Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > 29-05-2004

Titel (5K) Verslag

Ducosim / NK Bordspellen 29 mei 2004

Zie ook het fotoalbum.

Op 29 mei 2004 was het tijd voor het NK Bordspellen tijdens de Ducosim spellenbeurs in de Jaarbeurs te Utrecht. Met 3 teams werd ten strijde gegaan tegen 16 andere teams: Spelmagazijn.nl met Rob, Det, Rutger en Ronald I, Spellenstapel.nl met Sacha, Sandra, Monique en Jeroen en Spellenpret met Caroline, Lody, Klaas en Eelke. Er was flink getraind van tevoren dus er was goede hoop.

De eerste ronde verliep voor Spelmagazijn.nl erg goed met 2 overwinningen en een plaatsje in de top van het klassement was het gevolg. Ronald I moest Adel Verplicht tegen 3 dames spelen. Edith ging snel van start, vooral doordat ze enkele malen als enige in het kasteel wist te verschijnen. Ronald I hield zich heel rustig en toen de voorste speler al 14 velden was gevorderd, zat Ronald I nog rustig in zijn luie stoel. Toen begon hij zich ook met de tentoonstellingen te bemoeien. Zijn detective kon helaas maar weinig in actie komen, maar door de grootte van zijn verzameling wist hij de dames snel in te lopen. Hij schoot Annemarie en Margreet voorbij en liep snel in op Edith. Die koos er voor om door te rennen in de hoop Ronald I voor te blijven. Zij kwam wel als eerste aan de dinertafel, maar Ronald I haalde haar nog gemakkelijk in. Eindstand: Ronald I +6, Edith +2, Annemarie -5, Margreet -17.

Rutger ontbreekt op deze teamfoto van Spelmagazijn.nl
(Klik op de foto voor een vergroting)

De tweede ronde verliep desastreus voor Spelmagazijn.nl met 2 vierde en 2 derde plaatsen. Ronald I speelde Alexandros. Hij wist een groot gebied te claimen met twee soldaten, maar hij maakte een fout door zijn tweede soldaat direct van het front terug te halen. Daardoor keerde Alexandros terug en deelde zijn gebied in tweeën. Maar nog erger was dat Alexandros nu linksonder op het bord vast kwam te zitten en voortdurend kleine verplaatsingen maakte. Ondertussen konden de anderen flink scoren. Er moesten nu drastische maatregelen worden genomen, want het einde naderde snel. Ronald I besloot Cor dan maar de eerste plaats te gunnen en ging in de aanval voor de tweede plaats. Dat slaagde wonderwel. Helaas kon Akko nog weer terugslaan. Cor wist het spel nog niet af te maken en opnieuw kreeg Ronald I de gelegenheid. Na lang denken besloot hij het spel wel af te maken, een groot gebied van 11 te claimen en daar belasting te heffen. Dat bleek voldoende voor de tweede plaats. Bij het uitvoeren van zijn actie kwam hij er te laat achter dat hij geen belasting kon heffen, door het ontbreken van het juiste kaartje. Paniek ! Na nogmaals lang nadenken moest hij zijn verlies erkennen en genoegen nemen met de derde plaats, tot opluchting van Akko. Eindstand: Cor 78, Akko 62, Ronald I 60, Sietse 54. Spellenpret was inmiddels Spelmagazijn.nl voorbij gestreefd. Spellenstapel.nl presteerde helaas ook veel slechter dan verwacht.

Ondanks de tegenvallende resultaten toch plezier voor Spellenstapel.nl
(Klik op de foto voor een vergroting)

De derde ronde was voor Ronald I bestemd voor De Bruggen van Shangrila. Na enkele beurten was het eigenlijk al duidelijk dat de strijd zou gaan tussen Ronald I en Peter. Milou wellicht als outsider, maar Jeremy had het spel niet voldoende in de vingers. Milou kreeg enkele klappen te verwerken en was daarmee al uitgeschakeld voor de overwinning. Na samen met Peter de nodige voorsprong te hebben genomen snoepte Ronald I steeds meer puntjes af van Peter en leek daarmee de overwinning te gaan pakken. Ronald I stond met 24 tegen 22 voor op het moment dat Milou het spel kon uitmaken. Helaas voor Ronald I verkoos zij daar inderdaad voor en schonk daarmee 2 punten aan Peter. Deze eindigde daarmee gelijk met Ronald I en had in 11 dorpjes meesters. Ronald I had dat slechts in 10 dorpjes en werd daarmee tweede. Eindstand: Peter 24 (11), Ronald I 24 (10), Milou 17, Jeremy 14. [Van een andere tafel werd later nog vernomen dat een regel niet overal correct werd gespeeld. In geval van gelijke stand tussen twee dorpen wordt eerst nog gekeken naar het aantal meesters, voordat de beslissing valt dat de verdediger wint ! Een belangrijk verschil. Geen idee of dat in het bovenstaande spel van toepassing is geweest, maar toch belangrijk om te weten.]

