Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Weekend Miljonairs

Titel (5K) Spelbeschrijving

Titel: Weekend Miljonairs
Ontwerp:

Tekeningen: 
Producent: Jumbo
Aantal spelers: 2 tot 5
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Speelduur:
Taal: Nederlands
 

Weekend Miljonairs

(12K)

Spelmateriaal:
5 plastic kaarthouders, 980 vragenkaartjes, 20 hulpkaartjes, 15 hulpfiches en speelgeld.

Op deze pagina zul je enkele vragen uit het spel zien. Helemaal onderaan kun je de correcte antwoorden vinden. Durf je de vragen te beantwoorden als je je voorstelt dat je in de echte quiz zit ?

Introductie: Als eerste speler 1 miljoen gulden verdienen of na een afgesproken aantal rondes de rijkste speler te zijn. Het spel verloopt net als in het televisieprogramma.

(15K)

Een makkelijke vraag, toch ?

Voorbereiding: Iedere speler krijgt een plastic kaarthouder en 3 hulpfiches. Om beurten zijn de spelers een ronde lang spelleider.

Een spelbeurt: Een ronde begint altijd met een f 50 vraag. Dit bedrag loopt telkens op, totdat iedereen heeft gepast of is afgevallen. Daarna is de volgende speler de spelleider. De spelleider plaatst de vragenkaart in zijn houder en leest de vraag en de antwoorden voor. Het correcte antwoord is te zien door een gaatje op de achterzijde. (De afgebeelde antwoorden op de plaatjes op deze pagina, gelden dus voor de vraag op de achterzijde !)

(5K)

de hulpfiches: Publiek, Bel, 50:50

Hulpfiches: De spelers kunnen de hulpfiches eenmaal tijdens een ronde inzetten. Voor diegenen die het televisieprogramma niet kennen, hier nog even de omschrijving:

50:50: Hier schrapt de spelleider 2 foute antwoorden.

(5K)

antwoordkaart B

Publiek: Alle spelers leveren een kaartje in met het door hen gegeven antwoord. De spelleider doet daar het juiste antwoord nog bij. De speler die het hulpfiche heeft ingezet krijgt al deze kaarten te zien.

(5K)

antwoordkaart A

Bel: De speler mag 30 seconden bellen met een vriend om te kijken of hij het antwoord weet. Je kunt dit ook simuleren door een andere speler te kiezen die een kaart met zijn antwoord geeft aan de spelleider. Deze doet daar het juiste antwoord bij en laat de beide kaarten aan de speler zien die het hulpfiche heeft ingezet.

Dit kun je vast nog wel goed gokken.

Passen: Als je een vraag niet wilt beantwoorden, mag je passen. Je krijgt dan het bedrag van de vorige kaart uitgekeerd. Als je niet past en een vraag verkeerd beantwoord, val je voor deze ronde af. Als je het ten minste 10 vragen hebt volgehouden, krijg je toch nog f 32.000 en als je het ten minste 5 rondes hebt volgehouden, maar geen 10, dan krijg je f 1.000.

Nu ga je toch twijfelen.

Het einde: Als iemand f 1.000.000 heeft verdiend en hij is ten minste net zo vaak spelleider geweest als alle andere spelers, dan heeft hij gewonnen. Je kunt ook een vast aantal rondes spelen om te kijken wie dan het meeste geld heeft verdiend.


Waardering: Het is weer een vragenspel, zoals je bijvoorbeeld kent van Trivial Pursuit. Het spel zal aanspreken, omdat iedereen het kent van de televisie. En omdat er vier-keuze-vragen zijn, is het sneller speelbaar dan bij open vragen. Het spel ziet er verzorgd uit. Het leuke is dat je elke ronde opnieuw kans hebt om f 1.000.000 te verdienen, hoe slecht je de voorgaande rondes ook hebt gespeeld. Zo kun je altijd nog winnen. Het spel is een leuke afwisseling met Trivial Pursuit en verrassend spannend. Je merkt dat het toch steeds lastiger wordt en je gaat steeds meer twijfelen. Leuk.

Weet je het echt ?

Opmerkingen: Het aantal vragenkaartjes van de moeilijkere vragen is zeer beperkt. Ik heb geen idee of je daar vaak aan toe komt, maar als dat het geval is, dan weet je al snel alle antwoorden. Dat lijkt me niet zo best voor een spel waar je het van de hoge inkomsten moet hebben. Een aanvullingsset zit er vooralsnog niet in, omdat die bijna net zo duur zou worden als het oorspronkelijke spel. In de spelregels is verder niet duidelijk hoe de Publiek-hulp werkt. Het lijkt erop alsof de andere spelers zo maar een antwoordkaart mogen kiezen. Dit is natuurlijk altijd het verkeerde antwoord, om zo de andere speler op een dwaalspoor te brengen. Dat lijkt me niet juiste. Het lijkt me dat elke speler moet aangeven welk antwoord hij heeft gekozen voor deze ronde, zodat het het juiste antwoord in de meeste gevallen veel beter zal benaderen. Hetzelfde geldt voor de Bel-hulp. Bij deze laatste is het natuurlijk het leukste als je echt iemand gaat bellen, maar dat werkt natuurlijk niet als je midden in de nacht nog met je spel bezig bent.

Inmiddels is er natuurlijk ook een euro-versie van het spel uitgegeven.

Antwoorden: Johan Cruijff, regenboog, stikstof, 31 januari. Had je alles goed of ging je met lege handen naar huis ?

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2005

Met dank aan Jumbo voor een recensie exemplaar.