenten over voor een gezellig onderonsje en een hoop plezier.

Twee-persoons spel: Wanneer je alleen maar met elkaar rekening hoeft te houden, dan is het genoeg om een echt twee-persoons spel te hebben. Hier enkele leuke hersenbijtertjes die niet onderdoen voor menig meerpersoonsspel.

Budget-vullers: Ook je laatste 10-12 euro moet nog besteed worden! Voor deze prijs zijn er natuurlijk hele leuke en volwaardige spellen te koop.

 

Titel: Ahoy

Aantal spelers: 2-5 spelers
Producent: Cwali

 

Beschrijving: Ahoy is een racespel waarbij het geheugenelement van belang is. Door gebruik te maken van diverse waterdieren, moet je zo snel mogelijk vijf rondes afleggen en daarna precies op de finish uitkomen. Je kiest telkens een dierenkaart tussen jezelf en de eerstvolgende achterligger. Deze draai je om. Het dier dat nu tevoorschijn komt, bepaalt naar welk dier je je vervolgens verplaatst. Soms razendsnel als een dolfijn, soms zo traag als een schildpad.

 
Ronald's keuze: Kinderen zijn altijd goed in geheugenspelletjes. Volwassenen moeten zich zien te redden met het tactisch dwarszitten van elkaar. Mooi vormgegeven en altijd leuk om te spelen.

 

 

Titel: Egelrace

Aantal spelers: 2-6 spelers
Producent: University Games

 

Beschrijving: Wie brengt als eerste drie van zijn vier egels over de finish. De egels klimmen over elkaar en duwen elkaar in de valkuilen. Soms moet je onbedoeld je tegenstander helpen. Een simpel dobbelspelletje met een leuke twist. En nog eens wat leuke varianten als toegift.

 
Ronald's keuze: Het spel is snel te leren en iedereen houdt kans tot het einde. Een leuke chaos voor de hele familie.

 

Zie ook de uitgebreide spelbeschrijving elders in Spelmagazijn

 

 

Titel: Foute Vrienden Vette Feesten

Aantal spelers:  2-6 spelers
Producent: PS Games

 

Beschrijving: In dit spel stap je weer fris en onbezonnen in het begin van je leven: de puberteit. Je hebt 5 levensdoelen die je belangrijk vindt en daar leef je dan ook naartoe. Je ontwikkelt je persoonlijkheid en ontdekt roken, alcohol, het geloof. Je rouwt om relaties die uitgegaan zijn.... en misschien doe je eindelijk wat wijsheid op.

 
Sandra's keuze: Het spel voor iedereen die zin heeft in een avondje onvervalst plezier. Bij dit spel weet je zeker dat de tranen van het lachen over je wangen zullen rollen. Zowel de kaarten als de situaties die zich voordoen garanderen je veel hilarische momenten.

 

Zie ook de uitgebreide spelbeschrijving elders in Spelmagazijn

 

 

Titel: Iguazu

Aantal spelers: 3-5 spelers
Producent: 999Games

 

Beschrijving: Aan de rivier de Iguazu liggen de edelstenen voor het oprapen. Maar hiervoor moet je wel met je kano halsbrekende toeren uit halen. Er zijn namelijk meer kapers op de kust en het weer is ook niet altijd even goed! Degene die als eerste de juiste edelstenen weet binnen te halen, wint deze spannende peddelwedstrijd.

 
Sandra's keuze: Dit spel is een lust voor het oog en het spelmechanisme zelf zit ook heel goed in elkaar. Wanneer je niet aan de beurt bent, moet je ook wel op blijven letten... voor je het weet is iemand er met jouw edelsteen vandoor of kiepert je kano van de waterval af.

 

Zie ook de uitgebreide spelbeschrijving elders in Spelmagazijn

 

 

Titel: King Arthur

Aantal spelers: 1-4 spelers
Producent: Ravensburger

 

Beschrijving: Een nieuwe ontwikkeling in de bordspellen: elektronica verwerkt in het spelbord. Een stem uit het spelbord vertelt wat er gebeurt en natuurlijk is dat elke keer weer een verrassing. Wie wordt de nieuwe koning van Engeland? Verzamel een paard, een lans en een harnas en bewijs dat je voldoende moed hebt. De nieuwe koning trekt het zwaard uit de steen.

 
Ronald's keuze: Speel je het braaf of juist als slechterik? Probeer van alles uit om maar zo snel mogelijk de nieuwe koning te worden. Beleef telkens een nieuw avontuur in dit prachtige spel.

 

 

 

Titel: PŁnct

Aantal spelers: 2 spelers
Producent: Don & Co

 

Beschrijving: Het klinkt eenvoudig: verbind deze zijde van het spelbord met de overzijde. Hierbij mag je eigen kleur niet onderbroken worden. Stenen die al op het bord liggen, mag je vanuit de punt van het speelstuk verplaatsen. Hierdoor zijn er voldoende mogelijkheden om de ander te dwarsbomen en jezelf verder te helpen.

 
Sandra's keuze: Dit laatste project uit de GIPF-serie is zeker een spel dat er mag zijn. In de gebruikelijke mooie vormgeving is weer een geniepig spel ontworpen. Je denkt er te zijn en dan blijkt de ander toch nog een fantastische zet achter de hand te hebben.

