Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > De Uitdaging 21-09-2002 > Vragen en antwoorden

Titel (5K) Vragen en antwoorden

De Uitdaging, 21 september 2002, de vragen en antwoorden

Naar het verslag van deze Uitdaging

Hieronder volgt de officiële tekst waarop de Uitdaging is gebaseerd. Bij de vragen staan de oorspronkelijk antwoorden vermeld, eventueel met een opmerking in verband met latere correcties.

De Uitdaging

Hallo allemaal, welkom bij De Uitdaging. Je hebt bij dit spel van vanochtend 10 uur tot vanavond 8 uur de tijd om 100 opdrachten op te lossen. Dat is dus zo’n 6 minuten per opdracht. Dit lijkt veel, maar de opdrachten zijn zodanig dat je meestal niet meteen het antwoord weet. Je zult de antwoorden moeten opzoeken op internet, in een bibliotheek of waar dan ook. Bovendien zijn er niet alleen opzoekopdrachten, maar ook verzamelopdrachten.

Bij elke opdracht vertellen we hoeveel punten de opdracht  oplevert. Er zijn namelijk makkelijkere en moeilijkere opdrachten. Het aantal punten dat je kunt verdienen voor een opzoekopdracht ligt doorgaans tussen de twee en de zes punten. Voor de verzamelopdrachten geldt het volgende principe: als je één verzamelopdracht hebt opgelost, krijg je één punt. Voor 2 opgeloste verzamelopdrachten krijg je vier punten, voor drie opgeloste verzamelopdrachten krijg je negen punten, en zo gaat dat kwadratisch verder. Er zijn vijf verzamelopdrachten, dus daar kun je in totaal 25 punten mee verdienen.

Zoals gezegd hebben jullie tot 8 uur de tijd om de opdrachten op te lossen. Tussen half 8 en 8 uur kunnen jullie terecht bij Tamara en Armand voor het eindspel. Het adres is <knip>, kijk van tevoren maar even op de routebeschrijving die jullie hebben gekregen. Bij binnenkomst lever je de verzamelde objecten van de verzamelopdrachten in. Let op: hoe eerder je aanwezig bent bij het eindspel, hoe eerder je aan de beurt bent in het eindspel. Dit levert een strategisch voordeel op.

Wij raden jullie aan om zo dadelijk zo snel mogelijk ergens een wegwerpcamera te kopen. Die zul je in het vervolg van het spel op een aantal momenten nodig hebben. De foto’s die je ermee maakt, zul je overigens in de tijd dat het spel duurt, ook nog “even” tussendoor moeten laten ontwikkelen. Wij accepteren geen digitale foto’s, anders zijn de teams die vandaag toevallig een digitale camera hebben meegenomen nogal in het voordeel.

Tot zover de introductie. Laten we nu overgaan op de opdrachten.

Opdracht 1: Verzamel zoveel mogelijk mobiele telefoonnummers van leden van de andere teams. Voor ieder mobiel telefoonnummer van een lid van een ander team krijg je één punt.

T: Armand, weet je wie er volgens mij wel een mobiele telefoon nodig heeft? Frans Bauer.
A: Waarom dan?
T: Dan kan hij zijn vriendinnetjes opbellen in plaats van dat hij er op televisie mee wordt geconfronteerd.
A: Hoe bedoel je?
T: Het eerste optreden van Frans Bauer op de Nederlandse televisie was bij All you need is love. Daar werd hij geconfronteerd met twee videoboodschappen van meisjes die hem wel zagen zitten.

Opdracht 2 voor 4 punten: Hoe heetten de twee meisjes die in het programma All you need is love een videoboodschap hadden voor Frans Bauer. Antwoord: Diana

A: Tja, over namen gesproken. Ik was laatst bij het reisbureau en ik zag daar een poster met een reis naar de hoofdstad van Burkina Faso. Hoe die hoofdstad heet, mogen jullie gaan opzoeken.

Opdracht 3 voor 2 punten: Spreek voor 11 uur op het antwoordapparaat van Tamara en Armand in hoe de hoofdstad van Burkina Faso heet. Vergeet uiteraard niet om ook je naam in te spreken. Het telefoonnummer van Armand en Tamara is <knip>.  Antwoord: Ouagadougou

T: Burkina Faso, da’s wel een eind weg. Waarom blijven we niet gewoon in Nederland? Over ons eigen kikkerlandje valt toch ook nog genoeg te vragen.
A: Dat klopt. Wist je bijvoorbeeld dat Nederland tussen 1815 en 1914 grensde aan 3 landen?
T: Nee. Maar bedoel je grenzen over land of tellen ook zeegrenzen mee?
A: Nee, ik bedoel alleen grenzen over land.

Opdracht 4 voor 6 punten: Aan welke landen grensde Nederland tussen 1815 en 1914? Zeegrenzen tellen niet mee, dus kom niet aanzetten met Groot-Brittannië, Noorwegen, Zweden, Denemarken enzovoorts. Antwoord: Duitsland, België, Moresnette. Nu blijkt Nederland echter tot 1830 ook aan Frankrijk gegrensd te hebben. Dit land moest dus ook goedgekeurd worden.

T: Iemand die nogal eens grensoverschrijdend bezig is, is Madonna. Toch kan ze af en toe ook heel braaf uit de hoek komen. Ze heeft zelfs ooit een album opgedragen aan de Paus.

Opdracht 5 voor 2 punten: Welk album heeft Madonna opgedragen aan de Paus? Antwoord: The Immaculate Collection

A: In Den Haag staat een heel lelijk gebouw, dat de Zwarte Madonna heet.
T: Dat gebouw wil de gemeente laten slopen, zodat er hoogbouw voor in de plaats kan komen.

Opdracht 6 voor 2 punten: Wie ontwierp de Zwarte Madonna? Antwoord: Carl Weber

A: Madonna zal 1 ding zeker niet doen en dan is plat Haags praten. Dat gaan we namelijk aan jullie vragen.

Opdracht 7 voor 4 punten: Spreek voor 12 uur op het antwoordapparaat van Tamara en Armand de eerste zin in van de eerste strip van het album Niet te wenag van Haagse Harry. Hint: de zin begint met: “We nadere”

A: Wat jullie daarnet hebben gehoord, was dus echt Haags. Geen Hagenees, want dat is deftig, maar Haags. Schilderswijks dus. Overigens, het Haags heeft inmiddels een officieel boekje met de Haagse spelling.

Opdracht 8, 2 punten: Hoe heet dat boekje? Antwoord: Het groen-gèle boekje

A: O, o Den Haag, mooie stad achter de duinen. Met je Grote Markt, je Spuistraat en het Westeinde….
T: Nou, volgens mij is de tekst wel ietsje anders. Wat bedoel je met de Grote Markt, de Spuistraat en het Westeinde?

Opdracht 9: Maak een foto van de volgende adressen: Grote Markt 4, Spuistraat 37, Korte Houtstraat 15, Westeinde 31a, Noordeinde 91. Je krijgt 3 punten per foto en een extra punt als je de overeenkomst tussen de verschillende objecten noemt.

T: Een typisch Haags snoepje is het Haagse hopje. Ik zou wel eens willen weten hoe die dingen aan hun naam komen.

