Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > NK Bordspellen 20-05-2006

Titel (5K) Verslag

NK Bordspellen, Utrecht, 20 mei 2006

 

Verslag van Ronald I

 

Het eerste spel dat ik moest spelen bij het NK Bordspellen 2006 was Ostia. Ik kwam er meteen achter dat de Engelse versie verschilt van de Nederlandse versie met het afronden van de betalingen aan de bank. Dat was even wennen, maar geen probleem. Raymond had wel een probleem. Hij richtte zich op het verkeerde waardekaartje en kocht hele dure kaarten om die vervolgens in te zetten bij de senaat. Een pijnlijke misser, waar hij de rest van het spel nog last van zou houden. Aan tafel zat nog een Ronald (op de lijsten te vinden als mystery guest, omdat hij op het laatste moment bij het team moest invallen). Hij had een flitsende start, maar ik kon hem goed bijhouden. De tweede ronde gebruikte ik om geld in te zamelen. Ik had echter met 1 kaart bij de senaat al een punt binnen kunnen slepen, want nog een andere speler zette niets in op de senaat. Helaas. Verder ging het voorspoedig. Ik kon telkens goede kaarten kopen voor de volgende ronde en wist regelmatig de winst in de senaat te pakken. De laatste ronde maakte ik al mijn geld op en ging voor de winst bij de senaat. En omdat ik ook 3 verschillende goederen in mijn pakhuizen had, scoorde ik nog 6 punten. Ruim voldoende voor de winst. Eindstand: Ronald I 14, Ronald X 12, Xander 11, Raymond 10. Mijn eerste overwinning was binnen en meteen had ik al net zoveel punten als vorig jaar. De andere spelers in Spelmagazijn.nl behaalden allemaal de derde plaats.

 

 

Ronald I geconcentreerd bij Mesopotamië

 

In de tweede ronde was het Mesopotamië. Alle drie mijn tegenstanders hadden nu een verrassing met een spelregel. Hilde dacht bijvoorbeeld dat de offerfiches willekeurig onder hutjes moesten worden gelegd, in plaats van dat ze gekozen konden worden. Aan mijn kant van het spelbord trok ik alleen maar woestijntegels. Op zich niet slecht, maar een steen of een hout was welkom geweest. Aan de andere kant van het bord werd juist geen woestijn gevonden, zodat er ruimtegebrek was voor de hutjes. Door het verplaatsen van hutjes konden de tegenstanders ook lekker worden tegengewerkt. Ik kon pas laat mijn cultusplaatsen bouwen, waardoor ik achter liep met de manaproductie. Hilde had nog het probleem dat er nog maar 2 steen aanwezig was en ze moest er daarvan in ieder geval één naar de tempel brengen, want anders kon ze haar zevende offer wel vergeten. Gelukkig voor haar stal niemand de stenen met behulp van kaarten, want dan had ze een probleem gehad. Gelukkig voor mij wist zij als eerste haar vierde offer binnen te brengen. Ik had namelijk net mijn derde offer binnengebracht, terwijl de anderen er maar twee hadden. Ze hadden de laatste twee echter klaarstaan om binnen te brengen. Als Hilde het spel niet had beëindigd was ik laatste geworden, nu was ik tweede. Eindstand: Hilde 4, Ronald I 3, Stefan 2 (13), Robert 2 (11). Det en Sacha waren met hun spel ook weer 3e geworden, maar Rob wist met Skyline de winst binnen te halen. Super.

 

 

Rob geniet bij Mesopotamië

 

Mijn derde spel was Aloha. Het begin was rampzalig voor mij. Ik liep telkens al met de eerste of tweede tegel vast. De anderen hadden een strijd gestart om een groot strand. Jasper werd daar al snel de winnaar. Ik was maar uitgeweken naar de andere kant van het eiland en wist daar enkele kleine stranden in te pikken. Like en John waren voornamelijk in strijd met elkaar. Jasper had best veel geluk bij het spel, maar hij had het ook duidelijk wel vaak gespeeld. Hij overzag het spel goed en had al snel de drie grootste stranden in handen. Ik ging dan ook voor een tweede plaats. Ineens kwam Jasper echter in de problemen, omdat zijn stranden werden verbonden. Nu had hij nog maar één groot strand en met een overschot aan strandstoelen. Ik bleef in de buurt van een strand waar ik een gedeelde meerderheid had, zodat ik deze ook zou binnenhalen. En dat bleek voldoende voor de winst. Geweldig. Eindstand: Ronald I 24, Jasper 23, John 21, Like 17. Det bleef constant met weer een 3e plaats. Sacha wist nu te winnen met Aloha en Rob werd 2e bij zijn spel. Nog steeds geen laatste plaats gehaald. Het gaat super.

