Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Rosenkönig

Titel (5K) Spelbeschrijvingen

MenuUpdateEmailInfo

 

Titel: Rosenkönig / Rozenkoning
Ontwerp:
Dirk Henn
Producent: Kosmos /
999Games
Aantal spelers: 2
 

Rosenkönig / Rozenkoning

Spelmateriaal:
1 spelbordje, 52 houten dubbelzijdig bedrukte machtsstenen, 24 machtskaarten, 8 heldenkaarten en 1 kroon.

 

(16K)

het spelmateriaal

Het doel: Zoveel mogelijk punten verzamelen door het veroveren van gebieden.

Voorbereiding: Het lege bord wordt tussen de spelers gelegd met de gele koningskroon in het midden. Beide spelers krijgen 4 heldenkaarten. De overige kaarten worden goed geschud en daarvan krijgen de spelers er elk 5. Deze worden open voor de spelers neergelegd. De rest van de kaarten vormt een stapel.

Een spelbeurt bestaat uit het uitvoeren van 1 van de 3 volgende acties:

Machtkaart uitspelen: Elke machtkaart wordt georienteerd op de kroon aan de bovenkant van het spelbord. Op elke machtkaart staat een richting en een aantal aangegeven. De speler verplaatst de kroon in de aangegeven richting, precies het aangegeven aantal vakjes. De kroon mag uiteraard niet van het bord af lopen en moet eindigen op een leeg hokje. Op dit hokje legt de speler een steen van zijn eigen kleur.

(5K) (4K)

2 machtkaarten

Nieuwe kaart trekken: Als een speler minder dan 5 kaarten heeft liggen, dan mag hij een nieuwe kaart trekken.

(5K)

heldenkaart

Heldenkaart uitspelen: Een heldenkaart speel je uit tegelijk met een machtkaartje. Nu mag de kroon wel op een bezet hokje eindigen en de daar aanwezige steen omdraaien, zodat de kleur van de speler boven komt te liggen.

Het einde: Zodra geen van beide spelers meer kan zetten of als alle stenen op zijn, dan is het spel ten einde. Nu kan er geteld worden. Een gebied bestaat uit alle stenen die ten minste een zijde aan elkaar grenzen. De waarde van dit gebied is gelijk aan het kwadraat van het aantal stenen. Een gebied van 4 stenen is dus 16 waard. De som van alle gebiedswaarden geeft de score van de speler aan. Wie de hoogste score heeft, wint het spel.


Waardering: Rosenkönig is weer een 2-persoonsspel uit de Kosmos mini-serie. Het spel ziet er verzorgd uit en het lijkt erop dat dit weer een waardige uitbreiding voor de serie vormt. Ik heb het spel inmiddels eenmaal gespeeld. In het begin werd er eigenlijk maar een beetje willekeurig gespeeld. De lage kaarten waren interessant om aangrenzende gebieden te krijgen. Naarmate het spel vorderde werden de hogere kaarten interessant, omdat je daarmee tenminste vrij kon bewegen. Ook werd het belangrijk om de kaarten van de tegenstander in de gaten te houden om hem zodoende te blokkeren. Beiden concentreerden we ons op een groot gebied en aangezien we allebei een groot gebied hadden, waren de kleine gebiedjes van ondergeschikt belang. Eén steen meer in het grote gebied, maakte meteen de kleine gebiedjes van de andere speler waardeloos. Ineens ging het snel en waren de stenen op. Ik ben niet overenthousiast over dit spel, maar ik denk dat er voldoende mogelijkheden in zitten om verder te ontdekken. Het zal vaker op tafel komen. Voldoende.

Strategie: Het is duidelijk dat grotere gebieden meer waard zijn dan kleine. Twee gebieden van elk 3 stenen zijn 18 punten waard, terwijl een gebied van 2 en een gebied van 4 stenen totaal 20 punten waard is, terwijl in beide gevallen 6 stenen zijn gebruikt. Verder moet je er op letten dat er met open kaarten wordt gespeeld. Niet alleen kun jij de kaarten van je tegenstander zien, maar omgekeerd is dat ook het geval. Vergeet niet om daar gebruik van te maken. Een belangrijke factor daarbij is ervoor te zorgen dat je kunt blijven bewegen en niet gedwongen wordt tot bepaalde bewegingen. Gebruik je heldenkaarten niet te vroeg, want later in het spel worden ze pas echt belangrijk.

(4K)

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 1999

Met dank aan 999 Games voor een recensie exemplaar