Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Stephensons Rocket

Titel (5K) Spelbeschrijvingen

MenuUpdateEmailInfo

 

Titel: Stephensons Rocket
Ontwerp:
Reiner Knizia
Producent:
999Games
Aantal spelers: 2 tot 4
 

Stephensons Rocket

(8K)

Spelmateriaal:
1 spelbord, 7 houten locomotieven, 128 aandelen, 60 spoortegels, 28 houten stations in 4 kleuren, 45 fiches en 100 bankbiljetten.

Het doel: Door te handelen in spoorwegaandelen en het investeren in stations en steden proberen de spelers de rijkste spoorwegbaron te worden.

Introductie: Het spel speelt zich af in Engeland, alwaar een zevental spoorwegmaatschappijen op het punt staan opgericht te worden. De spelers proberen geld te verdienen door hier van te profiteren. Ze verdelen hun aandacht op de diverse gebieden: het verkrijgen van monopolie posities in bepaalde goederensoorten, het verkrijgen van de grootste aandelenportefeuille binnen de diverse spoorwegmaatschappijen door de diverse spoorlijnen uit te breiden en zoveel mogelijk steden aan te doen en tot slot natuurlijk door zoveel mogelijk stations langs de grootste spoorlijnen te krijgen. Het land is natuurlijk te klein voor 7 spoorwegmaatschappijen en de zwaksten zullen dan ook ge´soleerd raken of worden opgeslokt door andere maatschappijen. Bij deze fusies verkrijgen aandeelhouders van de opgeslokte maatschappij aandelen in de nieuwe maatschappij. Zo pikken de spelers op elk gebied hun graantje mee, zodat aan het eind van het spel blijkt wie de rijkste is geworden.

Het begin: De 7 locomotieven worden op hun beginstad gezet, op de metropolen komen elk 3 fiches (goederen) te liggen, de aandelen worden gesorteerd en elke speler krijgt 7 stations in dezelfde kleur.

(18K)

het spelmateriaal

Een spelbeurt: Als een speler aan de beurt is, mag hij 2 acties uitvoeren. Daarbij heeft hij de keuze uit 3 verschillende acties.

(2K)

Veto: Als een aandeelhouder het niet eens is met de uitbreiding van de spoorlijn, dan kan hij aandelen inzetten om de richting te wijzigen. Iedereen mag eenmaal een hoger bod doen en de speler die aan de beurt is, mag het hoogste bod evenaren om zijn zet te kunnen uitvoeren. De aandelen van het hoogste bod moeten worden ingeleverd.

Geld verdienen: Tijdens het spel kan er op diverse momenten geld worden verdiend:

Actie Tellen Opbrengst nummer 1 Opbrengst nummer 2
Metropool aan nieuwe spoorlijn Aantal fiches van metropool 2000 1000
Stationsstad aan nieuwe spoorlijn Aantal stations langs spoorlijn 1000 per stad 500 per stad
Spoorlijn aan bestaande spoorlijn Aantal aandelen van oude spoorlijn 1000 per stad aan oude spoorlijn 500 per stad aan oude spoorlijn

Het kan voorkomen dat er meerdere spelers op dezelfde plaats eindigen bij een telling:

Aantal spelers 1e plaats Aantal spelers 2e plaats Gevolg (afronden altijd naar beneden)
1 1 geen bijzondere gevolgen
meer dan 1 meer dan 1 1e en 2e plaats verdeeld onder 1e plaatsen
1 meer dan 1 2e plaats verdeeld onder 2e plaatsen
1 geen 2e plaats komt te vervallen

Ge´soleerde spoorlijnen: Als een spoorlijn geen verbinding meer kan maken met andere spoorlijnen of steden, dan is de spoorlijn ge´soleerd. Er kunnen geen nieuwe aandelen meer worden verdiend voor deze spoorlijn. Opmerking: Als een andere spoorlijn wordt verbonden met deze spoorlijn, dan kunnen dus alleen 'extra' aandelen worden verkregen. Om dit te onthouden is het handig om de aandelen van de ge´soleerde omgekeerd op het bord te leggen. Dit geeft tevens aan dat niet alle aandelen in omloop zijn.