 

Het laatste spel was Skyline. Ik kreeg 2 lastige bonuskaarten, waardoor ik vrij laat aan inkomsten kwam. Daardoor kon ik maar één witte steen kopen. Gerrit-Jan en John hadden er beide twee en Maureen had er ook één. Niemand kocht verdiepingen van 6, waardoor penthouses alleen gebouwd konden worden op witte stenen. Zodra ik de kans zag een penthouse op een bonuspunt te bouwen, deed ik dat. Dit bonuspunt lag op de plek waar je de meeste vierkanten kon maken. Die had ik nodig, aangezien ik de opdrachtkaart met het vierkant had. Ik koos er voor om veel inkomsten te krijgen en op een gegeven moment ging dat lukken. Het spel dreigde echter vast te lopen, omdat niemand wilde bouwen. Iedereen had inmiddels zijn witte stenen voorzien van een penthouse, maar niemand durfde een verdieping van 6 te bouwen. De bank ging failliet en het spel werd gaande gehouden door af en toe een 1 of een 2 te bouwen. Zo ging het niet lukken. Ik zag echter nog een kans om tweede te worden. Er was een toren waar Gerrit-Jan en John vertegenwoordigd waren. Als ik daar een 6 op zou bouwen, zou Gerrit-Jan wel zijn penthouse er op moeten bouwen, om te voorkomen dat John dat zou doen. Aangezien John ook voor mij aan de beurt was, had ik daarna grote kans om mijn opdracht te halen. Zo gezegd zo gedaan. Gerrit-Jan moest lang denken alvorens hij zijn penthouse bouwde, tot teleurstelling van John. John bouwde vervolgens zoveel mogelijk verdiepingen waaronder een 6, om zijn opdracht te halen. Daardoor kon ik mijn tweede penthouse bouwen en door ook veel te bouwen, hoopte ik mijn opdracht te halen. Maureen bouwde ook haar tweede penthouse (zij had haar derde penthouse nog niet gekocht) en vergat mij te blokkeren op een cruciaal punt. Daardoor haalde ik als enige mijn opdracht en had gewonnen. Wauw. Wat een dag. Eindstand: Ronald I 5, Gerrit-Jan 4, John 3, Maureen 2. Det haalde dit keer een 2e plaats en Sacha een 3e. Rob haalde helaas de enige 4e plaats van ons team met zijn laatste spel.

 

 

team Spelmagazijn.nl

 

Dat 49 punten genoeg zou zijn voor de derde plaats hadden we niet verwacht. We hadden van tevoren aangegeven dat we niet naar het EK wilden. Organisator Ronald probeerde ons nog over te halen, maar we lieten de eer aan de nummer vier: Over the hill.com, die al jaren de Nederlandse eer vertegenwoordigt. Of ze daar nu echt zo blij mee waren, weten we niet. We waren in ieder geval trots op deze prestatie, die de laatste plaats van vorig jaar in één klap goedmaakte.

 

Helaas waren er maar 11 deelnemende teams. Er waren 15 teams aangemeld, maar op het laatste moment meldden zich steeds meer teams af. Organisator Ronald van Lent had moeite om telkens weer een nieuw speelschema te maken. Ontzettend gaaf dat hij toch elk jaar weer de moeite neemt om het toernooi te organiseren. Het zou leuk zijn als het deelnemersveld wat groter zou zijn. In Duitsland doen er honderden teams mee, waardoor de voorrondes zelfs gesplitst moeten worden. In Nederland komen er 11 teams opdagen en dat in een groeiend spellenland.

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2006