Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Ducosim spellenbeurs 11-02-2006

Titel (5K) Verslag

Ducosim spellenbeurs, Utrecht, 11 februari 2006

de entree van de beurs

Deze spellenbeurs was weer in de oude vertrouwde zalen, maar de indeling was niet zo vertrouwd. In de verbouwde zalen waren nu ronde tafels met mooie stoelen, maar niet erg geschikt voor Magic. Magic werd dus verplaatst naar de centrale zaal. Deze werd echter zo volgebouwd, dat de doorgang naar de zijzaal enigszins geblokkeerd was.

grote ronde tafels in een vrij rustige zaal

Daardoor bleef deze zijzaal vrij leeg. Voor de rollenspellenspelers was dat niet zo erg, maar voor 999Games achterin de hoek was het vrij troosteloos. Ook de tafels van University Games waren niet echt volbezet. PS Games was helemaal niet opvallend aanwezig. Er stond een verlaten Runebound spel, maar het beloofde World of Warcraft en Project Kells waren in geen velden of wegen te bekennen. Ook The Gamemaster was helaas afwezig.

een druk bezochte beurs

De winkeliers waren ook verspreid over de verschillende zalen. Ik weet niet of dat nou zo handig was. Quined Games stond midden tussen de table top spellen. Al met al een beetje rommelig dus. Voor de veiling was gelukkig wel een aparte zaal beschikbaar.

Ronald I bij Um Ru(h)m und Ehre

Na een rondje over de beurs was er gelegenheid om het nieuwe Alea spel Um Ru(h)m und Ehre uit te proberen. Een wat lichter spel dan je gewend bent van Alea, maar toch bleek het leuk om te spelen te zijn. Je stuurt een piratenhoofdman door de stad, door met je eigen piraten de straten waar hij heen wordt bewogen te vullen. Op de kruispunten waar de hoofdman terechtkomt, kun je een beloning verdienen: een munt, een extra piraat, een piratengoodiesfiche, een halve schatkaart, een schatkist, een rendez-vous opdracht of rumvaten. Verder kun je een drinkgelag in een kroeg starten of een robbertje vechten met een stadswacht. Door het betalen van munten kun je de hoofdman vaker verplaatsen of langs de buitenwegen van de stad sturen. Met de rumvaten kun je de dobbelstenen over gooien. Als je een schatkist oppikt, moet er ook een schorpioen met strafpunten bij iemand terechtkomen. Om beurten gooien de spelers de dobbelsteen, totdat iemand het totaal boven de waarde van de schorpioen brengt. Een vervelende geluksfactor in het spel. Vooral Bas en Ronald I vonden dat, want zij kregen bijna alle schorpioenen toebedeeld.

het spelbord van Um Ru(h)m und Ehre

Om beurten verplaatsen de spelers de hoofdman, totdat ze geen piraten meer hebben of hun laatste piraten op het schip plaatsen op zoek naar een slaapplaats. Als alle spelers klaar zijn met plaatsen, begint de strijd om drie slaapplaatsen. Daarna is het tijd voor de volgende ronde. Na 5 van zulke rondes, kan de eindstand worden opgemaakt. Vijf rondes blijkt wel erg lang te zijn. Het spel duurt zo veel te lang voor wat het biedt. Eindstand: Martijn 82, Bas 75, Sandra 75, Ronald I 73, Maartje 39. Al met al een gematigd positief gevoel bij de spelers.

allerlei soorten spellen door elkaar in een zaal

Hodin was ook weer vertegenwoordigd met een grote stand. Ticket to Ride en Shadows over Camelot waren natuurlijk de bekende spellen. Maar er was meer. Hodin had ook een verduisterd kamertje, waar onder begeleiding van een charmante dame het spel Nacht der Magier gespeeld kon worden. Een alleraardigst kinderspel met lichtgevend speelstukken.

