Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Spellendag Amersfoort 02-04-2005

Titel (5K) Verslag

Spellendag Amersfoort, 2 april 2005

Niet al te veel aanmeldingen voor deze spellendag helaas, maar uiteindelijk vonden toch nog 23 spelers de weg naar de zaal. Bianca H wilde graag Wings of War leren voor het geval ze deze binnenkort moet gaan demonstreren op een beurs. Ronald I liet het principe zien van het vliegen en daarna werd het spel even uitgeprobeerd. De treffers die Bianca H wist te plaatsen veroorzaakten telkens veel schade. Hoewel Ronald I bijna evenveel tegentreffers wist te maken, lag hij er toch al snel als eerste uit. Het spel was nu in ieder geval wel duidelijk.

Sandra liet zich overhalen tot een lang spelletje 1895 met Han en Jeroen D

Frank had een prototype van Martin Wallace meegenomen: Tempus. Ronald I en Anton wilden het wel proberen. Niet alles was even duidelijk uit de spelregels, maar het spel kon toch naar behoren worden gespeeld. Het variabele spelbord wordt van tevoren opgebouwd, waarna de spelers met 3 stammen op het bord beginnen. Deze stammen worden door de tijd gevoerd. Afhankelijk van de technologische vooruitgang hebben de spelers een aantal acties ter beschikking. Daarmee kunnen nieuwe baby's worden geproduceerd, kan gebied worden veroverd, kunnen nieuwe ideeën worden ontwikkeld en kunnen steden worden gebouwd. Naarmate het spel vordert, nemen de mogelijkheden toe. Het leuke is dat telkens ten minste één speler daarin een voorsprong heeft. Door de opbouw van het spelbord en de keuze van de beginposities, verliep het spel in eerste instantie nogal erg tam. Naarmate het spel vorderde en de mogelijkheden toenamen, werd het wel interessanter, maar het bracht de spelers nog niet tot groot enthousiasme. Vooral Anton zag het spel niet echt zitten. Ronald I kon de mogelijkheden van het spel wel waarderen, maar ook hij miste iets in het spel. Daar moet dus nog even aan gewerkt worden. Eindstand: Ronald I 26, Frank 24, Anton 16.

het prototype Tempus

Det was wel benieuwd naar het puzzelspel Situation 4 en gelukkig had Ronald I het meegenomen. Det vormde met Roger een team en Vincent sloot zich aan bij Ronald I. Det had enige moeite met de kleuren en liet daardoor enkele goede mogelijkheden schieten. Bij Vincent en Ronald I leek het steeds beter te gaan en dat was ook te merken in de eindscore. Eindstand (doelen + bruggen + gebieden): Ronald I/Vincent (1150+100+450=) 1700, Det/Roger (450+200+200=) 850. Det had het nieuwe Coloretto Amazonas meegenomen. Ronald I wilde het wel eens proberen. In het spel zijn elementen te herkennen van Coloretto, voornamelijk de tekeningen en de scoretabel. De spelers proberen in dit geval rijtjes van verschillende dieren te maken. Iedere speler werkt aan zijn eigen rijtjes. Elke beurt moet een dier gespeeld worden, hetzij in een eigen rijtje, danwel door deze te geven aan de tegenstander. Daarna wordt een nieuwe kaart getrokken. Zodra een serie dieren compleet is, leg je deze apart. Als iemand drie series heeft gemaakt, is het spel ten einde en kunnen de punten worden geteld. Ronald I had als eerste een rijtje af, maar daarna haalde Det er drie. Hoewel Ronald I nog wel veel dieren had liggen, was dit niet voldoende om de achterstand goed te maken. Eindstand: Det 54, Ronald I 47. Een aardige voortzetting van het Coloretto spel, hoewel in Coloretto Amazonas de echt subtiele belissingen ontbreken.

het nieuwe Manila werd veel gespeeld

Ronald I had Die Sieben Siegel meegenomen. Det had het wel eens doorgelezen en kon het met behulp van de spelregels wel uitleggen. Bianca H en Vincent deden graag mee. Zij vonden het op Rikken lijken, een spel dat ze beiden veel gespeeld hadden. Die Sieben Siegel is een kaartspel, waarbij je van tevoren heel specifiek moet aangeven wat voor slagen je gaat halen. Haal je deze slagen niet of haal je er teveel, dan krijg je strafpunten. Je kunt ervoor kiezen om de saboteur te spelen. Dan krijg je vier strafpunten, maar deze worden verminderd, indien je de andere spelers verkeerde slagen kunt aansmeren. In het begin van het spel werd de kracht van de saboteur nog onderschat, maar later bleek het een gewilde keuze. Er worden net zoveel rondes gespeeld als het aantal spelers. In de eerste ronde haalde Ronald I met 6 strafpunten de laagste score. Vincent en Bianca H hadden er allebei maar liefst 9. De tweede ronde kwam Vincent op 0 en had Det met 5 de hoogste score. De derde ronde verliep heel spannend en de beslissing zou dan ook vallen in de laatste ronde. Alleen Ronald I en Vincent leken een kans te hebben. Ronald I haalde echter maar liefst 8 strafpunten, waardoor Vincent gemakkelijk de winst pakte. Eindstand: Vincent (9+0+2+2=) 13, Ronald I (6+3+3+8=) 20, Det (8+5+4+4=) 21, Bianca H (9+2+5+6=) 22. Een alleraardigst kaartspelletje.