(2K)

Het einde: Zodra er nog maar aandelen van ÚÚn maatschappij beschikbaar zijn of als er geen spoorwegtegels meer beschikbaar zijn, is het spel ten einde. Alle verzamelde fiches van niet-aangesloten metropolen moeten worden ingeleverd. Er kan nu nog een laatste keer geld worden verdiend. Wie het meeste geld heeft, wint het spel.

Tellen Opbrengst nummer 1 Opbrengst nummer 2
Aantal fiches per soort (staal, textiel, brouwerij, leer, passagiers) 6000 3000
Aantal stations per spoorlijn 1000 per stad 500 per stad
Aantal aandelen per spoorlijn 1000 per stad 500 per stad

Waardering: Hoewel ik het spel pas eenmaal heb gespeeld, kan ik nu al zeggen dat het me prima bevalt. In ieder geval met meerdere spelers. Hoe het met twee spelers bevalt weet ik nog niet en ik kan me indenken dat dat minder interessant is. Een van mijn favoriete spellen is 1830, maar dat duurt erg lang. Dit spel zou daar wel eens een goed alternatief voor kunnen zijn. Verder wordt het nog al eens vergeleken met Acquire, door de manier waarop aandelen worden verkregen bij fusies tussen spoorlijnen. Tot slot kun je in de actie-keuzes natuurlijk de hand van de auteur zien, als je het spel vergelijkt met Eufraat & Tigris. Bij dit spel zul je geen dobbelsteen of andere geluksfactoren vinden. Je bent alleen aangewezen op je eigen inzicht om het spel te winnen. De eerste keer dat je het spel speelt is het lastig te zien wat nu een goede zet is en komt het wat steriel over. Het zal enkele spellen duren voordat je dat in de gaten krijgt en dan zal er zich een spannende strijd ontwikkelen, waarbij een enkele actie al fatale gevolgen voor de uitslag kan hebben. Een aanrader !

(2K)

Strategie: Daar kan ik nog niet veel over zeggen. Het is duidelijk dat je moet werken aan diverse doelstellingen. Het is beter overal als tweede te eindigen, dan eenmaal eerste en bij de rest steeds als derde of vierde te eindigen. Je kunt er dus voor kiezen om de andere spelers te volgen, maar je kunt natuurlijk ook het initiatief in eigen hand nemen. Als een speler fiches van een metropool verzamelt, zorg dan dat de maatschappijen in de buurt een andere kant opgaan. Aangezien aan het eind van het spel een hele grote maatschappij aanwezig zal zijn (naast enkele kleine ge´soleerde maatschappijen), kan de meerderheid in deze grote maatschappij veel geld opleveren. Deze meerderheid kan worden bereikt met stations of met aandelen. Op het bord zijn in totaal 28 steden. Als de helft daarvan is aangesloten op deze grote maatschappij, kun je daar twee keer 14.000 mee verdienen. Met de fiches is maximaal 30.000 te verdienen. Al met al blijkt dat het op het eerste gezicht niet erg duidelijk is, wat een goede keuze is.

Opmerking: De spelregels lezen erg vlot en zien er niet moeilijk uit. Toch blijken er een hoop vragen over te blijven, die je ook na herlezen niet beantwoord krijgt. In de bovenstaande beschrijving heb ik een aantal van deze probleempjes proberen uit te leggen. Bij de links zul je ook nog een verwijzing vinden naar een (Engelstalige) FAQ met door de auteur bevestigde antwoorden. Ook ontbreken duidelijk overzichtjes in de spelregels. Voor ervaren spelers zal dat geen probleem zijn, maar voor de gelegenheidsspeler zou dat toch een hoop onduidelijkheid kunnen wegnemen. Verder ziet het spel er prima verzorgd uit, maar het was handiger geweest als de bankbiljetten verschillende kleuren hadden gehad.

Links:

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 1999