Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > 29-10-2004

Titel (5K) Verslag

Spellenspektakel, Eindhoven 29 oktober 2004

Ga naar Dag 2 | Ga naar Dag 3 | Foto's Dag 1 | Foto's Dag 2 | Foto's Dag 3

Spellenspektakel 2004. Dag 1. Spiel was nog niet voorbij of het Spellenspektakel stond alweer op het programma. De woonkamer staat nog vol met stapels onuitgepakte spellen, maar die moeten nog even wachten. Vroeg vertrokken om Sandra in Den Bosch op te halen. Helemaal geen files onderweg, dus veel te vroeg aangekomen. Daarna rustig naar Eindhoven. Het was heerlijk weer en ruim op tijd stonden we voor het beursgebouw. We konden direct naar binnen voor de persconferentie. Steeds meer bekenden stroomden binnen en daarnaast veel journalisten. Wat later dan aangegeven begon de persconferentie. Diverse sprekers kwamen aan het woord: Beursorganisator Wim de Boer, Karin Sprengers namens 999Games, Michael Bruinsma namens Phalanx Games, Henk-Johan Kwakkel verzorgde de prijsuitreiking van de Nederlandse Spellenprijs, verder Identity Games en PS Games en tot slot Dominique van het PR Bureau Fuzzy Shots. PS Games verzorgde ook nog een prijsuitreiking van een Pokemon tekenwedstrijd. Daarna kon er een hapje worden gegeten. Even voor 12 uur werden de fotografen gewaarschuwd dat de deuren open zouden gaan. Toen stroomden de hordes spelers binnen. De voorverkoop was nog nooit zo succesvol geweest als dit jaar. Maar liefst 4.000 kaarten waren er verkocht. En inderdaad leek het voor een vrijdag dit jaar al veel drukker. 

Henk-Johan feliciteert Michael Bruinsma met de Nederlandse Spellenprijs voor Maharadja

Eerst maar eens een rondje over de beurs. Alle grote uitgevers stonden in de grote hal, de kleinere uitgevers en de kinderhoek onder de balustraden. Boven was de toernooiruimte weer in de uitbouw. Op de ene balustrade waren voornamelijk de spellenverenigingen te vinden en op de andere was de tweedehands markt en verder voornamelijk verkopers van verzamelkaartspellen. In de grote hal stond Ravenburger dit jaar alleen met Puerto Rico, zowel het bordspel als het kaartspel. En alle tafels stroomden meteen vol. Wel was te merken dat het kaartspel een stuk korter duurt dan het bordspel, zodat er vaker nieuwe spelers nodig waren dan vorig jaar. Maar daarin slaagden ze prima. Naast Ravensburger stond Jumbo.Dit keer niet in een klein hoekje, maar met veel tafels om Adel Verplicht te spelen. Daarnaast stond een balie waarop een hele stapel Rubik's kubussen lag en verder Attraxion en de mini Wasgij puzzels. Dit zijn puzzels waarbij de afbeelding niet op de doos staat, maar waarbij je je moet voorstellen wat de persoon op de doos ziet als hij in jouw richting kijkt. PS Games had een hele grote stand, waar dit jaar geen verkoop plaatsvond, maar alleen demonstraties. Aangezien ze dit jaar 10 jaar bestaan hebben ze groot uitgepakt met een heel assortiment nieuwe spellen. Van kleine kaartspelletjes tot grote complexe bordspellen. Zo zijn er de kaartspellen De Pedaalridders en Schotten Totten, de bordspellen Tongiaki, Hispaniola en Keythedral en het grote bordspel Het Spel der Tronen. Daarnaast werd er veel aandacht besteed aan Pirates of the Spaninsh Main. Een verzamelspel met kleine mooi uitgevoerde bootjes. Enkele opvallend geklede piraten moesten de aandacht trekken. Van het nieuwe Doom Het Bordspel was slechts n exemplaar beschikbaar. Natuurlijk werden ook de wat oudere spellen Warcraft en Munchkin gedemonstreerd. De stand van Identity Games leek wat kleiner dan vorig jaar. Het speerpunt dit jaar was DaVinci Code. Daarnaast de kinderspellen over "Hollandse" helden, zoals de jongens van de Kameleon, maar ook Sjakie van de chocoladefabriek. De stand van Hasbro was wel groter dan vorig jaar en daar werden voornamelijk de nieuwe kinderspellen gedemonstreerd. Ook The Game Master stond in de grote hal met de spellen Block it! en De Ontembare Stad. Ontwerper Hans liep een tijd lang rond met een ridderhelm, maar dat bleek toch wel erg warm. 

