Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Vinci

Titel (5K) Spelbeschrijvingen

MenuUpdateEmailInfo

 

Titel: Vinci
Ontwerp:
Philippe Keyaerts
Producent:
Descartes Editeur
Aantal spelers: 3 tot 6

Vinci

(9K)

Spelmateriaal:
1 groot spelbord, per speler 1 grote pion en 25 houten stenen, 33 neutrale houten stenen, 52 beschavings-fiches en 45 verval-fiches

Het doel: Tijdens het spel zoveel mogelijk overwinningspunten te verzamelen door je beschavingen te laten groeien en op tijd over te stappen op een nieuwe beschaving.

(9K)

het spelmateriaal

Het begin: Het spelbord wordt klaargelegd en elk gebied (behalve water en bergen) wordt voorzien van 1 neutrale steen. Iedere speler zet zijn speelsteen op vakje 10 van de score-baan. Vervolgens worden de eerste 6 beschavingen samengesteld door per beschaving 2 beschavings-fiches te trekken. Deze worden in volgorde in de vakken 1 tot en met 6 geplaatst. Alle spelers kiezen in volgorde een beschaving. De beschaving in vak 1 is gratis. Elke beschaving die wordt overgeslagen kost 2 overwinningspunten. Als een speler zijn keuze heeft gemaakt worden de beschavingen aangeschoven en in vak 6 komen 2 nieuwe beschavings-fiches te liggen. Als een speler een beschaving kiest die voorheen was overgeslagen, dan levert hem dat de betaalde overwinningspunten als bonus op. Zodra iedere speler een beschaving heeft gekozen, kan het spel beginnen.

(7K)

diverse beschavings-fiches
deze leveren extra overwinningspunten op

Beschaving: Elke beschaving heeft 2 eigenschappen, waar de speler in de actieve periode van die beschaving gebruik van kan maken. Als een speler wil overstappen naar een nieuwe beschaving, dan raakt zijn huidige beschaving in verval. De meeste eigenschappen komen dan te vervallen. De speler kiest vervolgens een nieuwe beschaving. Met de beschaving in verval blijft de speler nog punten scoren, totdat deze beschaving geheel van het bord is verdwenen. Een speler mag altijd maximaal één beschaving in verval en één actieve beschaving hebben. Zodra de speler een tweede beschaving in verval zou hebben, komt de oudste geheel te vervallen. Een beschaving in verval heeft maar 1 steen per gebied, in tegenstelling tot actieve beschavingen, die er veel meer kunnen hebben. Zodra een speler een nieuwe beschaving kiest, krijgt hij een aantal stenen, waarmee deze beschaving het moet doen. Het aantal stenen is afhankelijk van de eigenschappen van de beschaving en van het aantal spelers.

(7K)

diverse beschavings-fiches
deze leveren extra aanvals- of verdedigingsbonussen op

Een spelbeurt: Een beschaving zonder grondgebied mag overal vanaf de rand van het bord binnenvallen. Een beschaving die reeds wel grondgebied heeft, mag vanaf dat grondgebied gaan uitbreiden. Een speler neemt alle overtollige fiches van het bord van die beschaving en verdeelt deze over de gebieden die hij wil aanvallen. Om een gebied te veroveren zijn minimaal 2 fiches nodig, plus 1 voor elk verdedigende fiche, plus 1 als je een bos of berg aanvalt en min 1 als je vanaf een berg aanvalt. Daarnaast worden eventuele beschavingseigenschappen verrekend. De verdediger verliest 1 steen en de eventuele overgebleven stenen mogen worden verdeeld over de rest van zijn beschaving. De aanvaller gaat zo door, totdat hij niet verder kan of wil uitbreiden. Vervolgens mag hij alle stenen opnieuw verdelen over zijn rijk. Alle gebieden die hij leeg laat, verliest hij weer. Tevens moeten alle gebieden aangrenzend zijn om tot zijn rijk te behoren. Alle gebieden die de speler nu bezit (behalve bergen) leveren 1 overwinningspunt op, zowel voor een actieve beschaving als een beschaving in verval. Eventuele bonussen door beschavings-fiches worden ook verrekend.

(7K)

diverse beschavings-fiches
deze geven de beschaving een eigenschap die de spelregels verandert

Het einde: Zodra iemand een vastgesteld aantal overwinningspunten bereikt, mag iedere speler zijn beurt in deze ronde nog afmaken. Wie het grootste aantal overwinningspunten na deze ronde bezit, wint het spel.


Waardering: Gezien de vele positieve reacties, moet het wel een leuk spel zijn. Het idee is in ieder geval erg verfrissend. Ik heb het spel inmiddels een keer gespeeld en heb daarbij gemengde gevoelens. Op zich is het een leuk idee: verschillende beschavingen met verschillende eigenschappen. Maar als je eenmaal een beschaving hebt gekozen, dan schuif je maar een beetje met de stenen op het bord en scoort daarmee punten. Niet echt interessant om te doen of om naar te kijken. Daardoor 'vervelen' de wachtende spelers zich snel. Ik heb het gevoel dat ik wat mis in het spel, maar wellicht komt dat door de nieuwigheid of omdat je niet echt wat opbouwt. Zo raak je niet betrokken bij je rijk. Zodra ik het spel vaker gespeeld heb, volgt er meer...

(2K)

Opmerking: Het spelmateriaal is prima, maar de regels zijn weer niet het toppunt van duidelijkheid. Er zitten de nodige foutjes en onduidelijkheden in. In de onderstaande links vind je ook een link naar een (Engelstalige) FAQ met antwoorden die bevestigd zijn door de auteur of de uitgever. Ik zal enkele punten hier aangeven. * In de samenvatting staat bij Mining +1 in plaats van +2. * Het beschavings-fiche van Medicine is niet correct. Bijgaand volgt een plaatje van een aangepaste counter. Je kunt deze uitprinten en op het originele fiche plakken. * Het is toegestaan een gebied leeg te laten aan het begin van je beurt, niet aan het einde. * In het spel hoort maar 1 Specialization fiche te zitten en 3 Barbarians. Je kunt het onderstaande fiche uitprinten en op een van de Specialization fiches plakken. * Als je al je stenen aan het begin van je beurt van het bord haalt, mag je elders weer binnen komen vallen. * Er zijn maar 25 speelstenen in elke spelerskleur, maar als je er meer nodig hebt, dan kun je gewoon een ongebruikte kleur gebruiken. * Met Fortification mag je 1 fort per beurt bouwen. * Beschavings-fiches gaan na gebruik weer terug in de zak en kunnen opnieuw worden getrokken.

(3K) (3K)

Tot slot ontbreekt op de samenvattingskaart eigenlijk het volgende tabelletje:

Aantal spelers 3 4 5 6
Aantal extra stenen 8 6 4 3

De counters voor een beschaving in verval zijn eigenlijk niet echt noodzakelijk. Deze hadden namelijk kunnen weergegeven op de achterzijde van de houten stenen. Dat was een stuk mooier en makkelijker geweest (maar waarschijnlijk ook duurder).

Variant: In de spelregels staat een variant voor 2 spelers vermeld. Deze schijnt niet zo lekker te spelen. Wat beter schijnt te werken is gewoon elke speler met 2 kleuren te laten spelen. Zodra ik het heb uit kunnen proberen, volgt hierover meer.

Links:

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 1999