Opdracht 10 voor 4 punten: Naar wie is het Haagse hopje genoemd? Antwoord: Baron Hop. Er bleken echter meerdere baronnen Hop te zijn. Baron Jacob Hop was niet de goede, maar Hendrik wel.

A: En als jullie dan toch bezig zijn met snoep, vragen we jullie meteen om iets lekkers mee te nemen voor het eindspel.

Opdracht 11: Neem iets lekkers te eten mee voor het eindspel. Deze opdracht levert geen punten op. Maar als je niet iets lekkers te eten meeneemt voor het eindspel, krijg je 5 strafpunten.

Opdracht 12: Neem iets lekkers te drinken mee voor het eindspel. Zelfde systeem als opdracht 11. Levert geen punten op, maar als je niets te drinken meeneemt, kost het je 5 strafpunten.

T: Wist je trouwens dat je van ontbijtkoek heel goed kunt boetseren?
A: Nee, maar het is wel een leuk idee om de teams creatief bezig te zien met ontbijtkoek.

Opdracht 13, eerste verzamelopdracht: Neem voor het eindspel een ontbijtkoek mee waar je Maxima uit hebt geboetseerd.

T: Wist je dat de schoonmoeder van Maxima, Koningin Beatrix, een enorm lange naam heeft?
A: Ja, niet voor niets beginnen alle wetten met Wij, Beatrix Koningin der Nederlanden enzovoorts enzovoorts, anders worden al die wetten veel te lang.
T: Toch is het wel interessant om te weten hoe Beatrix volledig heet.

Opdracht 14, 6 punten: E-mail voor 13 uur de volledige naam van Beatrix naar Tamara en Armand. E-mailadres is <knip>.

A: Weet je wat ik ook altijd al had willen weten? De huidige president van de VS, George W. Bush. Waar staat die W. eigenlijk voor? Weetniet?
T: Waterhoofd misschien? Of watje?

Opdracht 15, 2 punten: Waar staat de W. voor in George W. Bush? Antwoord: Walker

A: Die George W. is wel op een discutabele manier aan zijn verkiezingszege gekomen. Stemmen die wel meetellen, stemmen die niet meetellen. Op een zeker moment snapte niemand er meer iets van.
T: Zijn verkiezingscampagne was ook erg indrukwekkend. Weet je nog dat hij op een zeker moment een journalist uitmaakte voor een major league asshole?

Opdracht 16, 4 punten: Hoe heette de journalist die door George W. Bush in zijn verkiezingscampagne werd uitgemaakt voor een major league asshole? Antwoord: David Clymer

T: Een familie die altijd ook leuk tekeer kan gaan, is de familie Flodder.
A: Je bedoelt die asociale familie die in die film in een chique villawijk werd geplaatst?
T: Precies. De wijk heette in de film Zonnedael. In het echt bestaat die wijk overigens ook, maar niet onder de naam Zonnedael.

Opdracht 17, 6 punten: Hoe heet de wijk Zonnedael in het echt en in welke plaats ligt hij? Antwoord: Kollenberg, Sittard.

T: In Flodder was ook altijd zo’n chique SRV wagen. Die geen gehakt en bloedworst had, maar wel struisvogelbiefstuk en kaviaar.
A: In Den Haag zijn ook van die wijken waar het normaal is om aan de bakker “een saucijzenbroodje die lauw is en een saucijzenbroodje die een pietsje warmer is” te vragen.
T: Die mensen kunnen hun hart ophalen bij winkels als Maison de Bonneterie.

Opdracht 18, tweede verzamelopdracht: verzamel een tasje van Maison de Bonneterie.

A: Tja, in Zonnedael hadden ze bepaald niet gehoord van het fenomeen poldermodel als het gaat om de omgang met de Flodders.

Opdracht 19, 2 punten: Welke plaats was de bakermat voor het poldermodel? Antwoord: Wassenaar

T: Inmiddels is het poldermodel een leuk exportartikel van Nederland geworden.
A: Net zo leuk als het Nederlands voetbalelftal zal je bedoelen.
T: Laten we het daar maar niet over hebben. Verliezen van de Ieren en dan niet meedoen in Korea en Japan aan de WK. Ongelofelijk.
A: Dat krijg je ervan als je je voor de wedstrijden laat fêteren op een aantal lekkere meiden.
T: Je bedoelt zoals tegen Denemarken tijdens de vorige WK kwalificatie?

Opdracht 20, 2 punten: Hoe heette de Deense stripteasedanseres die de Nederlandse selectie trakteerde op een showtje voor de wedstrijd Denemarken-Nederland? Antwoord: Kyra Eggens

A: Met het EK voetbal in 2000 deed Nederland gelukkig wel mee. Weet je nog die kale scheidsrechter die toen Nederland-Tjechië floot?
T: Ja, dat weet ik nog. Hoe heette die vent ook alweer?

Opdracht 21, 2 punten: Hoe heette de kale scheidsrechter die tijdens het EK voetbal 2000 de wedstrijd Nederland-Tjechië floot? Antwoord: Collina

A: Het zijn bepaald geen bikkels, die kerels van het Nederlands elftal.
T: Bij ieder duwtje van een tegenstander laten ze zich op de grond vallen en spelen ze de stervende zwaan.
A: Ze mogen wel eens een voorbeeld nemen aan een mevrouw die ik laatst op de radio hoorde. Die mevrouw heeft in 2001 voor de 65ste keer de Nijmeegse vierdaagse gelopen.

Opdracht 22, 4 punten: Hoe heet de mevrouw die in 2001 voor de 65ste keer de Nijmeegse vierdaagse heeft gelopen? Antwoord: Annie Berkhout

T: Ik vraag me af op wat voor schoenen die mevrouw liep. Vaak zie je bij die vierdaagse mensen met allerlei schoeisel aankomen. Gympies, bergschoenen, klompen…
A: Sommigen lopen zelfs op blote voeten.
T: Ik moet er niet aan denken om de Nijmeegse vierdaagse op blote voeten te lopen.
A: Ik ook niet. Op blote voeten aan het Eurovisie Songfestival meedoen lijkt me daarentegen weer niet zo’n probleem.
T: Zoals Frizzle Sizzle jaren geleden.
A: Ja, maar ook Michelle deed dat.
T: En dat werd niet bepaald een succes. Het is zelfs zo erg dat we afgelopen jaar niet mochten meedoen aan het Songfestival.

Opdracht 23, 4 punten: Wat is de achternaam van Michelle, die ons land in 2001 vertegenwoordigde bij het Eurovisie Songfestival? Antwoord: Courtens

A: Het Eurovisie Songfestival, misschien wordt dat op den duur ook wel afgeschaft. We hebben sinds begin dit jaar al één munt.
T: Europese eenwording noemen ze dat.

Opdracht 24, 4 punten: Hoe heette het allereerste initiatief na de tweede wereldoorlog om tot een betere Europese samenwerking te komen? Antwoord: EGKS

A: Inmiddels is de euro van ons allemaal. Althans, dat zegt de reclame. Toch vond ik die goeie ouwe trouwe gulden wel mooier dan de euro.
T: Ik ook. Vooral de bankbiljetten waren mooier. Maar ook de munten zagen er beter uit. Niet zo kitscherig.

