Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Zoon

Titel (5K) Spelbeschrijvingen

MenuUpdateEmailInfo

 

Titel: Zoon
Ontwerp:
Nicolas Pilartz/Robert Cepo
Producent: Yéti /
West End Games
Aantal spelers: 2
 

Zoon

Spelmateriaal:
2 x 12 spelerkaarten, 2 x 3 troefkaarten en 3 spelregelkaarten.

Het doel: De vlag van je tegenstander slaan, voordat hij jouw vlag slaat.

(27K)

het spelmateriaal

Voorbereiding: Elke speler krijgt een leger bestaande uit 12 eenheden en 3 troefkaarten. De speelkaarten zijn de speelstukken en die worden op een denkbeeldig bord van 6 bij 6 gelegd. Elke speler heeft 2 rijen ter beschikking en tussen de twee partijen zitten ook 2 rijen. De spelers bepalen hun opstelling door de kaarten gedekt op hun plaats te leggen.

Spelbeurt: Om beurten verplaatsen de spelers een van hun stukken of spelen een troefkaart uit. Elk stuk heeft een eigen manier van verplaatsen en die staat aangegeven op de kaart. Op de hoeken van de kaarten staan waardes. Zodra een speler een stuk verplaatst naar een bezet vakje dan komt het tot een gevecht. Beide spelers kiezen een hoek van de kaart van de tegenstander uit. Degene met de laagste waarde verliest en gaat uit het spel. Soms wordt een ster gekozen, die een speciale aktie tot gevolg heeft. Deze aktie is afhankelijk van het volk waartoe de kaart behoort. De troefkaarten zijn soms eenmalig en soms vaker te gebruiken, afhankelijk van de situatie of de eenheden die een speler ter beschikking heeft. Het is niet toegestaan door een stuk heen te lopen, maar sommige stukken kunnen wel over andere stukken heenspringen.

Het einde: Zodra iemand de vlag van de tegenstander heeft verslagen heeft hij gewonnen. De vlag is ook een speelstuk en bij sommige legers kan dit speelstuk nog bewegen ook. Dat is wel even anders dan wat je van Stratego bent gewend. Tevens heeft de vlag ook waardes en dus is het mogelijk dat je stuk verliest van de vlag.


Waardering: Een leuk luchtig snel kaartspelletje voor 2 personen. Vooral de verschillen in de legers maakt het zo grappig. In elk spel zitten 2 complete legers, maar er zijn er meer te koop. De geluksfactor is best hoog, doordat je steeds blind een hoek moet uitkiezen. Als echter vaker speelt, dan bemerk je dat de kaarten langwerpig zijn en dat je dus bepaalde diagonalen kunt ontwijken. Aanrader.

Opmerking: Op het doosje staat dat het een verzamelkaartspel is. In elk doosje zitten echter 2 complete legers. Er zijn echter wel verschillende soorten legers te koop. Op de spellenbeurs in Essen benadrukten de medewerkers van de stand dan ook dat het geen verzamelkaartspel is. Daar knapten veel bezoekers blijkbaar op af. Verder was er ook een speelmat te koop die als spelbord fungeert, maar het mooie is juist dat dit spelletje makkelijk mee te nemen is.

Links:

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 1999