Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > 03-04-2004

Titel (5K) Verslag

Spellendag Amersfoort, 3 april 2004

Zie ook het fotoalbum.

Dit keer weer ruim 40 aanmeldingen voor de spellendag. Onderweg een tijdje vastgezeten achter een tractor, waardoor ik iets later bij de zaal aan kwam. Er werd inmiddels al gespeeld aan 2 tafels en ik kon meteen aanschuiven bij de 3e tafel voor Capitol. Het was al lange tijd geleden dat ik het spel gespeeld had, dus er moest nog even enige uitleg volgen. Door middel van bouwkaartjes maak je gestapelde huizen en die voorzie je van een dak. Deze kun je in diverse wijken op het bord bouwen. In elke wijk moet hetzelfde soort daken gebouwd worden en tevens mag een nieuwbouwhuis niet lager zijn dan alle andere huizen in die wijk en maximaal één blokje hoger. De speler met de meeste huizenblokjes in de wijk scoort 2 punten plus het aantal fonteinen. De speler op de tweede plaats scoort nog het aantal fonteinen. Zo worden er vier rondes gespeeld. De eerste ronde ging ik super en lag meteen op kop met 8 punten. Bas bleef ver achter met 2 punten. In de tweede ronde plaatste Rogier zijn aanval en nam de kop over. Bas liep iets van zijn achterstand in. In de derde ronde kon ik een speciaal gebouw kopen, waardoor mijn score in een wijk verdubbeld werd. Helaas profiteerde ook Rogier daarvan. Bas zakte ondanks goede pogingen toch weer verder af. De tussenstand: 31, 29, 27, 21. De laatste ronde moest de beslissing brengen. Rogier stopte onverwacht met bouwen, waardoor ik mijn geprepareerde huizen niet meer kwijt kon en ik had niet voldoende kaartjes om nieuwbouw te plegen. Bas kon ook niet bouwen, maar had nog wel kaartjes om daar verandering in te brengen. Daardoor had hij echter niet voldoende kaartjes meer om aan de laatste veiling echt mee te doen. Toen de eindscore bekend gemaakt werd, was het toch even schrikken voor Rogier. Hij had nog maar één punt overgehouden van zijn voorsprong. Eindstand: Rogier 45, Ronald I 44, Enrico 43, Bas 36. Het spel was dit keer beter bevallen dan de vorige keer, maar er zijn meer van dit soort spellen die toch leuker zijn. Een goede subtopper. Ik zou vervolgens aanschuiven bij Einfach Genial, maar werd ook gevraagd om A Game of Thrones uit te leggen. Dat laatste kostte meer tijd dan verwacht, dus viel Det voor me in. Toen ik klaar was met de uitleg, was Einfach Genial al in een te ver gevorderd stadium. Helaas stopten de spelers van A Game of Thrones al na twee rondes. 

Rob Prent had ook weer een prototype van een nieuw spel meegenomen. Helaas heb ik het niet kunnen spelen. Het is op dit moment nog een twee-speler spel, maar hij probeert er nog een meer-speler spel van te maken. Je moet proberen een piramide te bouwen of de piramide van de tegenstander af te breken. De spelers die het spel geprobeerd hebben waren er best positief over. Op zijn website kun je enkele foto's vinden. Ook Corné van Moorsel had weer een prototype bij zich, het woordspel dat hij al eerder had meegenomen.

Han in gedachten bij Balance
(Klik op de foto voor een vergroting)

Han had van een nieuwe Nederlandse ontwerper het spel Balance meegenomen. Met hetzelfde basismateriaal en wat aanvullingen kunnen meerdere spellen gespeeld worden. Balance Duel is een soort Backgammon, maar dan met een spelbord aan een balans. Als een speler het spelbord te ver uit balans brengt, waardoor het het grondvlak raakt, dan verliest hij direct. Je moet dus van bepaalde zetten afzien, omdat je daarmee de balans laat doorslaan. Ik had al snel een voorsprongetje en kon Han daardoor in problemen brengen. Aan het eind maakte ik echter een foutje en in plaats van te passen zette ik een pion die de balans deed doorslaan. Daardoor kon Han toch nog winnen. Grappig om een keer te doen, maar voor de veel-spelers is dit spel toch te licht.