Opdracht 25, 4 punten: Wie ontwierp de laatste gulden? Antwoord: Tim van Melis. De andere zijde van de gulden bleek echter door iemand anders te zijn ontworpen, zoals een van de koppels terecht opmerkte.

Opdracht 26, derde verzamelopdracht: Breng een stuiver, een dubbeltje, een kwartje en een gulden mee.

A: De omschakeling van de gulden naar de euro deed sommige oudere mensen denken aan het tientje van Lieftinck, vlak na de oorlog.
T: Toen kreeg iedereen toch een tientje om de week door te komen?
A: Inderdaad. Alleen wat velen niet weten, is dat het tientje van Lieftinck helemaal geen tientje was. Het tientje van Lieftinck bestond uit een aantal kleinere coupures. 

Opdracht 27, 4 punten: Uit welke coupures bestond het tientje van Lieftinck? Antwoord: 5 guldens biljetten en 2 rijksdaalder biljetten.

A: Jaren na het tientje van Lieftinck werd in Nederland het tien-cijferig telefoonnummer ingevoerd.
T: Dat weet ik nog wel. Ineens moest je alle telefoonnummers omnummeren. Erg verwarrend.

Opdracht 28, 6 punten: Op welke datum werd in nederland het tien-cijferige telefoonnummer ingevoerd? Antwoord: 10-10-1995

T: Nu we toch helemaal in de cijfers zitten, heb ik nog een leuke rekensom:

Opdracht 29, 2 punten: Hoeveel is 1+2+3+4+…+100? Antwoord: 5050. De uiteindelijke vraag die gesteld werd ging tot 101 en het antwoord was dus 5151.

A: Als jij van die leuke raadsels hebt, dan weet ik er ook nog wel één:

Opdracht 30, 4 punten: Drie mannen komen bij een poort. Bij de poort staat een wachter. Deze wachter mag alleen mensen toelaten die de code kennen. De eerste twee mannen kennen de code, de derde man niet. De wachter zegt tegen de eerste man: “Zes.” De man antwoordt:”Drie.” Hij wordt toegelaten. De wachter zegt tegen de tweede man:”Acht.” De man antwoordt: “Vier.” Ook hij wordt toegelaten. De derde man denkt bij zichzelf dat hij de code nu wel doorheeft. De wachter zegt tegen hem: “Vier.” De man antwoordt: “Twee.” Helaas, hij wordt niet toegelaten. Wat had de man moeten zeggen en waarom? Antwoord: Vier (het aantal letters waarmee het cijfer wordt geschreven).

T: Zo, dat waren genoeg raadsels. Tijd voor wat muziek.

Opdracht 31, 4 punten: <Opdracht over Star Trekkin>

A: Star Trek is één van de bekendste SF series op televisie. Een bekend SF auteur is Ron Hubbard.
T: Ron Hubbard? Nooit van gehoord !
A: Klopt, hij is met een andere activiteit veel bekender geworden.

Opdracht 32, 2 punten: Met welke activiteit is Ron Hubbard naast het schrijven van SF boeken bekend geworden? Antwoord: Scientology

T: Bepaald geen SF was de atoombom op Hirojima aan het einde van de tweede wereldoorlog.
A: Klopt. Weet je dat het vliegtuig dat de bom op Hirosjima wierp een aparte naam had?

Opdracht 33, 6 punten: Hoe heette het vliegtuig dat de atoombom op Hirosjima wierp? Antwoord: Enola Gay

T: Die bom doodde duizenden mensen. Zelfs in het meest gruwelijke horrorverhaal had men dat niet kunnen bedenken.
A: Inderdaad. Wist je overigens dat er een Nederlandse schrijver wel eens in één van zijn boeken een bizarre moord heeft bedacht op de minister-president? Met een kruisboog door het torentje.

Opdracht 34, 6 punten: Welke schrijver bedacht deze bizarre moord? Antwoord: Theo Joekes

T: Als in vroeger tijden in Den Haag mensen ter dood werden veroordeeld, werden ze opgehangen. In het centrum van Den Haag is de plek waar vroeger de galg stond, gemarkeerd. 

Opdracht 35, 4 punten: Op welke plaats stond in vroeger tijden de galg in Den Haag? Antwoord: Groene zootje. Over dit antwoord was nog de nodige discussie.

T: Dat torentje van de minister-president ligt aan de Hofvijver.
A: In de winter kan je daar lekker schaatsen.
T: Maar daar is het nu veel te warm voor!

Opdracht 36, 4 punten: Welk water mondt uit in de Haagse hofvijver? Antwoord: Haagse Beek

T: nou, het water loopt me in ieder geval in de mond als ik denk aan die kroketten die we gisteren hebben gegeten.
A: Zoiets als MMM van Mora bedoel je?
T: Precies. Overigens, die reclameslogan heeft een dubbele bodem. Die drie emmen staan niet alleen voor het feit dat die kroketten zo lekker zijn.

Opdracht 37, 4 punten: Waar staat de slogan MMM van Mora voor? Antwoord: Marcel Moermans Maastricht

A: Die kroketten van gisteren hebben we bij de snackbar om de hoek gehaald.
T: Die snackbar is nog niet zo heel oud, een jaar of 25 schat ik.
A: Er zijn wel oudere snackbars in Nederland.

Opdracht 38, 6 punten: Hoe heet de oudste snackbar van Nederland? Antwoord: In de Ouden Vogelstruys, Maastricht

T: En als de kroketten echt heel erg oud worden, kun je ze altijd nog tentoon gaan stellen in een museum.
A: Bij voorkeur in een oud museum natuurlijk.

Opdracht 39, 4 punten: Hoe heet het oudste museum van Nederland? Antwoord: Teylers museum

A (zingend): Wilhelmus vanhan Nassauwe ben ik van Duitsen bloed 
T: Wat ben jij nou aan het doen?
A: Dat hoor je toch, ik zing ons volkslied
T: Je gaat me toch niet vertellen dat je alle coupletten gaat zingen, he. Dan is de cd zo vol.
A: Nou vooruit, ik zal ermee ophouden.
T: Mooi zo.
A: Ja, maar dan ga ik wel verder met het Zuidhollands volkslied.
T: Ik wist niet dat Zuid-Holland ook een volklied had.
A: Jazeker. Alle provincies van Nederland hebben een volkslied, op 1 na. 

Opdracht 40, 2 punten: Welke Nederlandse provincie heeft geen volkslied (en natuurlijk is het antwoord Zuid-Holland dus fout, maar dat begrepen jullie daarnet natuurlijk al). Antwoord: Brabant

T: Van het Wilhelmus weten we dat het van een oud Franssoldatenlied afkomstig is. Ik zou niet weten wie precies de auteur van het lied is.
A: Maar degene die het Amerikaanse volkslied heeft gecomponeerd, weet ik toevallig wel.

Opdracht 41, 4 punten: Hoe heet de componist van het Amerikaanse volkslied? Antwoord: Betsy Ross. Alle koppels hadden echter als antwoord Francis Scott Key en dat werd dus goed gerekend.

