Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Thema - Boonanza

   Spelbeschrijvingen

Een alfabetisch overzicht van mijn eigen spelbeschrijvingen: Thema - Boonanza

Thema - Boonanza

Het kaartspel Boonanza heeft inmiddels zoveel uitbreidingen en varianten, dat een aparte themapagina op zijn plaats is. Boonanza is een kaartspel dat draait om bonenhandel. Veel uitbreidingen zijn eerst in een gelimiteerde uitgave verschenen bij Lookout Games. Een aantal daarvan is later is een normale uitvoering verschenen bij Amigo. 999Games heeft alleen De Uitbreiding uitgebracht, maar wel in een uitgebreidere versie dan de oorspronkelijke Duitse uitbreiding.

Reclamebonen

Korte spelindruk:

Uitgebreide beschrijving:

 

Titel: Gelimiteerde uitbreidingen 
Producent: Lookout Games
 

 

Beschrijving: High Boon is een western uitbreiding. Daarin kun je gebouwen kopen voor munten van bepaalde bonen. Deze gebouwen geven je voordeel tijdens het spel en winstpunten aan het eind van het spel. Elk gebouw bestaat in vier uitvoeringen. Bijvoorbeeld de Hoefsmid. Deze kost twee munten die je hebt ontvangen uit Feuerbohnen. Dit gebouw is nu een verzamelplaats voor Feuerbohnen. Een extra tuintje dus.

 

Mutabohn biedt de mogelijkheid tot genetische manipulatie. De bonen in een tuintje kunnen veranderen in de volgende soort. Verder zijn er bonuskaarten met een gencodering. Als je deze codering in je tuintje weet te verbouwen, krijg je bonuspfennige. Elke 100 bonuspfennige is weer een hele bonentaler.

 

Ladybohn brengt vrouwelijke bonen van de bekende soorten in het spel. De bonentaler-opbrengst verschilt tussen mannelijke en vrouwelijke bonen. De laatst aangelegde boon bepaalt welke opbrengst wordt gebruikt.

 

Bohnaparte komt er strijd in het spel. Met de verdiende bonentalers financier je de strijd om land te veroveren. Wie aan het eind het meeste land bezit, wint het spel. De meeste landschappen die je verovert hebben speciale eigenschappen. In plaats van een derde bonenveld is er een munitiedepot te koop, waar gedekte kaarten in kunnen worden gelegd.

Dschingis Bohn is vergelijkbaar met Bohnaparte, maar uiteraard met de nodige afwijkingen. In plaats van een munitiedepot is er nu een kar te koop. Deze verandert de volgorde van de kaarten die van de stapel getrokken worden. En verder kan er met ruiters worden aangevallen.

Telebohn brengt de mogelijk tot vijandelijk overnames van tuintjes. Daarnaast heeft iedereen twee tekstkaarten die extra mogelijkheden bieden en waar pfennige mee te verdienen zijn, net als bij Mutabohn. De handvolgorde mag in deze variant wel veranderd worden. Er is een speciale bonensoort, waarmee tekstkaarten te verdienen zijn in combinatie met bonentaler.

Kannibohne is geen uitbreiding, maar een zelfstandig spel voor twee spelers. Het spel speelt ongeveer hetzelfde als het basisspel met enkele wijzigingen. De aflegstapel wordt zo neergelegd, dat beide spelers kunnen zien welke kaarten erin zitten. De gescoorde bonentalers worden genoteerd in plaats van in kaarten behouden. Zo weet je altijd waar bepaalde kaarten moeten zijn: in de hand van de tegenstander of in de trekstapel. Op sommige kaarten staat tekst. Deze tekst mag je uitvoeren als de kaart zichtbaar in je tuin ligt. Bij de tekst staat in welke fase deze tekst gebruikt mag worden.

 

Titel: Al Cabone
Producent: Amigo
Aantal spelers: 1 tot 2
Speelduur: 60 minuten

 

Beschrijving: Dit is een zelfstandig spel. Je hebt het basisspel dus niet nodig. Er zijn 2 of 3 maffiabazen (Don Corlebohne, Al Cabone, Joe Bohnano) die ook bonen verbouwen. Zij stelen de bonen van de spelers. Verder is het mogelijk om dit spel in je eentje te spelen.

