Je wordt automatisch doorgeschakeld naar de pagina op de nieuwe website Spelmagazijn.com. Mocht dat niet het geval zijn, klik dan op de onderstaande link.

Ga naar Spelmagazijn.com

Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Het Gezelligste Sinterklaasspel

   Spelbeschrijving

Titel: Het Gezelligste Sinterklaasspel
Ontwerp:
Tekeningen:
Producent: Miko Products BV
Aantal spelers: vanaf 4 spelers
Leeftijd: onbelangrijk
Speelduur: een Sinterklaasavondje
Taal: Nederlands

Het Gezelligste Sinterklaasspel

Spelmateriaal:
1 grote zachte dobbelsteen, kaarten: sinterkaartspel, kaarten: wie is aan de beurt?
extra benodigd: strooigoed, chocoladeletter, ouderwetse grote pepernoten

Geschreven door: Sandra Pellegrom

Introductie: Pakjesavond is een bekend fenomeen in de Nederlandse huiskamers. Er zijn verschillende manieren om de verjaardag van de goedheilig man te vieren. Wanneer je met een grote groep bent, dan is het erg leuk om een spel te maken van de verdeling van de cadeaus.

 

 

de stapel cadeaus


Voorbereiding: Iedereen koopt voor een bepaald bedrag een afgesproken aantal cadeaus in. De cadeaus worden in het midden van de groep bij elkaar gelegd. Voordat er echt begonnen kan worden, moet er natuurlijk ingezongen worden met enkele Sinterklaasliedjes. De beste zanger(es) mag beginnen met een cadeautje pakken.

 


Een spelbeurt: Er zitten verschillende spellen in de doos. Je kunt van tevoren zelf een keuze maken of je een combinatie speelt met de verschillende spellen of dat je een bepaald spel uit kiest.

 

 

Het Sinterkaartspel

Schud de Sinterkaartspelkaarten goed en leg ze omgekeerd op tafel. Elke keer als je een cadeautje hebt gepakt, gooi je met de dobbelsteen. Gooi je een oneven aantal, dan moet je een Sinterkaartspelkaart pakken en moeten de anderen de opdracht van de kaart uitvoeren. Gooi je een even getal, dan gebeurt er niks en is de volgende aan de beurt.

 

 

enkele opdrachten uit het Sinterkaartspel

 

Het Surprisespel

 

Voordat je een cadeau uit mag pakken, moet je met de dobbelsteen gooien. Afhankelijk van het aantal ogen van de worp, voer je één van de volgende opdrachten uit:

  1. Je mag het cadeau pas bij de volgende beurt uitpakken.

  2. Zing een lied en pak je cadeau uit.

  3. Stop je cadeau terug n de stapel.

  4. Neem een sinterklaaswoord in je hoofd. Iedereen moet aan jou vragen stellen. Jij mag deze alleen met ja en nee beantwoorden. Raden ze het woord binnen 1 minuut, dan mag je je cadeau niet uitpakken.

  5. Schrijf een sintwoord op een papiertje en lees het woord 3x hardop achterstevoren op. (voorbeeld: piet wordt dus teip). Raden ze het woord niet, dan mag jij je cadeau uitpakken.

  6. Je mag nog een keer gooien. Gooi je nu weer een 6, dan moet je het cadeau aan iemand anders geven. Gooi je een 1, dan mag je een cadeau bij iemand wegpakken. Gooi je iets anders, dan mag je het cadeau uitpakken.

 

Wie mag er het volgende cadeautje pakken?

 

Schud de wie-is-aan-de-beurt kaartjes en laat de vorige speler een kaartje trekken. Dit kaartje bepaalt wie het volgende cadeautje mag pakken.

 

 

enkele kaartjes: wie is aan de beurt?

 

Enkele mogelijke combinaties

 

Het einde: Wanneer alle cadeaus uitgepakt zijn en iedereen minimaal één presentje heeft, dan is het spel afgelopen. Natuurlijk kun je ook een ander aantal met elkaar afspreken.

 


Waardering: Cadeautjes krijgen is natuurlijk altijd leuk. Wanneer je een vriendenclub hebt met nieuwe gezichten of je hebt al jaren met elkaar Sinterklaas gevierd, dan is een sinterklaasspel natuurlijk een uitkomst. Je hoeft geen specifiek cadeau uit  te zoeken voor iemand, maar je kunt wat leuke (kleinere) presentjes aanschaffen en er een hoop lol mee hebben. Een goede invulling van een plezierige avond. Leuk.  

Opmerking Sandra: Op de doos staan de extra benodigdheden vermeld, zoals strooigoed. Wil je dit spel echter spelen, lees dan ook de Sinterkaartspelkaarten bij voorbaat even goed door. Bij sommige kaartjes zijn duidelijk ook nog extra zaken nodig, zoals bijvoorbeeld een sinaasappel. Het is sowieso niet onverstandig de kaartjes even door te nemen en de opdrachten die je echt niet uit wilt voeren er bij voorbaat uit te halen of aan te passen. Sommige opdrachten zijn namelijk heel leuk in een scoutinggebouw, maar niet in de woonkamer.

Opmerking Spelmagazijn: Natuurlijk kun je zelf ook heel eenvoudig een sinterklaasspel in elkaar zetten. Opdrachtenkaartjes kun je zelf van tevoren verzinnen en in elkaar knutselen. Mocht je het spel zelf willen maken, zorg dan in ieder geval wel voor een zachte dobbelsteen want deze wordt alle kanten op gegooid! Her en der zwerven diverse varianten van dit spel op internet. Even zoeken en je vindt zeker voldoende inspiratie voor je eigen versie.

Zorg er voor dat het spel niet te langdradig wordt. Je kunt bijvoorbeeld een kookwekker aanzetten, zodra alle presentjes in omloop zijn. Als de kookwekker afloopt, eindigt het spel.

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

Naar boven / Naar menu

 

by Ronald Hoekstra - 2007

Met dank aan Sandra voor de beschrijving en de afbeeldingen