T: De componist van het Amerikaanse volkslied is in ieder geval niet dezelfde als degene die Altijd is Kortjakje ziek heeft geschreven.
A: Dat klopt. Altijd is Kortjakje ziek is toch geschreven door Annie M.G. Schmid?
T: Welnee joh. Dikkertje dap is door haar geschreven en Ja zuster nee zuster en een heleboel andere liedjes, maar niet Altijd is Kortjakje ziek. 

Opdracht 42, 4 punten: Wie heeft altijd is Kortjakje ziek geschreven? Antwoord: Mozart

A: Weet je trouwens dat ik het best lastig vind om al die 100 opdrachten te verzinnen? We zitten nu bij pas bij 42.
T: Maar dat is toch geen probleem. Dan laten we de groepjes toch vragen voor elkaar verzinnen.
A: Hoe wil je dat dan organiseren?
T: Nou, heel simpel. Ieder groepje verzint een vraag voor 1 van de andere groepjes. En tijdens het eindspel komen al die vragen in een grote bak en loten we welk groepje welke vraag moet beantwoorden.
A: Dat is een goed idee. Maar dan moeten de groepjes wel een manier hebben om het antwoord te achterhalen.
T: Daar zijn wel oplossingen voor te bedenken. Dan zeggen we gewoon dat het antwoord op de vraag te halen moet zijn uit de Volkskrant van vandaag de eerste 3 pagina’s.

Opdracht 43, 4 punten: Verzin een vraag voor een ander groepje. Het antwoord moet te vinden zijn in de Volkskrant van vandaag, pagina 1 tot en met 3. Voor het verzinnen van de vraag krijg je 4 punten. Voor het beantwoorden van de vraag die je van een ander groepje hebt gekregen, krijg je 2 punten.

T: Ta ta daaa ta ta daaa (tune The Ateam)  
A : Hoe kom je nou ineens aan de tune van The A Team?
T: Daar gaat de volgende opdracht toch over?
A: Welnee, die gaat over Knight Rider. Ook veel knokken en veel spanning, maar Michael was in zijn eentje terwijl The A team met zijn vieren was.
T: Dat klopt, ja. The Knight Rider had die gave auto die kon praten.

Opdracht 44, 4 punten: Wat voor merk auto is Kit uit The Knight Rider? Antwoord: TransAm

A: Ja, jeugdsentiment, die Knight Rider.
T: Nou, voor mij niet. Ik vond er helemaal niets aan! Ik keek liever naar de familie Knots.
A: Een kloddertje roze hier, de onhandige Johanna, de ouwe zemelaar, hands up als zo danig en de speledingetjes.
T: Ja, dan heb je wel zo’n beetje alle karakters samengevat.
A: Die hele Familie Knots is overigens gespeeld door drie acteurs.

Opdracht 45, 4 punten: Noem de drie vaste acteurs die in de Familie Knots speelden. Antwoord: Hetty Heijting, Marnix Kappers, Jan-Simon Minkema

T: Als we het dan toch over jeugdsentiment hebben: ik was altijd gek op allerlei sprookjes. Vandaar dat ik De Efteling het einde vond.
A: En de rest van de week werden je ouders gek van de “papier hier” kreten.
T: Inderdaad. En van de Efteling lp. Want die heb ik helemaal grijsgedraaid.
A: Leuk is dat, al die muziek die speciaal voor de sprookjes werd geschreven.
T: Het allerleukste sprookje vond ik De Indische Waterlelies. Geen klassiek sprookje, maar een verhaal dat speciaal werd geschreven voor De Efteling.

Opdracht 46, 4 punten: wie schreef het sprookje De Indische waterlelies voor de Efteling?  Antwoord: Koningin Fabiola

T: tja, en dan word je ouder en ga je toch wat meer afstand nemen van de sprookjes. Veel leuker vind ik het nu om te kijken naar cabaretiers die de hedendaagse wereld op de hak nemen.
A: Er zijn tegenwoordig wel erg veel cabaretiers. Sommigen vind ik wel goed, maar een heleboel van die figuren zijn maar matig.
T: Wat dacht je dan van de volgende liefdesverklaring van Lebbis en Jansen:

In dit lijstje zit jouw foto
Ik draag je met me mee
Sinds ik je op het scherm zag
Sinds je met mijn hart verdween
Je bent ontwapenend en eerlijk
Spontaan en recht door zee
Wat je zegt Maartje, dat meen je
Daar kan geen mens omheen 

Je lijkt steeds meer op mijn moeder
Die lach, die kuiltjes in je wang
Net zo gekleed, dezelfde schoenen
En je haar is even lang
Het is geen honger naar je lichaam
Het is een stil verlangen naar
Geborgenheid en warmte
Maartje, moeder van ons allemaal

Er is kritiek op je verschijning
Op wat je doet, op wie je bent
Van mij mag je zo blijven
Ik heb je al die tijd gekend
Maartje lieve Maartje
Je bent nu misschien verward
Ik denk aan jou mijn Maartje
Lieve Maartje ’t Hart

A: Ja, Lebbis en Jansen die vind ik wel OK. Overigens is Lebbis en Jansen hun artiestennaam.

Opdracht 47, 2 punten: Wat zijn de echte namen van Lebbis en Jansen? Antwoord: Sibbel en Jansen

A: Wat vorig jaar bepaald geen grap was, was de Amerikaanse aanval op Afghanistan om het Taliban regime omver te werpen.
T: Operatie Enduring Freedom.  
A: Ja, zo hebben ze die operatie later genoemd. In eerste instantie had die operatie een hele andere naam.

Opdracht 48, 2 punten: Wat is de oorspronkelijke naam van operatie Enduring Freedom? Antwoord: Endless Justice. De meeste koppels hadden echter Infinite Justice en dat werd goed gerekend.

T: De Taliban, dat was die hele strenge islamitische groepering. Vrouwen mochten er niets, behalve dan in een Burqa thuis zitten. En er was een soort geloofspolitie, die erop toe moest zien dat iedereen volgens de koran leeft.
A: Wist je dat volgens de koran iedere moslim verplicht is 1 keer in zijn leven eens naar Mekka te gaan?
T: ja, dat is tijdens de hadj. De moslims lopen dan om 1 bepaalde steen in Mekka. 

Opdracht 49, 2 punten: Hoe heet die steen? Antwoord: Ka-'aba. Er waren echter diverse andere antwoorden en deze werden allen goed gerekend.

T: En toen waren we alweer bij opdracht 50. Halverwege dus.
A: Ja, en we gaan bijna Den Haag verlaten.
T: Want deze Uitdaging speelt zich niet in 1, maar in 2 steden af: Den Haag en Leiden.
A: Maar laten we eerst nog een leuke vraag over Den Haag stellen:

Opdracht 50, 4 punten: Wat is de Haagse bijnaam voor het hoge gedeelte van het ministerie van VWS? Antwoord: Haagse Tieten

A: Zoals gezegd, De Uitdaging speelt zich dit keer ook af in Leiden. Bij vraag 1 hebben we jullie gevraagd om de mobiele telefoonnummers te verzamelen van zoveel mogelijk groepjes.
T: En die nummers hebben jullie nodig voor de volgende opdracht. 

Opdracht 51: Maak een foto van zoveel mogelijk teams die meedoen aan De Uitdaging op station Leiden. Voor ieder team dat geheel of gedeeltelijk aanwezig is, krijgen de teams die aanwezig zijn 2 punten.

