Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Score 10

Titel (5K) Spelbeschrijvingen

Titel: Score 10
Ontwerp:
Patrick Zuidhof
Tekeningen:
 
Producent: Pumpkin Games
Aantal spelers: 
2
Leeftijd: 
Speelduur: 
 

Score 10

(8K)

Spelmateriaal:
2 x 11 bierviltjes met voetbalspelers, een scoreviltje en zelf te leveren een dobbelsteen en een muntje als voetbal.

Introductie: Dit spel simuleert een voetbalwedstrijd. De speler die als eerste 10 doelpunten scoort, wint het spel.

(21K)

de opstelling van het spelbord

Voorbereiding: Om beurten plaatsen de spelers een van hun voetballers in de voorschreven opstelling. Elke speler heeft 10 voetballers en een keeper. Tussen de voetballers kunnen ook specialisten zitten.

(6K) (6K)

een voetballer en een keeper

Een spelbeurt: Om beurten gooien de spelers de dobbelsteen. Deze geeft het aantal actiepunten aan dat een speler kan gebruiken. Voor een actiepunt kun je een voetballer een stukje verdraaien. Dit kan zowel linksom als rechtsom. Je kunt voor één actiepunt de bal diagonaal overspelen naar een volgende voetballer, als beide voetballers met dezelfde kleur bal aan elkaar grenzen. 

(6K)

overspelen

Een bal veroveren: Als een tegenstander de bal heeft, kun je deze voor één actiepunt afnemen als je twee aangrenzende voetballers hebt, die beiden een kleurovereenkomst met de aangrenzende bal van de tegenstander hebben. Het is dus duidelijk dat het lastiger is om de bal af te pakken als de tegenstander deze in de hoek van het veld heeft.

Een doelpunt scoren: Als je de bal naar de keeper van de tegenstander kunt schieten (omdat je een kleurovereenkomst hebt), dan scoor je een doelpunt.

De aftrap: Bij een worp van 1 tot 3 trap je af met een speler uit de eerste of de tweede rij en bij een worp van 4 tot 6 trap je af met een speler uit de eerste rij.

(7K) (6K)

twee speciale spelers

Speciale spelers: Er zijn diverse speciale spelers en er kunnen nog meer worden ontworpen. De libero heeft bijvoorbeeld 2 jokerballen, die overeenkomen met alle aangrenzende ballen. Deze speler is niet alleen heel handig om in de verdediging ballen af te pakken, maar ook bij het scoren !

(6K)

een scorebordje

Het einde: Zodra een speler zijn tiende doelpunt heeft gescoord, heeft hij het spel gewonnen. 


Waardering: Het spelidee is geweldig, de uitvoering leuk, maar het spel heeft het net nog niet. Toch denk ik dat het met enkele aanpassingen een heel smakelijk spel kan worden. Ik hoop dat dat nog eens gaat lukken, want er zit volgens mij meer in. Net niet.

(2K)

Opmerking: Een geniaal idee om het spelmateriaal op bierviltjes te maken. Voor mensen die naar het café gaan is het alleen maar nodig om een dobbelsteen mee te nemen. In het café verzamel je het benodigde materiaal en kunt gaan spelen. Tevens is het nog mogelijk om het reclame te laten maken op het spelmateriaal.

Je kunt het spelmateriaal downloaden van een speciale website en zelf nieuwe voetballers ontwerpen. Het is alleen lastig om aan bierviltjes te komen. Op websites van de bekende biermerken kun je ze soms bestellen, maar vaak is er een minimum bestelbedrag. En niet altijd zijn de bierviltjes rond. Het knippen en plakken is trouwens nog een behoorlijke klus.

(2K)

Strategie: Het belangrijkste is het positioneren van je speciale spelers. Zodra je eenmaal een goede route naar het doel hebt gemaakt, is het zaak om hoog genoeg te gooien en zo vanaf de aftrap te scoren.

(2K)

Varianten: Het spel heeft veel potentie in zich, maar zal op enkele punten moeten worden verbeterd om echt interessant te worden. Zo zou er bijvoorbeeld niet direct vanaf de aftrap gescoord mogen worden. Tevens moet er een mogelijkheid komen om een pass te onderscheppen (als je een kleurovereenkomst hebt met de schietende of ontvangende speler) of om een route van de tegenstander te onderbreken, misschien met behulp van een tackle of een schouderduw. De regels voor gevorderden voegen niet echt veel toe aan het spel en zijn op sommige punten nogal vaag. Ik hoop dat het spel nog verder zal groeien.

Links:

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2002

Met dank aan Pumpkin Games voor een recensie exemplaar