Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Evenementen > De Uitdaging > De Uitdaging 12 > Verslagen

Titel (5K) Evenement

Datum: 5 september 2009
Locatie: Breda
Organisatie: Sacha en Patrick

De Uitdaging 12

Verslagen

Hallo allemaal,

Na lang niets gehoord te hebben ( de organisatie heeft het er maar druk mee gehad en we hadden er na het spektakel even tabak van…) nu voor jullie alle bestanden digitaal. Voor sommigen ‘EINDELIJK !” voor anderen misschien niet, doe ermee wat je wilt. We kunnen terugkijken op een geslaagde dag denk ik, in ieder geval wat ons betreft !!!

Hier volgt de definitieve uitslag :

Team Totaal aantal punten
1. IJsbrand en Edwin 306 4e plaats (niet op eindlocatie !)
2. Astrid en Wim-Jan 161 10e plaats
3. Jeroen en Marion 369 2e plaats
4. Nicole en Emile 356 3e plaats
5. Saskia en Liesbeth 0 gediskwalificeerd
6. Esther en Monique 260 7e plaats
7. Sylvia en Jeroen 464 1e plaats
8. Danny en Edwin 284 6e plaats
9. Marleen en Peter 115 11e plaats
10. Amanda en Jeroen 232 8e plaats
11. Erik en Rien 185 9e plaats
12. Vivian en Monique 0 voortijdig afgevallen
13. Anton en Gerline 304 5e plaats (met Monique als toevoeging)
14. Pieter en Ilse 0 door ziekte geveld helaas
15. Stefan en Mariëlle 106 12e plaats

De eerste uitleg

IJsbrand en Edwin zijn niet op de eindlocatie aangekomen, maar hebben wel meegedaan met de punten. Zij stonden op de verkeerde locatie en konden niet meer komen naar de juiste locatie. Zij hebben hun spullen ingeleverd bij Monique en Esther. Door dit te doen zijn ze alsnog 4e geworden ! Dat betekent dat ze het uitermate goed hebben gedaan. Ze hebben er wel punten mee misgelopen uiteraard.
Saskia en Liesbeth zijn gediskwalificeerd, omdat zij ook op de verkeerde locatie stonden en niet meer bij de juiste locatie konden komen. Ze vonden het wel een heel fijne dag en bedankten ons, maar hebben helaas niets ingeleverd en hebben dus ook niet meegedaan met de punten.
Vivian en Monique zijn in de ochtend gestopt, door vervelend nieuws voor Vivian. Later heeft Monique zich aan het team van Anton en Gerline toegevoegd. We vonden dat we het niet konden maken haar niet meer mee te laten doen, uiteindelijk zijn ze namelijk ook meer dan twee en half uur tijd verloren geraakt door de kwestie.
Pieter en Ilse stuurden ’s ochtends voor het evenement nog een sms, dat Peter geveld was door ziekte (griep) en Ilse dus automatisch ook niet mee kon doen. Jammer, het was erg leuk geweest als ze wel mee hadden gedaan !
Marleen en Peter hebben de Uitdaging niet helemaal goed begrepen. Dat kan aan mijn uitleg gelegen hebben voordat het evenement begon, dat weet ik niet, maar zij dachten dat er liever geen gebruik gemaakt mocht worden van internet. Tja, dan ben je met de Uitdaging natuurlijk nergens ! Geschokt waren ze dan ook toen er een heel team (Marion) klaar zat in de bibliotheek hoe zij de Uitdaging aanpakten. Ze dachten dat het niet de bedoeling was om internet te gebruiken, ook al konden ze dat wel en wij het niet controleren. Eigenlijk dus uit goed fatsoen, braaf dat ze zijn, hebben ze dat ook niet gedaan. Maar jongens, voor de volgende keer, en ik hoop ook zeker dat jullie dan weer mee doen, dat mag dus wel !!!!!!!
Er hebben wat verschuivingen plaatsgevonden met punten, eigenlijk heeft iedereen er meer punten bij gekregen. Ik heb de afgelopen dagen me daar over gebogen en ben tot de conclusie gekomen dat er bij sommige mensen nog wat punten bij moesten, zoals bv. vraag 38, daar hebben toch veel mensen 8 punten gehaald. Voor de eindstand maakte het echter niet uit, op 4 teams na die van plaats verwisseld zijn, Danny en Edwin zijn 6e geworden (gefeliciteerd jongens !) en Esther en Monique 7e ipv. andersom. En IJsbrand en Edwin zijn 4e geworden en Anton, Gerline en Monique 5e ipv. andersom. Maar de 1e plaats blijft staan bij Sylvia en Jeroen (petje af hoeveel jullie goed hadden !!!)

En dan, eerst maar eens een verslag hoe bij ons de voorbereidingen en de dag zelf is geweest !!!!!

Als je aan de Uitdaging begint, is dat ook een echte Uitdaging. Niet alleen het aangaan, maar ook het organiseren ! Wat veel werk is dat geweest voor ons allebei. Ik denk dat we ergens in april of mei de eerste keer bij elkaar zijn gekomen. Hoe gaan we het aanpakken, wat gaan we doen ? Al snel werd duidelijk dat Patrick de creatieve geest heeft en Sacha uitermate goede vragen kan verzinnen. Sterker nog, ze heeft er al heel wat bedacht ! Een van de eerste dingen die we bedacht hebben was hoe gaan we de verdeling van de vragen maken (foto opdrachten, doe opdrachten, vragen, bonusvragen etc. etc.) Dat alleen al heeft zeker 1 dag gekost om daar een aardig schema van te maken. Volgens een redelijk symmetrisch patroon zijn de vragen op jullie afgevuurd. Het puntensysteem was ook redelijk snel duidelijk, 2 voor makkelijk, 4 voor gemiddeld, 6 voor moeilijk en 16-14-12 enz. voor de beste tot aan de slechtste. Ook nog wat andere opdrachten met eigen puntenratingen, zoals te zien valt in de schema’s. De locatie was allang bepaald, dit zou Breda gaan worden. Dit omdat Utrecht al vaker een scenario voor de Uitdaging is geweest en Breda nog nooit. Vragen over Breda verzinnen valt nog niet mee, en internet is te makkelijk. Daarom besloten we wat meer vragen in het spel te gooien die moeilijk op te zoeken zijn op het net, maar door de stad heen te wandelen wel gemakkelijk te vinden zouden zijn. Oftewel, op pad gaan was echt de Uitdaging ! Dat is ons aardig gelukt denken we. De foto opdracht met de beelden moest het paradepaardje worden. Een hele dag door de stad gebanjerd op zoek naar leuke beelden, en die zich allemaal in de singels moesten bevinden, dat was het idee. Gelukt ! Alleen de beelden die ik kende, bevatte niet altijd een nummer wat we nodig hadden voor ons beoogd coördinaat. Uiteindelijk hadden we meer beelden dan we nodig hadden dus hebben we een selectie gemaakt en heeft Sacha daarna de juiste opdrachten aan de beelden toegevoegd, zoals neem het 2e cijfer van dit beeld of zo iets dergelijks. Ook andere zaken moesten we zelf voor door de stad lopen, zoals hoeveel raamvensters heeft de toren van de voormalige Michaeliskerk, en wat staat er boven de klok in de drogisterij sinds 1905 die deel uitmaakt van de antiekroute ? Dit soort vragen en meer kwamen bij ons op door gewoon de stad te doorkruisen en diverse andere wijken. Ook de kerk gaf inspiratie !

