Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Spellendag Amersfoort 26-04-2003

Titel (5K) Verslag

Spellendag Amersfoort 26 april 2003

Zie ook het fotoalbum.

Er waren weer meer dan 30 aanmeldingen en dat bleek uiteindelijk een prachtig aantal. Het was niet zo overvol als de vorige keer en dat kwam de gemoedelijke sfeer nog meer ten goede. Vanaf 10.00u druppelden de spelers binnen. De tafels werden opgesteld en Ronald I introduceerde meteen Maniki aan een aantal spelers. Jeroen V was hierin duidelijk de snelste en zag de ene combinatie na de andere. Langzaam maar zeker kwamen de andere spelers echter ook in vorm. Vooral Arjo wist nog wat tegengas te bieden. Jet wilde graag ZooSim leren en Ronald I kende het spel. Martin en Thomas schoven aan. In de eerste ronde ging Ronald I erg goed, maar naarmate het spel vorderde viel hij steeds verder terug. In de tweede ronde kwamen Martin en Thomas opzetten, maar ook Thomas moest afhaken. Jet (toch geen dom blondje) haakte aan bij Martin en pakte in de vierde en de vijfde ronde grote winst, maar het was net niet voldoende voor de overwinning. Eindstand: Martin (5+16+24+32+35=) 112, Jet (2+6+18+36+45=) 107, Ronald I (8+6+15+20+35=) 84, Thomas (4+12+15+20+25=) 76. Iedereen vond het een zeer geslaagd spel. 

Jet vroeg vervolgens naar Die Fürsten von Florenz. Ronald I was er erg enthousiast over en de anderen deden er graag aan mee. Bij de uitleg vergat Ronald I nog te vertellen dat gebouwen ook nog overwinningspunten opleveren, maar in de tweede ronde werd dat snel gecorrigeerd. Het spel ging erg gelijk op met Jet op kop, totdat ze zonder geld kwam te zitten en toen ging het van kwaad tot erger. Martin wilde voor de bouwmeester strategie gaan en bood meteen flink voor zijn eerste bouwmeester. Jet stak echter een stokje voor de tweede bouwmeester van Martin, die daarop direct zijn strategie wijzigde. Thomas begon steeds beter in het spel te komen, maar liep tegen het einde klem, omdat hij geen persoon had die een werk kon verrichten. Martin was de enige die 7 werken kon verrichten, de rest maximaal 5. Normaal gesproken zou Martin gewonnen hebben, maar Ronald I wist met 2 van zijn 4 prestigekaarten voldoende punten te scoren. Als Martin niet zoveel had betaald voor zijn eerste bouwmeester, dan had hij grote kans op de overwinning gehad. Eindstand: Ronald I 56, Martin 53, Thomas 47, Jet 34. Iedereen was razendenthousiast over het spel. Echt geweldig. Het was eigenlijk tijd voor iets luchtigs, maar Jet wilde toch ook nog graag Puerto Rico spelen. Rutger was net aangekomen en met enig aandringen werd hij overgehaald om mee te spelen. 

(4K) Jeroen V vroeg iedereen even de aandacht. Hij had onlangs een Roborally toernooi georganiseerd. Voor de winnaar was destijds de prijs nog niet gereed. Hij maakte van deze gelegenheid gebruik om de prijs uit te reiken aan de meegelokte Ronald L. De prijs was een prachtig in brons gegoten beeldje van een van de robots (Twonky). Op de linkerfoto koestert Ronald L het ontvangen beeldje. (7K)

Opnieuw waren ook Martin en Thomas van de partij. Ronald I en Rutger waren de enigen die het spel kenden en gaven dan ook regelmatig diverse tips, daarbij niet altijd het eigenbelang schuwend. Ronald I startte weer als een speer en begon flink te verschepen en hij had al vrij snel ook de fabriek te pakken. Rutger bleef steken op indigo en kwam erg moeizaam vooruit. Hij zette in op de haven. Jet wist zowel de fabriek als de haven te bemachtigen, waardoor Ronald I zijn felbegeerde haven miste. Hij ging voor de werf, maar dat leverde door de diversificatiestrategie niet zoveel op. Martin had zich gericht op tabak en hij kon wel goed gebruik maken van zijn werf. Thomas worstelde in de achterhoede, maar wist langzaam maar zeker toch dichterbij te kruipen. Het einde naderde ineens snel. Rutger en Jet konden nog snel een groot gebouw kopen en inschakelen en verzekerden zich daarmee van de eerste twee plaatsen. Eindstand: Jet (23+21+7=) 51, Rutger (24+17+6=) 47, Ronald I (28+15+0=) 43, Martin (31+12+0=) 43, Thomas (29+13+0=) 42. Het was tijd om eens van spelers te wisselen. Op andere tafels waren onder andere de nieuwe spellen Eiszeit en Amun-Re gespeeld, die Erwin had meegenomen. Eiszeit werd als iets te lang bestempeld. Het idee was leuk en werkte goed, maar na een uur werd het te droog. Misschien dat daar na meer keer spelen verandering in komt. Amun-Re werd wel erg positief beoordeeld. Patrick genoot vooral ook van de meegebrachte spellen Zertz en Dvonn. Ronald I nodigde Monique uit voor een spelletje Maniki. Het was duidelijk dat Ronald I het vaker had gespeeld, want hij wist de oplossing sneller in commando's om te zetten dan Monique. Af en toe gaf hij daarom wat meer tijd, maar naarmate het spel vorderde begon Monique meer tegenstand te bieden. Duidelijk een spel dat je vaker moet spelen, maar erg grappig om te doen. Eindstand: Ronald I 17, Monique 7. 

