Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Pandemie

   Spelbeschrijving

Titel: Pandemie
Ontwerp: Matt Leacock
Tekeningen: Régis Moulun
Producent: QWG Games
Aantal spelers: 2 tot 4 spelers
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 45-60 minuten
Taal: Nederlands

Pandemie

Spelmateriaal:
Speelbord, 5 pionnen, 6 onderzoekstations, 4 medicijnfiches, 1 uitbraakfiche, 1 besmettingsgraadfiche, 96 ziekteblokjes, 59 spelerskaarten, 48 besmettingskaarten, 5 rollenkaarten, 4 overzichtkaarten

 

Bianca en Vincent buigen zich over de wereldkaart | Ronald en Milo lijken alles onder controle te hebben

Waar gaat het over?
De wereld wordt bedreigd door vier ziektes. De spelers vormen een team om een geneesmiddel voor elk van deze ziektes te vinden. Als dat op tijd lukt, winnen ze gezamenlijk het spel.

Hoe worden deze ziektes voorgesteld?
Het spelbord geeft een kaart van de wereld weer. De ziektes worden weergegeven door gekleurde blokjes. In elke stad kunnen maximaal drie blokjes van een kleur aanwezig zijn. Komt er een vierde, dan breekt de ziekte uit naar alle aangrenzende steden. Aan het begin van het spel zijn 3 steden met 3 blokjes geïnfecteerd, 3 steden met 2 blokjes en 3 steden met 1 blokje. De besmettingskaarten bepalen welke steden dat zijn.

diverse spelerskaarten

Wat doen de spelers?
Elke speler mag in zijn beurt vier acties uitvoeren. Na deze acties trekt hij twee nieuwe kaarten van de stapel spelerskaarten (als hij er nu meer dan zeven heeft, moet hij het overschot afleggen) en tot slot trekt hij een aantal besmettingskaarten (afhankelijk van de besmettingsgraad, twee tot vier) van steden waar een nieuw ziekteblokje wordt geplaatst.

diverse fiches

Wat kan een speler zoal in zijn beurt doen?
Ten kosten van 1 actie kan een speler
- reizen naar een andere stad (als de steden zijn verbonden, als in beide steden een onderzoeksstation staat of als van de begin- of de eindstad een spelerskaart wordt ingeleverd.)
- ter plaatse een ziekteblokje genezen (en terugleggen in de voorraad)
- ter plaatse een onderzoeksstation bouwen (door het inleveren van de spelerskaart van die stad)
- ter plaatse kennis uitwisselen met een andere speler in dezelfde stad (door de spelerskaart van die stad aan de ander te geven)
- in een onderzoeksstation een geneesmiddel te ontwikkelen (door vijf kaarten van één kleur in te leveren)

Wanneer eindigt het?
Zo gaan de spelers om beurten aan de gang, totdat:
- de stapel spelerskaarten op is
- er geen nieuw ziekteblokje geplaatst kan worden
- de achtste uitbraak heeft plaatsgevonden
- er vier geneesmiddelen zijn uitgevonden.
Alleen in het laatste geval winnen de spelers het spel. (Let op: de ziektes hoeven niet te worden uitgeroeid.)

epidemiekaart

Wat maakt het zo lastig?
In de stapel spelerskaarten zitten gelijkmatig een aantal epidemiekaarten verborgen. (Vier voor een beginnersspel, vijf voor een normaal spel en zes voor gevorderde spelers.) Zodra deze getrokken worden, gebeuren er nog wat extra nare dingen: de besmettingsgraad stijgt een stapje en de onderste kaart van de besmettingskaarten wordt getrokken om in die stad komen direct drie ziekteblokjes te plaatsen. Daarna worden alle getrokken besmettingskaarten geschud en bovenop de stapel besmettingskaarten gelegd. De nieuwe steden die getrokken worden, zijn dus steden waar al ziektes zijn (geweest), wat de kans op uitbraken vergroot. En naarmate er meer steden met drie ziekteblokjes van een kleur zijn, is de kans op kettingreacties van uitbraken groter.

