Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Voorronde NK Diplomacy 13-10-2002

Titel (5K) Verslag

Voorronde NK Diplomacy, Amersfoort, 13 oktober 2002

Om half negen vertrokken Jeroen, Rutger en Ronald I richting Amersfoort. Daar aangekomen stond een aantal spelers buiten het gebouw te wachten. De beveiligingsdienst was vergeten het alarm uit te schakelen. Het duurde erg lang voordat de beveiligingsdienst arriveerde. Ondertussen kwamen er steeds meer spelers binnendruppelen, waaronder Henk-Jan en Willem. Uiteindelijk waren er 19 deelnemers. Er zou dus op drie borden gespeeld worden, waarbij op 2 borden een neutraal Italië zou zijn. Toen het spel net begonnen was, verschenen er toch nog een twintigste en een een-en-twintigste speler, zodat twee van de borden opnieuw begonnen. 

(15K)

het uitwerken van een zet

Ronald I (Rusland) zat bij Kasper (Duitsland) op het bord. De Oostenrijkse speler werd al snel van het bord gevaagd door Turkije en Italië en later ook Rusland. Turkije en Italië bleken een kleffe samenwerking te zijn aangegaan, waar geen speld tussen te krijgen was. Ronald I werd in Rusland dan ook flink teruggedrukt. Toen Engeland in het noorden ook nog aggressief werd, leek het gedaan te zijn met Rusland. Maar Frankrijk bood de helpende hand en viel Engeland in de rug aan. Niet lang daarna lag ook Engeland uit het spel. Ronald I probeerde wanhopig stand te houden tegen de Italiaans/Turkse aanvallen. Zelfs in het laatste jaar pakte Turkije geen enkel aanvoercentrum van Italië af, terwijl dat volledig risicoloos en zonder enige hulp kon. Dit was niet echt in de sfeer van het toernooi, maar echt een vriendendienst. Vooral Frankrijk was daar zeer over verbolgen. Eindstand: André (Italië) 19, Henk (Turkije) 19, Roelof (Frankrijk) 15, Kasper (Duitsland) 14, Ronald I (Rusland) 14, Robert (Engeland) 0, Dick (Oostenrijk) 0.

 

(5K) (5K) (5K)

De eindstand van ronde 1
(Klik op een foto voor een vergroting)

Op de andere borden deden Rutger (20), Willem (17) en Henk-Jan (16) goede zaken. Jeroen werd door een verdedigende fout helaas van het bord geveegd. Nu was het tijd voor Chinees. Iedereen deed zich te goed aan de grote hoeveelheid Chinees en na het opruimen werd snel met de tweede ronde begonnen. Ronald I (Oostenrijk) en Kasper (Italië) werden weer op hetzelfde bord ingedeeld en Rusland werd gespeeld door Henk, die in de eerste ronde Turkije had gespeeld. Jeroen speelde dit keer Turkije op hetzelfde bord. Ronald I en Kasper besloten tot een kleffe samenwerking, om daar beiden van te profiteren. Jeroen werd goed in zijn hoekje gehouden, maar door een kleine wijziging van Ronald I, kwam Kasper niet helemaal goed uit de startblokken. Hij koos daarom voor een aanval op Frankrijk, maar ondanks verwoede pogingen, kwam hij daar niet door. Ronald I gebruikte Jeroen als bondgenoot om Rusland aan te vallen. Na een aarzelend begin sloot Jeroen er zich daarbij aan. Ronald I had inmiddels de hele Balkan in zijn bezit en drukte Jeroen nog verder richting Rusland. Iedereen begon in te praten op Italië en Turkije om maar wat tegen het groeiende Oostenrijk te doen en uiteindelijk lukte het hen dan ook. Ronald I probeerde zich nog te verweren, maar hij kon niet verder groeien en bleef steken op 7 aanvoercentra. Dat was genoeg voor de overwinning, maar net niet voldoende voor een finaleplaats. Eindstand: Ronald I (Oostenrijk) 19, Wouter (Duitsland) 16, Kasper (Italië) 15, Jeroen (Turkije) 15, Lucas (Frankrijk) 15, Henk (Rusland) 12, Simon (Engeland) 6

(5K) (5K)

De eindstand van ronde 2 (bord 3 ontbreekt helaas)
(Klik op een foto voor een vergroting)

Toen de eindscores werden berekend, bleek dat Rutger zich als derde nog had geplaatst voor de finale. Een prachtige prestatie. 

Einduitslag (bij een gelijke stand is nog niet gekeken naar het aantal centers):

Marcel van Hoogstraten
Ronald Lokers
Rutger Fiesler
André Kooy
John Jamieson
Ron Huising
Ronald Hoekstra
Henk-Jan Geel
Henk Vinke
Roelof v/d Laan
Kasper Heijting
Oscar Dijkhoff
Wouter Tersteeg
Lucas Beerekamp
Willem Huismans
Alex Ritsema
Jeroen Stap
Mike Klarenbeek
Dick Koehorst
Robert Camphuysen
Simon Pauw
17 + 20 = 37
20 + 16 = 36
20 + 15 = 35
19 + 15 = 34
12 + 22 = 34
17 + 16 = 33
14 + 19 = 33
16 + 16 = 32
19 + 12 = 31
15 + 16 = 31
14 + 15 = 29
12 + 13 = 25
09 + 16 = 25
06 + 15 = 21
17 + 03 = 20
17 + 00 = 17
00 + 15 = 15
12 + 00 = 12
00 + 09 = 09
00 + 09 = 09
03 + 06 = 09

Het was inmiddels al bijna tien uur en iedereen was helemaal uitgeput. Er moest echter nog een terugreis worden aanvaard. In de auto werd nog een beetje nagepraat. Voor Jeroen was het duidelijk dat het spel hem toch niet voldoende bood voor de hoeveelheid tijd die hij er in moest steken. 

Op de Dutch Diplomacy Association website kun je een verslag van het toernooi vinden, alsmede alle uitslagen. Daaruit blijkt dat maar liefst 6 verschillende landen gewonnen hebben. Alleen Frankrijk wist op geen enkel bord de winst te pakken. Als je de eindpositie (dus ongeacht het aantal centers) neemt, dan heeft Duitsland het net iets beter gedaan dan Frankrijk. Rusland en Italië haalden gemiddeld de minst goede plaatsen.

Met dank aan Ronald Lokers en Ron Huising voor de organisatie en André Kooy voor de locatie en de frisdrank.

Dutch Diplomacy Association

Naar verslagenoverzicht

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2002