Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Villa Paletti

Titel (5K) Spelbeschrijvingen

Titel: Villa Paletti
Ontwerp:
Bill Payne
Tekeningen:
 Victor Boden
Producent: Zoch zum Spielen
Aantal spelers: 
2-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 
20-30 minuten
 

Villa Paletti

(12K)

Spelmateriaal:
1 fundament, 5 houten plateau's in verschillende maten en kleuren, 20 houten zuilen in 3 maten en 4 kleuren, 1 haakje, 1 bouwmeesterzegel.

Introductie: De spelers bouwen aan een gemeenschappelijke toren. De speler die het meeste bouwt op het hoogste niveau krijgt de bouwmeesterzegel in het bezit. De speler die de zegel bezit als de toren instort wint het spel, tenzij hijzelf de toren laat instorten.

(6K)

het spelmateriaal

Voorbereiding: Alle zuilen worden op het bodemplateau geplaatst. Daarna wordt het blauwe plateau op de zuilen gelegd. De jongste speler gooit met de zegel om zijn kleur te bepalen. De overige spelers kiezen kloksgewijs hun kleur uit.

Een spelbeurt: In je beurt pak je een van je eigen zuilen en plaatst deze op het bovenste plateau.  Er kunnen nu verschillende situaties ontstaan:

(5K)

een voorbeeldtoren

Bouwregels: Bij het bouwen moet je je aan een aantal regels houden. Zo mag je het haakje gebruiken om je zuil te pakken. Je mag bij het verwijderen de plateau's vasthouden, maar je mag geen andere zuilen verschuiven of aanraken. Bij het plaatsen van de zuil mag je het plateau niet vasthouden. De plateau's worden in een vaste volgorde gelegd: blauw-groen-geel-oranje-rood. Zuilen moeten altijd volledig op een plateau geplaatst worden. Alleen voor het laatste plateau geldt een uitzondering.

Bouwmeesterzegel: Vanaf het groene plateau wordt gestreden om de bouwmeesterzegel. De speler die de meeste punten aan zuilen op het hoogste niveau heeft staan, krijgt de zegel. Zodra iemand meer punten heeft, neemt hij de zegel over. De dikke ronde zuilen zijn 3 punten waard, de zeskantige zuilen 2 punten en de dunne ronde zijn 1 punt waard. Alleen de zuilen op het hoogste niveau tellen mee. De bouwmeesterzegel wordt zodanig neergelegd, dat de kleur van de vorige eigenaar naar boven wijst.

Het einde: Als de toren instort of als niemand meer veilig kan bouwen, is het spel ten einde. De speler met de bouwmeesterzegel heeft het spel gewonnen, tenzij hij degene is die de toren heeft laten instorten. In dat geval wint degene die daarvoor de bouwmeesterzegel had (en diegene wordt aangewezen door de kleur die bovenop de bouwmeesterzegel zichtbaar is).


Waardering: Ik heb het spel nog niet gespeeld. Het lijkt op een Jenga variatie met iets meer tactiek. Zodra ik het gespeeld heb, volgt er meer...

(2K)

Opmerking: Het spel is mooi in fel gekleurd hout uitgevoerd. De bodemplaat is van karton en die kan iets bol gaan staan. Het spel zal in Nederland uitgebracht gaan worden door Jumbo. Het heeft in 2002 in Duitsland de Spiel des Jahres titel gewonnen.

(2K)

Links

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2002

Met dank aan Jumbo voor een recensie exemplaar