Bonuslocaties, daar hadden we ook goed over nagedacht. Het moest uiteindelijk een relaxte dag voor ons gaan worden. De V&D doet het altijd goed om even lekker te genieten van koffie en gebak, dus dat werd onze eerste tractatie. De poolse tank was een mooie gelegenheid, net buiten de singels, en een ideale locatie voor het te vinden coördinaat. De tweede bonuslocatie, de kermis, was een vooral gezellige locatie. De eindlocatie, die was ook al bekend en vastgelegd, de ruimte waar wij onze spellendagen houden in Teteringen. Een ideale locatie voor ontvangst van de mensen, goede apparatuur met keuken en dus uitermate geschikt. Ik was erg blij dat ik dat kon regelen. Natuurlijk moesten we ook wat spullen kopen, zoals bellenblazen (4 stuks voor 1 euro !), papier, stickers, cd’s, waterballonnen en een microfoon. Want ja, tekst inspreken zonder microfoon is wat onhandig. Nu bleek dat de microfoon uiteindelijk zijn werk niet deed, en daar kwam ik pas erg laat achter. Hals over kop bij een vriend (bedankt Peter !!!) nog een microfoon kunnen regelen die werkte ;-) Ook hebben we erg veel geknutseld. Sacha is handig met schoenendozen en enveloppen en ik met de lamineermachine en de computer. Omdat ik een controlfreak in dit soort zaken en nogal druk, was het soms voor beiden erg wennen hoe we eigenlijk zijn ;-) Maar het bleek een gouden combinatie in veel opzichten. Na veel brainstormsessies en het door de stad banjeren, kopen en knutselen waren we eindelijk klaar met de vragen en opdrachten die we bedacht hadden. Onderwijl was er natuurlijk mail de deur uitgegaan om mensen te charteren voor deze Uitdaging. Maar liefst 16 teams hebben uiteindelijk gereageerd ! Daar waren we erg blij mee, en was ook wel een beetje de max.

Wel waar we lang over gedubd hebben, was welk formaat geluidsdrager we gingen gebruiken. Mp3 was de eerste ingeving, makkelijk, snel, kost weinig ruimte. Maar heeft iedereen wel een MP3-speler ? Die vraag baarde ons zorgen en moesten we dus eerst op onderzoek uit. Gelukkig heeft iedereen in deze moderne tijd daar wel de beschikking over en wie dat niet had, geen nood, we hadden 3 reserve MP3-spelers. Wel moest het bestand opgesplitst worden in 5 losse bestanden, omdat je anders als je per ongeluk naar de volgende track ging bij sommige MP3-spelers niet meer de mogelijkheid hebt om te “zoeken”. Uiteindelijk zijn het 6 bestanden geworden, 1 inleiding en 5 delen van de Uitdaging, die op CD zijn aangeleverd aan de deelnemers en iedereen kon er mee overweg. Wat de meeste tijd heeft gekost is het maken van een script voor het inspreken van de Uitdaging. Je wilt een aanleiding naar de vraag toe hebben, een goede overgang van de ene naar de andere vraag enzovoorts. Ik denk dat het zeker 2 weken gekost heeft om dit script fatsoenlijk te krijgen. Met gekruiste laptops en de microfoon op een boek vastgebonden begonnen we met inspreken. Hilarisch en er moest natuurlijk veel opnieuw gedaan worden. Daarna nog het inbouwen van alle muziekfragmenten, ook een hoop tijd kwijt. Maar het resultaat mag er zijn. Nog twee dagen voordat het evenement begon moesten de CD’s gebrand worden. Gelukkig ging dit allemaal goed en waren ze klaar om gebruikt te worden. De laatste voorbereidingen was lopende bandwerk, lamineren, uitprinten, in tasjes doen, controleren, enveloppen plakken, stickers plakken, smsjes klaarzetten in de mobiele telefoons, alles nog eens nalopen. Schema’s maken voor de dag zelf,bij de Rohashop langsgaan om stickers op speelgoed te plakken, you name it. Alles werd 20 misschien wel 30x gecontroleerd en zo’n dag is toch onvoorspelbaar jongens, er kan dan nog van alles misgaan. Maar een goede voorbereiding is het halve werk ! We waren er klaar voor !

De volgende dag, 5 september, waren we redelijk vroeg uit de veren. Ikzelf was vrij laat naar bed gegaan omdat er nog wat uitgeprint moest worden voor deze dag. Maar ik had wel goed geslapen. Sacha was bij mij blijven slapen en de avond ervoor hadden we nog veel werk verricht. Maar het was af. Na het ontbijt nog kleine dingen. Waterballonnen vullen met de kraan bijvoorbeeld. Dat viel nog niet mee, maar uiteindelijk is het gelukt. Alle attributen die we nodig hadden ging de auto in, de schoenendoos (voeldoos), de waterballonnen, de CD’s, laptop, printer en alles wat we nog meer nodig hadden voor de dag. Tegen half 10 waren we in de stad en parkeerden de auto bij het park. We keken eens naar de lucht, niet al te vrolijk, maar ook niet somber. Als het maar droog zou blijven in ieder geval. We installeerden ons op de wip en wachtten totdat de eerste mensen aan zouden komen. Als ik me dat nog goed kan herinneren, waren dat Danny en Edwin. Stilletjes aan kwamen er meer mensen, IJsbrand en Edwin, Saskia en Liesbeth, al rond kwart voor 10 waren er veel mensen. Binnen 5 minuten kwam de rest aanzetten en hebben sommigen die alleen een MP3-speler hadden deze afgegeven, waar ik hem vol gezet heb met de bestanden. Erik en Rien hadden een mini-laptop meegenomen, waar geen CD-speler op zat dus die hebben de bestanden over gekregen van mijn externe harde schijf. Helaas was er ook een team afgevallen, Pieter en Ilse, omdat Pieter geveld was door de griep.

