Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Subulata

   Spelbeschrijving

Titel: Subulata
Ontwerp: Corné van Moorsel
Tekeningen: Frank Czarnetzki (Czarné)
Producent:
Cwali
Aantal spelers: 2 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 30 minuten
Taal: Nederlands, Duits, Engels, Frans

Subulata

Spelmateriaal:
9 vierkante tegels (elk bestaande uit 3x3 velden), 9 witte en 9 zwarte spelfiguren (subulata’s).

Geschreven door: Enrico van Kessel

Introductie: De subulata is een sprinkhaansoort die ook kan zwemmen. Het water is voor hen altijd blauwer aan de andere kant van de vijver. De spelers leiden de subulata’s en proberen deze via het water, de bloemen of de bladeren naar de overkant van de vijver te krijgen. Degene die de spelfiguren met de hoogste waarden aan de overkant krijgt, wint het spel.

 

 

twee denkende spelers


Voorbereiding: De vijver wordt opgebouwd met de 9 vierkante tegels. Hiertoe worden de tegels in ruitvorm neergelegd. Beide spelers kiezen een speelkleur en plaatsen hun subulata’s op de 9 velden van de dichtstbijzijnde tegel. Hierbij moet je er wel voor zorgen dat de nummers op de subulata’s voor de tegenstander niet zichtbaar zijn. De speler met de witte subulata’s begint het spel.

 

 

één van de spelbordtegels 


Een spelbeurt: De spelers zijn om beurten aan zet. Tijdens je beurt mag je één van je subulata’s in een rechte lijn verplaatsen. Hierbij moet je altijd in de richting van de tegenoverliggende hoek van de vijver bewegen, dus links voorwaarts of rechts voorwaarts. Het aantal velden dat je vooruitgaat is afhankelijk van het soort veld waarop je staat:

- sta je op een veld met water, dan beweeg je 1 veld vooruit;
- sta je op een veld met een bloem, dan beweeg je 2 velden vooruit;
- sta je op een veld met een blad, dan beweeg je 3 velden vooruit.

Je subulata mag over andere subulata’s heen springen, ongeacht of deze van jezelf of van je tegenstander zijn. Je zet mag echter niet eindigen op een veld waar één van je eigen subulata’s staat. Als je eindigt op een veld waar een subulata van je tegenstander staat, dan verdwijnt deze uit het spel. Je mag een subulata ook slaan door achterwaarts te verplaatsen.

 

subulata's 


Het einde: Het spel eindigt direct zodra een speler alleen subulata’s op de eindtegel en/of naast het spelbord heeft staan òf als een speler geen zet meer kan doen. De spelers tellen nu de nummers van de subulata’s op de eindtegel bij elkaar op. Daarnaast krijgt iedere speler één punt voor elke subulata die hij geslagen heeft. Degene die de meeste punten heeft, wint het spel.

 


Waardering: Subulata is een eenvoudig, maar tegelijkertijd zeer geraffineerd spel. Tactisch inzicht is noodzakelijk en je zult een aantal beurten vooruit moeten denken alvorens je subulata te verplaatsen. Door de eenvoud van de spelregels kun je je aandacht aan het spel zelf besteden en dat is hard nodig. Voor je het weet ben je enkele stukken met hoge waarden kwijt. De beperkte spelduur nodigt dan wel uit tot een revanche. Geraffineerd

 


Opmerking Enrico: Het spelmateriaal is van goede kwaliteit en ook de indeling van de doos is praktisch. Het formaat van de doos (rechthoekig) doet vermoeden dat Cwali definitief heeft afgerekend met de opvallende kokers als verpakking.

 

Opmerking Spelmagazijn: De speldoos heeft hetzelfde formaat als Streetsoccer. Het begint zo een beetje op een serie tweepersoonsspellen te lijken. 

De plakkertjes met de nummers blijven niet altijd even goed zitten. Dat blijkt bewust gedaan te zijn. Je kunt nu af en toe (na een aantal spellen) de nummers verwisselen, zodat je de speelstukken niet gaat herkennen aan oneffenheden, zodat je altijd zou weten waar de hoge stukken van je tegenstander staan.

De opbouw van het bord kan zodanig zijn, dat je lang niet al je stukken in het gebied aan de overkant kunt brengen. Dit kan het geval zijn als veel routes op dezelfde punten uitkomen en er binnen het eindgebied weinig speelruimte is. 


Strategie: Je opstelling kan het verloop van het spel behoorlijk beïnvloeden. Zet je je subulata’s met hoge waarden helemaal vooraan, dan heb je een grote kans dat deze door je tegenstander geslagen worden. Zet je ze daarentegen helemaal achteraan, dan is de kans groot dat je ze aan het eind van het spel niet aan de overkant hebt kunnen krijgen en leveren ze evenmin punten op.

Het is verstandig om je subulata’s niet één voor één naar de overkant te verplaatsen, maar in groepjes. Hierdoor kun je je voorste spelfiguren ondersteunen en kun je eventueel direct terugslaan.

Als je enkele subulata’s een tijdje achterin houdt, kun je voorkomen dat je tegenstander snel aan de overkant komt. Wacht echter niet te lang met het verplaatsen, want dan staan er wellicht teveel tegenstanders op je route naar de overkant.

Timing in het spel is ontzettend belangrijk. Het spel stopt namelijk als één van de spelers niet meer kan zetten. Zorg dat je op tijd je goede stukken binnen hebt, om niet voor verrassingen te komen staan. Denk er bijvoorbeeld om dat achteruit slaan een vertraging van 2 zetten kan betekenen.

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2004

Met dank aan Enrico voor de beschrijving en de afbeeldingen