Er waren drie exemplaren van Ticket to Ride aanwezig, dus dat werd dan ook regelmatig gespeeld. Sacha en Guido wilden het graag spelen en we vonden Anton en Koen bereid om aan te schuiven. Het is een treinenspel dat zich in Amerika afspeelt. In je beurt heb je de keuze uit drie mogelijkheden: treinkaartjes verzamelen, een route op het bord claimen middels de verzamelde treinkaartjes of routekaartjes verzamelen. Met de routekaartjes kun je aan het eind bonuspunten verdienen, als je de aangegeven steden met elkaar hebt verbonden. Is dat echter niet gelukt, dan zijn het strafpunten. Ik had het geluk dat ik met mijn routekaartjes aan de ene kant van het bord zat, terwijl de rest aan de andere kant elkaar in de weg zat. Over en weer werd er lekker geklaagd dat niet de juiste treinkaartjes beschikbaar waren of dat anderen een route hadden weggekaapt. Bij mij liep het op rolletjes, totdat ik nieuwe routekaartjes nam. Twee hele lange routes over het hele bord of een korte in een reeds drukbevolkt gebied. Ik besloot maar een van de grote te nemen. Nu moest ik erg veel kaartjes verzamelen, maar langzaam maar zeker kreeg ik alle benodigde kaartjes in handen. Net toen ik wilde gaan leggen, blokkeerde Guido de hele boel en werden er 20 bonuspunten door mijn neus geboord, die nu zelfs 20 strafpunten werden. Ik claimde toch maar de twee andere grote delen van de route, die ten eerste veel punten opleverden en uiteindelijk zelfs de langste route. Daarmee werd ik toch nog eerste. Als de langste route echter niet had gehad, maar Guido of Sacha, dan was de winst mijn neus voorbij gegaan. Eindstand: Ronald I 105, Guido 91, Sacha 88, Anton 82, Koen 75. Iedereen was erg te spreken over dit spel.

Ticket to Ride
(Klik op de foto voor een vergroting)

Ticket to Ride werd trouwens onderbroken voor de Chinese maaltijd. Iedereen liet zich dit goed smaken en er waren zelfs mensen vergeten. Dus werd er snel nog bijgehaald, zodat iedereen zijn buikje rond kon eten. Aan het eind van de maaltijd vroeg ik nog even kort de aandacht van iedereen. Rob en Det waren op 1 april al 20 jaar samen en daar wilden ze verder eigenlijk geen aandacht aan besteden. We wilden dat toch niet ongemerkt voorbij laten gaan. Dus had ik iedereen ongemerkt een wens laten zetten op een houten blokje van een Jenga spel. Ze hadden er de hele dag niets van gemerkt en waren erg verrast met de attentie. De speech die ze gaven was kort maar krachtig: "Bedankt". Het idee was goed overgekomen. Maar het was weer tijd om verder te spelen, dus ging iedereen weer over tot de orde van de dag.

Rob en Det bestuderen het cadeau
(Klik op de foto voor een vergroting)

Sacha wilde nog graag San Juan spelen en Erwin was bereid zijn exemplaar achter te laten. Guido en Koen schoven graag aan. Sacha had al vrij snel de Zunfthalle en bouwde die maar al te graag. Daarna begon ze aan haar productiegebouwen. Helaas voor haar stagneerde dat toch enigszins. Ik ging zelf voor de kleine gebouwen die leuke combinaties gaven. Daardoor kreeg ik telkens veel kaarten in handen. Langzaam maar zeker kon ik toen ook de wat zwaardere productiegebouwen en toen ging het echt lopen. Toen ik ook nog de Zunfthalle in handen kreeg, kon het niet meer stuk. Guido kon het niet langer aanzien en koos de Bouwmeester, zodat ik mijn twaalfde gebouw kon bouwen. Eindstand: Ronald I 30, Anton 22 (3), Sacha 22 (1), Guido 18.

Tot slot van de dag nog een spelletje Flaschenteufel. Guido, Deborah en Anton wilden het wel leren. We besloten vier rondes te spelen. Anton werd de eerste ronde opgescheept met de fles en kreeg 11 strafpunten. Ik haalde geen enkele slag, dus de punten gingen naar Guido en Deborah. De tweede ronde leek de fles naar Deborah te gaan, maar helaas kon ik maar niet van mijn 1 afkomen (die ik driemaal in het spel in handen zou krijgen). Deborah had deze ronde maar liefst 58 punten bij elkaar gesprokkeld. Guido was de enige die kon volgen. De volgende twee rondes werd Guido echter met de fles opgezadeld, waardoor Deborah onbedreigd de winst kon pakken. Eindstand: Deborah 90, Anton 69, Guido 38, Ronald I 32. Een heel listig spelletje. Het was de hoogste tijd om naar huis te gaan na weer een zeer geslaagde spellendag. Iedereen weer hartelijk bedankt voor de gezelligheid.

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2004