Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Take Off

Titel (5K) Spelbeschrijvingen

MenuUpdateEmailInfo

 

Titel: Take Off
Ontwerp:
Frank Brandt
Producent:
Adlung-Spiele
Aantal spelers: 2 tot 4
 

Take Off

(4K)

Spelmateriaal:
18 vluchtroutekaarten, 44 vliegtuigkaarten, 4 overzichtskaarten

Het doel: Zoveel mogelijk punten verzamelen door vliegroutes te kopen naar combinaties van vliegvelden.

Voorbereiding: De vliegtuigkaarten en de vluchtroutekaarten worden afzonderlijk geschud. Elke speler krijgt 7 vliegtuigen, 3 vluchtroutes en 1 overzichtskaart.

(7K) (7K)

een middellange en een lange vluchtroute

Een spelbeurt: Als een speler aan de beurt is brengt hij één van zijn vluchtroutes ter veiling. Op de vluchtroute staat of het een korte, middellange of lange route betreft. Deze lengte bepaalt het soort vliegtuigen dat deze route kan vliegen. Om beurten bieden de spelers op deze route met behulp van de vliegtuigkaarten die in hun bezit zijn. Degene die het hoogste biedt, betaalt in vliegtuigen (er is geen wisselgeld) en krijgt de vluchtroute. De speler die aan de beurt was, krijgt een nieuwe routekaart van de stapel. Pas als alle spelers 4 of minder vliegtuigkaarten in hun hand hebben, mogen ze deze weer aanvullen tot 7.

(5K) (5K) (5K)

vliegtuigkaarten

Het einde: Als alle vluchtroutekaarten geveild zijn kunnen de punten worden geteld. Elke routekaart heeft een waarde, maar daarnaast zijn er ook punten te verdienen voor combinaties van dezelfde vliegvelden: 5 bij 2 dezelfde vliegvelden, 10 bij 3, 20 bij 4 en zelfs 30 punten bij 5 of 6 dezelfde vliegvelden. De speler die totaal de meeste punten heeft, heeft het spel gewonnen.


Waardering: Op zich is dit best een leuk kaartspel, vooral met meerdere spelers. Maar het biedt net te weinig om het vaak te spelen. Na afloop heb je niet de drang om meteen nog een spelletje te doen. Het is moeilijk om overzicht te houden over de combinaties van vliegvelden die je reeds bezit, laat staan bij je tegenstanders. Per aangeboden vluchtroute moet je snel kunnen beoordelen wat hij jou waard zal zijn en (belangrijker nog) wat hij andere spelers waard is. Niet bijzonder.

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2000

Met dank aan Odet voor het uitlenen van een exemplaar.