Nacht der Magier wordt voorbereid in het kamertje

Verder het nieuwe California en Aqua Romana. Een beschrijving van California door Enrico: "Je hebt een villa geërfd in Californië die tamelijk bouwvallig is. Het huis moet daarom helemaal opnieuw ingericht worden. Er zijn 16 lege kamers. Iedere speler heeft een beetje geld (goud en zilver, waarbij 5 zilver 1 goud is). In de winkelstraat kunnen spullen gekocht worden: 4 tegels links en 4 rechts. Een tegel is ofwel vloerbedekking in een kleur ofwel een meubelstuk of iets anders om het in te richten. Als je een stuk inrichting in je huis wilt plaatsen, moet je eerst een stuk vloerbedekking in dezelfde kleur hebben. Iedere keer als je aan de beurt bent heb je de keuze om iets te kopen of om een goudstuk bij de bank te halen. De prijs die je in de winkel moet betalen is afhankelijk van het aantal resterende goudstukken in de bank (aan het begin van een ronde liggen er 4 goudstukken). Het spel eindigt na 12 ronden. Iedere ingerichte kamer levert je een punt op. Bepaalde combinaties (bijvoorbeeld 3 blauwe inrichtingsstukken) leveren je een bonus op van 2 of 3 punten. Dan kun je verder ook nog punten krijgen als er buren op bezoek komen om je huis te bekijken. De buurman van een bepaalde kleur komt langs als je een kamer in die kleur hebt ingericht. Komt er een 2e (of meer) buurman langs terwijl de eerste er nog is (deze vertrekt namelijk als iemand anders een kamer inricht in dezelfde kleur), dan neemt deze een cadeautje mee. Deze is ook een punt waard. Twee groene kamers achter elkaar inrichten is dus niet zo handig, want dan komt de buurman niet langs omdat hij nog bij je is... Je hebt ook een zolder, waarin je een tegel inrichting kunt opslaan (tot je bijvoorbeeld een passend tapijt hebt gekocht of waardoor je iets voor de neus van je tegenstander kunt wegkapen). Dat maakt het wel wat strategischer en de interactie is ook iets groter. Het gebrek aan interactie is overigens geen probleem, omdat je weer heel snel aan de beurt bent. Willem won met 22 punten en de rest zat er maar maximaal 3 of 4 punten achter. Blijft dus lekker dicht bij elkaar!". Hodin gaat het spel in Nederland distribueren met Nederlandse spelregels.

California

Ook was er een nieuwe uitvoering van Blokus, met speelstukken opgebouwd uit driehoeken.

de nieuwe uitvoering van Blokus

En tot slot werd het Franse dobbelspel Du Balai gedemonstreerd. Dobbelstenen met symbolen werden in een open boek gegooid. Alle spelers kijken naar de symbolen, totdat iemand het boek dichtgooit. Daarna moeten de spelers kaarten uitspelen waarmee stappen op het scorespoor kunnen worden verdiend. De reacties waren allemaal zeer positief over dit spel. Enrico heeft het ook gespeeld. Hij vertelt het volgende: "Bij du Balai probeer je zo goed mogelijke toverspreuken te maken, door zoveel mogelijk overeenkomstige kaarten neer te leggen als er dobbelstenen van een kleur open liggen. Dobbelstenen die er zowel in zwart als oranje liggen, mogen echter niet in een spreuk voorkomen. Iedere goede kaart levert je een punt op. Zit er echter 1 of meer verkeerde kaarten tussen, dan scoor je geen punten. Als je een perfecte 'zwarte' spreuk hebt gemaakt (dwz precies alle zwarte kaarten hebt neergelegd waarvan zwarte dobbelstenen liggen die niet geëlimineerd worden door dezelfde oranje dobbelstenen), kun je ook nog extra kaarten krijgen. Deze kun je uitspelen waardoor je bijvoorbeeld nog 10 seconden extra mag kijken, je nog extra kaarten neer mag leggen of je bonuspunten krijgt. Als je een perfecte 'oranje' spreuk hebt, krijg je 2 extra punten."

het Franse dobbelspel Du Balai

University Games had Veel Soeps, Egelrace en Expedition Piramide bij zich. De ronde tafels waren eigenlijk een beetje te groot voor de spellen. En hoewel de andere zalen overvol met spelers waren, bleef deze zijzaal toch erg leeg. Jammer. Hopelijk wordt daar een volgende keer met de zaalindeling rekening mee gehouden.

Veel Soeps bij University Games

Er hingen trouwens drie posters bij de stand, waarop drie nieuwe spellen werden aangekondigd: Beestenveiling, Het Vlooien Circus en Biggenbende. Deze zullen in hetzelfde formaat doosje uitkomen als bijvoorbeeld De Bezeten Fles, alleen wat dunner. Beestenveiling is het spel Einfach Tierisch met volledig nieuwe tekeningen en benamingen.

de nieuwe spellen van University Games

999Games zat in dezelfde zijzaal. Er waren veel spellen beschikbaar, niet alleen van 999Games zelf, maar ook van Phalanx en van Queen. Er werden echter vooral de nieuwe uitbreidingen van Catan gespeeld en Carcassonne De Stad.

de Diamanten uitbreiding van Catan

Quined Games was ook met veel spellen aanwezig: Caylus, Siena, Reef Encounter en het nog niet beschikbare spel Mykerinos. Ook de nieuwe Nederlandse editie van Caylus was beschikbaar.