(6K)

Hier is de nieuwe Eiszeit te zien
(klik op de foto voor een vergroting)

De andere spelers waren nog met andere spellen bezig, dus keerde Ronald I weer terug naar de Puerto Rico spelers die net klaar waren met Clans. Er werd voorgesteld om Bang! te gaan spelen. Ronald I legde het spel uit aan Martin en Thomas en de strijd kon beginnen. Jet was de sheriff en Ronald I begon direct op haar te schieten. Martin schoot mee en al snel legde Jet het loodje. Eindstand: 1) Ronald I + Martin (outlaws), 2) Thomas (renegade), Rutger (deputy), 3) Jet (sheriff). Dit vroeg om een revanche. Geert en BoB schoven aan en kregen een korte uitleg. Geert was de sheriff en zijn twee deputy's bleken aan zijn beide zijden te zitten. Daardoor hadden de anderen het lastig om hem te raken. Ronald I was wat overmoedig en begon zijn buurman deputy Thomas aan te vallen. Dat moest hij met de dood bekopen. Deputy Martin werd vervolgens uitgeschakeld en ook Thomas overleefde zijn verwondingen niet. Nu kreeg de sheriff het moeilijk, maar hij kreeg hulp uit onverwachte hoek: renegade Jet. Zij schakelde eerst Rutger uit en daarna BoB. Nu was het de strijd tussen Geert en Jet, maar Jet was te verzwakt en sheriff Geert had de orde in de stad hersteld. Eindstand: 1) Geert, 2) Jet, 3) BoB, 4) Rutger, 5) Thomas, 6) Martin, 7) Ronald I. Later bleek dat er vergeten was belongingen uit te delen voor het doden van outlaws en bij het nalezen van de regels bleek ook dat de biertjes niet meer werken, zodra er nog maar 2 spelers over zijn. Dat mocht de pret niet drukken. Bang! geeft altijd veel plezier. 

Na de Chinese maaltijd was het tijd voor het nieuwe Leeuwenhart. Dit spel is een bewerking van het oude Löwenherz, waarbij enkele versimpelingen zijn doorgevoerd en de afbeeldingen zijn vervangen door prachtige tekeningen van Franz Vohwinkel. Rob kende het spel al en legde het uit aan Rutger, Jet en Ronald I. Ronald I kende het oorspronkelijke spel wel, maar dat bleek geen voordeel te zijn. Het duurde lang voordat het spel echt op gang kwam, omdat de spelers niet voldoende geld hadden om veel muurtjes te plaatsen. Ronald I was de eerste die een koninkrijkje had. Helaas voor hem zat Rob daar in de buurt en raakte hij in een strijd verwikkeld. Zijn andere koninkrijk zat ingeklemd tussen Rutger en Jet en zo kreeg hij van twee kanten tegenwerking. Hij wist dan ook niet veel extra punten meer te scoren. Rutger daarentegen kreeg een groot koninkrijk in de schoot geworpen door Jet en nam een flinke voorsprong. Uiteindelijk wist hij zelfs de 30 punten te halen, waarmee het spel werd beëindigd. Eindstand: Rutger 30, Rob 17, Jet 9, Ronald I 4. Dat wordt nog veel oefenen voor Ronald I voor het NK. Wat is trouwens het verschil met de originele versie ? Allereerst zijn de biedingen op akties verdwenen. Iedereen krijgt 3 aktiekaartjes en kan daarvan elke beurt één gebruiken of omzetten in geld. Het gebruiken van een kaartje kost geld. Een nieuw kaartje wordt van de stapel getrokken of gekozen uit de kaartjes die de andere spelers in geld omzetten. De enige andere inkomsten die je hebt zijn verschillende mijnen die je in je koninkrijken hebt. Je scoort punten op basis van de bossen en steden in je koninkrijken en voor dezelfde mijnsoorten. De geheime overwinningspunten zijn dus verdwenen uit het spel, evenals de toenemende punten naarmate het gebied groter is. Er is iets meer geluk in het spel gekomen, omdat je theoretisch het hele spel zonder murenkaartjes kan komen te zitten.

(6K)

Clans werd veel gespeeld deze dag
(klik op de foto voor een vergroting)

Tot slot van de avond nog een keertje ZooSim, want dat moest Rob nog oefenen. Nu ging het voor Ronald I een stuk beter. Hij zocht heel secuur de uitbreidingen uit die hij wilde kopen en dat werkte perfect. Alleen tegen het einde wist Rutger nog toe te slaan, maar dat was te laat. Het was tekenend dat Jet aan het einde nog maar liefst 11 muntstukken over had. Niet zo'n beste planning. Eindstand: Ronald I (6+14+24+36+30=) 110, Rutger (2+14+12+28+45=) 101, Rob (3+4+18+28+35=) 88, Jet (3+12+18+16+30=) 79. De dag zat er weer op. Met de aanwezigen werd snel alles weer aan kant gemaakt. De auto's werden ingeladen met spellen en de terugreis werd aanvaard. Snel weer een volgende keer !

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2003