Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > 06-12-2003 |
Verslag
Ducosim spellenbeurs, zaterdag 6 december 2003 |
De Ducosim spellenbeurs was dit keer erg rustig, waarschijnlijk door Sinterklaas. Ongeveer 300 bezoekers bezochten de overigens zeer geslaagde beurs. Spellenvereniging Duivelsei demonstreerde weer diverse spellen van Ravenburger. Aan maar liefst drie tafels werd het nieuwe familiespel Marco Polo gespeeld. De reacties van diverse spelers waren gematigd positief. Niets spectaculairs.
Armand toont Marco Polo
Daarnaast werd het prototype van het Puerto Rico kaartspel gedemonstreerd: San Juan. Bijna was het niet aanwezig geweest, omdat het pakje was zoekgeraakt in de post. Het kaartspel is wat lichter dan het bordspel, zodat het een goede opstap lijkt voor spelers om door te groeien naar het bordspel. Daarnaast is het spel makkelijker mee te nemen en speelt het wat sneller. Bijna alles in het spel wordt met speelkaarten gedaan. De speelkaarten zijn zowel gebouwen, als goederen, als geld als overwinningspunten. Er zijn vijf rollen in het spel. Net als in het bordspel kiest elke speler om beurten een rol en als iedereen een rol heeft gekozen, komt er een nieuwe gouverneur. De bouwmeester geeft iedereen de mogelijkheid om een gebouw te bouwen. De bouwkosten moeten in geld worden betaald en aangezien geld wordt gerepresenteerd door kaarten, moet je dus kaarten betalen. De bouwmeester krijgt uiteraard één korting. De opzichter zorgt voor productie. Iedereen mag één productiegebouw laten produceren, de opzichter zelf één extra. Elk productiegebouw mag één kaart bezitten, zijnde de productie. Met de handelaar kun je geproduceerde goederen verkopen. De verkoopprijs wordt echter pas bepaald op het moment dat je de handelaar kiest (een minpuntje). Iedereen mag één goed verkopen, de handelaar één extra. De raadsheer geeft iedereen de mogelijkheid om een nieuwe kaart van de stapel te nemen. Iedereen krijgt de keuze uit 2, de raadsheer zelf uit 5. Tot slot is er ook de goudzoeker, die geeft een kaart van de stapel. In het spel zitten veel nieuwe gebouwen, maar ook de bekende grote gebouwen. De raadsheer lijkt slechter dan de goudzoeker, maar als je geen productiegebouwen kunt krijgen geeft hij de meeste kans op succes. Er zijn bij San Juan veel minder mogelijkheden om de tegenstanders tegen te werken. Je bent veel meer voor jezelf bezig. Het haalt dus niet het niveau van Puerto Rico, maar zal zeker een prima aanvulling zijn voor de kleine Alea serie. Het spel zal begin 2004 uitkomen, als het goed is ook in een Nederlandse versie. Ik heb het spel gespeeld en ging erg goed van start. Eelke had al 11 gebouwen en bij 12 gebouwen eindigt het spel. Erik was gouverneur en koos tot mijn schrik de bouwmeester. Nu kwam ik één kaart te kort om mijn belangrijke grote gebouw te kunnen bouwen. Nu moest ik kiezen, een wat minder gebouw bouwen, omdat Eelke wel zijn twaalfde gebouw zou bouwen, of een ronde wachten tot ik zelf gouverneur zou worden. Ik koos voor het bouwen, maar Eelke bouwde niet. Daarmee ging de overwinning mijn neus voorbij. Eindstand: Eelke 28 (3), Brenda 28 (3), Erik 27, Ronald I 23.
Prototype San Juan
Tot slot was er ook een Duits exemplaar van King Arthur aanwezig. In de zaal was het helaas te rumoerig om te spelen. Het werd dan ook gedemonstreerd in een aparte zaal, maar zelfs daar was het af en toe erg lastig de Duitse stem te ontrafelen. Vooral rollenspelliefhebbers waren zeer enthousiast over het spel. Het opvallende aan dit spel is de geïntegreerde computerchip die zich middels een stem tot de spelers richt.
