Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Pueblo

Titel (5K) Spelbeschrijvingen

MenuUpdateEmailInfo

 

Titel: Pueblo
Ontwerp:
 Michael Kiesling / Wolfgang Kramer
Producent:
Ravensburger
Aantal spelers: 2 tot 4
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 60 minuten
 

Pueblo

(11K)

Spelmateriaal:
1 spelbord, 1 scorebord, 27 gekleurde bouwstenen, 16 neutrale bouwstenen, 1 opperhoofd, 4 scorepionnen, 1 markeringsfiche, 4 volgordefiches, 4 offertegels

Het doel: Aan het eind van het spel de minste strafpunten hebben opgelopen. De spelers bouwen gemeenschappelijk aan een nieuw gebouw voor het opperhoofd. Daarbij gebruiken ze gekleurde en neutrale stenen. Telkens als het opperhoofd gekleurde stenen ziet, deelt hij strafpunten uit.

(20K)

het spelmateriaal

De voorbereiding: Alle spelers krijgen een aantal gekleurde stenen en een aantal neutrale stenen (1 minder dan het aantal gekleurde stenen). Iedere speler heeft zijn eigen kleur. Het opperhoofd wordt op één van de hoeken van het spelbord geplaatst. De scorepionnen worden allemaal op 0 gezet.

Een spelbeurt: Om beurten voeren de spelers de volgende twee akties uit:

Het plaatsen van een bouwsteen: De spelers beginnen met het plaatsen van een gekleurde steen. In de volgende twee beurten moeten een gekleurde en een neutrale steen worden geplaatst. De volgorde maakt daarbij niet uit. Dit gaat net zo lang door, totdat iedereen al zijn stenen heeft geplaatst. De stenen moeten volledig ondersteund op het bord worden geplaatst. Zo bouwen de spelers steeds verder de hoogte in.

Het verplaatsen van het opperhoofd: Het opperhoofd loopt op de buitenste rand van het spelbord rond het gebouw. Hij kijkt telkens in een rij of een kolom naar het gebouw. Alle gekleurde stenen die hij kan "zien" leveren strafpunten voor de eigenaar op. Hoe hoger de steen is geplaatst, hoe meer strafpunten. De strafpunten worden bijgehouden op het scorebord. De speler die aan de beurt is bepaalt hoeveel stappen het opperhoofd doet met een minimum van één en een maximum van vier. Als het opperhoofd in de hoek komt te staan, dan kijkt hij van bovenaf naar een kwart van het spelbord. Alle gekleurde stenen die hij dan ziet, leveren een strafpunt op voor de eigenaar (ongeacht de hoogte waarop ze zich bevinden).

Het einde: Als alle spelers al hun stenen hebben gebouwd, dan maakt het opperhoofd nog 1 volledige ronde rond het gebouw. Het markeringsfiche wordt gebruikt om bij te houden waar het opperhoofd is begonnen. De speler met de minste strafpunten heeft het spel gewonnen.


Waardering: Ik heb het spel nu diverse malen gespeeld. Het bevat leuke originele elementen, maar toch kan het me niet helemaal boeien. Ik heb het gevoel dat ik iets mis. Het thema lijkt er erg kunstmatig aan toegevoegd te zijn. Er zijn mogelijkheden om de tegenstanders dwars te zitten en je moet goed plannen welke stenen je waar plaatst. Toch mis ik de spanning en het verlangen om het spel direct weer te spelen. Probeer het spel dus eerst uit of het wel je smaak is. De regels zijn in ieder geval niet moeilijk en het spel kan dan ook door zowel familiespelers als gevorderde spelers gespeeld worden. Smaken verschillen.

(5K)

Opmerking: De doos is een afwijkend formaat, dan wat je gewend bent van Ravensburger. Hij heeft een vierkant formaat, maar deze wijkt weer af van het formaat van de vierkante dozen van Kosmos. Verder is de indeling van de doos niet optimaal, zoals dat normaal gesproken wel het geval is bij Ravensburger. Het spelbord en het scorebord schuiven in de doos, in plaats van dat er verzonken randjes in de inlay zitten. Het spelmateriaal daarentegen is wel weer prima.

(6K)(6K)

een volgordefiche en een offertegel

Variant: In de regels zijn enkele varianten toegevoegd. Zo kun je na het opbouwen verder spelen en het gebouw weer afbreken. Dit lijkt een onnodige verlenging van het spel, maar dat is niet het geval. Je haalt nu namelijk juist stenen weg, die er voor zorgen dat de tegenspelers extra strafpunten krijgen, terwijl je bij het bouwen er juist voor probeert te zorgen dat je zelf weinig strafpunten krijgt. Verder is er een gevorderden variant. Die lijkt me het spel een stuk interessanter te maken. Allereerst wordt er met strafpunten geboden op de beurtvolgorde en verder zijn er één of meerdere offerplaatsen die een deel van het bord blokkeren. Niet alleen het grondvlak wordt zo beperkt, maar ook in de hoogbouw kun je problemen krijgen, omdat alle stenen altijd volledig ondersteund geplaatst moeten worden.

Inmiddels heb ik het spel eenmaal met de gevorderden variant gespeeld. Dat is zeker aan te raden, nadat je het spel een keer op de basis manier hebt gespeeld. Door de offertegels wordt het gebouw veel hoger en worden er meer strafpunten uitgekeerd. Ook het bieden op de beurtvolgorde maakt een wezenlijk deel uit van deze variant. Aanrader.

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2002

Met dank aan Ravensburger voor een recensie exemplaar.