Maar het was 10 uur en de rest kon beginnen ! Na de laatste instructies zoals : Het is belangrijk voor een bepaalde Uitdaging dat “waar je ons ziet” ook betekent “waar je ons zou kunnen zien”, die nogal cryptisch leek te zijn vermeld te hebben, ging iedereen aan de slag. Ondertussen brachten wij onze spullen terug naar de auto en liepen op ons gemak door het park naar de stad. Aan weerskanten waren deelnemers op bankjes geïnstalleerd en dat was een komisch en lachwekkend gezicht. Sommige mensen waren ook op weg naar de stad om daar een rustig plekje uit te zoeken. Het was leuk om te zien hoe iedereen daar mee omging. Ons eerste doel was de V&D bij La Place, op de 4e verdieping. Toen we de V&D binnen liepen zagen we daar Amanda en Jeroen al zitten (ik wist waarschijnlijk dat ze daar naartoe gingen omdat we ze daar vorig jaar ook al hadden gezien en toegegeven, dat is een fijne plek om te zitten), maar ons hadden ze niet binnen zien lopen. Zij zaten bij La Place op de begane grond, maar het ging echt om het restaurant op de 4e verdieping. Op een gegeven moment zijn ze naar boven verhuisd, vermoedelijk omdat het daar minder krap was en wat rustiger. Wij hadden onszelf getrakteerd op heerlijke koffie en chocomel met een stuk vlaai op de bovenste verdieping. Geld pinnen kon op dat moment niet, omdat er door de hele stad een pinautomatenuitval was, dus moesten we het doen met cash. Ik had zelf weinig op zak en ging schooien bij Amanda en Jeroen ;-) De eerste deelnemer die binnen kwam was Jeroen van Sylvia en had keurig een bonnetje bij zich vanuit het station. Helaas was hij de waterballon vergeten, dus kwam hij uiteindelijk voor niks aan. Jeroen had dat iets beter begrepen, maar was met zijn hoofd tegen een niet te missen pilaar aangelopen en kwam een beetje dizzy bij ons aan. Met de vraag of het wel goed ging, was het antwoord wat wazig maar uiteindelijk bleek het gelukkig mee te vallen. Badend in het zweet kwam ie aan en dat was een heftige indruk, maar wat een fanatiekeling is dat ! Leuk om te zien hoe gedreven sommige mensen kunnen zijn ! Uiteindelijk hebben we 4 teams gezien, een magere opkomst. Maar met de opmerking die we bedoelden aan het begin van de Uitdaging, dit was een plek waar je ons zou kunnen zien, en dat betekende voor de overige teams -5 punten voor het niet laten zien van de waterballon. Op dat moment kregen we een vervelend bericht dat er een team was uitgevallen vanwege een privé-aangelegenheid, Vivian en Monique. Hals over kop moesten we wat verzinnen en Monique werd toegevoegd bij Anton en Gerline, waar later ook weer Anton zich aan zou toevoegen omdat deze Vivian naar huis heeft gebracht. Na de V&D zijn we nog geld gaan halen bij de pinautomaat en heb ik zelf mijn batterij voor mijn horloge laten vervangen. We hadden best nog wel wat tijd en gingen ondertussen naar de Rohashop, waar ik Sacha liet zien waar zich alle stickers bevonden. Daarna nog even naar huis om wat te eten op te halen en het toilet te bezoeken.

Onderwijl was het zo’n half 1 en moesten we aanstalten maken om naar de 1e bonuslocatie te gaan, de poolse tank. Het was ondertussen prachtig weer en helemaal geen straf om daar lekker te zitten in het zonnetje. Naast onze Uitdaging waren ook andere mensen bezig met een Uitdaging op de fiets, waarbij ze het aantal wielen moesten tellen van de tank. Spannend was het wel, om te zien of er teams aan zouden komen of niet. Danny en Edwin waren er als eerste en wisten ook te raden wat er in de schoenendoos zat, Wall-E. Dit leverde hen de volle bak aan punten op, 40 om precies te zijn. 25 voor het aankomen en 15 voor het raden. Verder kregen ze ook nog de envelop voor de beeldvragen op internet. Zo waren er 5 andere teams komen opdagen, dus waren we best tevreden. Jeroen kwam op de fiets voorbij en reed de verkeerde kant uit, waarna we hem zeker 10 minuten niet meer hebben gezien. Maar uiteindelijk kwam hij toch aangefietst en ook hij wist het goede antwoord te geven. Esther en Monique waren als laatste aangekomen en hadden een waterballon die nogal lekte, maar dat was voor de opdracht niet erg. We gingen weer verder op pad want we hadden het nog erg druk . We moesten boodschappen gaan doen en gingen naar de Aldi om daar onze voorraad in te slaan, en voor de kleine dingen naar de Albert Heijn. De boodschappen maakte de auto afgeladen vol en zo gingen we naar de kermis in het Ginneken, de tweede bonuslocatie. Daar waren we ruim op tijd en gingen nog zelf even de braderie over, en we hadden een zak popcorn nodig. Deze was 304 gram, het gewicht wat geraden moest worden door de deelnemers. Na een gezellig tochtje over de braderie, ging ik midden op de kermis tegenover het spookhuis staan. Een grote ruimte, in het zicht, weinig mensen op die plek, en vooral niet teveel herrie. De kaartjesophaler van het spookhuis vond het maar vreemd en hield ons goed in het oog. Het moet ook een raar gezicht zijn om iemand te zien die een clipboard vast heeft op de kermis ;-) Mensen liepen met een grote boog om ons heen omdat ze misschien anders een enquete verwacht hadden. Dat kwam voor ons wel goed uit. Jeroen van Amanda was als eerste aanwezig en kon ook de ballon laten zien. Het gewicht van de zak popcorn was wat lastiger, maar desalniettemin haalden ze daar toch 12 punten mee ! Zo waren er uiteindelijk 9 mensen naar de kermis gekomen en ook daar waren we tevreden mee. Maar we hadden wel een probleem. De mensen die niet langs kwamen, wisten niet waar de eindlocatie zou zijn en hoe gingen wij die hen nu verstrekken ? Dit was namelijk een rebus die opgelost moest worden en dat kun je niet via sms doen. We besloten om die deelnemers een SMS te sturen dat ze tussen 17.45 en 18:00 uur op het station zouden moeten zijn, en ze daar ook echt naartoe moesten komen. Uiteindelijk had elk team dat gedaan en kon iedereen weten waar de eindlocatie zou zijn.

