Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Skyline

   Spelbeschrijving

Titel: Skyline
Ontwerp: Hans van Tol
Tekeningen: Yvon-Cheryl Scholten, Florine de With
Producent: The Game Master
Aantal spelers: 2 tot 4 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 60 minuten
Taal: Nederlands

Skyline of the World

Spelmateriaal:
1 spelbord, 104 etageblokjes, 35 dukaten, 48 kaarten

 

een spelsituatie

Introductie: Wie wil er niet in een prachtig penthouse wonen in het hartje van New York of één van de andere toonaangevende wereldsteden? Het is de uitdaging voor de spelers in dit spannende strategiespel de bovenste positie in de gebouwen van de oprijzende Skyline te veroveren.

 


Voorbereiding: Iedere speler krijgt 3 etages in zijn eigen kleur (2 van 1 miljoen en 1 van 2 miljoen). Daarnaast krijgt iedere speler 10 miljoen in dukaten, één opdrachtkaart en drie bonuskaarten. Er zijn etages van 1 miljoen, 2 miljoen, 4 miljoen, 6 miljoen en penthouses van 10 miljoen. Er zijn ook neutrale etages van 5 miljoen. De etages worden gestapeld gebouwd, waarbij de etages in volgorde moeten worden gebouwd. Een neutrale etage kan een andere etage vervangen.

 

 

enkele etages

 

Een spelbeurt: Iedere speler doorloopt in zijn beurt drie fases. Als eerste worden inkomsten ontvangen, als tweede mogen etages worden gebouwd en als derde mag er worden geïnvesteerd in nieuwe etages.

 

Inkomsten ontvangen: Eén groep gebouwen levert inkomsten op. De bovenste etage van de gebouwen moet van de speler zijn en de gebouwen moeten horizontaal en/of vertikaal met elkaar verbonden zijn. Een penthouse levert geen inkomsten op, maar kan wel als verbinding dienen voor de groep. Alle andere gebouwen in de groep leveren zoveel op als staat aangegeven.

 

Etages bouwen: Je mag zoveel etages bouwen als je kunt. Je moet ze wel al in bezit hebben. Voor elke etage betaal je de bouwkosten aan de onderbuurman. Bij de eerste etage en bij het bouwen op een neutrale etage, betaal je aan de bank. Je mag nooit op een etage van jezelf bouwen. Let op: Je mag alleen een penthouse bouwen op een gebouw waar je ten minste één etage van bezit.

 

Investeren: Je mag nu nieuwe etages kopen uit de voorraad, zowel van je eigen kleur als neutrale. Je betaalt het aangegeven bedrag aan de bank. Je mag voor de helft van het bedrag ook reeds eerder gekochte etages weer terugverkopen aan de bank. Gekochte etages kun je in een volgende beurt bouwen.

 

Strategische gebieden

Er zijn 3 locaties op het spelbord aangegeven waar het belangrijk is om te bouwen. Als je aan het eind van het spel de hoogste etage bezit op deze locaties, verdien je daarvoor punten.

 

 

enkele bonuskaarten

 

Bonuskaarten

Aan het begin van het spel heeft iedereen drie bonuskaarten gehad. Als iemand een penthouse bouwt, krijgen alle andere spelers een extra bonuskaart. Zodra je in je beurt aan een bonuskaart kunt voldoen, mag je deze inleveren en daarvoor krijg je extra geld. Je moet de bovenste etages bezitten van gebouwen in de aangegeven formatie. De opbrengst is 5 of 8 miljoen dukaten. Je mag in één beurt niet tweemaal dezelfde formatie inleveren.

 

 

 

enkele opdrachtkaarten


Het einde: Zodra iemand zijn derde penthouse heeft gebouwd, is de laatste ronde begonnen. Alle andere spelers krijgen nu nog een beurt. Daarna worden punten geteld. Voor elk penthouse scoor je 1 punt, als je de bovenste etage bezit op een strategisch gebied, dan scoor je daarvoor ook 1 punt en als je je opdracht hebt vervuld op dezelfde wijze waarop bonusopdrachten vervuld kunnen worden, dan scoor je nog 2 punten. De speler met de meeste punten wint het spel. In het geval van een gelijke stand geeft het aantal penthouses de doorslag en anders het behalen van de opdracht.

 


Waardering: Skyline is een prima vervolg op de eerste twee spellen van The Game Master. Het is makkelijk uit te leggen, ook aan mensen die niet zo vaak spelen. De speelduur is aangenaam en er zijn voldoende beslissingsmogelijkheden. Het ziet er kleurrijk uit, hoewel het spelbord wat saai oogt. Uitstekend.

 

Opmerking Spelmagazijn: Een prima spel, eenvoudige regels en toch heel uitdagend.

Een paar kleine aandachtspunten:
Ik had een doos in hetzelfde formaat als de vorige twee spellen verwacht. Dat was in de spellenkast erg handig geweest. Het spelbord is niet erg handig gevouwen. Het gaat daardoor enigszins krom staan. Je moet de etages netjes stapelen om ze allemaal weer in de doos te krijgen. De speelkaarten zijn wat aan de slappe kant.

Voor wat betreft het spel zelf:
Het is erg link om het spel te beëindigen. De speler die als laatste aan de beurt is, heeft de grootste kans om zijn opdracht te halen. Het behalen van de opdracht is erg belangrijk voor het behalen van de overwinning. Er zijn zelfs spelers die spelen dat direct na je laatste beurt wordt gekeken of je de opdracht hebt behaald, in plaats van te wachten tot het einde van het spel. Ik weet niet of dat nu de oplossing is.

De eindopdracht met een vierkant lijkt de lastigste opdracht. Er zijn slechts tien plaatsen op het bord waar deze gerealiseerd kan worden. Van de andere zijn er soms wel twintig mogelijke plaatsen.

Op de kaartjes staan prachtige afbeeldingen van verschillende hoge gebouwen met de hoogte van het gebouw. Helaas let je daar tijdens het spel niet op. 

Het spel lijkt me het beste speelbaar met 4 spelers. Ik heb het nog niet met andere aantallen gespeeld, dus daar heb ik nog geen bewijs van ondervonden.

Strategie: Je moet goed het doel van het spel in de gaten houden. Je zult voornamelijk bezig zijn met het genereren van geld en daarmee zoveel mogelijk bouwen. Als je snel je opdrachten weet te vervullen, kun je dat ook snel doen. Maar let op: Dat is helemaal niet nodig. Je hoeft alleen maar de penthouses te bouwen en je te concentreren op de strategische locaties. Het mooiste is als je dat kunt combineren. Je zult dus wel op de strategische locaties moeten staan (anders mag je daar geen penthouse bouwen) en als je een penthouse hebt op een strategische locatie, dan kan die positie ook niet meer worden afgenomen. De neutrale etages kunnen daarbij een belangrijk hulpmiddel zijn. Houd je opties voor de eindopdracht open. Zorg dat je meerdere posities hebt, waar je deze kunt realiseren. Het zou zelfs mogelijk kunnen zijn dat er nog lege plekken zijn op het bord, waar je heel goedkoop met enkele lage etages je opdracht kunt vervullen. Je moet deze etages dan natuurlijk wel nog beschikbaar hebben.

 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2005

Met dank aan The Game Master voor een recensie exemplaar.