De eindstand van bovenstaande partij
(Klik op de foto voor een vergroting)

De laatste ronde van de dag was voor Ronald I voor het Puerto Rico kaartspel. Han van Gamepack leek in het begin wat moeite met het spel te hebben. Was dat toneelspel of had hij het echt al een tijd niet gespeeld ? [In verband met een verhuizing had Han het inderdaad al enige tijd niet gespeeld. -red.] Han en Ronald I gingen voor de Gildenhal strategie. Han kreeg daarbij ook de Smederij. Ronald I moest het doen met de Prefectuur. Gerrit-Jan had al snel de Bibliotheek, de Prefectuur en de Smederij. Daar maakte hij goed gebruik van en bouwde maar liefst 3 Zilvermijnen. Hij kreeg echter niet de gewenste gebouwen en bleef wat steken. Maria volgde een heel andere strategie met Aquaduct, Markthal en soortgelijke productieverhogende gebouwen en ook nog een Kapel. Tegen het einde wist ze snel nog 2 grote gebouwen te bouwen. Han was wat uitgelopen op Ronald I door het gebruik van zijn Smederij. Tevens liep hij een gebouw voor op de andere spelers. Ronald I had wel de Ridder en de Zuil weten te bouwen, maar hij had het gevoel dat er meer nodig was. In zijn waarschijnlijk laatste beurt koos hij dan ook de Raadsheer in de hoop nog een groot gebouw te vinden. Helaas. Inderdaad maakte Maria het in de volgende beurt uit door de Bouwmeester te kiezen. Nu was het punten tellen. Het bleek ontzettend spannend te zijn geworden met Han als winnaar. Eindstand: Han (20+16=) 36, Maria (14+6+8+7=) 35, Ronald I (22+12=) 34, Gerrit Jan (24+5+4=) 33. Een indigo plantage in een van de beurten waarin hij niet kon bouwen was voor Ronald I voldoende geweest.

De prijsuitreiking was niet echt spannend meer, aangezien iedereen had kunnen meekijken met het berekenen van de scores. Daardoor verliep het helaas enigszins mak. Dat was een klein minpuntje bij een verder prima georganiseerd NK Bordspellen. De te winnen bekers waren erg origineel. Met dank aan de organisatie voor het organiseren van het toernooi. Alle teams kregen tevens nog een spel als dank voor de deelname. Het leek op een strijd uit te lopen om maar geen Alexandros te krijgen. Hoewel de leden van het team van Phoenix daar zelf nog niet uit waren, tot groot vermaak van de andere aanwezigen. Winnaar werd nieuwkomer Ik Speel Met Groen!, een nieuwe spellenvereniging uit Breda. Net als vorig jaar dus een nieuwkomer als winnaar. Meervoudig kampioen Over the Hill.com eindigde op de 11e plaats, ondanks de maximale score van Hilde Niezen. Ook Peter Mulder wist met 4 overwinningen de maximale score voor zijn team te halen, maar ook zij eindigden in de middenmoot.

Winnaars Ik Speel Met Groen!
(Klik op de foto voor een vergroting)

Er was nog wat tijd om de inmiddels wat leeggelopen beurs te bezoeken. Gedurende de dag waren er ruim 650 bezoekers geweest. Een geweldige opkomst ! Dit keer was ook Jumbo aanwezig met demonstraties van diverse spellen, zoals het Piratenschip, Joris en de Draak, Villa Paletti en Abalone. Toch zag het er nog niet echt gestroomlijnd uit. Dat zag er bij 999Games wat gelikter uit, maar die staan er ook al wat vaker. Er werd bij 999Games ook een enquête gehouden. De meest opvallende vraag was hoeveel spellen je thuis had. Het maximale antwoord was >31. Daar moesten vele spellenliefhebbers hartelijk om lachen. Det, Jeroen, Erwin en Ronald I zaten aan tafel en kwamen met elkaar toch wel tot ruim 3.000 spellen. De spellen van Hodin werden weer gedemonstreerd door Roll the Dice. De Nederlandse versies van Piratenbaai en Mysterie van de Abdij waren helaas net niet op tijd klaar voor Ducosim. Ticket to Ride liep echter als een trein en was op de beurs uitverkocht. Phoenix demonstreerde o.a. Fifth Avenue en Harem. De tafels zaten voortdurend vol. Corné van Moorsel had weer een prototype bij zich, evenals Ad Jongeling. En uiteraard was er nog veel meer, maar daar was door het NK niet altijd even veel tijd voor.

Binnenkort volgen hier als het goed is nog alle individuele resultaten van de 76 deelnemers, maar voor nu alleen de resultaten van Spellenstapel.nl, Spellenpret en Spelmagazijn.nl. Een eerste plaats leverde 5 punten op, een tweede plaats 3 punten, een derde plaats 2 punten en een laatste plaats 1 punt. De maximale score is dus 4 x 4 x 5 punten = 80 punten.

Spellenstapel.nl Jeroen Monique Sacha Sandra Totaal
De Bruggen van Shangrila 3 1 1 3 8
Adel Verplicht 3 3 2 2 10
Puerto Rico kaartspel 2 2 1 2 7
Alexandros 1 2 3 1 7
Totaal 9 8 7 8 32

Teamcaptain Jeroen wist zich nog wel tot beste speler van zijn team te kronen, maar de sterspeelster van 2003 Sacha kon helaas geen potten breken.

Spellenpret Lody Caroline Klaas Eelke Totaal
De Bruggen van Shangrila 5 2 2 1 10
Adel Verplicht 2 1 3 3 9
Puerto Rico kaartspel 3 1 2 3 9
Alexandros 3 2 3 1 9
Totaal 13 6 10 8 37

Lody werd tot zijn verrassing de beste speler van de 12. Van Caroline had iedereen hoge verwachtingen, maar ook tot haar eigen teleurstelling werd zij de slechtste van de 12.

Spelmagazijn.nl Ronald I Rutger Det Rob Totaal
De Bruggen van Shangrila 3 1 2 3 9
Adel Verplicht 5 1 5 2 13
Puerto Rico kaartspel 2 5 1 1 9
Alexandros 2 2 2 3 9
Totaal 12 9 10 9 40

Teamcaptain Ronald I nam het team op sleeptouw en zelfs meervoudig poedelprijswinnaar Rob deed het boven verwachting goed. Helaas was de teamscore te gemiddeld voor een hoge klassering.

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2004