Ondertussen gingen wij naar Maria Rabboni in Teteringen, de eindlocatie, om onze voorbereidingen te treffen voor de ontvangst van de deelnemers. Sacha ging in de keuken aan de slag en ik had het mobiele kantoor op poten gezet, en een dansruimte gecreëerd. Ook kwamen onze hulptroepen, de nakijkers, om alle antwoorden na te kijken die de deelnemers moesten meenemen dan wel inleveren. Sacha ontving de mensen aan de deur en bepaalde de mooist verklede mensen in het oranje. Danny en Edwin leverden hun spullen 20 minuten later in, dus kostte ze dat 40 punten, maar ze hoopten uiteindelijk daarvoor wel meer punten gehaald te hebben. Nadat de deelnemers hun spullen hadden weggegeven, mochten ze een poging doen om te de samba te dansen. Hilarische momenten werden daarbij gehaald, waarbij ik in een deuk had gelegen bij Sylvia en Jeroen, die er een wel heel aparte dansstijl op na hielden. Maar dat leverde ze toch, door hun geweldige creativiteit, de 15 punten op. Ondertussen waren de nakijkers druk bezig en kon alles ingeklopt worden in de computer. Ik had al veel voorwerk gedaan met Excel-bestanden, dus was het een makkie. Binnen een uur was het nakijken klaar. Op de eindlocatie hadden we nog twee laatste opdrachten, de tangram puzzels, waar uiteindelijk Jeroen van Sylvia het beste in was, en het tekenen van sterrenbeeld Lupus. Op 1 team na, namelijk Amanda en Jeroen, had iedereen dit fout ! Dus zij waren de enige met punten. Na deze laatste onderdelen van de Uitdaging, snel naar de computer om alles in te kloppen en kon de winnaar bekend worden, Sylvia en Jeroen ! Zij hebben de beker daarmee gewonnen (die gemaakt moet worden ivm. een afwijkende graveerplaat) en ze gaan het volgend jaar ook organiseren ! Na een nog heel gezellige nabespreking van alle antwoorden met deelnemers die daar behoefte aan hadden, was een heel gezellige dag tot een einde gekomen. Iedereen nogmaals bedankt voor de gezellige dag, daar heb ik in ieder geval erg van genoten !

Groetjes van Patrick.


Dan volgen nu wat enkele vragen en opdrachten die commentaar nodig hebben ;-) Of leuke antwoorden die gegeven zijn :

1. Gerline, Anton en Monique : Groei en verandering. Leuk bedacht !
Mariëlle en Stefan : Ulvenhout en Rijsbergen. Had gekund, maar dat is een andere atlas.
IJsbrand en Edwin : Kans en beleving.
Sylvia en Jeroen : Hopeloos en kansloos ;-) Leuk antwoord maar 0 punten.

2. Teveel mensen hadden daar “My heart will go on” van Celine Dion. Helaas, dat was niet goed ! Wel logisch natuurlijk als je bedenkt dat de vraag over de Titanic gaat.

3. De creatiefste oplossing kwam van IJsbrand en Edwin, 5 velletjes 2 eurocent postzegels af laten stempelen bij het postkantoor. Dat leverde ze 16 punten op !

4. Een hoop gesteggel over deze vraag, maar wij hadden 3 gevonden dus dat was het juiste antwoord. We hebben iedereen die 2 had namelijk gewoon fout gerekend, dus je was niet de enige !

5. Amanda en Jeroen : Uniek aan de molen is dat deze geen wieken meer heeft. Dat was wel een goed antwoord maar niet het goede antwoord ;-)

6. De foto-opdracht. Het coördinaat voor de poolse tank is : N51®34.80, E004®47.089. 6 teams wisten daar te komen, te weten : IJsbrand en Edwin, Jeroen (en Marion), Emile (en Nicole), Esther en Monique, Sylvia en Jeroen en Danny en Edwin. Gegeven antwoorden voor wat zit er in de doos ? Tomtomhouder (IJsbrand en Edwin), werkvoertuig op rupsbanden (Emile en Nicole), dit is deels goedgekeurd omdat het dat in wezen ook was ! en speelgoedlocomotief (Esther en Monique) De rest had Wall-E, want die zat in de doos !

8. Meest creatieve verzonnen antwoord van Erik en Rien : De camera en crew komen via weerspiegeling van de auto in beeld ;-)

11. 4 teams wisten ons te vinden bij de V&D bij La Place. Jeroen van Marion heeft daar zijn hoofd bezeerd door vol tegen een niet te missen pilaar aan te lopen (Jeroen, waar was je met je gedachten ?) Intens bezweet kwam ie aan, met de vraag van mijn kant “Zo, zie je er altijd zo uit ?” Waarop hij antwoordde, “Ik heb 4 Tshirts meegenomen die ik dan helemaal vol kan zweten, want dat zal nog wel gaan gebeuren” Oh heerlijk Jeroen, die eerlijkheid van jou. Het mooiste moment bij de V&D was dat ! ;-)

12. Een foto van een zonnewijzer. Welgeteld eentje hebben we er gezien, die goedgekeurd is. De andere vonden we wel creatief !!!


14. Meest uitgebreide antwoord van Anton, Gerline en Monique : Op een stenen sokkel in een bloemenperk op het Stadserf in Breda. Goed hoor ! (Alleen Stadserf was al voldoende geweest)

15. Dikkertje Dap werd 2x genoemd, maar dat was fout. 1x werd genoemd, Ziezo ! door Jeroen en Sylvia. Je vraagt je af waar ze hun punten mee behaald hebben ;-)

16. Diverse antwoorden hier, maar 1 iemand had dat goed, 49 (Jeroen en Marion). Nicole en Emile hadden 13, maar die hebben niet de raamvensters van de toren meegerekend op de top (dit waren er 36).

17. IJsbrand en Edwin hadden Barry Popik (wie ???) en sommige anderen Johan George Lehner. Ook die laatste was niet goed. Veel mensen hadden gelukkig wel Tad Dorgan !

18. IJsbrand en Edwin hadden 18,15 kg, dat was 1 lullige gram ernaast jongens en daardoor dus fout. 14 kg cocaïne was een heel creatief antwoord, maar ook fout (Danny en Edwin) en de meest kansloze gok was 28,5 gram van Mariëlle en Stefan…… Jullie wisten hopelijk wel dat het om bananen ging toch ?

20. Ook een vraag die veel discussie opwekte, maar Bob Hope was echt fout ! Marleen en Peter hadden het goed, BB King ! Hoera voor hen ;-)

21. De waterballon…. Iedereen had hem ingeleverd, al dan niet stuk. Jeroen van Sylvia was hem in eerste instantie vergeten bij de V&D en dat kostte hem de zure 5 punten die hij had binnen gehaald met het bonnetje van de koffie van het CS. Later klapte deze op de kermis in het Ginneken in de rugzak van Sylvia, toen zij hem eruit wilde halen. Jeroen en Marion hadden hem heel creatief in een broodtrommel gestopt. De ballon van Saskia en Liesbeth was al kapot aan het begin van de Uitdaging en Esther en Monique hadden een langzaam leeglopend exemplaar. We wilden iets meegeven wat een last zou zijn en dat moest ook elke keer gezien worden, anders was het te makkelijk om hem in de auto te laten liggen of iets dergelijks vonden we. De meesten hebben hem heel ingeleverd, dus zo moeilijk was het nu ook weer niet dus !