T: Vlakbij station Leiden ligt het Naturalis. Een natuurhistorisch museum met allerlei opgezette beesten.
A: Van kakkerlak tot krokodil, zullen we maar zeggen.
T: De hele Fabeltjeskrant is er te vinden. 

Opdracht 52, 4 punten: Wat is de voornaam van meneer De Uil uit de fabeltjeskrant? Antwoord: Jacob

Opdracht 53, vierde verzamelopdracht: Neem iets uit het Naturalis mee.

T: 1 van de dingen die Leiden wel heeft en Den Haag niet, is een universiteit.
A: En daar zijn ze in Den Haag af en toe behoorlijk jaloers op.
T: In Leiden is het traditie dat je bij het afstuderen je handtekening zet in een bepaalde ruimte.

Opdracht 54, 4 punten: Hoe heet die ruimte? Antwoord: Zweetkamertje

A: Zo, en dan is het nu tijd voor een lekker kopje thee. MMM, Earl Grey thee, lekker!!!
T: Inderdaad, earl grey thee. Die thee heeft een bepaalde smaak die je altijd zal herkennen.

Opdracht 55, 6 punten: welke additieve stof geeft earl grey thee zijn specifieke smaak? Antwoord: Bergamotolie

T: De Engelsen drinken in hun thee altijd hele sloten melk.
A: Dat is om de smaak van hun sterke thee enigszins te neutraliseren.
T: Dan moeten ze daar niet de eerste melk van een koe voor gebruiken, want dat werkt niet.

Opdracht 56, 4 punten: Hoe het de eerste melk die een koe geeft nadat ze heeft gekalfd? Antwoord: Biest

T: Die eerste melk heet vast geen room.
A: Nee, dat klopt. Maar waar wel room inzit, is die moorkop die je nu voor me hebt neergezet.
T: nee, dat is een Bossche Bol.
A: Zo’n gebakje dat bestaat uit een soes gevuld met slagroom en dat een chocolade binnenkantje heeft, dat is toch een Bossche Bol?
T: Dat kan, maar behalve de overeenkomsten zijn er ook verschillen.

Opdracht 57, 2 punten: Noem een verschil tussen een Bossche Bol en een moorkop. Antwoord: er zijn diverse verschillen op basis van de chocola, de grootte en het toefje slagroom.

T: Leuke hit van The Bangles, Walk like an Egyptian…  
A: En over die oude Egyptenaren, daar gaat opdracht 58 over.

Opdracht 58, 4 punten: Wie was de eerste vrouwelijke farao? Antwoord: Hatjepsoe

T: Een andere vrouw die nogal eens in the picture staat, is de vrouw die het antwoord is van de volgende opdracht.
A: Ze maakte een beeld voor stichting die opkomt voor meer ruimte om te spelen voor kinderen in de woonwijken.

Opdracht 59, 2 punten: Wie was de ontwerpster van het beeld van Jantje Beton? Antwoord: Koningin Beatrix

T: Denkend aan Holland zie ik brede rivieren traag door oneindig laagland gaat.
A: Een klassiek gedicht over het typische Hollandse landschap.
T: Rivieren, weilanden, koeien  Van die landschappen die in de Gouden Eeuw zo mooi werden geschilderd.
A: Over die rivieren weet ik nog wel een leuke vraag:

Opdracht 60,  2 punten: Hoe heet de langste rivier van Nederland? We tellen hierbij alleen het deel van de rivier mee dat zich in Nederland bevindt. Antwoord: Linge

T: Over die Nederlandse rivieren heen werden van oudsher bruggen gebouwd.
A: Maar vaak betekende dat dat de brug omhoog moest zodra er een boot kwam.
T: Gelukkig zie je daarom de laatste jaren steeds vaker dat ze gebruik maken van tunnels.
A: De vorige opdracht ging over lange rivieren, maar lange tunnels zijn ook wel interessant.
T: De langste tunnel ter wereld ligt niet in Nederland. Het was een enorm project om te bouwen, maar tegenwoordig kan je er lekker met je auto doorheen.

Opdracht 61, 6 punten hoe heet de langste tunnel ter wereld? Antwoord: Laerdaltunnel, Noorwegen

A: Die tunnel, dat moet een vermogen hebben gekost.
T: Inderdaad. Overigens waren we daar als Nederlanders in de Gouden Eeuw wel goed in, vermogens verzamelen. Door handel met de oost, waarbij we een voor onszelf erg gunstige ruilvoet hanteerden.
A: Of waarbij we het land gewoonweg plunderden.
T: Tegen de Spanjaarden zijn we ooit ook zo lekker tekeer gegaan. Met Piet Hein en zijn zilvervloot.

Opdracht 62, 4 punten: Waaruit bestond de zilvervloot?

A: Nu we het toch over geld hebben: op 1 januari is de euro in 12 landen ingevoerd.
T: 1 euro is 2,20371 gulden.
A: Zelfs die 2,20371 is tegenwoordig gedeponeerd als merk.
T: De Duitsers hebben het erg gemakkelijk met omrekenen: gewoon grofweg alles delen door twee en je krijgt de oude prijs in marken.
A: De Italianen en de Spanjaarden hebben het wat dat betreft veel moeilijker.

Opdracht 63, 4 punten: Geef de koersen van de euro in de 12 landen die de euro hebben ingevoerd. In Nederland is de koers dus 1 euro is 2,20371 gulden. Let op: je krijgt de punten alleen als alle koersen goed zijn!

A: Na die twee geldopdrachten nu weer eens een iets morelere opdracht.
T: Ja, dat vind ik ook.
A: Heb jij ooit gehoord van de zeven werken van barmhartigheid?
T: Ja, de hongerigen voeden en de dorstigen laven zijn er twee.

Opdracht 64, 4 punten: Noem de overige vijf werken van barmhartigheid. Let op: je krijgt de vier punten alleen als je alle vijf werken goed hebt. Antwoord: Gevangenen bezoeken, Aan de Armen geven, De Zieken verzorgen, De Doden begraven, De Naakten kleden.

A: Middenin Leiden is een plek die De Burcht genoemd wordt.
T: Een ruïne van een oud verdedigingswerk. Als je erop klimt, heb je een prachtig uitzicht over de stad.
A: En bij de Burcht staat een poort met een opschrift.

Opdracht 65, 4 punten: Hoe luidt dat opschrift? Antwoord: Haec libertatis ergo

T: De Burcht is een prachtig decor voor theatervoorstellingen. Er worden ook nogal eens filmploegen gesignaleerd voor tv-opnames.
A: TV-opnames worden er tegenwoordig op de gekste plaatsen genomen. Maar vind je het ook gek, met een stuk of 10 Nederlandstalige zenders?
T: De commerciele tv is pakweg 10 jaar geleden begonnen. Met RTL 4, de zogenaamde Luxemburgse zender.
A: Jij zegt wel zogenaamd, maar RTL 4 zond wel een programma uit in het Luxemburgs.

Opdracht 66, 2 punten: Hoe heette dit programma? Antwoord: Hei elei kuck elei

T: Als we nog verder terug in de tijd gaan, zien we op een gegeven moment de oprichting van de tweede Nederlandse zender.
A: Jawel, in plaats van 1 tv-zender kon Nederland ineens kiezen.: Nederland 1 of Nederland 2.

