Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Phantoms

Titel (5K) Spelbeschrijvingen

MenuUpdateEmailInfo

 

Titel: Phantoms of the Ice
Ontwerp:
Tom Dalgliesh
Producent: White Wind
Aantal spelers: 2 tot 10
 

Phantoms of the Ice

(7K)

Spelmateriaal:
Een klein speelbord met 3 vakken, 66 spelerskaarten en een score-notitieblok.

(4K)

aanvaller

De middelen: Elke speler krijgt een ijshockeyteam bestaande uit 1 keeper, 2 verdedigers en 3 aanvallers. Elke speler heeft een waarde van 0 tot 11 en sommige spelers hebben ook nog een speciale eigenschap. Als een coach aan de beurt is, heeft hij de keuze uit 3 acties:

(4K)

aanvaller

De wedstrijd: Beide coaches leggen telkens tegelijkertijd een speler op tafel. Er zijn dan de volgende mogelijkheden:

Als geen van beide teams na het uitspelen van alle spelers heeft gewonnen, dan volgt een sudden death.

(4K)

keeper

Specials: Sommige spelers spelen erg hard. De tegenspeler raakt altijd geblesseerd en wordt vervangen door een nieuwe speler van de stapel. Verder zijn er nog 2 hele afwijkende spelers:

Het einde: Als een speler 9 overwinningen heeft behaald, dan wordt er een serie kampioenswedstrijden gespeeld tegen de nummer 2. In een serie van 7 wedstrijden wordt zo de winnaar bepaald. De overige spelers kunnen dan alleen nog maar toekijken.


Waardering: Een grappig spelletje, wat lekker snel speelt en waarbij iedereen kansen op de overwinning heeft. Er komt een hoop geluk bij kijken, maar als je je tegenstanders een beetje weet in te schatten, kun je daar voordeel mee behalen tijdens het spelen van wedstrijden. Probeer je keeper op de juiste momenten uit te spelen en uiteraard probeer je je harde spelers in te zetten tegen de sterspelers van de tegenpartij. En er kunnen maar liefst 10 deelnemers tegelijk meedoen, dus als je spelgroep een keertje groot is, dan is dit ook een leuke keuze. Aanrader !

Variant: In de spelregels is ook een variant beschreven, die maximaal met 6 spelers te spelen is. Daarbij krijgt elke coach een gelijkwaardig team, waarmee een hele serie wedstrijden moet worden gespeeld. Er wordt in de tussentijd niet gehandeld. Bij elke wedstrijd moeten 3 spelers rusten, die de wedstrijd daarvoor hebben gespeeld. Zo wordt het spel een stuk tactischer en serieuzer. Deze variant heb ik nog niet gespeeld, maar ik denk dat dan de charme van het spel een beetje naar de achtergrond wordt verdreven.

Links:

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 1999