Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Spellenspektakel 25-11-2007

Titel (5K) Verslag

Spellenspektakel, Zwolle, 25 november 2007

Spellenspektakel

Een nieuwe locatie voor het Spellenspektakel: De IJsselhallen in Zwolle. Ook een nieuwe datum: 2 weken later dan gewoonlijk, omdat de nieuwe organisatie het in het beursprogramma moest zien te passen. Helaas betekende dit ook dat ik alleen nog op zondag naar het Spellenspektakel zou kunnen. Op vrijdag moest ik gewoon werken en op zaterdag had ik een bruiloft. De bruiloft eindigde in een hotel in Oldenzaal. Van daaruit was het nog een uur rijden naar Zwolle. Dat was goed te doen. Op donderdag werd ik gebeld door SBS6 (Hart van Nederland) of ze mij op de beurs mochten interviewen. Uiteindelijk een afspraak gemaakt om half elf bij de beurs, zodat ik eerst nog even snel rond kon kijken en na het interview nog een beursdag over zou hebben. Dat liep echter even anders. Het ontbijt in het hotel was pas om half tien gepland. Dus toen we om 10 uur bijna klaar waren, werd ik al gebeld door SBS6. "We zijn al naar binnen hoor...". Tja, toen moest ik nog een uur rijden. Even na 11 uur waren we er dan toch en stond SBS6 ongeduldig te wachten. In drie kwartier maakten we diverse shots bij verschillende uitgevers. We begonnen bij De Vorsten van Florence als winnaar van de Nederlandse spellenprijs. Toen ik klaar was, was Corrie nog bezig met Arkadia; mooi tijd voor een fotorondje over de beurs. Daarna konden we eindelijk samen de stands bezoeken. Later werd ik door SBS6 nog even geroepen voor een shot bij Ravensburger, waarbij het Magische Labyrint tot tweemaal toe door de lucht vloog.

Een rondje over de beurs. QWG had een wat kleinere stand dan in eerste instantie was aangekondigd. Deze zat voortdurend flink vol. Er waren 16 demotafels ter beschikking, waarvan er 6 werden gebruikt voor De Vorsten van Florence, winnaar van de Nederlandse Spellenprijs. Op vrijdag kregen Amyitis, Yspahan en El Capitan ieder 3 tafels en er was één verzoektafel. In het weekend zijn er ook enkele tafels voor Demetra gebruikt.

 

Op vrijdag werd tijdens een kleine ceremonie de Nederlandse Spellenprijs uitgereikt door voorzitter Erwin Broens. Jammer dat er door de beursorganisatie voor zover mij bekend geen aandacht aan is besteed. (Met dank aan Sandra voor de foto van Erwin met megafoon.)

De spellen van QWG waren erg populair. In de Roll The Dice beurs top 30 bereikten maar liefst 5 spellen de top 10 en De Vorsten van Florence wist de verkiezing te winnen.

Naast QWG was The Game Master te vinden. Uiteraard was er veel aandacht voor het spel Rotterdam. Enkele malen was er de speciale actie, die ook tijdens Spiel werd gehouden. Beursbezoekers konden muntjes inzetten in boten, die door een rad van fortuin over het Rotterdam spelbord werden verplaatst. Uit de boot die als eerste aankwam in een haven werd een muntje getrokken en de gelukkige deelnemer won een prijs. Deze actie trok telkens veel aandacht.

Bij Identity Games was veel elektronica te vinden. Op diverse computers kon het nieuwe LiveQuiz worden gespeeld. Het is een vraag/antwoord spel, maar het leuke ervan is dat de antwoorden in de loop der tijd veranderen. Op internet kun je live het juiste antwoord zien. Zo kun je denken aan: Wie is de president van Amerika? Wie is de kampioen Formule I? Wie presenteerde gisterenavond het NOS Journaal? Sommige antwoorden variëren dagelijks, andere maar eens in de vier jaar. Verder werd het spel SeaLife aangeprezen. In dit spel zitten prachtige filmbeelden van Jacques Cousteau. Vooral de jonge deelnemers zaten al soms een kwartier van tevoren in afwachting van de quiz. Tot slot was er ook het Golden Compass DVD spel. Net als het 999Games heeft Identity Games een spel over de film die in december in de bioscopen gaat draaien. Ik heb een korte uitleg over het spel gekregen. Je moet tijdens het spel kaarten verzamelen, die je kunt inzetten om te verplaatsen of om te vechten. De spelers moeten samen spelen om van het spel te winnen, maar daarnaast moeten ze ook proberen om zelf het spel te winnen. Ik weet niet of de DVD nu heel veel aan het spel toevoegt.

Bij University Games lag de nadruk op het bordspel Reis om de Wereld in 80 Dagen. In dit spel proberen de spelers in zo min mogelijk dagen rond de wereld te reizen met behulp van voornamelijk treinen en boten, maar af en toe ook met een luchtballon of een olifant. De speler die als eerste op het eindpunt komt, heeft niet vanzelfsprekend gewonnen. Een speler die tijdens het spel later aankomt, kan dat in minder reisdagen gedaan hebben en alsnog het spel winnen. Het spel werd enthousiast door de spelers ontvangen. Daarnaast konden Big Brain Academy en 1000 Plekken Die Je Echt Gezien Moet Hebben worden gespeeld.