Opdracht 67, 4 punten: Op welke datum kreeg Nederland zijn tweede tv-zender? Antwoord: 1 oktober 1964

T: Weet je wat ik nou een goed tv-idee vond? Dat Sport 7. Alle sport naar 1 zender en de rest van Nederland hoeft zich niet continu te ergeren aan het feit dat zijn lievelingsprogramma geschrapt wordt voor voetbal, tennis, of wat voor sport dan ook.
A: Ja, al die sport op tv hoeft van mij ook niet zo. Maar jij was toch zo dol op schaatsen?
T: Ja, maar dat ga ik niet op tv bekijken. Daar ga ik gewoon zelf heen. Tenminste, als het in Thialf is. De sfeer daar is werkelijk uniek.
A: Ja, het fenomeen dweilorkest is in Thialf zo’n beetje uitgevonden.

Opdracht 68, 4 punten: Hoe heten de dweilmachines die de schaatsbaan voor, na en tijdens schaatswedstrijden schoonmaken? Antwoord: Zamboni's

A: Een sport die je nooit eens op tv ziet, is de sport kaatsen.
T: Dat zou van mij ook niet hoeven. Ik snap geen bal van de regels van die sport.
A: In Nederland is eens per jaar het belangrijkste kaatstoernooi ter wereld.

Opdracht 69, 4 punten: Welk toernooi is het belangrijkste kaatstoernooi ter wereld? Antwoord: PC

T: Kaatsen, ik blijf het een maffe sport vinden. Ik doe liever bordspellen.
A: Ja, ik ook. We hebben wel niet zo veel spellen hier staan als dat Ronald heeft, maar inmiddels is het toch al een flinke collectie geworden.
T: Het zijn met name Duitse bordspellen, want daar komt nu eenmaal vandaag de dag het interessantste aanbod vandaan.
A: Toch waren het ooit voornamelijk de Amerikaanse uitgevers die voorop liepen. Met Avalon Hill bijvoorbeeld.
T: Een echte Amerikaanse klassieker is inmiddels Monopoly. Iedereen kent het spel. Ik vind het qua spelsysteem niet zo erg interessant, maar iedere Nederlander weet wel welk spel ik bedoel als het over Monopoly gaat.
A: Monopoly is ooit in de crisisjaren bedacht door een Amerikaan die werkloos was geworden en niets te doen had. Uit pure verveling ontwierp hij een spel.

Opdracht 70, 6 punten: Hoe heet de ontwerper van Monopoly? Antwoord: Charles B. Darrow

A: tijdens de Koude oorlog was Monopoly strikt verboden achter het Ijzeren Gordijn. Het was een verdorven kapitalistisch spel.
T: Maar sinds de muur is gevallen, kunnen ze in Oost-Europa ook eens wat anders spelen dan de door de staat goed gekeurde spellen.

Opdracht 71, 2 punten: Hoe heette de laatste politiek leider van de DDR? Antwoord: Egon Krentz

T: Rare toestand was dat, de val van de muur. Ineens stonden al die mensen daar in Berlijn collectief de muur die zo lang oost en west van elkaar had gescheiden, af te breken. Ik herinner me de beelden nog goed.
A: In Oost-Duitsland ging de Wende nog relatief rustig. In de meeste Oost-Europese landen ging het eigenlijk wel soepel, de overgang naar de democratie. Roemenië was een uitzondering.
T: Ceaucesku gaf zich niet zomaar gewonnen en velen werden gedood door Ceaucesku’s leger.
A: Uiteindelijk won de bevolking het toch van de tanks en de jeeps.

Opdracht 72, 6 punten: waar komt het woord jeep vandaan? Antwoord: General Purpose. Daar was de nodige discussie over.

T: Jeeps hebben ze in ieder geval genoeg in het land van Aun San Suu Ky. Ze won een aantal jaren geleden de Nobelprijs voor de Vrede vanwege haar oppositie tegen het militaire regime in Birma.
A: Ze heeft sindsdien gedurende lange tijd huisarrest gehad, maar onlangs is dat huisarrest versoepeld.
T: Het feit dat zij de Nobelprijs voor de Vrede won, heeft haar en Birma in ieder geval op de internationale agenda gezet.
A: We hebben het nu steeds over Birma, maar eigenlijk heet dat land tegenwoordig anders.

Opdracht 73, 2 punten: Wat is de nieuwe naam voor Birma? Antwoord: Myanmar

A: En nu we het toch over namen hebben, ik ben wel eens in de plaats geweest met de langste naam ter wereld.
T: Daar heb ik inderdaad een foto van gezien. Je ziet op die foto het station van die plaats met een bord met de naam van die plaats. Dat bord beslaat bijna het hele perron.
A: Volgens mij levert dat nog allerlei praktische problemen op. Zo kan ik me voorstellen dat je als politieagent liever niet in die plaats bekeuringen uitdeelt. Op het proces verbaal moet de agent namelijk de volledig plaats van de overtreding opschrijven. En ik kan me voorstellen dat hij daar niet altijd zin in heeft.
T: Of stel dat je een bedrag per giro wil overmaken naar iemand in die plaats. Dan mag je wel heel klein schrijven, anders krijg je die naam niet op je overschrijving.

Opdracht 74, 4 punten: Hoe heet de plaats met de langste naam ter wereld? Let op: Je krijgt de vier punten voor het goede antwoord alleen als je de plaats volledig goed gespeld hebt. Antwoord: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch. In Thailand is echter volgens het Guinness boek een langere plaatsnaam. Deze moest dus ook goed gerekend worden.

T: En als je dan de langste plaatsnaam ter wereld hebt ontdekt, kun je je meteen weer blauw gaan schrijven.
A: De volgende opdracht gaat namelijk over palindromen. Dat zijn woorden die hetzelfde zijn als je ze achterstevoren leest.
T: Voorbeelden van palindromen zijn “nemen”, “reder”, “radar”, “redder” enzovoorts.

Opdracht 75: Maak een zo lang mogelijk palindroom. Het moet gaan om 1 bestaand woord. Het aantal punten dat je met deze vraag kan verdienen is gelijk aan het aantal letters in je palindroom. Antwoord: Bijna iedereen kwam uit op koortsmeetsysteemstrook. Er was zelfs nog nijlleedkoortsmeetsysteemstrookdeellijn. Beiden werden echter deels afgekeurd. Een wel goedgekeurd antwoord was parterretrap.

A: Over rare woorden gesproken, heb jij je ooit wel eens afgevraagd wat het woord YKK op een rits betekent?
T: Nee, maar nu je het zegt: het is wel opvallend dat op vrijwel al mijn ritsen het woord YKK, of Y-K-K te zien is.

Opdracht 76, 6 punten: Waar komt YKK, of Y-K-K, op ritsen vandaan? Antwoord: Japanse fabriek. Het echte antwoord is natuurlijk Yoshida Kogyo Kabushikikaisha.

T: Genoeg over rare woorden. Alhoewel, hier in Leiden zijn er in de binnenstad wel een aantal vreemde straatnamen.
A: Met name het centrum heeft er patent op.
T: Zo ligt in het centrum de Dullebakkersteeg. 