Caylus

Mykerinos kon een keer worden uitgeprobeerd. Het spel wordt gespeeld in vier rondes. In de eerste drie rondes wordt gespeeld om 8 kaarten in de vierde ronde om 12 kaarten. Deze kaarten hebben op de achterzijde een karakter en op de voorzijde een plattegrond met vakjes en eventueel piramides. Elke speler krijgt elke ronde 8 blokjes die kunnen worden ingezet. In elk vakje op de kaarten mag maximaal 1 blokje staan en alleen als er geen piramide staat. In je beurt heb je drie mogelijkheden: 1 nieuw blokje plaatsen op een kaart, 2 aanvullende blokjes plaatsen aangrenzend aan al bestaande blokjes van jezelf of een veroverde kaart activeren. Nadat alle spelers gepast hebben kunnen de kaarten verdeeld worden. De speler met de meeste blokjes in een sector van 2 aangrenzende kaarten mag één van beide kaarten kiezen òf een blokje in het museum plaatsen. Ook de tweede plaats mag deze keuze maken. Een eventuele derde en vierde plaats mogen alleen een keuze maken als er nog kaarten over zijn. Ze mogen geen blokje in het museum plaatsen. Zo worden alle vier de sectoren gewaardeerd. In geval van een gelijke stand is de volgorde van passen van belang.

het museumbord van Mykerinos

In het museum zijn diverse kamers met een waarde van 2, 3 en 5. Je mag alleen in een kamer met 5 plaatsen als je al in een aangrenzende kamer staat. Op de verkregen kaarten staan karakters afgebeeld. Deze karakters geven de speler speciale mogelijkheden, zoals het plaatsen van een blokje op een vakje met een piramide, het plaatsen van 2 nieuwe blokjes in plaats van 1, het plaatsen van 3 aanvullende blokjes in plaats van 2, het verkrijgen van een nieuw blokje en het plaatsen van een blokje in het museum. Elke ronde mogen deze karakters elk eenmaal worden geactiveerd. Aan het eind van het spel heeft elke kaart een bepaalde waarde voor de speler. De basiswaarde is 1, maar deze wordt gewijzigd in de hoogste waarde die een speler in de bijbehorende vleugel van het museum bezet (maximaal dus 5). Daarnaast zijn er 5 bonuspunten te verdienen voor elk setje van 5 verschillende karakters. Je kunt het spel een klein beetje vergelijken als Louis XIV light met elementen uit Caylus. Het spel is zeer eenvoudig te leren, speelt lekker snel weg, maar biedt voldoende mogelijkheden voor een interessant spel. Een echte aanrader.

Speler X, Speler Y, Ronald I en Lody bij Mykerinos

Ronald I speelde het spel met Lody en nog twee andere spelers. Eindstand: Speler X 57, Ronald I 45, Lody 33, Speler Y 31. Lody en Speler Y hadden te weinig posities in het museum en scoorden daardoor weinig punten. Speler X had niet alleen veel kaarten, maar ook nog eens veel kaarten van zijn hoogste positie in het museum. Een ruime overwinning.

Munchkin bites

Maja Dijkstra was ook aanwezig met haar eerste spel Huizenjacht uitgebracht bij haar eigen bedrijfje Dutch Reality Games. In dit spel scoor je punten door huizen te bouwen en uit te bouwen. Dit kan in verschillende wijken. Met een kleurendobbelsteen wordt bepaald in welke wijken een gebeurtenis plaatsvindt. Om een huis te bouwen heb je bepaalde kaarten, zoals een vergunning en later moet je natuurlijk gas, water en electriciteit aansluiten. Je hebt maar een beperkt aantal kleine huizen, dus je zult uiteindelijk tot verbouwing moeten overgaan. Het spel ziet er prima uit en je herkent er diverse elementen uit De Kolonisten van Catan in. Het is een familiespel. Maja was tevreden over de belangstelling die ze op de beurs kreeg.

het schilderen van miniaturen

Corné van Moorsel had het prototype van zijn nieuwe fabrieksspel bij zich, waar uiteraard weer de nodige wijzigingen op zijn aangebracht. Ad Jongeling had een kleurrijk spel meegenomen: Boogie Woogie Town gebaseerd op het schilderij Boogie Woogie Wonderland. De spelers bouwen wegen in het kleurrijke landschap en scoren daar punten mee. De postbodes die rondlopen in het landschap en fungeren als een soort hindernis.

het fabrieksspel van Corné van Moorsel

Ook was het deze beurs weer tijd voor de jaarlijkse spellenveiling. Deze begon wat later omdat de veilingmeester er nog niet was. Er werd zelfs gestart met een invalveilingmeester. De prijzen bleken heel redelijk. Alleen voor 1830 werd 100 euro betaald. De rest van de prijzen bleef onder de 50 euro. Er waren ruim 200 kavels die een nieuwe eigenaar vonden.

De beurs van prima bezocht met meer dan 550 spelers. Door de spellenveiling was het in de zalen in de middag zoals gewoonlijk weer erg rustig. Daardoor braken vele standhouders al vroeg hun stand af. Dit mede in combinatie met het feit dat direct na de Ducosimbeurs een andere instelling van de zalen gebruik zou gaan maken.

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2006