Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > La Strada

   Spelbeschrijving

Titel: La Strada
Ontwerp: Martin Wallace
Tekeningen: Tanja Donner
Producent: Kosmos / Mayfair Games
Aantal spelers: 2-4 spelers
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 30 minuten
Taal: Duits / Engels

La Strada

Spelmateriaal:
Het spelbord bestaat uit de volgende onderdelen: 4 buitenzijden, 6 landschapsdelen en 4 verbindingsstukken. Verder zijn er nog 124 wegenkaartjes, 19 plaatsen (hoven - gehuchten - dorpen - steden), 8 startplaatsen (in 4 kleuren), 4 markers en 48 handelsblokjes.

Geschreven door: Sandra Pellegrom

Introductie: Je bent een handelaar die handelsposten uit zet. Bouw hiervoor een wegennet waarbij je in zoveel mogelijk plaatsen komt. Probeer hierbij de anderen de weg af te snijden, zodat zij niet in jouw steden staan: want hoe minder handelaren in dezelfde plaats, hoe meer punten je verdient. Degene met de meeste punten wint het spel.

 

 

een spelsituatie

 

Voorbereiding: Zet het spelbord in elkaar. Verdeel de 19 plaatsen willekeurig over het spelbord: leg deze op de witte stippen neer. Geef iedere speler de wegenkaartjes, startplaatsen, een marker en handelsblokjes van zijn kleur. De marker wordt op het nul van de reisdagentabel gelegd.

 

een startplaats, een marker en een handelsblokje (grijs en bruin)

Er zijn 3 verschillende soorten velden, te weten: vlakten, bossen en heuvels. Om de beurt leg je (te beginnen met de startspeler) een startplaats neer. Deze mag niet in het bos of op een heuvel liggen. Verder moet er 1 veld tussen jouw plaats en een andere startplaats zitten. Bij 3 en 4 spelers legt iedereen maar 1 startplaats neer; de andere startplaats wordt niet gebruikt.

een deel van het spelbord

Een spelbeurt: Elke beurt krijg je 6 reisdagen om een route af te leggen. Deze afgelegde route markeer je met je wegenkaarten. Deze kaarten blijven het hele spel liggen. Er mogen geen andere wegenkaarten overheen gelegd worden. Over wegen reizen kost tijd. Vlakten kosten 2, bossen 3 en heuvels 4 reisdagen. Deze dagen hou je met je marker bij op de reisdagentabel. Je kunt nooit meer dagen gebruiken dan je hebt. Wel mag je minder dagen gebruiken: deze dagen blijven staan voor de volgende beurt. Je kunt nooit meer dan 10 dagen hebben. Een route loopt altijd vanuit je eigen startplaats of een plaats waar al een handelsblokje van je ligt naar een andere plaats waar nog geen handelsblokje van jou is.

 

 

 

reisdagentabel van zwart

Leg op de plaats waar jouw weg naar toe leidt een handelsblokje van jezelf neer. Je mag net zoveel routes afleggen en plaatsen aandoen als het aantal reisdagen en handelsblokjes toe laat. Je bent niet verplicht om alle reisdagen op te maken, maar je moet wel een route neerleggen.

 

de verschillende wegen (vlakten, heuvels, bossen) in 4 verschillende kleuren 


Het einde: Wanneer een speler in zijn beurt geen route meer kan leggen, omdat hij geen mogelijkheid heeft een andere plaats te bereiken waar zijn handelsblokje nog niet op staat is het spel afgelopen. Het spel eindigt ook wanneer iemand aan het begin van zijn beurt geen handelsblokje meer beschikbaar heeft. Ook dan kan hij namelijk niets nuttigs meer doen.

 

 

een route vanuit de gele starttegel door de heuvels naar een stad

 

Nu komt de waardering van de plaatsen waar de handelsblokjes in staan. In de hoeken van het spelbord staat de waardering van de verschillende plaatsen vermeld. Hierbij is duidelijk dat de verschillende soorten plaatsen van invloed zijn op de te ontvangen punten

 

 

de waardering van een hof

 

Staan er in een hof 2 handelsblokjes, dan krijgt elke speler 1 punt. Sta je als enige in een hof, dan krijg je twee punten. Maar zijn er 3 of 4 handelsblokjes, dan krijgt geen enkele speler punten. Zo heeft elke plaats zijn eigen puntenopbrengst.

 

 

de verschillende plaatsen: stad - dorp - gehucht - hof

 

Door de blokjes in de betreffende vakken te leggen waar de puntenverdeling op staat, kun je eenvoudig de punten tellen. Degene met de meeste punten heeft gewonnen.

 Waardering: Dit is echt een spel voor mij: een beetje puzzelen, anderen flink dwarszitten en de eindstand is niet zeker tot aan de laatste zet. De tijdsduur is met zijn half uur precies goed om nog een potje te spelen om revanche te nemen (of gewoon nog een keer te winnen). Door al zijn eenvoud een prachtig spel, dat makkelijk op tafel zal komen. En het is ook nog snel aan anderen uit te leggen. Topper.

 

Maar let op! Dit spel is ondanks de aanduiding 2-4 spelers eigenlijk alleen echt geschikt voor 4 personen. Wanneer je dit spel met 2 personen speelt, bemerk je al snel dat je eigenlijk teveel ruimte hebt. Het valt niet mee om een ander af te blokken. Het feit dat je je routes aan elkaar kunt knopen, geeft eigenlijk teveel speelruimte en kun je elkaar te weinig pesten. Ook de puntentelling is minder: er staan maximaal 2 blokjes, dus ergens een blokje neerzetten om punten teniet te doen zit er niet in. Ook met 3 spelers blijkt het evenwicht tussen elkaar dwarszitten en punten scoren enigszins verstoord. Het komt niet vaak voor, maar dit spel is echt voor 4 spelers.

 

Opmerking Sandra: Het spelmateriaal is stevig en de indeling in de doos is prima. In het begin is de kleur van de verschillende spelers even onduidelijk… totdat je de straten ziet. Dan wordt alles duidelijk.

 

Opmerking Spelmagazijn: Het in elkaar zetten van het bord kost enige inspanning. De losse borddelen zitten erg stevig in het midden gepropt. Je bent in eerst instantie bang dat ze eruit zullen springen. Maar dat is gelukkig niet het geval. La Strada biedt erg veel spel voor de korte speelduur, zowel voor beginners als gevorderden. 

 


Strategie: Wanneer je je startplaats neer zet, probeer dan uit de buurt te blijven van de anderen en ga niet teveel aan de buitenkant van het bord zitten. Probeer zo snel mogelijk delen van het bord voor anderen af te sluiten. Plaatsen waar je alleen of met 2 personen in staat, leveren lekker veel punten op. In het begin van het spel kun je nog overwegen om reisdagen te sparen. Maar naar het einde van het spel kun je ze beter opmaken: voor je het weet kan het afgelopen zijn!

 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2004

Met dank aan Sandra voor de beschrijving en de afbeeldingen