Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > River Crossing

Titel (5K) Spelbeschrijving

Titel: River Crossing - The Perilous Plank Puzzle
Ontwerp:
Andrea Gilbert
Tekeningen:
 Spence Snyder
Producent: Binary Arts 
Aantal spelers: 
1
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur:
Taal:
Engels 
 

River Crossing

(10K)

Spelmateriaal:
1 wandelaar met magnetische voeten, 5 plastic planken, 20 boomstronken, 40 opdrachtkaarten, 1 spelbord, 1 opbergzakje

(18K)

Het spelmateriaal

Introductie: Het doel van dit puzzelspel is de wandelaar over de rivier te helpen zonder dat hij natte voeten krijgt (om maar niet te spreken over hongerige krokodillen, slangen en piranha's). Je moet daarbij gebruik maken van de boomstronken in de rivier en de aanwezige planken.

Voorbereiding: Je legt één van de 40 opdrachten op het spelbord en plaatst boomstronken in alle zichtbare gaten. Vervolgens leg je de planken op de aangegeven plaatsen. De overige boomstronken en planken doen dit keer niet meer. Je wandelaar begint aan de zijde van de rivier met het kaartnummer. 

(15K)

Een opdrachtkaart

Een spelbeurt: Je kunt met de wandelaar via planken van boomstronk naar boomstronk lopen en daarbij mag je eventueel een plank meenemen. Je moet aan de volgende regels voldoen:

Je mag niet springen tussen boomstronken en/of planken. Je moet dus gewoon kunnen lopen. Je mag maximaal één plank meenemen en deze moet grenzen aan de boomstronk waarop je staat. De planken moeten precies passen tussen de boomstronken en mogen niet diagonaal worden neergelegd. Je mag ook geen planken op andere planken leggen of over boomstronken.

(18K) Een heel eenvoudig voorbeeld uit de spelregels. Je hebt maar één plankje nodig om tussen de 4 boomstronken te leggen en de overkant veilig te bereiken. 

Het oppakken van een plank gaat eenvoudig, omdat de wandelaar magnetische voeten heeft.

(5K)

De wandelaar heeft magnetische voeten.

Het einde: Als je met je wandelaar de overzijde van de rivier bereikt, heb je het probleem opgelost en kun je doorgaan met een volgende.


Waardering: Zoals altijd is het materiaal bij Binary Arts weer van uitstekende kwaliteit. Als je net met de puzzel begint is het even klungelen voordat je de boomstammen goed kunt hanteren. De eerste puzzels zijn erg simpel en even lijkt het alsof dat zo doorgaat. Maar op een gegeven moment worden ze lastiger en daarna moet je echt gaan plannen. Je kunt niet zomaar wat gaan proberen. Je moet planken op bepaalde plaatsen klaar gaan leggen, omdat je deze later op die postitie nodig hebt. Tevens kom je steeds vaker in de knoop te zitten met grote planken die in de weg liggen. En dan ben je gegrepen door de puzzel. De instap is iets hoger dan Rush Hour, maar als je daar overheen komt, dan is dit een absolute aanrader. Top.

(3K)

Opmerking: Met slechts 5 plankjes is er een geweldige puzzel gemaakt. En als je door alle 40 opdrachten heen bent, kun je op de website van Binary Arts nog enkele nieuwe opdrachten downloaden. Daarvoor is een speciale kaart bij het spel gevoegd, die je voor al deze opdrachten kunt gebruiken. Je kunt daar trouwens ook enkele eenvoudige opdrachten online proberen. Je kunt daar ook lezen hoe de puzzel is ontwikkeld en er zijn foto's van het prototype.

De puzzel is o.a. online te koop bij Busy Brains. Ze hebben een heleboel puzzels van Binary Arts in het assortiment.

(3K)

Strategie: De eerste opdrachten kun je door gewoon proberen heel simpel oplossen. Bij de latere opdrachten moet je echt gaan plannen. Dan is het soms handig om vanaf het einde te rekenen en te plannen wanneer je welke planken op welke positie nodig hebt.

(3K)

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2004

Met dank aan Busy Brains voor een recensie exemplaar