 
Opmerking: Het handelen is verdwenen uit het spel en dat was nu juist het leukste onderdeel van Boonanza.


Spelmateriaal: 116 Bohnen-kaarten, 3 bazenkaarten, 1 derde bonenveld.

Opmerking: Iedere speler heeft een beperkte set orderfiches. Je kunt dus niet alle eenheden de orders geven die je zou willen. Dat is een specifiek onderdeel van het spel. Tevens heeft iedere speler een set gevechtskaarten. Pas als deze allemaal gebruikt zijn, krijg je de kaarten weer terug. Je moet dus goed bijhouden wie welke kaarten al heeft ingezet.

 

 

Titel: Bohnanza Erweiterungs-Set
Producent: Amigo
Aantal spelers: 3 tot 7
Speelduur: 60 minuten

 

Beschrijving: Deze uitbreiding maakt het mogelijk het spel zelfs met 7 spelers te spelen. Er worden enkele nieuwe bonensoorten geïntroduceerd.

 
Opmerking: De spelers krijgen bij aanvang van het spel een verschillend aantal kaarten, in plaats van drie worden vier kaarten getrokken aan het eind van de beurt en een derde bonenveld kost maar 2 bonentalers in plaats van 3. Later is een nieuwe versie uitgebracht in een groter doosje met speciale bonen en opdrachtkaarten.


Spelmateriaal: 24 Kaffebohne-kaarten, 22 Weinbrandbohne-kaarten, 4 Kakaobohne-kaarten.

Opmerking: 2 setjes met veel bonen en 1 setje met heel weinig bonen. Bij verschillende spelersaantallen moeten bepaalde bonen uit het spel verwijderd worden. Dat moet elke keer weer gebeuren.

 

Titel: Boonanza - De Uitbreiding
Producent: 999Games
Aantal spelers: 3 tot 7
Speelduur: 60 minuten

 

Beschrijving: Deze uitbreiding lijkt op de Bohnanza Erweiterungs Set, maar biedt meer. Er worden ook Akkerbonen geïntroduceerd. Als je daarvan 2 oogst, krijg je gratis een 3e bonenveld. Tevens zijn er nu ook kaarten voor het eerste en het tweede bonenveld. En tot slot zijn er 39 opdrachtkaarten. Op elke opdrachtkaart staan 2 getallen. Als je precies zoveel bonen in twee tuintjes hebt, kun je  de opdracht in je eigen beurt vervullen. Dit levert ook een bonentaler op.

 
Opmerking: Je kunt deze uitbreiding uiteraard ook spelen zonder de opdrachtkaarten. Als je een derde tuintje hebt, wordt het behalen van een opdracht gemakkelijker. Niet alle opdrachten zijn even gemakkelijk te halen.


Spelmateriaal: 39 opdrachtkaarten, 24 koffiebonen, 22 brandewijnbonen, 4 cacaobonen, 15 bonenvelden.

Opmerking: Voor liefhebbers van Boonanza een prima uitbreiding. Afhankelijk van het aantal spelers moeten bepaalde bonen uit het spel verwijderd worden. Dat moet elke keer weer gebeuren.

 

Titel: Bohnaparte
Producent: Amigo
Aantal spelers: 3 tot 6
Speelduur: 90 minuten

 

Beschrijving: Bij deze uitbreiding wordt door middel van landschapskaarten een spelbord opgebouwd. Iedere speler start vanuit een eigen basiskamp en financiert met het verdiende geld aanvallen naar aangrenzenden landschapskaarten. Zo proberen de spelers een zo groot mogelijk gebied te veroveren.

 
Opmerking: De spelers kunnen vestingen en munitiedepots bouwen. Elke landschapskaart heeft zijn eigen eigenschappen. Het spel eindigt als de kaartenstapel vier maal is doorgespeeld. Het eens zo vredelievende bonenhandelsspelletje is nu een oorlogsspelletje geworden.


