Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > YinYang

Titel (5K)Spelbeschrijving

Titel: YinYang
Ontwerp: Ries van den Boogaard
Tekeningen: Gerard Barmentlo
Producent:
BarboGames
Aantal spelers: 2 tot 8 spelers
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Speelduur:  
Taal: Nederlands

YinYang

(34K)

Spelmateriaal:
een spelbord, 64 stenen met symbolen, 3 werpstokjes, 24 pionnen

 

Introductie: Het spel is afgeleid van de Chinese filosofie. Alle dingen in het leven zijn met elkaar in evenwicht. Elk ding, elk mens, elk natuurelement. Zwart staat tegenover wit, man tegenover vrouw, water tegenover vuur, kortom Yin tegenover Yang. Iedere speler probeert een levenslijn te vormen die twee elementen samenbrengt.

 

(27K)

 

een mogelijke levenslijn

 

Voorbereiding: Alle speelstenen wordt geschud en willekeurig en gesloten op de witte driehoekjes op de buitenrand van het spelbord gelegd. Op deze speelstenen staan de symbolen: man, vrouw, cupido, hart, dubbelhart, kind, wit, zwart en YinYang. De levenslijnen worden gevormd door de combinaties hemel-aarde, donder-wind, water-vuur, berg-meer. De stokjes die gebruikt worden als dobbelstenen hebben elk de waarde 2 en 3. Het minimum dat je met 3 stokjes gooit is dus 6, het maximum 9. Tevens mag je de 6 veranderen in 7 en de 9 in 8.

 

(3K)

 

de stokjes
8 gegooid (2 + 3 + 3)

 
Een spelbeurt:

Het spel is verdeeld in 2 rondes, die elk uit een aantal beurten bestaan. In de eerste ronde verzamel je speelstenen, die je in de tweede ronde op het bord probeert te krijgen, om zo je levenslijn te completeren. In de eerste ronde maak je ook de keuze welke levenslijn je gaat proberen te maken.

 

(4K)

 

een trigram die het begin en eind van een levenslijn aangeeft

 

De eerste ronde bestaat uit 9 beurten. Elke beurt verplaats je je pion over het middendeel van het bord. Het vakje waar je eindigt bepaalt welke steen je van de buitenrand mag nemen (mits deze nog aanwezig is). De verkregen stenen leg je open voor je neer. In de eerste beurt kies je tevens een levenslijn. In de overige 8 beurten heb je nog tweemaal de gelegenheid om te wisselen.

 

(73K)

 

het spelbord

 

Aan het begin van de tweede ronde worden de speelstenen verplaatst van de witte naar de zwarte driehoekjes. In de tweede ronde loop je over de buitenrand van het bord. Je mag zelf weten hoe je loopt. Het getal waarop je eindigt bepaalt waar je een speelsteen op het middenbord mag leggen. Als je op een vakje eindigt waar een speelsteen ligt, dan moet je deze nemen en voor je neerleggen.

 

(5K)

 

Twee speciale regels:

- een YinYang speelsteen mag overal worden neergelegd.

- je mag nooit de laatste steen in de levenslijn van een andere speler leggen.

 

Het einde: De speler die als eerste zijn levenslijn compleet heeft gemaakt en tevens al zijn speelstenen heeft weggespeeld, wint het spel.

 


Waardering: Een prachtig spelbord, uitnodigend spelmateriaal. Het spel zelf heb ik nog niet gespeeld, maar het spel zelf lijkt het toch niet te halen bij de "moderne" spellen. Een tiental jaren geleden zou het spel zeker zijn plekje hebben veroverd, maar met het huidige spelaanbod, lijkt dit spel slechts geschikt voor een kleine doelgroep. Als ik het gespeeld heb, volgt er meer...

 

(4K)


Opmerking: Het eerste dat opvalt aan het spel is het spelmateriaal. Het spelbord is gemaakt uit één stuk van een materiaal dat je zelden tegenkomt bij bordspellen. Het heeft een harde bovenkant van polipropyleen geplakt op zwart polyethyleen. In deze achterkant zit het spelmateriaal opgeborgen. Doordat het bord uit één stuk is gemaakt, is het niet gemakkelijk het spel op te bergen. Tevens moet je al het spelmateriaal eruit halen, voordat je met het spel begint. Het bord is wel intrigerend om te zien en roept direct de vraag op wat voor spel het is. De speelstenen zijn eenzelfde materiaal gemaakt. Deze zijn vrij licht en verschuiven dan ook snel op het bord. Niet blazen dus. Deze speelstenen moeten telkens na afloop weer in het stansraam worden opgeborgen. De pionnen zijn erg simpel. Bij een dergelijk spel had je ook speciale pionnen verwacht. In plaats van dobbelstenen wordt gebruik gemaakt van werpstokjes. De spelregels passen op 1 blaadje, maar blijven op een aantal punten erg vaag en laten de uitleg aan de eigen interpretatie over. Het geheel wordt opgeborgen in een transparante doos, zodat je direct het bord en het spelmateriaal kunt bekijken.

 

(36K)

 

het spelmateriaal in de achterzijde van het spelbord

 

De prijs van het spel is aanzienlijk en lijkt daarom geschikt voor een publiek dat wat te besteden heeft. Het spel zelf lijkt ook niet geschikt om zomaar te spelen. Het is bestemd voor een groep die niet al te vaak speelt, maar als er dan iets met elkaar gespeeld gaat worden, dan niet de van oudsher bekende spellen. Het filosofische thema onderstreept dat.

 

Later is er nog een andere verkleinde versie van het spel uitgebracht: YY Board.

 

(4K)


Strategie: Ik heb het spel nog niet gespeeld, dus daar kan ik geen oordeel over geven. In eerste instantie lijkt er niet veel strategie in te zitten, maar er schijnt toch meer in te zitten dan je denkt.  

 

(4K)

 

Links

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

  

Spelmagazijn by Ronald Hoekstra - 2007

Met dank aan BarboGames voor een recensie exemplaar.