   

Det verslaat iedereen met grote voorsprong bij Modern Art

Michiel wilde graag Auf Heller & Pfennig leren en Lody wilde wel meedoen. Ronald I verzorgde de uitleg. De spelers plaatsen marktkraampjes op een markt die steeds drukker bevolkt wordt met goede klanten, maar ook met gespuis. De goede klanten leveren geld op, de slechte klanten kosten geld. Telkens als een rij of kolom compleet gevuld is, wordt deze gewaardeerd. De totale waarde van de rij wordt vermenigvuldigd met de waarde van elk van de marktkramen. De eerste ronde verliep zeer gunstig voor Ronald I. Hij wist een paar leuke scores te halen. In de tweede ronde deden Lody en Michiel het echter veel beter. Aan het begin van de derde ronde stond het dan ook erg dicht bij elkaar. Lody had een kleine voorsprong en alleen Lody en Michiel hadden nog een kraampje van waarde 2. Lody wist zijn voorsprong te behouden en pakte daarmee de winst. Een subtiel legspel. Eindstand: Lody 219, Michiel 213, Ronald I 201. Het was tijd voor de avondmaaltijd. Chinees of pizza. Iedereen liet het zich weer prima smaken.

uitbuiken na de maaltijd

Na het eten stelde Ronald I voor om Boomtown te doen. Rob, Vincent, Lody en Michiel waren direct geïnteresseerd. Vincent en Ronald I hadden het al eerder gespeeld. Voor de rest was het nieuw. Rob was meteen erg enthousiast van het spel en Michiel had snel door waar de winst te halen was. Lody en Ronald I hadden problemen om aan geld te komen, terwijl Vincent aan alle kanten werd tegengewerkt. Langzaam maar zeker wist Ronald I zich uit het dal te ontworstelen, maar het was te laat. Met een goede laatste zet wist Michiel zich nog voorbij Rob te vechten en de winst te pakken. Eindstand (goud+burgemeesters+mijnen): Michiel (22+15+48=) 85, Rob (38+5+40=) 83, Ronald I (42+0+31=) 73, Lody (24+5+20=) 49, Vincent (14+0+29=) 43. Het werd inmiddels steeds rustiger. Tijd voor een kort kaartspelletje Knollen voor Citroenen. Een heel raar verloop. Ronald I en Sandra hadden beiden nog 1 kaart over, de verdubbelaar. Ronald I kreeg daardoor 10 strafkaarten en wist Sandra zelfs aan 20 strafkaarten te helpen. Inmiddels was de stapel al halverwege de tweede keer, dus iedereen speelde zijn hoge kaarten, in plaats van de juiste kaarten. Daardoor kregen Ronald I en Sandra nog meer strafkaarten. In zijn laatste beurt kreeg Ronald I er nog maar liefst 33 strafpunten bij. Eindstand: Lody 15, Vincent 34, Ronald I 82, Sandra 84. Ook Frank wilde graag nog Boomtown spelen. Ronald I en Vincent wilden wel weer meespelen en Sandra werd overgehaald om ook mee te doen (hoewel ze liever geen biedspellen speelt). Frank kwam diverse keren zonder geld te zitten en hoefde daardoor geen boetes te betalen. Sandra had een groot deel van het gele dorp in handen. Met maar liefst 5 mijnen en een gouverneurkaart, was het levensgevaarlijk om een gele mijn te kopen. Dat kostte dan maar liefst 10 goud aan bijdrage. Toch wist Ronald I nog voor haar te eindigen. Eindstand (burgemeesters+mijnen+ goud): Ronald I (5+53+47=) 105, Sandra (5+44+44=) 93, Vincent (5+31+55=) 91, Frank (10+43+6=) 59. Sandra moest toegeven dat dit toch wel een leuk biedspelletje was. Het was tijd om vast het een en ander te gaan opruimen. Daarna speelde Ronald I met Rob nog een spelletje Situation 4. Het was duidelijk dat Ronald I het vaker had gespeeld. Eindstand: Ronald I (1350+200+800=) 2350, Rob (200+0+100=) 300. De laatste spelers waren nu ook klaar met hun spellen en de zaal kon worden schoongeveegd. Ondanks de wat lagere opkomst was het weer een geweldige dag geweest.

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2005