Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Puerto Rico computerspel

   Spelbeschrijving

Titel: Puerto Rico computerspel
Ontwerp: bordspel: Andreas Seyfarth / computerspel: Klaus Starke
Tekeningen: Maciej Biegańska
Producent: Denda
Aantal spelers: 1 tot 5 spelers
Leeftijd: 
Speelduur: 
Taal: Nederlands

Puerto Rico computerspel

Systeemeisen:
Windows 98 / 2000 / ME / XP, Pentium II 500 MHz, 64 MB RAM, 3D grafische kaart met 8 MB, 700 MB vrije ruimte op harde schijf, DirectX 7.

 

Installatie: De installatie verloopt vlot en zonder problemen. Vrijwel alles wordt automatisch ingesteld.

 

 

hoofdmenu

 


De mogelijkheden: Het hoofdmenu kent 7 keuzes.

 

De eerste (en belangrijkste) is natuurlijk Nieuw spel. Daarmee kun je een nieuw spel opstarten. Het onderliggende menu geeft je de mogelijkheid aan te geven of je lokaal wilt spelen, of via een netwerk of internet. Bij een lokaal spel kun je je tegenstanders uitkiezen. Dit kunnen mensen zijn of computertegenstanders. Je kunt het niveau van de computertegenstanders instellen op Beginner, Amateur of Professional. Tot slot kun je kiezen of je het Standaard spel wilt spelen of met de Uitbreiding. Bij deze laatste keuze kun je de gebouwen willekeurig laten bepalen of door de spelers laten kiezen.

 

De tweede keuze is Spel laden. Hiermee kun je een opgeslagen spel verder afmaken. Het is wel even zoeken hoe je een spel moet opslaan. Druk op Escape tijdens het spel en je krijgt een apart menu, waar je ook de keuze hebt om het spel op te slaan.

 

 

opties menu

 

De derde keuze is Opties. Hier kun je de beeld- en geluidsinstellingen aanpassen. Tevens kun je de vertraging van de computerspelers regelen, zodat je het spel beter kunt volgen.

 

De vierde keuze is Hoogste scores. Hier wordt netjes bijgehouden wat de hoogste scores zijn (van jou, maar ook van de computerspelers) bij verschillende spelersaantallen en bij het gebruik van de uitbreiding.

 

 

wat is een koffiebranderij?

 

De vijfde keuze is Lessen. De lessen zijn onderverdeeld in vier hoofdstukken. Puerto Rico Regels. Gebouwen beschrijving. Rollen. 3D. Zo kun je stap voor stap alle elementen bekijken. Voor spelers die het bordspel niet kennen is dat toch wel een hele kluif.

 

De zesde keuze is Bronvermelding.

 

De zevende keuze is Verlaten.

 

 

 

spelscherm


Het spel: Het spel start met een 2D scherm. Daarop zie je je eigen plantages, je eigen gebouwen, je kunt je punten bekijken, je geld en je goederen. Daarnaast zie je de algemene voorraad, de schepen en het handelshuis. Op de onderste helft van het scherm zie je het spelbord van een van de tegenstanders. Je kunt eenvoudig uitkiezen welk bord je wilt zien. Rechts onderin zie je ten slotte de rollen die nog beschikbaar zijn. Helemaal links onderin staat een schermpje waar je kunt lezen wat er allemaal gebeurt.

 

Als je het bordspel kent, zijn alle knoppen snel duidelijk. Bovenin wordt ook aangegeven welke actie van je wordt verwacht. Alle handelingen die automatisch gedaan kunnen worden, voert het programma voor je uit. Alleen als je een keuze moet maken, wordt er actie van je verwacht.

 

 

gebouwenmenu

 

Op een apart scherm staat een overzicht van alle gebouwen. Als je een gebouw moet bouwen staat ook keurig aangegeven welke gebouwen voor je beschikbaar zijn.

 

 

3D weergave

 

Je kunt van de 2D weergave overstappen op een 3D weergave. Je kunt het eiland van alle mogelijke kanten bekijken. Van bovenaf en vanaf de zijkant. Dat ziet er mooi gemaakt uit, maar is niet echt speelbaar. De meeste spelers zullen al snel weer overstappen op de 2D weergave.

 

 

welke weergave is duidelijker?

 

Aan het eind van het spel krijg je keurig een overzicht van de score en hoe deze is opgebouwd. Je kunt uiteraard nog terug naar het eiland om dit te bekijken.

 

 

eindscore

 


Waardering: Het spel ziet er verzorgd uit. Als je het bordspel kent, kun je er snel aan beginnen. Je hebt nu altijd tegenstanders en een spelletje is veel sneller klaar dan met het echte bordspel. Je kunt tevens de uitbreiding aan het spel toevoegen en allerlei tactieken uitproberen. Ik heb het spel alleen lokaal gespeeld. De netwerkmogelijkheden heb ik nog niet geprobeerd. Geslaagd.

 

Opmerking Spelmagazijn: De ondertitel van het spel is: "De Kolonisten worden heersers!". Dit verwijst natuurlijk naar het Kolonisten van Catan computerspel, in de hoop hetzelfde publiek te interesseren.

 

 

een eiland met een vesting

 

Het is lastig om het spelverloop te volgen. Je moet goed op het schermpje links onderin letten om te zien wat er allemaal gebeurt. Het was duidelijker geweest als de rol die gekozen wordt midden in beeld te zien was geweest. Het zal wel wennen, maar regelmatig merk ik ineens weer dat ik extra goederen heb, of dat er juist weer goederen geleverd zijn aan de schepen. Een beetje verwarrend.

 

Ervaren spelers van het bordspel hoeven zich niet te wagen aan de zwakkere computertegenstanders. Neem meteen de sterkste, dan heb je nog enige tegenstand.

 

Op het Duitse Spielbox forum las ik over een foutje in het computerspel. Ik heb het in deze versie nog niet kunnen traceren. Volgens de schrijver in het forum zou je met gebruik van het Magazijn meerdere dezelfde goederen per beurt aan het Handelshuis kunnen verkopen. Normaal gesproken mag dat maar één goed zijn.

 

Voor spelers die het bordspel niet kennen lijkt het me erg lastig om het spel te leren vanuit de lessen. Maar aangezien ik het bordspel al ken, heb ik die ervaring niet.

 

 

inclusief uitbreiding

 

Erg leuk dat meteen ook de uitbreiding in het spel zit. Je kunt de gebouwen willekeurig laten selecteren of laten kiezen door de spelers.

 

Je kunt het spel zo snel spelen als je wilt. Handig als je wat verschillende tactieken wilt uitproberen. En de meeste handelingen worden door de computer verricht. Je hoeft het spel niet op te zetten, je hoeft geen schepen te legen, je hoeft geen kolonisten uit te tellen...

 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2006

Met dank aan Denda voor een recensie exemplaar.