Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Talking Stones

Titel (5K) Spelbeschrijvingen

MenuUpdateEmailInfo

 

Titel: Talking Stones
Ontwerp:
Hans Christina Hildenbrand/Roland Schulte
Producent:
Goldsieber
Aantal spelers: 3 tot 8
 

Talking Stones

Spelmateriaal:
Ongeveer 300 gele steentjes, 1 opbergzakje, 33 dubbelzijdig bedrukte kaartjes, 1 zandloper en 1 dobbelsteen.

Het doel: Zoveel mogelijk steentjes verzamelen door het raden van begrippen van andere spelers en het zelf laten herkennen van begrippen.

Voorbereiding: De steentjes worden op een grote hoop gelegd. Om krassen op de tafel te voorkomen kun je er waarschijnlijk het beste een bureauschrijfblad of iets dergelijks onder leggen. De kaartjes met op elke zijde 6 begrippen worden geschud en de zandloper en dobbelsteen worden klaargelegd.

Spelbeurt: De zandloper wordt omgedraaid en de beurt van de eerste speler begint. Hij gooit de dobbelsteen, pakt het eerste kaartje en begint bij het nummer dat de dobbelsteen aangeeft. Vervolgens probeert hij met de steentjes het aangegeven begrip weer te geven. Het is niet toegestaan letters of aanwijzigingen te gebruiken. De andere spelers roepen vervolgens wat zij denken te zien. Zodra iemand het goed heeft, verdient de speler en degene die het geraden heeft een steentje en de speler mag verder gaan met het volgende begrip op het lijstje, zolang hij nog tijd heeft. Zo kan hij dus maximaal 6 steentjes verdienen in zijn beurt. Daarna is de volgende speler aan de beurt.

(8K) (7K)

Kun je mijn pogingen herkennen ?

Afkopen: Als een speler een begrip te lastig vindt, dan mag hij 1 steentje inleveren (als hij dat al heeft) en verder gaan met het volgende begrip. Als hij nog geen steentje heeft, mag hij gratis verder met het volgende begrip.

Het einde: Als elke speler een afgesproken aantal malen aan de beurt is geweest, is het spel afgelopen. Wie de meeste steentjes heeft verzameld, wint het spel.


Waardering: Talking Stones is een heel leuk spel voor grote groepen. In principe kan er een onbeperkt aantal spelers meedoen. Het heeft veel voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld Pictionary. Iedereen is namelijk voortdurend bij het spel betrokken en de tekenvaardigheid van de spelers is van veel minder belang. Na enkele pogingen krijgt iedereen vanzelf handigheid in het tekenen met steentjes en zelfs moeilijke begrippen worden herkend. De makkelijke begrippen blijken soms veel moeilijker dan gedacht. Spelen !

Strategie: Als je aan de beurt bent, moet je ook goed luisteren naar de antwoorden die de spelers geven. Aan deze antwoorden kun je merken wat je nog aan je 'tekening' moet veranderen. Soms kun je het beste helemaal opnieuw beginnen. Als je niet aan de beurt bent, moet je goed opletten hoe een speler reageert op de gegeven antwoorden. Vaak weet je dan of het in de buurt zit. Als een speler helemaal opnieuw begint, vergeet dan niet hetgeen hij voorheen had 'getekend'. Daarin zitten nog steeds aanwijzingen.

Opmerking: Als de zandloper is afgelopen klinkt er geen signaal. De andere spelers moeten dus ook de zandloper in de gaten houden. Beter is het in dat geval om een kookwekker of iets dergelijks te gebruiken. Verder moet je de verdiende steentjes goed gescheiden houden van de steentjes waarmee gespeeld wordt.

Variant: Van tevoren kan worden afgesproken hoe streng de regels worden toegepast. Of het te raden woord precies goed moet zijn of dat er ook iets afwijkende antwoorden zijn toegestaan. Eventueel kun je toestaan de eerste letter van het begrip ook te mogen leggen.

Antwoorden: Bloem, Doodshoofd

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 1999