Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Ducosim spellenbeurs 12-09-2010

Titel (5K) Verslag

Verslag Ducosim Spellenbeurs, Amersfoort, 12 september 2010

Ducosim spellenbeurs

Deze Ducosim beurs stond voor mij in het teken van de Nederlandse Spellenprijs. Op deze beurs hadden de spelers nog gelegenheid de laatste spellen van de nominatielijst van de Nederlandse Spellenprijs te proberen, alvorens te gaan stemmen. Alle genomineerde spellen zouden bij de stand aanwezig zijn, maar de spellen Fresco, Dixit en Roll through the Ages waren helaas niet op tijd geleverd. De spellen waren gelukkig wel elders op de beurs te spelen. Het duurde even voordat de stemcomputer in orde was, maar daarna was de stand gereed. Behoudens een informatiebordje was er echter niet al te veel te zien van de Nederlandse Spellenprijs. Er werd niet echt aandacht besteed aan het 10-jarig jubileum. De niet-geleverde spellen waren nu net de spellen die ik had voorbereid, maar ook Vasco da Gama en Tobago kon ik nog wel uitleggen. Ton was redelijk thuis in Hoogspanning en voor Brass was een extra uitlegger aanwezig. Stoom kon gelukkig ook elders op de beurs nog gespeeld worden. De genoemde spellen zijn de hele dag door wel gespeeld.

Het was een drukke beurs. Een groot deel van de dag waren de meeste speeltafels bezet. Er konden veel verschillende spellen gespeeld worden. Alle genomineerde spellen voor de Nederlandse Spellenprijs werden gedemonstreerd. Spelgroep Phoenix had meerdere exemplaren van het spel Asara, een nieuw spel van het auteursduo Kramer en Kiesling. PS-Games had het nieuwe Castle Ravenloft uit de Dungeons & Dragons familie. Helaas was de nieuwe DungeonQuest niet op tijd geleverd. Bij Quined kon je onder begeleiding van de auteur het aankomende spel Era of Inventions uitproberen. SpellenWinkel.be demonstreerde diverse spellen: Splits, Mr. Jack pocket, Kamisado, Offrandes en A la carte. Splits is een abstract spel met eenvoudige regels. Beide spelers hebben een stapel stenen op een bord van hexagons. Om beurten splitsen ze de stapel en verzetten het bovenste deel in een rechte lijn, zo ver mogelijk, zonder ergens overheen te springen. Wie niet kan zetten heeft verloren. Mr. Jack pocket was inderdaad in klein formaat, met prima spelmateriaal, maar voor een veel te hoge prijs (Edit: Bij nader indien bleek dit op een misverstand tussen winkel en leverancier te berusten. De uiteindelijke prijs blijkt een stuk lager te zijn. De winkelier zal het ook nog rechtzetten met de mensen die het spel op de beurs hebben gekocht.). Daar zullen veel kopers op afknappen. Jammer. 999Games demonstreerde naast de genomineerde spellen ook nog Voor de poorten van Loyang en het nieuwe Hanzesteden. Uiteraard was er ook weer de Bring & Try stand, waar diverse mensen de hele dag door vaak prachtig uitziende prototypes aan de uitgever toonden. Chislaine stond er ook met haar spel Koplopers & Dwarsliggers. Ze is nog op zoek naar deelnemers aan het Koplopers & Dwarsliggers toernooi.

De Bring & Buy stand was weer boordevol spellen, maar lang niet alles werd verkocht. Ook was er een grote loterij, waar je spellen mee kon winnen. Ik heb wel een lot gekocht, maar heb de prijsuitreiking gemist. Naderhand heb ik nergens kunnen vinden op welke lotnummers de prijzen zijn gevallen. Ik zal wel niet gewonnen hebben, want de prijzen stonden niet meer uitgestald. Verder was er het NK Carcassonne en de Algemene Ledenvergadering, die de meeste aanwezigen aan zich voorbij lieten gaan.

Wat wel opviel was het grote aantal tafels met miniaturen. Het ziet er altijd prachtig uit, maar het blijft een beetje afstandelijk. Voor zover ik weet staan er geen uitleggers bij en is er geen mogelijk aan een participatiespel mee te doen. Het zou leuk zijn als bezoekers van de beurs er iets meer mee konden, dan alleen maar toekijken. Zeker nu het een steeds groter deel van de beschikbare ruimte in beslag lijkt te nemen.

[Edit: In reactie op bovenstaande, ontving ik een e-mail: Ik kan niet voor de Warhammeraars spreken maar je foto´s beelden mijn Amerikaanse Revolutie spel af dat wel degelijk bedoeld was –en gefunctioneerd heeft- als een participatiespel. We hebben heel wat publiek uitgenodigd om kennis te maken en een paar jongens van een jaar of 10 hebben het grootste deel van de tijd meegedaan. Eentje staat er zelfs op de foto. Ik heb ook heel wat uitleg verschaft aan voorbijgangers, maar toen jij je foto´s stond te maken was ik misschien net even aan de koffie...? ]

Tot slot heb ik nog een nieuw spel van Corné van Moorsel gespeeld, waarbij je als fotograaf 10 verschillende dieren moet fotograferen. Je beweegt zelf over het terrein, waarin zich ook bossen en meertjes bevinden. En nadat alle spelers zich verplaatst hebben, verplaatsen de dieren volgens een vaste methode. Wie als eerste alle dieren van opzij of van voren heeft gefotografeerd, wint. Uiteraard was dat Corné, maar de anderen zaten hem wel op de hielen. De beestjes waren dezelfde die ook in Tricky Trek worden gebruikt.

Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2010