22. Een paar keer kwam Adolf voorbij, en Erik en Rien hadden Novi Sad cats genoemd. Serieus opgezocht of een blinde gooi ? ISA hadden IJsbrand en Edwin, maar ook niet goed. Het juiste antwoord was Kitler !

23. Het meest onzinnige antwoord kwam van Anton, Gerline en Monique : De seal-o-matic, een binnenbandloze buitenband, Solex, het Purolator papieren oliefilter. Ehm, de vraag goed begrepen ?

24. Veel winkels voorbij zien komen : Toys-R-Us, Gall en Gall, Livera, Open 32, J en J Dongelmans en World of Tui. Gelukkig ook twee goede, Rituals, door Astrid en Wimjan en Sylvia en Jeroen.

25. Creatieve antwoorden van Jeroen en Marion : Boerenkool van de koude grond ;-) En Sylvia en Jeroen : Legionella tentoonstelling. Nope…..

26. Een te moeilijke vraag misschien… Maar de folder was op internet te vinden hoor ! Die had je gewoon kunnen uitprinten !

27. Ook een lastige foto-opdracht, die met de paraplu. 1 iemand heeft daarvan een foto ingeleverd. En dit is het resultaat ! Niet wat wij bedoelden, maar goed, het kon inderdaad anders geïnterpreteerd worden, dus toch 8 punten voor Jeroen en Marion !


28. Proefmonsters verzamelen : Rien en Erik zijn zich helemaal te buiten gegaan en hebben maar liefst 16 monsters weten te verzamelen. Nicole en Emile en Esther en Monique hadden er ook 10 verzameld. Prima gedaan ! Rien wilde perse alle monsters terug hebben, hopelijk zijn het lekkere ! En de rest hebben wij een onderverdeling voor onszelf gemaakt ;-)

29. Meest creatieve antwoord van Monique en Esther : Piet Keijzer.

32. Welgeteld 1 iemand had een serieus antwoord gegeven, maar dat was helaas fout. Andere mensen gaven alleen een score op, wat natuurlijk fout was.

33. Sylvia en Jeroen : De magische oorbellen ;-) Daar ging het wel over inderdaad. Overigens was het Jem. Jem and the Holograms werd zeker ook goed gerekend !

34. Ikzelf had dat niet bedacht, maar er waren er veel die deze vraag goed hadden. Knap staaltje denkwerk van jullie ! Het zit wel goed met het doordenken was te merken. Of gewoon logisch denken, hoe je het noemen wilt.

35. 3 mensen hadden Artofobie, wel knap bedacht ! Maar niet goed.

36. Een te gemakkelijke opdracht, maar het is een traditie. Neem wat te snacken mee. Bedankt voor de boterhammen en de bonbons !

37. Heel veel mensen hadden Eris, een fout antwoord, en sommigen zeiden dat deze niet bestond, met een hele uitleg erbij. Hij bestaat wel degelijk, 2003 UB313 is ie genaamd. Dat er een hoop theorie over gaat, mag zeker zijn. Ook dat ie niet zou bestaan. Check het op het antwoordenformulier met de link !

38. Een vraag die door ons nakijkteam veel fout is gerekend, maar uiteindelijk wel goed was, de Beemster of het Beemster wapen of zo iets dergelijks, deze heb ik bij iedereen die Beemster had goed gerekend. Dus nog wat punten erbij !

39. Een te moeilijke vraag waarschijnlijk, want iedereen had deze fout. Was ook niet te achterhalen op internet volgens mij, maar je moest er voor de boeken in duiken.

40. Mariëlle en Stefan hadden de Stripspecialist, maar het ging om niet wat voor winkel het was maar wat er aan de gevel hing. Dit was een pauw. Nagenoeg iedereen had dit goed, en ja, het was een kleine moeite om er even naar toe te lopen en te kijken wat het was.

41. Amanda en Jeroen waren de enige die dit goed hadden, de rest had allemaal een extra ster in hun beeld getekend. Dus zij zijn de enige met punten !

42. 3 teams hadden dit goed, Jeroen en Marion, Jeroen en Sylvia en Esther en Monique. Knap gevonden van jullie ! De winkel zat schuin tegenover waar het skateboardbankje zich bevond (ik werd later op mijn vingers getikt dat dit geen skateboardbankje is, maar een snowboardbankje. Dat klopt, maar iedereen wist wel wat ik bedoelde)

43. Nou, het skateboardbankje alias snowboardbankje dus. Hier een paar deelnemers die daar een foto van hadden !


Nicole en Emile waren slim en hadden op een foto meerdere foto’s geplaatst ! Helaas staan er op 2 daarvan geen teamlid!

44. De helft van de mensen had deze vraag goed ! Het ging natuurlijk om het sprookjesbos in de Efteling.

45. Meest leuke antwoord : Ave Maria van Peter en Marleen ;-)

46. Nicole en Emile waren het prachtigst verkleed vonden wij en kregen dan ook 10 bonuspunten. Jeroen had zijn haar oranje geverfd (ook origineel) en Peter en Marleen hadden prachtige maskers. Leuk om te zien hoeveel werk sommige mensen er aan hadden besteed ! Ik denk dat Sacha daar foto’s van heeft.

47. Jeroen en Sylvia hadden een antwoord, wat helaas niet goed was, een bebaarde mannenkop en profiel in een cirkel met in het teken de letter M (=Utrecht). Ook deze vraag moest je voor in de boeken duiken. Wel goed geprobeerd !

48. Meest creatieve antwoord : Fret van Peter en Marleen

49. Op 1 team na had iedereen deze vraag goed. Een gemakkelijke vraag dus !

51. Toch wel een applausje waard, Peter en Marleen met 4,36 meter aan muizentrap ! Heel knap gedaan ! Een ander team, maar ik weet niet meer wie, heeft heel grote stroken gebruikt, dus daar werden ook de nodige centimeters mee gemaakt. Slim aangepakt !

52. 4 teams wisten wie de grootste danwel kleinste schoenmaat hadden ! Sommigen wisten alleen 1 van beide, maar hebben daar wel 4 punten voor gekregen !

54. Een tegenvaller voor Sylvia en Jeroen, en eigenlijk ook schandalig Sylvia dat jij dat niet weet, (aangezien ze Disney kenner eerste klas is) : De walrus. Het juiste antwoord was de deurknop/doorknob !

56. 5 teams hadden dille meegenomen voor ons !

57. Heel veel National ….. Associations voorbij zien komen, maar niet de juiste, pasta ! Het ging om aan het begin van de 20e eeuw.

59. Welgeteld één foto gezien met militairen, maar geen sergeant erbij helaas. De opdracht was dat er iemand bij moest staan en duidelijk herkenbaar zijn dat het om een sergeant ging. Te moeilijk bleek wel !

