Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Iguazu / Niagara

   Spelbeschrijving

Titel: Iguazu / Niagara
Ontwerp: Thomas Liesing
Tekeningen: Victor Boden
999 Games: 999 Games / Zoch GmbH
Aantal spelers: 3-5 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 30 minuten
Taal: Nederlands / Duits

Iguazu / Niagara

Spelmateriaal:
1
speelbord, 10 kano's, 35 peddelkaarten, 1 weerblokje, 1 zwemband, 40 edelstenen en 12 ronde riviervelden.

Geschreven door: Sandra Pellegrom

Introductie: Aan de rivier de Iguazu liggen de edelstenen voor het oprapen. Maar hiervoor moet je wel met je kano halsbrekende toeren uit halen. Er zijn namelijk meer kapers op de kust! En deze schuimen niet alleen de kust af, maar proberen ook stenen uit jouw kano te roven.  Verder heeft het weer ook nog de nodige invloed: hoe slechter het weer, hoe sneller de stroming. En aan het einde van de rivier dondert deze met een oorverdovend geraas langs de waterval naar beneden. Degenen die als eersten de gewenste edelstenen aan land weten te brengen, winnen het spel.

 

 

een spelsituatie


Voorbereiding: De doos wordt omgedraaid en het spelbord wordt erop gelegd. Hierbij stroomt de rivier met een waterval naar beneden. De riviervelden worden in de rivierbedding gelegd. Er blijven twee riviervelden over om tijdens het spel in de rivierbedding te schuiven. De edelstenen worden per kleur in de desbetreffende vakken op het spelbord gelegd. Iedere speler krijgt 7 peddelkaarten en 2 kano's van eenzelfde kleur. Het weerwolkje komt op de 0 te liggen en de zwemband wordt op het ronde veld bij de startspeler gelegd.

 

Een spelbeurt: Een spelbeurt bestaat uit vier verschillende fasen.

 

Fase 1: peddelkaart gedekt neerleggen.

De spelers kiezen een peddelkaart en leggen die gedekt op het daarvoor bestemde vakje op het speelbord neer. Op de peddelkaarten staat een wolkje of een cijfer: 1 tot en met 6. Elke speler heeft deze verzameling van 7 kaarten. Nadat alle kaarten een keer gebruikt zijn, krijg je de hele stapel weer tot je beschikking.

 

 

enkele verschillende peddelkaarten en de achterkant

 

Fase 2: peddelkaart uitspelen.

De peddelkaarten worden omgedraaid. Beginnend bij de startspeler speelt iedereen zijn peddelkaart. Wanneer je een wolkje hebt gespeeld, verplaats je de wolk op de weertabel met 1 vakje. Deze weertabel is van invloed op de stroming van de rivier.

 

Als je gekozen hebt voor een peddelkaart met een cijfer, dan ga je met je kano's varen. Hiervoor gelden de volgende regels:

 

de weertabel (onderdeel van het speelbord) en de wolk om het weer mee aan te geven

 

Fase 3: de rivier laten stromen.

De startspeler schuift zoveel riviervelden in de rivierbedding als het totaal van de laagste peddelkaart en de wolk op de weertabel. Hoe slechter het weer, hoe sneller de rivier stroomt. De kano's drijven met de stroom mee richting de waterval. Kano's die van de waterval afvallen, komen (zonder eventuele edelstenen) ondersteboven aan het begin van de rivier te liggen. Deze kunnen voor 1 edelsteen teruggekocht worden. Heb je echter geen edelstenen en zijn allebei je kano's van de waterval afgevallen, dan krijg je 1 kano kosteloos terug.

 

Fase 4: nieuwe startspeler.

De zwemband wordt doorgeschoven naar de volgende speler. Het spel gaat verder bij Fase 1.

 

2 kano's: in de groene kano ligt een amethist (paarse edelsteen)


Het einde: Degene die tijdens fase 2 vijf verschillende, vier gelijke of zeven willekeurige edelstenen aan land heeft gebracht, wint het spel. Fase 2 wordt echter helemaal uitgespeeld, dus er kunnen meerdere winnaars zijn.

 


Waardering: Dit prachtige spel is niet alleen een lust voor het oog door de mooie vormgeving (zowel grafisch als door het spelsysteem met de waterval), maar is ook nog leuk om te spelen. Zelfs al tel je je peddelslagen nog zo goed uit, er is altijd wel iemand die een onverwachte zet doet. En dan blijkt de rivier toch sneller te stromen... of juist langzamer... Moeilijkheden genoeg in de jacht om de felbegeerde edelstenen. Aanrader.

 

Opmerking Sandra: Iguazu was de eerste Nederlandse speluitgave waarvoor een landelijke demo werd georganiseerd bij de spellenspeciaalzaken. Op woensdag 1 maart 2005 kon spelminnend Nederland zo als eerste kennismaken met dit spel, dat onder begeleiding van getrainde 999 Games spelleiders werd uitgelegd.

Blijf trouwens van de riviervelden af als deze eenmaal op het bord liggen. Zo zal de rivier zich keurig in tweeŽn splitsen.

 

Opmerking Spelmagazijn: De Duitse uitvoering heet Niagara, een heel bekende waterval. Waarom dan de naamsverandering in de Nederlandse versie? Ik heb me laten vertellen dat er bij de Niagara geen edelstenen gevonden kunnen worden. Dat is wel het geval bij de Iguazu.

Doordat de doos het spelbord vormt, ligt alles hoog boven de tafel. Als iedereen zijn verzamelde edelstenen voor zich op tafel legt, zijn deze vaak lastig te zien. Duidelijker is het om deze op het spelbord te leggen, maar erg handig is dat nou ook weer niet. 

Strategie: Speel niet te snel je hoge peddelkaarten uit. Heen lukt altijd wel door de stroming van de rivier, maar terug is knap lastig wanneer je tegen de stroom in moet peddelen. Zeker wanneer het weer niet al te goed is! Hou verder in de gaten wie de startspeler is. Uit andermans kano stenen jatten kost geen moeite, maar dan moet je er wel op letten dat er geen anderen zijn die vervolgens jouw kano plunderen.

 

Door de splitsing in de rivier wordt de snelheid aan het uiteinde gehalveerd. Je hebt vaak meer tijd dan je je beseft. Het is een leuke tactiek om de eerste beurt te beginnen met je wolkje. Als alle andere spelers vervolgens een hoge kaart spelen (wat vaak voorkomt), dan komen ze meteen in problemen met hun eerste kano en moeten al hun aandacht daar op vestigen. Dat geeft jou de gelegenheid om echte zaken te doen. Houd ook goed in de gaten wat de overwinningscondities zijn en hoe ver anderen gevorderd zijn.

 

Als je vroeg in het spel een kano verliest, is het zeker de moeite om deze snel weer terug te kopen. Als het later in het spel gebeurt, dan moet je goed overwegen of het verlies van een edelsteen wel kan worden goedgemaakt met je tweede kano.

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2005

Met dank aan 999 Games voor een recensie exemplaar.
Met dank aan Sandra voor de beschrijving en de afbeeldingen