 

 

Titel: Roma

Aantal spelers: 2 spelers
Producent: Queen Games

 

Beschrijving: Een machtsstrijd in Rome. Door het juist inzetten van gebouwen en personen probeer je zoveel mogelijk punten te scoren. Je kunt echter niet zomaar alles doen wat je wilt. Een dobbelsteenworp geeft je de nodige beperkingen in je acties. Zo kom je telkens weer voor lastige keuzes te staan.

 
Ronald's keuze: Queen Games is ook begonnen met een serie van twee-speler spellen. En in die serie zitten meteen een aantal toppertjes. Roma is daar een van. De nieuwe spellen van Queen zijn trouwens ook allemaal voorzien van Nederlandse spelregels. Helaas zitten daar wel een paar vertaalfoutjes in.

 

Zie ook de uitgebreide spelbeschrijving elders in Spelmagazijn

 

 

Titel: Skyline
Aantal spelers: 2-4 spelers
Producent: The Game Master

 

Beschrijving: Bouw je eigen wolkenkrabbers in de stad van je dromen. Met een penthouse kun je veel punten verdienen, maar zonder geld kom je niet ver! Dus langzaam en gestaag moet je van onderaf beginnen om op de juiste hoogte te kunnen eindigen.


Ronald's keuze: Na de Ontembare Stad komt The Game Master weer met een prima nieuw spel. Je moet goed plannen in dit spel om uiteindelijk als winnaar uit de bus te komen. Maar je moet ook rekening houden met de plannen van je tegenstanders.

 

Zie ook de uitgebreide spelbeschrijving elders in Spelmagazijn

 

 

Titel: Ticket to Ride Europe
Aantal spelers: 2-5 spelers
Producent: Days of Wonder

 

Beschrijving: Een treinverbinding maken van A naar B klinkt eenvoudig, maar in Europa is er geen plaats genoeg voor iedereen. Verzamel de goede kaarten om de juiste sporen te kunnen bezetten en zorg dat je stations op de goede plaats staan, zodat je je opdracht volbrengt en de meeste punten scoort.

 
Sandra's keuze: Het blijft altijd moeilijk, zal ik nu mijn spoorlijn leggen of zal ik nog die zeldzame kaart nemen die ik zo meteen heel goed kan gebruiken? Niet teveel keuzes zou je denken, maar het blijft een afweging om wel of niet geblokkeerd te raken. En door de tunnels en bruggen heb je snel meer kaarten nodig dan je denkt. Helaas is dit spel nog niet in een Nederlandstalige versie beschikbaar. Van de voorgaande versie (Ticket to Ride) is wel een Nederlandstalige uitvoering verkrijgbaar. (Daarvan is een uitgebreide spelbeschrijving in Spelmagazijn te vinden.)

 

 

Titel: Up & Down
Aantal spelers: 2-6 spelers
Producent: Ravensburger

 

BeschrijvingDe mollen zijn verstoppertje aan het spelen. Je krijgt een opdrachtkaartje en door de juiste kleuren mollen te vinden verzamel je punten (scheppen). Hierbij moet je steeds 3 mollen omdraaien, waardoor de kleuren veranderen. Degene met de meeste scheppen wint het spel.


Sandra's keuze: Bij dit spel moet je niet even de andere kant op kijken, want dan weet je niet meer welke mol in welke molshoop is gedoken. Ik kan hier heel kort over zijn, dit is een hele goede variant op memory en geeft toch de nodige uitdaging.

 

Zie ook de uitgebreide spelbeschrijving elders in Spelmagazijn

 

 

Titel: Veel Soeps!
Aantal spelers: 2-5 spelers
Producent: University Games

 

Beschrijving: Je probeert zoveel mogelijk sterren te verzamelen door in 5 kookbeurten zo goed mogelijk een lekkere soep te klaar te maken: erwtensoep, uiensoep, champignonnensoep, pepersoep of helemaal geen soep. Een slagenspel met de nodige pit.

 
Sandra's keuze: In dit listige kaartspel gaat erom bij de juiste ingrediŽnten de slag wel te halen, maar bij de verkeerde bereiding de soep  aan je neus voorbij te laten gaan om minpunten te voorkomen. Maar ook anderen zijn een soepje aan het bereiden en daar moet je ook geen cadeautjes aan geven! Dus alleen je eigen punten in de gaten houden is bij dit spel niet voldoende.

 

Zie ook de uitgebreide spelbeschrijving elders in Spelmagazijn

 

 

Titel: Vroeger of Later
Aantal spelers: 2-8 spelers
Producent: Jumbo

 

Beschrijving: Wat weet jij van de geschiedenis? Met dit spel leer je spelenderwijs een heleboel over de geschiedenis. Je hoeft gelukkig niet de precieze jaartallen te weten, maar alleen maar in te schatten in welke volgorde de gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Je weet vast wel dat Julius Caesar voor Winston Churchill leefde, maar was de Verenigde Oost-Indische Compagnie nu voor of na de West-Indische Compagnie opgericht?

 
Ronald's keuze: Je kunt zo instappen in dit kaartspel en je kunt ook de moeilijkheidsgraad nog opvoeren. Een erg leuke manier om je geheugen weer eens op te frissen. Een beetje gokken, een beetje bluffen en een beetje weten.

 

Zie ook de uitgebreide spelbeschrijving elders in Spelmagazijn

 

Naar spelbeschrijvingen

Naar boven / Naar menu

 

by Ronald Hoekstra - 2005