61. De verslagen ! Lees hieronder ieders verslag !

Amanda en Jeroen : Jeroen en Amanda hebben zich na een geweldige Uitdaging in het leuke Bataviastad 2008 weer aangemeld voor een volgende Uitdaging. Dit jaar 2009. Toen vorig jaar de winnaars bekend werden gemaakt, waarvan iedereen voorheen al had ingeschat dat dit het winnend team moest zijn. (Patrick begint natuurlijk niet aan een spel zonder voor de winst te gaan) werd het Amanda al snel duidelijk dat dit wel in het mooie Breda zou zijn. Nu dachten Jeroen en Amanda wel een voordeel te hebben met het Bredase aangezien Amanda hier ook al 7 jaar heeft gewoond. Wat bleek echter : Amanda had in haar 7 jaren in Breda nooit beschikking gehad over een auto. Alles werd keurig op de fiets afgelegd. Viel dat even tegen toen ze eenmaal achter het stuur van de auto van de singel buiten het Valkenberg op weg moest naar de Boschstraat, de Rohashop, het ziekenhuis en ook nog het Ginneken. Oef, dat viel niet mee ! Enfin, na lang rondjes gedraaid te hebben om diverse rotondes toch weer het juiste spoor gevonden en de toch wel erg moeilijke vragen vonden wij, tot een goed einde geprobeerd te brengen. We waren in het Ginneken in Klaarenbeek beland omdat we van tevoren hadden gezien op internet dat internet hier gratis was. Maar helaas hadden ze lekkere koffie maar deed internet het niet. Dus dan maar naar Bagels en Beans, maar die bleek om 17.30 uur te sluiten. Help en toen waar moeten dan de internet vragen opgelost worden. Nog 1 uitkomst, de McDonalds. Tussen alle krijsende kids maar geprobeerd nog enige rust te vinden om een verslag te schrijven en doe opdrachten op te lossen. Uiteindelijk maar naar de eindlocatie met niet een al te best resultaat. Wij vonden het erg moeilijk, maar danken de organisatie voor al het werk.
Jeroen en Amanda (maar liefst 310 woorden)

Emile en Nicole : Zaterdagochtend 5 september 2009, de dag begon vroeg voor Emile en Nicole. Om 9:15 uur hadden we afgesproken bij het Florijn College, vanaf waar we met de door Nicole meegenomen fietsen naar de ontmoetingsplek gingen. Daar troffen we al wat aanstaande verliezende partijen, en langzaam maar zeker druppelden ook de andere kanslozen binnen. Na ontvangst van de vragen gingen wij naar onze uitvalsbasis. Deze hadden we vorige week al met zorg uitgekozen : De Colonie op de Grote Markt. Drank, eten en internet aanwezig, en mooi in het centrum. Het was nog een hele klus om al onze apparatuur uit te pakken: twee laptops en tal van andere electrische apparaten. Gelukkig had het personeel er geen probleem mee dat wij de hoek van hun restaurant gedeelte gebruikten als mobiel kantoor. Terwijl Nicole de vragen beluisterde en opschreef, ging Emile als een gek zijn vriend Google raadplegen. Dat viel niet mee, op de meeste vragen kregen we geen direct antwoord. Wanhopig werden sommige vragen aan de kant gegooid, en werd de aandacht verlegd naar de volgende vraag. Al met al toch wel wat antwoorden gevonden, maar ook heel veel vragen bleven uiteindelijk onbeantwoord. Zo af en toe trokken we er op uit om even wat werk “in het veld” te doen. Erg blij waren we met de vraag naar een coördinaat, want geocachen is helemaal ons ding dus die vraag lag ons wel. Zo af en toe was het een race tegen de klok, maar dat maakt het extra spannend. De hele dag heb je geen idee hoe je ervoor staat, zouden de anderen die vraag wel hebben kunnen beantwoorden ? Zo kijken we nu al uit naar de avond, hoe zal de uitslag worden ? Maar hoe de uitslag ook wordt, een ding staat nu al vast : een dag vol uitdagingen hebben we erop zitten. Bedankt daarvoor ! (en ook deze 313 woorden !)

Anton en Gerline : Vorig jaar hebben we ook meegedaan en dit is zo goed bevallen dat we voor de 12e editie ook ingeschreven hebben. Om half negen verzamelen we bij Gerline thuis en gaan de drie teams op weg. Deze teams bestaan uit Stefan en Mariëlle, Vivian en Monique en Anton en Gerline. In tegenstelling tot vorig jaar zijn we dit jaar gelukkig wel op tijd bij het beginpunt en starten we op tijd. Iedereen verspreidt zich en als snel zitten Anton en Gerline te kleumen op een bankje in het park. Regen dreigt en we besluiten al snel om een café op te zoeken waar we warm en droog kunnen zitten. We belanden bij Dickens en Jones en onder het genot van thee met een appelpunt is meedoen aan de Uitdaging zeker geen straf. We merken al snel dat we een kunstwerken speurtocht moeten gaan ondernemen en gelukkig wonen en werken er hier heel veel behulpzame Bredanaars of hoe je de inwoners van Breda ook mag noemen ! We weten waar de beelden zich bevinden en Anton wil net het rondje gaan maken als Anton door zijn vriendin Vivian gebeld wordt. Helaas heeft zijn vervelend bericht ontvangen zodat zij naar huis gaat. Na overleg met Sacha wordt Monique aan ons team toegevoegd en scheurt Anton in de auto van Gerline heen en weer, wat uiteindelijk zo ongeveer twee en een half uur kost. Intussen is Monique aan de speurtocht begonnen en is Gerline verhuisd naar café de Vulling want daar hebben ze internettoegang. De vraag over kom in het oranje verkleed zorgt bij Gerline voor spijt. Had ze nu maar haar trouwjurk meegenomen ! Afgelopen maart is ze namelijk in het oranje getrouwd ! Ze heeft zelfs serieus overwogen om Anton langs Frank (haar man) te sturen om de jurk op te halen. Helaas is het ons met de coördinaten niet gelukt, zodat we heel wat minpunten verzameld hebben. Ondanks de grote inzet en wandelprestaties van Monique. Nu ga ik een eind aan het verslag breien, want ik zit vast wel aan de 250 woorden. Ondanks de teamwissel/bijeenvoeging, het heen en weer gerace van Anton hebben we een ontzettend leuke dag. Sacha en Patrick bedankt, jullie hebben er iets geweldigs van gemaakt !
Groetjes Monique, Anton en Gerline (Nou jongens, bedankt, maar liefst 376 woorden !)

