Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Wettstreit

Titel (5K) Spelbeschrijvingen

MenuUpdateEmailInfo

 

Titel: Wettstreit der Baumeister
Ontwerp:
Jean du Poël
Producent: Kosmos
Aantal spelers: 3 tot 4
 

Wettstreit der Baumeister

Spelmateriaal:
40 gebouwenkaarten, 4 bouwtentjes, gouden en zilveren munten, 5 zwarte saboteurstenen en 1 dobbelsteen. De kaarten zijn erg stevig uitgevoerd, wat niet echt noodzakelijk is voor het spel en waarschijnlijk de prijs enigszins opdrijft. De muntjes zijn daarentegen van matige kwaliteit. De doos is niet erg handig ingedeeld voor de beschikbare kaarten. De regels beginnen gestructureerd, maar worden steeds meer een opsomming van opmerkingen en het echte verband verdwijnt. (Bijvoorbeeld: "De speler, die voor de eerste maal gaat bouwen, moet ten minste drie van zijn verkregen bouwkaarten open uitleggen." en verderop staat een regel "Men mag niet meer dan drie kaarten in één keer uitleggen.". Dit had duidelijk beter gestructureerd kunnen worden.)

 

(11K)

Het doel: Een stad te bouwen, die de meeste punten waard is aan gebouwen en aan extra punten. De gebouwen worden per opbod verkocht. Daarnaast moet je je stad beschermen tegen saboteurs van andere spelers.

(12K)

beknopte spelinformatie

Een spelbeurt bestaat uit 3 onderdelen:

(6K) (6K) (6K)
kerk
waarde 4
middentoren
waarde 2
schild 1
stadspoort
waarde 3
munten 2

Bouwen: Het bebouwen van de stad is aan een aantal regels gebonden:

Einde: Zodra een van beide gebouwenkaartenstapels leeg is, mag iedereen nog eenmaal maximaal drie kaarten bouwen. Dan is het tijd om punten te tellen. De waardes van de gebouwen worden opgeteld. Een stad die compleet is (dus zonder gaten en met 2 hoektorens) kan bonuspunten opleveren:

Tot slot wordt de waarde van de handkaarten van het totaal afgetrokken. De munten en de saboteurs hebben verder geen waarde. Degene die de hoogste waarde heeft bereikt, is de winnaar.


Waardering: Eindelijk is het er dan van gekomen het spel te spelen en ik moet zeggen dat het een positieve ervaring was. Hoewel ik niet meteen wild-enthousiast ben, bevat het spel leuke elementen om het vaker terug te laten komen. Er zijn duidelijk verschillende manieren om het te benaderen: 1) Snel veel poorten, levert veel geld op en dus kun je telkens meespelen bij de veilingen. 2) Snel veel toren bouwen om je stad te beschermen is ook een manier. We hebben meteen de eerste variant gebruikt, zodat de saboteur ook tegen de koploper kan worden ingezet en dat is een positieve zaak. Hoewel je niet echt goed kunt plannen is het toch zaak dat je verschillende soorten gebouwen koopt, omdat je geen gelijke gebouwen naast elkaar mag bouwen. Verder is het nog een probleem dat er maar 1 raadhuis mag worden gebouwd. Als je dus blind moet bieden kun je ineens worden opgescheept met een tweede raadhuis, dat je niet eens kunt bouwen. Tijdens het spelen van het spel heb je wel het gevoel erbij betrokken te zijn, maar tevens het gevoel dat het spel niet helemaal af is. Dat er enkele schoonheidsfoutjes in zitten, die niet voldoende getest zijn. Ruim voldoende.

Varianten:

Uit de nieuwsgroepen heb ik de volgende varianten en regelaanpassingen gehaald.

  1. De saboteur mag, in plaats van alleen de zwakste stad aan te vallen, alle steden aanvallen. Het uitgekozen gebouw wordt vernietigd, als de waarde op de dobbelsteen groter is dan het aantal schilden van de stad. De zwarte punt geldt altijd als succesvol. Bij elke andere worp is de saboteur onsuccesvol. Als het gebouw is uitgekozen, maar voordat de dobbelsteen wordt gegooid, kan de stadseigenaar proberen de saboteur af te kopen. Als er tot een overeenstemming wordt gekomen, wordt het bedrag betaald en de saboteur gaat weer naar op de stapel.
  2. In plaats van met de dobbelsteen te gooien aan het begin van een beurt, mag een speler besluiten voor een inkomen van 2 geldstukken.
  3. De veilingmeester hoeft zelf niet het eerste bod te doen.
  4. In aanvulling op zijn beurt mag een speler de bovenste kaart van de open stapel weer onderop leggen.
  5. Trek een kaart bij een andere speler, betaal hem de afgebeelde waarde en leg de kaart onderop de stapel.

Vooral de eerste variant lijkt me erg geslaagd.

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 1999