Goed luisteren bij King Arthur
Spellenvereniging Roll the Dice demonstreerde spellen van Days of Wonder. De Belgische uitgever Hodin had o.a. Pirate's Cove en Mystery of the Abbey meegenomen. Daarnaast was er het nieuwe Terra aanwezig, dat later op de dag nog werd gedemonstreerd. Hodin was erg tevreden met de dag, ondanks de lage deelnemersopkomst. Ik kwam Milly met haar vrienden tegen. Aangezien de beide Pirate's Cove spellen bezet waren, kozen we voor Mystery of the Abbey. Tijdens het spel was het een beetje aftasten hoe je nu goed aan informatie moet komen. Iedereen was vrij open bij het beantwoorden van vragen, maar tegen het einde van het spel, werd er steeds meer gezwegen. Ik was de eerste die een verdachtmaking plaatste. Milly en Anneleen waagden beiden een beschuldiging, maar deze waren beide fout. Uiteindelijk kon ik Maarten een tegenvraag stellen en daarmee hield ik één dader over. Een duidelijke zaak dus. Eindstand: Ronald I 5, Milly 0, Maarten -1, Anneleen -4.
Milly is het hele spoor bijster bij Mystery of the Abbey
Op de beurs waren ook diverse prototypes te spelen. Ad Jongeling was weer aanwezig en ook nieuwkomer Roland Offereins. Ook Corné van Moorsel had weer diverse prototypes bij zich. Ik schoof aan voor een spelletje 6Nimmt Alfabet. Alle spelers selecteren tegelijk een letter uit hun hand en in volgorde van alfabet moeten deze worden aangelegd aan de bestaande rijen. Bij het aanleggen van een letter moet je een woord noemen dat kan worden gevormd. Als de helft of meer van de spelers het woord niet goedkeurt, moet het in het woordenboek worden opgezegd. Blijkt het toch goed te zijn, dan krijg je een bonuspunt. Blijkt het fout te zijn, dan krijg je een extra strafpunt. Het spel blijkt goed te werken, maar doordat er steeds meer klinkers uit het spel verdwenen, liep het aan het eind een beetje dood en waren er bijna geen woorden meer te maken. Eindstand: Corné -8, Milly -9, Ronald I -12, Maarten -14, Anneleen -14. Milly nam even een pauze om te bellen. De rest speelde nog een tweede prototype: Floriado voor meer dan 2 spelers. De spelers lopen door een bloementuin en verzamelen verschillende bloemen. Per bloemensoort mag je steeds minder bloemen binnenhalen. Je moet dus goed plannen in welke volgorde je dat doet. Zo verzamel je series die steeds meer waard worden. Je moet er echter ook rekening mee houden dat de lengte van de series ook aansluitend moet zijn om mee te kunnen tellen. Eindstand: Ronald I 29, Corné 29, Maarten 14, Anneleen 13.
Cynthia en BoB bekijken de aktie van Bianca
Tot slot van de dag speelde ik nog De Bruggen van Shangrila van 999 Games. Verschillende dorpen zijn met elkaar verbonden door bruggen. In elk dorp is plaats voor een aantal meesters die een leerling kunnen opleiden. De leerlingen zwermen uit naar naburige dorpen, waar zij zelf meesters kunnen worden. Elke brug is echter maar eenmaal te gebruiken. Daarna stort deze in. Zodra een dorp geen bruggen meer heeft, leven de inwoners daar in vrede verder. Wie aan het eind van het spel de meeste meesters heeft, wint het spel. Ik koos voor een tactiek om veel meesters in een dorp in te stellen en dan ineens met hun leerlingen naar naburige steden te gaan om daar direct de macht over te nemen. Dit leek goed te werken en de tegenspelers schrokken zich een hoedje. BoB begon direct de tactiek te kopiëren. Toen bleek er echter een nadeel aan de tactiek te kleven, door het gelimiteerde aantal fiches per soort. Daardoor werd mijn opmars gestuit en moest een alternatief worden bedacht. Cynthia begon heel goed, maar werd al snel overal ontslagen als meester of leerling. Bianca hield zich heel rustig, maar sloeg aan het einde hard terug. Zou het nog op tijd zijn ? BoB ging er nog steeds van uit dat ik zou gaan winnen en was uiteindelijk zeer verrast toen hij zelf de winnaar bleek te zijn. Eindstand: BoB 24, Bianca H 22, Ronald I 21, Cynthia 15. Een spel met heel veel mogelijkheden, maar het voelt een beetje droog. Toch zeer de moeite waard !
Naar
foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu
![]() |