Voor de slachtoffers in Bangladesh was een grote actie opgezet. In een grote stand werden veel spellen verkocht en de volledige opbrengst gaat naar het Rode Kruis. Een prima actie van diverse uitgevers. Hier kon je mooi je slag slaan voor diverse cadeautjes en tevens steunde je er een goed doel mee. Er lagen ook juweeltjes tussen. Zo kon je het spel Keytown voor slechts € 40,00 kopen. Bij een van de Ducosim veilingen ging die spel voor een veel hoger bedrag van de hand.

999Games had uiteraard een zeer grote stand. Deze was zeer ruim opgezet met prachtige nieuwe tafels (geschikt voor maximaal 4 spelers) en uitstekende verlichting. Mooie doeken aan de achterwand maakten het geheel compleet. Niet zo handig was dat De Kathedraal al snel was uitverkocht op de beurs. Er werd veel aandacht besteed aan het spel over de film The Golden Compass en natuurlijk aan de nieuwe uitbreiding voor de Kolonisten van Catan. Verder was er een uitgebreid gedeelte voor kinderspellen, waar bijvoorbeeld een grote versie van Jakkiebak Kippenkak of Regenwormen kon worden gespeeld.

In een aparte hal waren de verenigingen samengevoegd. Daar kon je onder andere stemmen op de Roll The Dice beurs top 30. Er hebben dit jaar duidelijk minder mensen gestemd dan vorig jaar. Misschien was het toch minder duidelijk te vinden. Toch is het een uitstekend initiatief dat volgend jaar hopelijk weer zal worden herhaald. Bij Ducosim kon je de drie finalisten van de Spellenontwerpwedstrijd uitproberen. Winnaar werd Fish Fish Fish van de auteur van Section X. De verliezend finalisten waren Boogie-Woogie Town en Starvation.

Op zaterdag was er het Nederlands Kampioenschap Rubik's Kubus. Erik Akkersdijk is Nederlands Kampioen geworden met een gemiddelde van 14.15 seconden. Ron van Bruchem draaide in de finale nog een wereldrecord van 9.55 seconden. De finale gaat over 5 pogingen. De beste en de slechtste vallen af en de overige drie worden gemiddeld. Bij het geblinddoekt kubussen was Erik Akkersdijk ook de beste in een nieuw Nederlands record: 2:28.52 minuten. Bij de 4x4x4 kubus haalde Marc van Beest in de voorrondes een nieuw Nederlands record met 48.28 seconden. De finale wist hij te winnen in een gemiddelde van 1:00.92 minuten. De volledige uitslagen kun je vinden op de site van de World Cube Association. Tot slot was er nog een aparte hal voor de fantasy spellen, verzamelkaarten en roleplaying. Aangezien we om drie uur helaas alweer op de terugweg moesten, hadden we geen gelegenheid om overal lang bij stil te staan. Dat was wel jammer. De afgelopen jaren heb ik in drie dagen veel meer kunnen zien en spelen. De algemene indruk van het nieuwe spellenspektakel is positief. Er is voldoende ruimte om te groeien, een groot deel van de bezoekers heeft de nieuwe locatie weer kunnen vinden, er kan eenvoudig voor de deur worden geparkeerd, de toiletten waren dit keer gratis, er was voldoende catering en veel van de standhouders waren positief. Naar schatting zijn er een kleine 10.000 bezoekers geweest. Dat geeft hoop voor de komende jaren. Natuurlijk waren er ook wat minpuntjes. Er waren wat minder winkels dan in de andere jaren. De stripboekenbeurs was een leuk idee, maar lag er een beetje verlaten bij. De informatievoorziening van de organisatie vooraf liet nogal te wensen over. Geen idee of er een persconferentie is geweest; ik ben er in ieder geval niet voor uitgenodigd. Het lijkt wel of de organisatie de informatievoorziening door websites niet op waarde weet te schatten. Ze weten je echter wel te vinden als er hulp gewenst is voor bijvoorbeeld de televisie. We zullen zien hoe zich dat in de toekomst ontwikkelt. Hieronder nog enkele beelden met toelichting.

Claude en Dimitri uit België demonstreerden een prachtig zelfgemaakt spel: Byergia. De spelers beheren een kruidentuin van een stad en ontwikkelen daar kruiden om de ziektes die de steden teisteren te bestrijden. Ze waren op zoek naar een uitgever voor dit spel. De hoeveelheid regels en spelmateriaal kan echter een flinke drempel vormen. Ik wens ze veel succes!

Bij Tantrix werd een recordpoging gedaan. Op vrijdag werd een wereldrecord gevestigd door 43.544 stenen in 12 uur te leggen. Tijdens de hele beurs kon je het resultaat zien.

De stand van Boosterbox met o.a. Meander en Khronos.

De stand van Phalanx met o.a. Chicago Poker, Voor de Wind en Lascaux.

De Startspeler voor professionele speluitleg en Ski & Games vakanties.

Levensweg, maar dan de nieuwe elektronische versie.

Corrie speelt Arkadia bij de stand van Ravensburger.

Het Nationaal Opsporingsinstituut voor jonge speurneuzen.

Tweedehands spellen.

De stand van Emma Games met het spel Wadi.

Grote uitvoeringen van bekende spellen.

Naar Spellenspektakel 2007

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2007