Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Samurai

   Spelbeschrijving

Titel: Samurai
Ontwerp: Reiner Knizia
Tekeningen: Franz Vohwinkel
Producent: Hans im Glck / 999Games
Aantal spelers: 2 tot 4 spelers
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 45 minuten
Taal: Duits, Nederlands

Samurai

Spelmateriaal:
Een grillig spelbord met Japanse eilanden in 4 delen, 80 speelkaartjes verdeeld in 4 kleuren, 39 speciaal vervaardigde speelfiguren in 3 soorten, 4 schermpjes.

Geschreven door: Enrico van Kessel

Introductie: De samurai staat niet alleen in Japan als symbool voor moed, trouw en innerlijke harmonie. In het Japan van de samurai steunde op drie machten: priesters, edelen en rijstboeren. In dit spel worden deze machten gesymboliseerd door Boeddha's, helmen en rijstvelden. De spelers proberen door het inzetten van speelkaartjes de beheersing over deze machten te verkrijgen. Wie aan het eind van het spel in ten minste 1 soort de meerderheid heeft, kan het spel winnen.

 

 

een gedeelte van het spelbord


Voorbereiding: Iedere speler neemt een scherm en 20 speelkaartjes van dezelfde kleur. Het spelbord wordt in elkaar gezet, waarbij de grootte afhangt van het aantal spelers. Vervolgens kiezen alle spelers gelijktijdig 5 speelkaartjes en leggen deze achter het scherm, zodat de andere spelers deze niet kunnen zien. De overige kaartjes worden gedekt door elkaar geschud. Deze stapel vormt je voorraad en wordt naast je scherm gelegd.

Daarna worden de speelfiguren op het spelbord gezet. Eerst worden in de hoofdstad Edo 3 figuren geplaatst, n van elke soort. Vervolgens worden door de spelers in iedere stad 2 figuren en in ieder dorp 1 figuur geplaatst. Hierbij mag de jongste speler beginnen door een figuur op een stad naar keuze te plaatsen. Met de klok mee zetten ook de andere spelers een figuur in dezelfde of een andere stad, waarbij er geen 2 dezelfde figuren in n stad mogen komen te staan. Dit gaat net zo lang door tot er in elke stad 2 figuren staan. Daarna wordt er op dezelfde wijze in ieder dorp n figuur geplaatst. De jongste speler mag vervolgens het spel beginnen.

 

speelkaartjes 


Een spelbeurt: Als je aan de beurt bent, moet je minimaal n van de kaartjes achter je scherm op het spelbord plaatsen. Hierbij geldt dat je van kaartjes met een Japans schriftteken er zoveel mag plaatsen als je wilt en van kaartjes zonder teken maximaal n per beurt. Met de kaartjes oefen je invloed uit op de speelfiguren die in de aangrenzende vakjes staan, waarbij de kracht van de invloed aangegeven wordt door het getal op het kaartje. Het symbool geeft aan op welk speelfiguur invloed uitgeoefend wordt. De samurai, het schip en de ruiter oefenen echter op alle 3 de figuren invloed uit. Het schip mag vanzelfsprekend alleen op zee geplaatst worden, de overige kaartjes alleen op het land.

Als alle aangrenzende landvakjes van een figuur bezet zijn door speelkaartjes, wordt gekeken welke speler de grootste invloed op het figuur heeft. Heb je de grootste invloed, dan krijg je het figuur en bewaar je deze achter je scherm (bij 2 spelers voor je scherm). Is er een gelijke stand, dan heeft niemand een doorslaggevende invloed en wordt het figuur naast het spelbord gezet.

Als afsluiting van je spelbeurt vul je het aantal kaartjes achter je scherm weer aan tot 5. Hierbij moet je de kaartjes willekeurig van de gedekte stapel pakken.
 

 

 

spelvoorbeeld


Het einde: Het spel eindigt als van n soort figuren de laatste van het spelbord gehaald wordt of als het vierde speelfiguur van het spelbord gehaald wordt omdat er geen doorslaggevende invloed op is. In beide gevallen wordt de spelbeurt nog afgemaakt.

Ten slotte wordt gekeken wie er per soort de meeste speelfiguren heeft. Heb je van 2 soorten de absolute meerderheid, dan win je het spel. Zijn er meerdere spelers die in een figuursoort de absolute meerderheid hebben, dan wordt gekeken naar het aantal figuren dat je hebt, naast de soort waarin je de meerderheid hebt. Is ook dit gelijk, dan wint degene van deze spelers die de meeste figuren in totaal heeft.

 


Waardering Spelmagazijn: Het spel zit verzorgd in elkaar en je herkent er de maker van Euphrat & Tigris in. Het leuke is dat alle spelers dezelfde kaartjes hebben, al komen die in verschillende volgordes in het spel. In het begin zijn de eilanden erg leeg en heb je het gevoel dat je maar wat neerzet. Naarmate het voller wordt, begint het lastiger te worden om alles in de gaten te houden. Het spel lijkt vrij statisch, omdat er bijna nooit een verandering in de huidige situatie ontstaat (op de speciale kaartjes na). Het speelt makkelijk weg, maar heeft toch voldoende mogelijkheden voor het voeren van een strategie. Ik mis echter de spanning in het spel die me doet verlangen om het spel meteen nogmaals te spelen. Misschien is het spel iets te steriel. Goed, maar... 

Nadat je het spel enige malen hebt gespeeld, ga je vanzelf het spelmechanisme beter waarderen. Ik denk dat na verloop van tijd dit spel hoger op mijn waarderingslijst zal komen.


Opmerking Enrico: Het spelmateriaal is prachtig vormgegeven en van goede kwaliteit. De indeling van de doos bij de Duitse versie zorgt er echter wel voor dat het spelmateriaal geheel door de doos gaat zwerven.

 

Opmerking Spelmagazijn: Naarmate je het spel vaker speelt, zullen de onderlinge verschillen kleiner worden en daarmee de kans op een remise worden vergroot. Op de homepage van Hans im Glck worden de volgende punten toegevoegd bij het bepalen van de winnaar. Indien er remise is, wint degene die het grootste aantal kaartjes over heeft. Geeft dat ook nog een gelijke stand, dan is de totaalwaarde van de overgebleven kaartjes beslissend.

Het spelbord kan eenvoudig worden aangepast aan het aantal spelers. Een heel elegante oplossing. 


Strategie: Het is erg belangrijk goed in de gaten te houden hoeveel speelfiguren van iedere soort de andere spelers hebben. Dan weet je ook welke speler een gevaar vormt voor de overwinning. Wees ook zuinig op je belangrijke kaartjes, maar zet ze wel op tijd in. Dat geldt vooral voor de boten. Naarmate het spel vordert zijn er steeds minder interessante plaatsen voor de boten beschikbaar.

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2004

Met dank aan Enrico voor het bijwerken van deze pagina en de afbeeldingen