Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Monte Rosa

Titel (5K) Spelbeschrijvingen

MenuUpdateEmailInfo

ontwerp

Titel: Monte Rosa
Ontwerp:
Enrico van Kessel en Sandra Pellegrom
Tekeningen: 
Producent: 
Aantal spelers: 2 tot 6
Leeftijd:
Speelduur:
 

Monte Rosa

Spelmateriaal:

Introductie: De spelers gaan de concurrentiestrijd aan om de hellingen van de Monte Rosa klaar te stomen voor de wintersport. Allereerst moeten er in het dorp inkomsten worden gegenereerd, waarmee ski-liften en ski-pistes kunnen worden bekostigd. Vervolgens moet met behulp van de ski-liften als eerste de top worden bereikt om al skieŽnd weer het dorp te kunnen bereiken via de pistes. Degene die daar als eerst in slaagt, wint het spel.

(18K)

overzicht van het spelmateriaal

Voorbereiding: Elke speler heeft zijn eigen helling deel, waarin op de plaats van het dorpje 3 gebouwen komen te staan. Op de hellingen worden bomen en rotsen geplaatst door de concurrentie. Iedere speler krijgt 10 goudstukken en 4 bergfiches. Alle kaarten worden per soort geschud en er worden 6 lift/piste fiches opengelegd. Iedere speler krijgt een samenvattingkaartje. De sneeuwmeter begint op de 1100 meter grens.

Een spelbeurt: Elke speelbeurt bestaat uit 2 fases: de algemene fase en de individuele fase. De algemene fase is voor iedereen van belang. Er wordt een gebeurtenissenkaart getrokken, die effect heeft op iedereen. Vervolgens krijgt iedereen inkomsten op basis van zijn gebouwen en werkende ski-liften. De sneeuwgrens wordt aangepast, afhankelijk van het totaal aantal gebouwen in het spel en tot slot krijgt elke speler ťťn of meer invloedkaarten, die tijdens de individuele fase gebruikt kunnen worden. In de individuele fase zijn de spelers om beurten aan zet. In hun beurt mogen zij 2 verschillende akties uitvoeren, waarbij uit 5 verschillende soorten gekozen kan worden. De meeste van deze akties kosten geld. Zo kun je bergfiches kopen en uitspelen, je kunt invloedkaarten uitspelen, je kunt gebouwen kopen en plaatsen, je kunt ski-fiches kopen en aanleggen en je kunt de benodigde vergunningen of sneeuwkanonnen kopen. 

Inkomsten: Er zijn grote en kleine gebouwen. Je hebt maar een beperkte ruimte voor de grote gebouwen. De grote gebouwen leveren in ieder geval inkomsten op. Daarnaast leveren gebouwen inkomsten op als bepaalde andere gebouwen en de juiste vergunningen aanwezig zijn. Verder krijg je inkomsten als je van alle soorten ten minst een gebouw hebt en voor je werkende (complete) ski-liften. Heb je niet voldoende geld en wel een kerk, dan krijg je nog een aardige aanvulling. 

(17K)

Detail overzicht van een van de hellingen. Er loopt reeds een ski-lift in het hogere gedeelte

Het einde: Zodra een speler met behulp van zijn ski-liften de top kan bereiken en vervolgens ook nog tot in het dorp kan terugskiŽn, dan wint hij het spel. Tijdens dat terugskiŽn mag ook weer gebruik gemaakt worden van ski-liften om op de juiste pistes te komen. Als de sneeuwgrens echter hoger ligt dan het dorp, dan heb je sneeuwkanonnen en voldoende financiŽn nodig om tot in het dorp terug te skiŽn. Omdat je per beurt maar 1 sneeuwkanon kunt kopen, moet je daar vroegtijdig mee beginnen. Nadeel is wel, dat je ze elke beurt moet onderhouden, wat natuurlijk weer geld kost.    


Waardering: Het idee achter spel is erg leuk en het bevat een aantal aardige elementen die goed aan elkaar zijn gekoppeld. Doordat het bouwen van de liften en pistes best lastig is, lijkt het alsof het spel een beetje traag verloopt. Dit is echter maar schijn. Hier en daar zal het spel nog aanpassingen behoeven, maar verder heeft het zeker potentie. Het spelmateriaal ziet er al heel verzorgd uit. Proberen.

(10K)

Ontwerpers Enrico en Sandra

Opmerking: Enrico en Sandra hebben op dit moment nog geen uitgever voor hun spel gevonden. Het spreekt natuurlijk voor zichzelf dat de informatie hierboven daarom niet gebruikt mag worden, zonder voorafgaande toestemming van de ontwerpers. Het idee is notarieel vastgelegd. 

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2001

Met dank aan Enrico en Sandra voor een exemplaar van de spelregels