Opdracht 77, 5 punten: In de Dullebakkersteeg hangt een groot reclameaffiche voor ijzerwaren. Hoe heet de firma die op dat affiche adverteert? Antwoord: Van Romburgh

A: In het centrum van Leiden wil je met de auto niet komen.
T: Werkelijk iedere route die je kent met de fiets is met de auto onmogelijk. Overal zijn eenrichtingverkeerstraatjes.
A: En o wee als je een keer verkeerd rijdt, want dan kan je het hele centrum doorrijden om je fout te corrigeren.
T: Dan kan je maar beter met de bus of met de fiets gaan, dat gaat echt stukken handiger.
A: Nu we het toch over allerlei vervoermiddelen hebben, wist je dat koningin Wilhelmina aan het begin van de tweede wereldoorlog met een heel speciaal vervoermiddel Nederland uit is gesmokkeld?

Opdracht 78, 6 punten: Met welk speciaal vervoermiddel is koningin Wilhelmina het land uitgesmokkeld? Let op: we willen echt de specifieke naam van het vervoermiddel weten. Dus alleen iets algemeens als fiets, auto, bus, brommer, lopend, of iets dergelijks wordt niet goedgekeurd. Antwoord: Geldauto. Het ging om een geblindeerde geldauto van de Nederlandse Bank. Daarna is ze met een torpedobootjager verder gegaan.

T: Had jij een paar weken geleden de US Open nog gevolgd?
A: Ja, natuurlijk! Een Limburger, Sjeng Schalken, haalde de halve finale.
T: De US Open is 1 van de 4 Grand Slams. Behalve de US Open is er ook nog de Australian Open, Roland Garros en Wimbledon.
A: De namen US Open, Australian Open en Wimbledon zijn vrij gemakkelijk te verklaren. Die hebben allemaal te maken met de plek waar de wedstrijden worden gespeeld.

Opdracht 79, 4 punten: Waar komt de naam Roland Garros vandaan? Antwoord: Verongelukte piloot in de eerste wereldoorlog.

T: Tijdens de vier grand slam toernooien is het meestal behoorlijk goed weer.
A: Wimbledon staat dan wel bekend om zijn regen, maar echt koud is het er nooit.
T: Nee, voor de echte kou moet je naar de Zuidpool gaan.
A: Dat is niet helemaal waar. Omstreeks 1906 stond leiden bekend als de koudste plaats ter wereld.

Opdracht 80, 2 punten: Waarom stond Leiden toen bekend als de koudste plaats ter wereld? Antwoord: Kamerlingh Onnes proeven

T: Zo is er in Leiden ook ooit op een hele bijzondere manier een park ontstaan.
A: Je bedoelt het Van der Werffpark. Het park ligt van het station af gezien aan het einde van het Rapenburg. Het is een klein parkje met een standbeeld van burgemeester van der Werff.
T: Van der Werff was burgemeester van Leiden tijdens de belegering van Leiden oor de Spanjaarden. Er was grote hongersnood in de stad. Nadat al het eten op was en men ook al alle honden en katten had geslacht, bood burgemeester van der Werff de Leidse bevolking zijn pink aan om op te eten.
A: gelukkig was dat niet nodig, want de Geuzen kwamen net op tijd leiden bevrijden.
T: Weer even terug naar dat park:

Opdracht 81, 4 punten: Hoe is het Van der Werffpark onststaan? Antwoord: Kruitramp

T: Ik noemde net het Rapenburg in verband met het Van der Werffpark. Het Rapenburg wordt ook wel eens de mooiste gracht van Nederland genoemd. Er staan hele mooie panden aan die gracht.
A: 1 van de dingen die je langs die gracht vind, is de Leidse Hortus Botanicus. De oudste botanische tuin van Nederland.
T: Zoals overigens de Leidse universiteit ook de oudste universiteit van Nederland is. Maar dit ter zijde.
A: De Leidse hortus heeft enkele zeer oude, bijzondere bomen en het is sowieso een genot om daar eens rond te wandelen.

Opdracht 82, 4 punten: Wie was de oprichter van de Leidse Hortus Botanicus? Antwoord: Von Siebold. Het correct antwoord was echter Carolus Clusius

T: Behalve die oeroude, enorme bomen zijn in de hortus ook kleinere exemplaren te vinden.
A: Ik weet niet of de hortus deze boompjes ook heeft, maar er bestaan boompjes die tussen de 0 en de 5 centimeter groot zijn. Ze worden in een potje gehouden.

Opdracht 83, 4 punten: Hoe heten die kleine boompjes? Let op: alleen een algemene aanduiding zoals eik, iep of els volstaat niet. Alleen de specifieke naam wordt goed gerekend! Antwoord: Mamebonsai

T: Die oprichter is inmiddels al lang en breed overleden.
A: Zo las ik laatst nog een typisch citaat: “1 dode is een tragedie, 1 miljoen doden is een statistiek”. 

Opdracht 84, 6 punten: Van wie is dat citaat? Antwoord: Stalin

T: En over statistiek gesproken…

Opdracht 85, 2 punten: Wie won in 2001 de Nobelprijs voor de wiskunde? Antwoord: Niemand

A: Uit de gouden korenaren schiep God de Maastreechtenaren…
T: Ja, we weten nu wel dat je uit Limburg komt.
A: Of ook wel: Limbabwe.
T: Reservebelg dus.
A: Je hoeft niet denigrerend te doen over Belgen. Toevallig is het Vlaams op veel punten zuiverder dan het Nederlands.
T: Je bedoelt de Vlaamse neiging om buitenlandse termen in het Nederlands te vertalen. Dus geen airbag maar een botsballon.
A: En geen centrifuge maar een droogzwierder.

Opdracht 86, 6 punten: Wat bedoelen de Vlamingen met een odil? Antwoord: Onbekend ding in de lucht

T: Over Vlaanderen gesproken, ik weet ineens weer wat een oenoloog is.
A: Oh ja?
T: Ja, een belgiëkenner natuurlijk.
A: Ja, flauw hoor. Maar je hebt gelijk, dat woord bestaat inderdaad. 

Opdracht 87, 4 punten: Wat is een oenoloog? Antwoord: Wijningenieur

T: En we zeggen er dus vast bij dat het geen Belgiëkenner is.
A: Nu we toch in Europa zijn, heb jij enig idee in welke Europese stad de meeste bruggen liggen?
T: Vast in het Belgische Brugge.
A: Nee, zelfs niet eens in België.

Opdracht 88, 6 punten: In welke Europese stad liggen de meeste bruggen? Antwoord: Hamburg

T: Als het goed is zijn jullie nu allemaal lekker in Leiden aan het rondwandelen.
A: En dan wil je nog wel eens dorst krijgen.
T: Met de vorige Uitdaging was 1 van de vragen in welke Nederlandse stad de meeste cafe’s waren. Het antwoord daarop was Maastricht.
A: Maar Leiden, als studentenstad, heeft ook behoorlijk wat kroegen.
T: 1 van de bekende studentenkroegen van Leiden is Barrera. Volgens de insiders in het studentencircuit heeft Willem-Alexander daar Emily leren kennen.
A: En nu wordt opdracht 89 natuurlijk hoe duur het bier is bij Barrera?
T: Nee, dat zou te makkelijk zijn. Die vraag kun je namelijk ook beantwoorden door Barrera even op te bellen en het te vragen. Het is veel leuker om iets te vragen over het gebouw dat 2 panden links van Barrera staat.