IJsbrand en Edwin : Beelden, beelden en nog meer beelden ! Dat is mijn herinnering aan de Uitdaging 2009, oh ja, en witbier in café de Vulling, zoekend naar Wasp (nooit gevonden), naar Fokke en Sukke (kwamen ook niet vooruit). De Uitdaging 2009, een heerlijk “relaxte” (haha) Uitdaging, een Uitdaging waar heel veel werk in is gestoken (dank, dank organisatoren) en waar wij een hele leuke dag aan over hebben gehouden. We zitten nu aan een witbiertje (hoe verrassend) en terwijl de laatste vragen worden beantwoord schrijf ik dit verslag. En straks lopen, zoekend naar een kenteken, zoekend naar een speelruimte in Princenhage (noot van Patrick : Dat was echt heel dom jongens !!!!), bedenkend hoe de samba gaat maar die we niet gaan dansen omdat we altijd al ruzie maken wie de vrouwenrol voor zijn rekening neemt, en er dus niet gedanst wordt, vast bedenkend wat we allemaal vergeten zijn en dat zal wel weer heel veel zijn (de foto’s bijvoorbeeld en het is inmiddels na vijven). Ach, we hebben een heerlijke dag gehad en daar was het toch om te doen. Deze keer geen pijnlijke voeten (nog niet) en meer kroegjes we zijn uiteindelijk in het Bourgondische Brabant. Beelden, beelden en nog meer leuke beelden als herinnering in onze kop als we terug denken aan de Uitdaging 2009. P.S. Dit zou niet geschreven worden als we die 250 woorden al hadden maar tja, de organisators wil is wet dus nog even een wens van ons : Niet dat er een kans in zit maar NEEEEEEE niet eerste maar ook alsjeblieft niet laatste en verder zijn wij tevreden deelnemers ! Oh, we moeten gaan lopen. Tot straks ! @win en IJs (net gehaald, 276 woorden)

Jeroen en Marion : Vorig jaar mochten we hem nog organiseren, omdat we tot onze stomme verbazing in 2007 gewonnen hadden. Op de dag zelf is het dan een stuk relaxter, maar aan de voorbereidingen waren we een hoop tijd kwijt. Dit jaar mochten we weer gewoon meedoen. Op internet hadden we alvast gekeken waar we konden internetten, foto’s afdrukken, parkeren, fietsen huren etc, dus we kwamen redelijk beslagen ten ijs. Na verzameld te hebben in het park, kregen we de cd en het onvermijdelijke tasje. Toen het begon te regenen hebben we ons heil gezocht in het cafeetje, maar daar werden 52 gasten verwacht, dus vertrokken we richting het centrum. Jeroen ging alle standbeelden opzoeken, Marion ging alle vragen afluisteren. Om elf uur ging de bieb open, dus achterop bij Jeroen op de fiets gesprongen richting Molenstraat. Daar mezelf geïnstalleerd, omringd door luidruchtige kinderen en een zwerver die alleen maar stripboeken las, Frans sprak en maar niet snapte dat hij binnen niet roken mocht. De dames van de bieb hadden de grootste moeite om hem dat laatste duidelijk te maken. Ondertussen een telefoontje van Patrick, dat Jeroen met zijn hoofd tegen een paal was gelopen en daarbij het oortje van zijn MP3-speler was verloren. Het oortje gelukkig weer terug gevonden, maar dat was nog niet onze grootste blunder van de dag. Om vier uur ging de bibliotheek dicht en bij het weggaan hebben we nog snel de foto met de paraplu gemaakt. En toen heeft Jeroen de waterballon laten liggen. Daar kwam hij op de kermis pas achter, dus toen moesten we met spoed terug naar de inmiddels gesloten bibliotheek. Aldaar was iemand zo vriendelijk de deuren weer voor ons te openen, zodat we onze ballon weer mee konden nemen.
(287 woorden !)

Danny en Edwin : “Miep, miep, miep, MIEP, MIEP!”, gaat de wekker al om zeven uur. En dat op een zaterdag…. Nee, het is geen extra werkdag, maar iets waar we vrijwillig aan zijn begonnen: De Uitdaging. We werken snel wat fruitontbijt naar binnen en een glaasje melk, en gaan op weg naar de startlocatie, een park in Breda. Keurig op tijd komen we daar aan, en zien Sacha en Patrick zitten op een wipwap. Langzamerhand druppelen ook de andere teams binnen, deze editie is druk bezet. Net als vorige edities besluiten we als paar bij elkaar te blijven, omdat de gezelligheid voor ons toch boven het winnen staat. Uit elkaar gaan is de betere strategie, weten we. We proberen voorzichtig wat aan onze verzameling te doen, maar niemand wil meewerken. We lopen overal achter en redden bijna niks, maar zijn wel als eerste bij een poolse tank, om daar 25 punten te scoren en een Disney speelgoedje te herkennen. Daarna weer een eind lopen, maar we gaan toch maar naar de parkeergarage. Daar werken we een tijdje op internet, en aan onze muizentrap. Daarna naar de speelgoedwinkel gereden. Niet de moeite waard, maar ja. Toen ziekenhuis, dat was prima, veel gescoord. Dikke pech toen we op de eindlocatie kwamen, onze laptop en printer vallen uit. Helft van verslag weg, maar snel wat nieuws getikt.
Danny en Edwin (Het was helaas niet genoeg jongens, 221 woorden maar….)

Esther en Monique : De Uitdaging 2009, leuk, maar…. Stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress stress Liefs, Esther en Monique (jaja, precies 250 woorden)

64. Meest creatieve antwoord : Armeniet van Peter en Marleen

65. Veel mensen hadden tring tring, maar de opdracht was wat er precies stond en dat was triiing !! triiing !! 2 teams hadden dit goed begrepen, Sylvia en Jeroen en Amanda en Jeroen.

66. 2x uitklappen van een gevarendriehoek, 3x joystick van een oude spelcomputer, 1x ratel, 1x sluiten van diafragma van een spiegelreflexcamera, 1x perforator, 1x notenkraker. Allemaal fout ! Gelukkig ook 1x het goede antwoord, zodat we toch het gevoel hadden dat het te doen was, van Danny en Edwin. Goed gehoord !

67. Op de hoek bij de grote kerk, was eigenlijk niet te missen maar iedereen had ‘m niet, De dansende Yak. Dus toch moeilijk denken we.

68. Merry Christmas alleen was niet voldoende…… Nicole en Emile en Jeroen en Sylvia hadden het juiste antwoord !

69. 1 goed antwoord van Gerline, Monique en Anton, knap gevonden !

71. Iedereen behalve Danny en Edwin hebben gedanst en hebben daar punten voor gekregen. Sommige kenden de samba heel goed en wisten hem goed te doen, anderen waren zeer creatief, zoals Sylvia en Jeroen. Bij deze laatste heb ik dan ook in een deuk gelegen waar ik niet meer uit kwam en hebben ze de volle 15 punten gekregen ! Foto’s staan op de camera van Sacha !

