Je wordt automatisch doorgeschakeld naar de pagina op de nieuwe website Spelmagazijn.com. Mocht dat niet het geval zijn, klik dan op de onderstaande link.

Ga naar Spelmagazijn.com

Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > ZooSim

Titel (5K) Spelbeschrijving

Titel: ZooSim
Ontwerp:
Corn van Moorsel
Tekeningen:
 Czarne
Producent: 
Cwali
Aantal spelers: 
2 tot 4
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 
45 minuten
Taal: Nederlands, Engels, Duits, Frans
 

ZooSim

(8K)

Spelmateriaal:
25 dierentuintegels, 35 houten bezoekers, 35 houten munten, 4 huisjes, 4 starttegels, 1 vlaggemast, 4 vlaggen

(20K)

een spelsituatie

Introductie: Als dierentuin manager bouw je aan je dierentuin. Maak gebieden voor de meest attractieve dieren, zodat je de meeste bezoekers in je dierentuin krijgt.

(4K)

Voorbereiding: De dierentuintegels worden geschud en op een stapel gelegd. Elke speler krijgt een huisje met een starttegel en de bijbehorende vlag wordt aan de vlaggenmast gelegd. Elke speler krijgt 8 muntjes.

(6K)(7K)(6K)

drie dierentuintegels die hieronder aan elkaar worden gekoppeld

Een spelbeurt: Het spel wordt gespeeld in 5 rondes. In elke ronde worden een aantal dierentuintegels geveild. Alle spelers bieden tegelijk een aantal muntjes in hun hand. De speler met het hoogste bod, wint de veiling. Hij betaalt het bod, de rest krijgt zijn geld terug. In het geval van een gelijke stand, dan gaat de speler voor wiens vlag het hoogste aan de vlaggenmast waait. Deze vlag wordt direct weer helemaal naar onderen geplaatst. De gekochte dierentuintegels leggen de spelers aan in hun dierentuin en daarmee trekken ze bezoekers. Aan het eind van elke ronde leveren deze bezoekers punten. Tevens ontvangen de spelers nieuwe muntjes gelijk aan het aantal dierentuintegels in hun dierentuin.

De dierentuintegels moeten zo worden aangelegd dat de wegen altijd aansluiten. De dierentuintegels zijn altijd in twee stukken verdeeld, vergelijkbaar met dominostenen. Als twee stukken van dezelfde kleur aan elkaar grenzen, dan vormen ze n attractie (ongeacht of ze gescheiden zijn door een weg). De hoeveelheid sterren in een attractie is van belang. Als er n speler is met een bepaalde attractie, dan trekt hij 1 bezoeker. Zijn er meerdere spelers met eenzelfde attractie, dan trekt de grootste attractie 2 bezoekers en de op n na grootste trekt 1 bezoeker. Bij een gelijke stand gaat een nieuwere attractie vr. Naast de 5 verschillende dierenattracties gelden ook de bomen als een attractie, maar deze hoeven niet aan elkaar te grenzen. En voor elk rondje van wegen dat je in je dierentuin weet te bouwen, krijg je ook een vaste bezoeker. Deze raak je niet meer kwijt (waar is de uitgang ook alweer ?).

(12K)(12K)

twee aangrenzende rode attracties (6 sterren) / een rondje van wegen

Het einde: Aan het eind van elke ronde leveren de bezoekers punten op. In de eerste ronde 1 punt per bezoeker. In de tweede ronde 2 punten per bezoeker, enzovoort, tot in de vijfde ronde 5 punten per bezoeker. De speler met het hoogste puntentotaal wint het spel.


Waardering: ZooSim is een prachtig uitgevoerd spel met redelijk eenvoudige regels, maar goed te spelen. Je moet je dierentuin goed plannen en inschatten welke dierentuintegels van belang zijn voor je dierentuin. Tevens moet je rekening houden met de toekomstige uitbreidingen van je dierentuin. Het spel is echt een aanrader voor zowel de fanatieke spelers als de gelegenheidsspelers. De kwaliteit is erg hoog voor een kleine uitgever. De illustraties zijn zeer geslaagd. Aanrader.

Opmerking: Het spel zit net als diverse andere spellen van dezelfde uitgever in een koker. Dat ziet er flitsend uit en valt goed op. Helaas is het niet erg handig in de kast te zetten. Het spel is dit keer voorzien van spelregels in vier verschillende talen.

Met 3 spelers bevalt het spel me wat minder. Vaak zijn 2 spelers met elkaar in conflict voor de macht in een bepaalde kleur. De derde speler kan ongestoord op andere kleuren werken. De speler die "overstapt" naar deze andere kleuren zal het spel waarschijnlijk verliezen en als er geen speler overstapt, dan wint de derde speler.

Soms is het niet duidelijk bij welke attractie de bezoekers horen. Daarom wordt geadviseerd de bezoekers in een rondje plat op hun rug te leggen en de bezoekers voor de bomen op hun zijkant. Je kunt de bezoekers voor de bomen eventueel ook bij de ingang van je dierentuin op de starttegel leggen.

Varianten: In de spelregels worden enkele varianten genoemd. Aan te raden is met de variabele seizoenslengte te spelen. Dat houdt in dat niet elke ronde uit 5 tegels bestaat, maar dat dat afhankelijk is van het aantal tegels met bomen. Het aantal rondes blijft in ieder geval gelijk. Variant 1 is echt bedoeld voor doorgewinterde dierentuindirecteuren en zeker niet aan te raden voor beginners. Foutjes worden hard afgestraft en de spelers kunnen zelfs failliet gaan.

(18K)

achterkant speelkaarten

Strategie: Het is van belang de verdeling van de sterren op de dierentuintegels te weten. Hieronder volgt een hulpmiddel.

Dierentuintegels

Kleur / Sterren 3 sterren 2 sterren 1 ster Totaal
Geel

4

4 4 24
Blauw 3 4 4 21
Rood 3 4 3 20
Grijs 3 3 3 18
Oranje 3 2 3 16
Totaal       99

Bomen

4 sterren 3 sterren 2 sterren 1 ster Totaal
2 3 4 5 30

Hieruit blijkt dat het relatief gemakkelijk zal zijn om de macht in oranje en grijs te verkrijgen en te behouden. Ook kun je nu je planning voor de macht in de bomen afstemmen op de kaartjes die al zijn geweest en nog gaan komen.

Een andere tactiek is het af en toe weggeven van een meerderheid door deze niet te verdedigen, maar daarna weer terug te pakken. Dit is relatief goedkoper en je brengt de tegenstander een extra slag toe.

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2004