Opdracht 89, 5 punten: Hoe heet het studentenhuis dat 2 panden links van Barrera staat? Antwoord: Rap 52. Het correcte antwoord is echter Heksennest.

T: En al lopend door leiden krijg je ook nog wel eens honger. 1 van de gelegenheden waar je dan naar binnen kunt wandelen om je maag te vullen is de Febo.
A: Wat een rare naam eigenlijk, Febo. 

Opdracht 90, 6 punten: Waar staat de naam Febo voor? Antwoord: Ferdinand Bol

A: Als je na al dat bier in Barrera ook nog eens de auto ingaat naar huis, kunnen er lelijke ongelukken gebeuren.
T: Daarom wordt er ook zo regelmatig getest of automobilisten gedronken hebben. Door middel van de blaastest.
A: En let op: niet alleen door biertjes kan de blaastest een hoog promillage aanwijzen. Een zakje kersenbonbons is ook voldoende.

Opdracht 91, 4 punten: Wie is de uitvinder van de blaastets? Antwoord: Robert Borkenstein

T: In Leiden wordt iedere week een huis-aan-huis-krantje bezorgd waarvan de kwaliteit zeer matig is. Echt, de Storykoppen zijn er nog niets bij.
A: Dat krantje heet de Het op Zondag en valt dus iedere zondag in de bus.
T: Voor de echte die-hards is het krantje zaterdagmiddag al bij een aantal winkels in leiden te krijgen.

Opdracht 92, vijfde verzamelopdracht: Breng een Het op Zondag mee.

T: Ietwat zwaardere kost dan de Het op Zondag is Gulliver’s Travels. Een boek uit de Engelse literatuur dat leest als een kinderboek maar eigenlijk een soort politieke satite is.
A: Gulliver komt in een aantal andere werelden terecht, zoals een dwergenwereld en een reuzenwereld.
T: In de dwergenwereld leven de Big Endians en de Little Endians, waarmee de schrijver de Whighs en de Tories of de Conservatieven en
Labour, in het Engelse parlement bedoelt.
A: Die Big Endians en die Little Endians strijden voortdurend over 1 onbenullig onderwerp.

Opdracht 93, 6 punten: Over welk onderwerp strijden zij? Antwoord: Vanaf welke kant je een ei moet pellen.

A: Ook een typisch verhaal is dat verhaal van Loreena Bobbit. Die werd om iets heel bizars bekend. 

Opdracht 94: 2 punten: Waarmee kwam Loreena Bobbit in het nieuws? Antwoord: Sneed de penis van haar man af.

A: Natuurlijk, het zal ook eens niet waar zijn. Daar waar Tamara is, daar is ABBA.
T: Tja, ik heb die muziek altijd al mooi gevonden en al sinds lang verzamel ik alles dat met die groep te maken heeft.
A: Maar eigenlijk was het vorige stukje muziek helemaal niet bedoeld om een vraag over ABBA aan te kondigen.
T: Oh nee? Ik weet anders nog wel een heleboel gemene vragen over ABBA te stellen. De namen van alle kinderen van de vier ABBAleden inclusief van welk ABBA lid welk kind is, bijvoorbeeld.
A: Nou, die weet ik ook nog wel te beantwoorden. Linda en Christian van Agnetha en Bjorn, Emma en Anna van Bjorn, Hans en Lise-Lotte van Frida en Peter, Helena en Ludwig van Benny.
T: OK, maar waarom draaiden we dan net wel een stukje van SOS van ABBA?

Opdracht 95, 6 punten: Waar staat de afkorting SOS voor? Antwoord: Nergens voor. En dus niet Save Our Souls, zoals alle teams dachten.

T: We hadden het in opdracht 91 nog over een Leidse kroeg die Barrera heet. Maar in leiden zijn zoveel cafe’s dat je over ieder cafe wel een vraag kunt stellen.
A: Ze hebben vaak ook ludieke namen. Cafe De Buren, cafe Annies Verjaardag.
T: Of, bij beta’s heel geliefd, cafe Einstein.

Opdracht 96, 6 punten: Op welke middelbare school heeft Einstein gezeten? Antwoord: Luitpoldgymnasium, München

T: Een andere favoriete kroeg van de Leidse betastudenten is het Kaisertje, op de Kaiserstraat.
A: maar dat is ook niet verwonderlijk, want dat cafe is vlak bij de Leidse sterrenwacht.
T: De sterrenwacht is alleen niet meer zo veel in gebruik. De sterrenkundigen zijn vertrokken naar een andere locatie: het Oortgebouw.
A: En als ze echt sterren willen kijken, gaan ze meestal naar Dwingloo, daar heb je tenminste zo min mogelijk last van straatverlichting en andere kunstmatige lichtbronnen.
T: Toch zou ik dat nog wel eens willen doen, naar zo’n observatorium gaan en dan de ringen om Saturnus zien. Of erachter komen waarom mars De Rode Plannet wordt genoemd.

Opdracht 97, 2 punten: Hoe heet de maan van Pluto? Antwoord: Charon

T: Nou, we gaan inmiddels bijna uit ons dak, want der honderdste vraag nadert met rasse schreden.
A: Uit ons dak? Daar ging toch de volgende opdracht over?

Opdracht 98, 6 punten: Welk gebouw in Nederland heeft een dak dat volledig is gemaakt van titanium? Antwoord: Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Het correcte antwoord is echter het Van Goghmuseum.

T: Ook uit zijn dak ging de meneer uit de volgende opdracht.
A: Het was de Tour de France van 1955. Een Nederlander viel tijdens een bergrit een ravijn in.
T: Hij viel 60 meter naar beneden.
A: Het wonderlijke was dat zijn horloge het nog deed. Daar werd dus prompt reclame mee gemaakt. “60 meter diep, maar mijn Pontiac liep”.

Opdracht 99, 2 punten: Welke Nederlandse wielrenner is dit overkomen? Antwoord: Wim van Est

T: Nog van grotere hoogtes vallen vliegtuigen als ze neerstorten.
A: Meestal overleeft niemand zo’n vliegtuigcrash.
T: Vervolgens gaat men al gauw over tot het zoeken van de zwarte doos met de vluchtgegevens.
A: Eigenlijk is dat een rare naam, de zwarte doos. Het komt van het Engelse Black Box. Maar die Black Box is niet noodzakelijkerwijze zwart!

Opdracht 100, 2 punten: Waarom heet dat ding dan wel Black Box? Antwoord: Genoemd naar de uitvinder Black.

T: Zo, het zit erop. We gaan jullie eens lekker blij maken met wat foute muziek. Hou je vast, hier komen de meest foute liedjes aan die je je maar kunt bedenken!!!!

De Uitdaging werd nog gevolgd door een bonusvraag. Voor alle achtergrondliedjes die je op de CD kon horen, waren punten te verdienen voor titel+artiest.

Naar De Uitdaging
Naar het verslag van deze Uitdaging

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2002