de verschillende rollen van de spelers

Welke hulpmiddelen hebben de spelers?
Elke speler krijgt één van de vijf beschikbare rollen willekeurig toebedeeld. Elke rol geeft de speler een extra mogelijkheid. Hoe beter de spelers gebruik maken van deze extra mogelijkheden, hoe makkelijker het spel zal worden. Zo zijn er:
- de arts, die sneller kan genezen, helemaal als er een geneesmiddel is gevonden.
- de wetenschapper, die maar 4 kaarten nodig heeft om een medicijn te ontwikkelen.
- de onderzoeker, die veel makkelijker kaarten kan weggeven.
- de coördinator, die andere spelers kan verplaatsen.
- de opzichter, die veel makkelijker een onderzoeksstation kan bouwen.

Als de spelers een geneesmiddel voor een ziekte hebben uitgevonden en ze hebben alle blokjes van die kleur van het bord verwijderd, dan is de ziekte uitgeroeid en komt nooit meer terug.
Verder zitten er in de stapel spelerskaarten vijf gebeurteniskaarten die op elk moment uitgespeeld kunnen worden. Deze kunnen van cruciaal belang zijn tijdens het spel. Gebruik ze zorgvuldig.
Opmerking: Het kaartje Taaie Bevolking komt niet overeen met de originele Engelse uitvoering. In de Engelse versie mag een kaart van de afgelegde besmettingskaarten uit het spel gehaald worden, terwijl in de Nederlandse (en Duitse) versie een kaart van de trekstapel van de besmettingskaarten wordt genomen.


Is het spel de moeite waard?
In tegenstelling tot de meeste andere spellen, spelen de spelers niet tegen elkaar, maar mèt elkaar. Dat is even wennen en niet voor iedereen weggelegd. Een dominant aanwezige speler kan het hele spel voor iedereen sturen en daarmee het spelplezier vergallen. Als iedereen echter goed meedoet, dan is Pandemie een geweldige belevenis. En zeker als het maar niet lukt om de wereld te redden, kriebelt het direct om het nogmaals opnieuw te doen, maar dan beter. Het spel is ook geschikt voor families met wat oudere kinderen. Het is snel te leren en erg leuk om te doen.
Top.

Zitten er minpuntjes aan de uitvoering?
Het spel is prima uitgevoerd. Een groot spelbord, goede kaarten, duidelijke spelregels. De ziekteblokjes zijn wat aan de grote kant, waardoor soms de stedennamen niet goed leesbaar zijn. De spelerspionnen hadden wellicht beter uitgevoerd kunnen worden als transparante pionnen met een gekleurde bovenkant (zoals bijvoorbeeld bij Scotland Yard); dan kun je de onderliggende informatie op het bord nog lezen. Aan de achterkant van de spelerskaarten kun je zien wat de boven- en onderkant is. Let er op dat je de epidemiekaarten op dezelfde manier oriënteert als de overige kaarten, want anders kun je precies zien wanneer een epidemiekaart komt.

Zodra een ziekte geheel is uitgeroeid, terwijl er ook een medicijn voor is uitgevonden, wordt het medicijnfiche omgedraaid. Volgens de spelregels wordt er dan een zonsondergang weergegeven. Het lijkt mij echter meer een stralende zonsopkomst als teken van een nieuw begin zonder ziekte.

achterkant van een spelerskaart

Komt er ook een uitbreiding voor het spel?
Voor de Engelse versie is een uitbreiding aangekondigd met nieuwe ziektes, nieuwe rollen, meer epidemiekaarten en een bioterrorist. Geen idee of deze uiteindelijk ook voor de Nederlandse versie zal worden uitgebracht.

 

Hoe kunnen we voorkomen dat we telkens verliezen?
Het belangrijkste is om als team samen te spelen. Gebruik daarbij de extra mogelijkheden van de rollen goed. Laat de coördinator het werk verdelen, laat de arts de brandhaarden oplossen, laat de wetenschapper de geneesmiddelen maken en laat de onderzoeker de spelerskaarten naar de wetenschapper brengen. Bekijk goed welke acties prioriteit hebben en laat andere acties maar even wachten. Wees niet al te kwistig met het inzetten van spelerskaarten (er moeten nog wel genoeg van een kleur overblijven om een medicijn te ontwikkelen!

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2009