72. Ook weer heel knap van Anton en Gerline, die zelfs het aantal van meisjes en jongens apart wisten te vermelden !

74. Meest creatieve antwoorden : Mexico Stad en Walhalla van Marleen en Peter en IJsbrand en Edwin

75. Enkele foto’s van een bruidspaar :

77. Welgeteld één goed antwoord, van Jeroen en Sylvia !

78. Heel veel mensen hadden paksoi waar het ook wel op lijkt inderdaad. Maar het bleek kardoen te zijn. Had ik ongetwijfeld zelf ook fout gehad als ik had meegedaan.

79. Dit had iedereen fout.

80. Een moeilijke vraag, geen enkele goed. Wat is er voorbij gekomen ? Uiensnijder 2x, kiwi 3x. Meest creatieve antwoorden : Raspberry Ripple en suikerspin ;-)

81. We hebben gekregen : Buttons van IJsbrand en Edwin, dille van Jeroen en Marion, een brilreiniger van Nicole en Emile, smiley stickers van Esther en Monique, een puzzlebal van Sylvia en Jeroen, eucalyptus kauwgom van Danny en Edwin, kindercrea van Marleen en Peter, kerstballen van Amanda en Jeroen, boterhammen van Erik en Rien, bonbons van Anton en Gerline een internetplacemat van Stefan en Mariëlle. Het meest origineel vonden we de puzzlebal en de kerstballen ! Bedankt voor de cadeautjes !

82. Veel mensen hadden 1,75 miljard, maar we zijn streng, we wilden het precieze aantal weten ! Dus iedereen had deze fout !

84. Marleen en Peter hadden de 5 dienaren ipv. 6, fout dus ;-( Jammer, de rest had het allemaal goed.

85. Sommige mensen hadden wel Tante Cato met al schrijfster Jasperina de Jong, maar dat was fout ! Niemand had deze vraag goed.

86. Esther en Monique en Sylvia en Jeroen zijn zich helemaal te buiten gegaan bij de Rohashop en hebben respectievelijk 8 en 9 artikelen gevonden ! Heel, heel erg knap gedaan ! Sommige mensen hadden allemaal spellen ingevuld, en daar zaten een paar goed bij. Maar we waren slim om niet alleen maar spellen te bestickeren !

88. Veel Amphia spullen gezien, maar Anton en Gerline spanden de kroon met maar liefst 57 verschillende artikelen ! Daarbij wel geholpen door de bewaking die hen mee naar de polikliniek heeft genomen om daar naar spullen te zoeken !

89. Verschillende keren meneer Klapmuts (ik dacht een grapje toen ik die voor het eerst zag) voorbij zien komen, maar deze vraag had iedereen fout.

90. Dit was een leuke opdracht en de meest creatieve foto kwam van Esther en Monique, waar ik ook heel erg hard om heb gelachen, zie hier het resultaat !


En ook deze foto was leuk ! (hoe kom je aan dat pak ?)

91. Op de kermis hebben we veel mensen gezien. Dat was ook een leuke bonuslocatie ! Even ontspanning…. ;-)

92. Wat zeiden Fokke en Sukke ook alweer ? Hier volgen jullie antwoorden.
IJsbrand en Edwin : Ach Sukke, altijd beter dan lopen. En we spelen toch ook in het groen ! 2 punten
Danny en Edwin : Fokke : Row row row your boat. Sukke: Gently down the stream. 2 punten
Esther en Monique : Fokke: Volgens onze coördinaten moet het hier toch ergens zijn ? Sukke: GRMBLLL*?:-(!RP:-p***?!?!?! 2 punten
Jeroen en Marion : Fokke : “Zoek eens een turfschip”, zeiden ze. Sukke: Dat vinden we nooit. Ik zie er geen gat in. 2 punten
Erik en Rien : Fokke : We dachten alle vragen vanuit de singel te kunnen beantwoorden. Sukke: Dat was toch een uitdaging te ver ! 2 punten
Emile en Nicole hadden het goede antwoord !!! Fokke : …Leeghwater…. Sukke: Lord of the Ringvaart. 6 punten
Amanda en Jeroen : Fokke : Je kon toch varen naar België via de Oosterschelde ? Ik dacht dat de Nederlanders de boel al hadden uitgegraven ! Sukke: Dat is pas een Belgenmop ! 2 punten
Stefan en Mariëlle : Fokke : Toch een hele uitdaging om de oceaan over te varen ! Sukke : Ja, hadden we maar dat 14-jarige meisje bij ons ! 2 punten
Marleen en Peter : Fokke : Ik denk dat we er zijn ! Sukke : Nee hoor, nu begint de uitdaging pas ! 2 punten
Wimjan en Astrid: Fokke: Weet je zeker dat de beelden hier te vinden moeten zijn ? Sukke : Ja, de coördinaten waren echt op de Biesbosch ! 2 punten
Anton en Gerline : Fokke : Varen, varen… Sukke: Over de Brede AA. 2 punten
Danny en Edwin hadden het ook goed ! Fokke: …Leeghwater… Sukke: Lord of the Ringvaart. 6 punten

94. Van de mensen die iets ingevuld hadden, had iedereen dat goed ! Knap !

96. Meest creatieve antwoorden : condooms. Een paar keer werd dit genoemd. Wat dachten jullie wel niet van ons ? Prioderm tegen luizen/schaamluis leek ons veel leuker !

97. Danny en Edwin hadden één getalletje verkeerd !!!! Dat was erg jammer jongens. Wel knap dat jullie iets hadden gevonden vonden wij !

98. Er kwam Duits voorbij bij Jeroen en Marion : Pferde este mich zu wild ;-) En bij Peter en Marleen: Ut pjörd est mi trek wildig. ;-))) Wel goed geprobeerd !

99. 5x Pocahontas, 1x Donald Duck, 2x Assepoester, 1x Jungle Book. Allemaal helaas niet goed….

100. De kans dat het goed is Peter en Marleen, was natuurlijk klein,maar wel goed geprobeerd door iets in te vullen : 42-TD-41. In ieder geval 1 letter goed, maar niet op de goede plaats !

Van sommige mensen heb ik begrepen dat deze Uitdaging erg moeilijk was. Toch denken we dat we er goed in geslaagd zijn dit jaar. Internet wordt steeds makkelijker om iets op te zoeken en dat maakt het er ook niet leuker op. Wel doe-opdrachten hebben we er geprobeerd meer in te gooien. Daar hebben we veel positieve reacties op gehad ! Uiteindelijk is het ook maar een spel en hopelijk ziet iedereen het zo.


De Uitdaging 2009


 

Andere Uitdagingen in Spelmagazijn:

Terug naar De Uitdaging

Naar boven / Naar menu

 

 Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2009