Spelmateriaal: 50 kaarten, 72 fiches.

Opmerking: Het spelmateriaal ziet er weer prima verzorgd uit en is helemaal in de bonenstijl.

 

 

Titel: La Isla Bohnitâ
Producent: Amigo
Aantal spelers: 2 tot 7
Speelduur: 90 minuten

 

 

Beschrijving: Dit is de zeevaardersuitbreiding voor Boonanza. Goederen kunnen nu ook verscheept worden naar La Isla Bohnitâ en terug. Ook kan er een piratenschip worden gekocht, waarmee lading van andere schepen kan worden gestolen. Iedere speler begint met een thuishaven en een handelsschip. Een tweede handelsschip en een piratenschip kunnen worden bijgekocht. In beide havens van La Isla Bohnitâ liggen 5 bonenkaarten te wachten.

 
Opmerking: Het idee is leuk, maar werkt toch niet helemaal bij een kaartspel als Boonanza. Het lijkt het spel te vertragen, terwijl het niet echt iets toevoegt. Jammer. Je kunt de extra bonen natuurlijk wel gewoon toevoegen aan het basisspel om dat lekker uit te breiden.


Spelmateriaal: 28 Mokkabohnen, 26 Wachsbohnen, 14 handelsschepen, 7 piratenschepen, 8 havenkaarten, 7 bonenvelden.

Opmerking: De havenkaarten hebben uiteraard ook Bohnen-namen: Rio de Bohneiro, Melbohn, Bohnos Aires, Thessabohniki, Bohnstantinopel, Barcebohna en Lissabohn. Daarnaast is er het eiland La Isla Bohnitâ met twee havens: Bohnbay en Bohnaco. De bonenveldenkaarten vervangen de bonenvelden uit het basisspel.

 

Titel: Bohnkick
Producent: Amigo
Aantal spelers: 2 of 4
Speelduur: 45 minuten

 

Beschrijving: Bohnkick is een zelfstandig spel. Het is geen uitbreiding voor Boonanza en speelt ook heel anders. Het is een spel voor twee spelers of voor twee teams. De spelers zijn om beurten aan de beurt, waarbij de ene de aanvaller is en de andere de verdediger. De aanvaller speelt met zijn teamkaarten, de verdediger met zijn verdedigingskaarten. De symbolen op de kaarten welke kaarten gespeeld mogen worden.

 
Opmerking: Het lijkt erop dat Amigo wil profiteren van het WK voetbal in Duitsland en het succes van de serie Bohnanza. Het spel zelf lijkt er in ieder geval niet meer op. Alleen de titel en de illustraties doen nog aan het handelsspel denken.


Spelmateriaal: 36 teamkaarten van nationale bonen, 36 teamkaarten van internationale bonen, 35 verdedigingskaarten, 1 overzichtkaart nationale team, 1 overzichtkaart internationale team, 1 uitslagkaart.

Opmerking: De voetbalbonen zijn gebaseerd op bekende voetbalspelers. Je herkent natuurlijk direct Edgar Davids. En wie zal de kale scheidsrechter zijn?

 

 

 

Titel: Rabohnzel
Producent: Lookout Games
Aantal spelers: 3 tot 5
Speelduur: 90 minuten

 

Beschrijving: Dit is een zelfstandig spel. Je hebt het basisspel dus niet nodig. Het aspect toveren wordt aan het spel toegevoegd. Elke beurt mogen de toverspreuken van de geplante bonen worden gebruikt. Tevens krijgt elke speler in het begin van het spel een toverkaart. Deze kan in een beurt ook worden ingezet. Voor het gebruik ervan moeten bonen uit de hand worden betaald.

 
Opmerking: Het derde bonenveld komt te vervallen. Tijdens het spel kunnen de spelers meer toverkaarten verkrijgen.


Spelmateriaal: 110 kaarten.

Opmerking: De afbeeldingen van de bonenkaarten bevatten weer allemaal leuke afbeeldingen van bonen. De toverkaarten hebben geen bonen, maar een flesje.

 

 

 

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2007

Met dank aan 999Games voor de recensie exemplaren.