prachtig geklede piraten demonstreerden Pirates of the Spanish Main

Inmiddels was het al bijna 14.00u. Ik had een afspraak met Christa die voor haar HTS afstudeerproject bezig was met een bordspel om ontwerper en consument dichter bij elkaar te brengen. Sandra was inmiddels ook al bij Ducosim aangekomen en er werd besloten om eerst maar een spelletje te spelen: Tanz der Hornochsen. Telkens als we wilden beginnen schoof er weer iemand aan, zodat we uiteindelijk met maar liefst 7 spelers waren. Het is een bordspel gebaseerd op het kaartspel 6nimmt! maar dan met wat extra effecten. BoB ging er als een speer vandoor en dat is niet de bedoeling. Wie de minste punten heeft aan het eind van het spel, wint namelijk. Tegen het einde stonden Maurice en ik beiden weer op 0. Lager konden we niet, dus toen het spel was afgelopen, hadden we beiden gewonnen. Daarna ben ik onder begeleiding van Sandra met Christa gaan praten over haar project. Ze wilde voornamelijk weten wat een goed spel was en waarom je een spel leuk vindt. We hebben haar in ieder geval op weg geholpen, door veel te vertellen over de "nieuwe" spellen. Daarna ben ik met Christa nog de beurs rondgeweest en heb haar wat moderne spellen laten zien en uitgelegd waar het om draait. Zo te horen heeft ze er wel wat aan gehad. Daarna even bij Hodin langs. Even contact gehad met de nieuwe contactpersoon voor Nederland, nu Kristel weg is. De stand van Hodin was dit jaar te klein, omdat er in tegenstelling tot vorig jaar veel grote bordspellen waren te demonstreren: Piratenbaai, Ticket to Ride, Het Mysterie van de Abij en Memoir'44. Daarnaast werden natuurlijk nog Blokus en Jungle Speed gedemonstreerd. Hodin gaat op korte termijn de twee nieuwe Tilsit spellen doen: Skl en Himalaya. Skl werd ook al gedemonsteerd door spellenvereniging Roll the Dice. Bij aankoop van Ticket to Ride kreeg je als bonus de kaart van Belgi cadeau en de bijbehorende routekaartjes. Een variant die te spelen is met 2 of 3 spelers. Een leuk initiatief als voorloper op de echte Europese editie die gaat verschijnen.

Imke en Andrea en het spel Speculation

Daarna snel naar Ducosim, omdat Imke van University Games een nieuw spel wilde uitproberen. In Zweden was het familiespel van het jaar geworden, dus ze had hoge verwachtingen. Stef en Sandra speelden ook mee, evenals Andrea van University Games. Op een cirkelvormig spoor lopen de spelers met hun pion. Afhankelijk van het vakje waar ze op uitkomen, vindt een bepaalde gebeurtenis plaats. Zo kan de speler nieuwe kaarten krijgen, kaarten aan de veiling toevoegen, de veiling uitvoeren, marktinformatie veilen of belasting betalen. Je kunt dus geluk of pech hebben. Op de kaarten staan verschillende soorten voorwerpen en voorwerpen van dezelfde soort vormen een verzameling. Hoe meer kaarten, hoe hoger de waarde. Je kunt de kaarten in je hand houden, maar dan moet je er misschien belasting over betalen. Je kunt ze ook op tafel leggen, maar dan kunnen de tegenspelers ze wegkopen. Het was voor mij al snel duidelijk dat het speelgeld alleen maar uit het spel verdween en dus langzaam minder zou worden. Ik probeerde dus zoveel mogelijk geld te bewaren om aan het einde goedkoop de veilingen te winnen. Andrea betaalde veel geld voor marktinformatie, maar dat leek mij zinloos. Sandra betaalde een gigantisch bedrag voor een veiling met veel kaarten en zou veel tijd nodig hebben om dat terug te verdienen. Halverwege het spel besloten we maar te stoppen. Het was te saai en je had te weinig invloed. Een beetje een teleurstelling voor Imke, maar ze had wel veel aan onze opmerkingen. We maakten nog wel een tussenstand op. En zelfs nu had ik al meer dan de anderen. Zelfs als de verzamelingen van Andrea en Stef niet waardeloos waren geworden door de marktinformatie, zou ik nog gewonnen hebben. We namen nog wat andere spellen door, maar toen moesten we ook weer verder. Nog even een kort rondje over de beurs. De Vendetta stand met de Gipf serie was nog steeds goed gevuld. Armand liep er voldaan bij met zijn gangsterhoedje. Nog even met Kris Burm gesproken. De beurs in Essen was nogal zwaar geweest, omdat hij ook de stand van Heidelberger had gerund, waar het WK Yinsh werd gespeeld. Dat had een grote inspanning gekost. Het was wel de moeite waard, omdat er ook spelers van de andere kant van de wereld kwamen om deel te nemen. Hij keek er al naar uit om het project Gipf af te ronden met het laatste spel. Het laatste jaar was er niet veel aan gekomen, maar op korte termijn wordt er weer actie ondernomen. Daarna zal hij proberen iets meer afstand van het project te nemen. Toen werd er omgeroepen dat de beurs ging sluiten. Tijd om naar de uitgang te gaan, waar Harold al klaar stond...

Ga naar Dag 2 | Ga naar Dag 3 | Foto's Dag 1 | Foto's Dag 2 | Foto's Dag 3

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2004